Swipe to the right

​Vintervejr og hund

​Vintervejr og hund

Det kan være en smule besværligt at være hundeejer i vinterhalvåret, især hvis vejret er rigtig koldt og råt. Der er heldigvis mange hunde, der ikke har spor imod det hvide underlag eller lidt minusgrader. Der findes dog også snuder, ofte af mindre eller kortpelsede racer, der bestemt ikke bryder sig om vintervejret. Lige meget hvilken holdning din firbenede har til kulde, blæst og sne, så kan det være en fordel at have disse råd i baghovedet, så du kan tage de forholdsregler, der er nødvendige for netop din hund.


Fare for forfrysninger

Frostskader forekommer hos hunde på samme måde, som de gør hos os mennesker. Hunde er i fare for forfrysninger, når de bliver tilstrækkeligt kolde. Kroppen vil prøve at beskytte de vitale organer i kroppen, og mindsker derfor blodtilførslen til ekstremiteterne – poterne, ørerne, halespidsen og hanners testikler er særligt udsatte. Hvalpe, ældre hunde og syge hunde er i størst risiko for at få sådanne forfrysninger. Dertil kommer hunde, der skal sidde stille i kulden over længere tid. Dette kan også give tæver urinvejsinfektioner.

Hvad skal der ske? – og skal hunden måske blive hjemme?
Det kan være en god ide i vintermånederne at overveje, om hunden måske skal blive hjemme fra aktiviteter, hvor den skal være ude længe eller sidde længe inaktiv på et koldt underlag. Det kunne for eksempel være uden foran supermarkedet, eller hvis familien skal på en lang tur, som hunden måske ikke kan magte. Det er ligeledes værd at tænke over, hvis hunden skal ligge i en kold bil.

Hvis man har mulighed for det, kan man med fordel skifte de lange gåture ud med lidt kortere lufteture, når det er rigtig råkoldt udenfor. På den måde når hunden ikke at blive ligeså kold.


Pas på poterne

Salt udtørrer trædepuderne. Derved er der større risiko for at de sprækker. Hvis først trædepuderne revner, kan der trænge salt ind på den næste gåtur, og det kan gøre ondt og svie.

Hold derfor øje med hvorvidt der saltes på jeres ruter. Brug med fordel potevoks inden turen (og evt. salve efter turen) for at beskytte trædepuderne.

Isklumper imellem trædepuderne
Hunde der færdes i sneen kan få isklumper i pelsen mellem trædepuderne. Sådanne isklumper kan blive trådt hårde og skarpe, og derved bliver det smertefuldt for hunden at gå.

Efter gåturen
Når I kommer ind fra gåturen igen er det bedst at skylle poterne grundigt med vand for at få al salt af poterne og eventuelle isklumper ud fra mellem trædepuderne. Tør derefter poterne grundigt.


Er din hund kuldskær? Klæd den på til vintervejret

Afhængig af hvilken hunderace du ejer, har du måske oplevet at din firbenede ven til tider skutter sig eller bliver mere inaktiv i de kolde måneder. Udover kulden kan nedbør og blæst i vintermånederne yderligere dæmpe lysten til en dejlig lang gåtur hos hundene.
Når naturen viser tænder kan vi mennesker pakke os ind i varmt tøj, vanter, huer og halstørklæder. Hunden har kun den pels, den nu engang har – så nogle gange har de også brug for lidt indpakning.

Hundens størrelse og mængden af pels har stor betydning for, hvor godt hunden klarer vintervejret. Det bedste man kan gøre er at holde øje med sin hund, når man er ude på turen. Hvis du ser en ændret adfærd som resultat af vejret, eller hvis hunden synbart ryster eller skutter sig når I er ude, så vil et dækken eller en jakke være et godt sted at starte.

OLIVERS fører både regnjakker og vinterjakker i flere størrelser og farver.


Synlighed er sikkerhed

I den mørke tid skal man huske at gøre sig synlig, når man er ude med sine firbenede. Dette gør gåturen mere sikker for både dig og din hund. OLIVERS fører et bredt sortiment af refleksudstyr og lygter, der hjælper jer med at være mere synlige i mørket. Se fx. vores refleksvest her.

Pas på isglatte veje og halvfrosne vandområder

Ligesom mennesker kan hunde lave forstrækninger og forvridninger, når de færdes på et glat underlag. Både for din og hundens skyld hold da gerne øje med islag. Hvis hunden løber løs, eller I færdes nær søer eller andet vand vær da opmærksom på, at hunden ikke løber ud på frosne vandområder – der kan forekomme våger eller områder, hvor isen ikke kan bære.


Hold øje med hundens kropstilstand

Afhængig af race og personlighed bevæger din hund sig måske mere eller mindre under ekstreme vejrforhold, end de gør normalt. Det kan eksempelvis være ved meget lave temperaturer. Der skal man som altid holde øje med hundens kropstilstand og måske lave ændringer, hvis hunden enten bliver tyndere eller lidt rundere henover vinteren. Du kan altid kontakte os i OLIVERS, hvis du er i tvivl om hvilke tiltag, der er bedst for din hund.


/Tanya Hansen
Cand. scient. Animal Science

Kilde: Agria Dyreforsikring

Andre artikler i kategorien Olivers eksperter

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Foderguide til nye ejere: Så meget skal en hvalp spise

Når man får en lille, ny hvalp med hjem kan der opstår mange spørgsmål omkring helt fundamentale ting. Det kan være spørgsmål såsom; hvor mange gram spiser en hundehvalp om dagen og hvor meget skal en hvalp egentlig spise? I dette blog...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS