Swipe to the right

Tarmbakterier og præbiotika

Tarmbakterier og præbiotika

Tarmbakterier og præbiotika

Både mennesker og dyr har virkelig mange mikroorganismer i deres tarm. I en rask tarmkanal hos et voksent menneske er der over 1000 forskellige arter, og i alt er der omkring 100 billioner mikroorganismer, hvilket er mange flere end antallet af menneskeceller i kroppen. I alt vejer de ca. 1 kg. De færreste mennesker er klar over, at de bærer rundt på så mange bakterier. Disse tarmbakterier er små en-cellede organismer på omkring 1-2 µm i længde. Mange af dem har gavnlige funktioner, som bl.a. at styrke tarmvæggen, optimere fordøjelsen og medvirke til at opretholde et sundt immunsystem. Både menneskers og dyrs sundhed påvirkes af, hvordan sammensætningen af disse bakterier er. Nogle af tarmbakterierne, de såkaldte ”gode tarmbakterier” eller ”sundhedsfremmende mikroorganismer”, er specielt gode for fordøjelsen og for helbredet generelt. Hvis der er for få af disse kan det give helbredsproblemer, ikke bare i tarmen selv, men også generelt.


Det er derfor vigtigt at opretholde en god population af de sundhedsfremmende mikroorganismer i tarmen – og det er her præbiotika kan spille en vigtig rolle. Præbiotika er specielle fibre, som stimulerer vækst af de gode tarmbakterier og derfor medvirker til at opretholde en sund tarm, en god fordøjelse og et godt helbred. Med andre ord, så fungerer præbiotiske fibre som mad til de sundhedsfremmende mikroorganismer, som bor i menneskers og dyrs tarmsystem. Ved at indtage den mad, som de gavnlige tarmbakterier kan lide, kan man være med til at sikre, at det er dem som dominerer i tarmkanalen. Hvis man har et regelmæssigt indtag af præbiotiske fibre giver det rigeligt med føde til de gode tarmbakterier. Man optimerer dermed deres muligheder for at trives og formere sig, hvilket i sidste ende betyder, at de er medvirkende til at gavne tarmfunktionen og helbredet. Dette gælder både for mennesker og dyr.

Præbiotiske fibre i OLIVERS foder

OLIVERS foder indeholder både FOS (frukto-oligo-sakkarider) og MOS (mannan-oligo-sakkarider), som begge er nogle af de bedst kendte og mest almindeligt benyttede præbiotiske fibre i hunde- og kattefoder. Man kalder også disse fibre for ”funktionelle fibre”, fordi de kan andet end bare give fylde, absorbere væske og hjælpe madens passage gennem tarmen.

FOS (frukto-oligo-sakkarider) kommer fra cikorierod, som har et højt indhold af inulin, et kulhydrat der indeholder FOS. FOS passerer stort set uændret gennem fordøjelseskanalen til det når tyktarmen (den nederste del af tarmen), hvor langt de fleste bakterier bor. I tyktarmen bliver FOS fermenteret og fremmer væksten af de gode tarmbakterier.

MOS (mannan-oligo-sakkarider) kommer fra gærcellevægge, er ligesom FOS vigtig for de sundhedsfremmende mikroorganismer, og har en meget vigtig funktion. MOS kan nemlig hjælpe tarmen med at blive af med sygdomsfremkaldende bakterier, så disse udskilles i afføringen i stedet for at binde sig til tarmvæggen. Det gør MOS ved at blokere de steder på tarmvæggen, som bakterierne normalt ville binde sig til, og også ved at interferere med bakteriernes bindemekanisme. Samtidig er MOS medvirkende til at opretholde et godt immunsystem, hvilket også bidrager til at nedsætte risikoen for infektion med sygdomsfremkaldende bakterier.

Andre artikler i kategorien Olivers eksperter

​Kemikaliefri beskyttelse mod lopper og flåter

Når loppe- og flåtsæsonen for alvor begynder, reklameres der for de velkendte pipetter og tabletter i kampen mod de ubudne gæster. Disse produkter er ganske effektive, men det er ikke alle dyr, som disse produkter egner sig til - herunder s...

Giv din hund et lettere liv

Overvægt og fedme er et stigende problem hos hunde. Faktisk estimeres det, at cirka hver 3. hund kan betegnes som overvægtig. Problemet er blevet så stort, at flere fagfolk nu kalder overvægt for en sygdom.Hvornår er hunden overvægtig?Ove...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS