Swipe to the right

Sikker jul på fire poter

Sikker jul på fire poter

Sådan får du en glædelig og sikker jul for alle - også dem på 4 poter

Vi danskere elsker julen. Vi elsker vores juletræ, julepynt, julegaver og julemad. Midt i alle festlighederne er det dog vigtigt at være opmærksom på vores firbenede familiemedlemmer, som vi deler hjem med. Nogle af de ting, vi omgiver os med i julen, kan nemlig udgøre en fare for vores hunde og katte. Hvis alle hunde- og katteejere viser rettidig omhu og sørger for at forebygge potentielle farlige situationer, vil vores hjem fortsat være et sikkert og rart sted for vores hunde og katte at færdes – også i julen.

Julepynt og juleplanter
Det er nok ikke alle hunde- og katteejere som tænker over, at deres flotte juletræ i sig selv potentielt kan give hunde og katte problemer. Hvis vores selskabsdyr vælger at spise af grantræet, kan grannålene forårsage både lokal irritation i mundhulen samt opkast og diarre. Kristtjørn og mistelten er begge giftige planter, som kan forårsage seriøse helbredsproblemer, hvis vores hunde eller katte indtager dem. De skal derfor altid placeres, hvor hverken hunde eller katte har mulighed for at tygge på dem eller spise dem. Vær også opmærksom på, hvor urtepotterne med julestjerner placeres. Julestjerner kan nemlig også forårsage både mundhule- og maveirritation, hvis hunden eller katten spiser af dem.


Man bør også altid være meget forsigtig med julepynt, bl.a. julekugler og lametta på juletræet. Skinnende juletræsornamenter, som nemt kommer i bevægelse, kan i den grad tiltrække især kattes opmærksomhed som et muligt bytte. Lametta kan forårsage stor skade i tarmen hvis det bliver spist. Man bør i det hele taget være meget opmærksom på, hvad man hænger på juletræet, og hvor lavt de forskellige ornamenter hænger. Hvert eneste år kommer hvalpe galt afsted fordi de forgriber sig på juletræspynt. Ikke alene går mange af de skrøbelige ornamenter hurtigt i stykker og kan skære hvalpens mund, hals, spiserør og tarm. Nogle af ornamenterne kan også udgøre en fare for kvælning, hvis hvalpen forsøger at synke dem hele eller i større stykker.


Hav dyrene under opsyn når der pakkes gaver op
Julepakker kan også udgøre en fare – både før og efter de bliver pakket op. Papiret i sig selv er sjældent farligt, men gavebånd som bliver spist kan både udgøre en kvælningsfare og kan forårsage seriøs skade på tarmen. Af samme årsag skal man tænke sig godt om, før man vælger at binde en rød sløjfe el.lign. rundt om halsen på sin hund, for at den skal se juleagtig ud. Hvis man praktiserer dette skal hunden være under konstant opsyn, og man skal kunne nå hurtigt at stoppe den, hvis den forgriber sig på sit ”festtøj”. Ethvert stykke bånd, snor, mm. som bliver spist, kan forårsage seriøs skade på tarmen som i værste fald kan være dødelig.

Levende lys
Det siger sig selv, at både elektriske julelys og levende lys kan udgøre en fare for hunde og katte. Hvis en elektrisk ledning bliver bidt i stykker, kan det forårsage seriøs forbrænding i mundhulen, og i værste tilfælde død. Så vær opmærksom på at sikre de ekstra ledninger, som mange af os har i vores huse i juletiden. Når det kommer til levende lys, så sørg for at placere disse, hvor ingen selskabsdyr kan komme i nærheden. Ikke alene kan hunden eller katten brænde sig eller komme til skade med smeltet stearin. Et væltet stearinlys kan også starte en ildebrand i hjemmet, som hurtigt kan udvikle sig og være til fare for alle.

Julemad og slik er ikke godt for hunde og kattemaver
Når man deler sit hus med firbenede familiemedlemmer, skal man være meget opmærksom på, at forskellige former for julemad kan udgøre en fare for både hunde og katte. Chokolade er giftigt for hunde og katte, selv i små mængder. Chokolade skal derfor altid placeres, hvor hunde og katte ikke har adgang til det. Forskellige former for nødder kan også give problemer, så vær forsigtig med at tilbyde nødder. Vær også forsigtig med kager, der kan indeholde bl.a. macadamianødder, som hunde ikke kan tåle. Det anbefales også at undgå rosiner og vindruer, da de kan indeholde et stof, som kan forgifte hunde.

Det er ikke et problem vi ofte ser i Danmark, men for at være på den sikre side, anbefales det at undlade at eksperimentere med vindruer og rosiner til sin hund. Undgå også at hunde og katte indtager alkohol. Generelt drikker de ikke fra vores glas, men hvis en dessert indeholder alkohol, og desserten står et sted hvor hunden kan grovæde af den, kan det være nok til at give problemer. Man skal heller ikke vælge at servere et stort, lækkert, fedtholdigt julemåltid for sine dyr for at være god ved dem. Især hunde har risiko for at udvikle bugspytkirtelbetændelse som en følge af at indtage et fedtholdigt måltid. Bugspytkirtelbetændelse er en meget smertefuld lidelse, som hurtigt kan udvikle sig til en krisesituation, og som kan være dødelig.

Dyrene skal også vide det er jul - men forkæl med omtanke
Selvfølgelig skal man være god ved sin hund og kat i julen, men det skal være med omtanke. Det bedste man kan gøre er at give dem masser af positiv opmærksomhed, fodre dem lige så korrekt i julen, som man gør resten af året, og tænke sig rigtig godt om, før man tilbyder andet foder, end det de er vant til. Hvis man samtidig er opmærksom på at forebygge farlige situationer med julepynt, lys, gavebånd mm., kan både to- og firbenede familiemedlemmer nyde en tryg og dejlig jul.

Rigtig god og sikker jul til alle.


Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS