Swipe to the right

Shar Pei

Shar Pei

Denne særegen-udseende hund var engang én af verdens sjældneste hunde, og den vækker stadig opmærksomhed, uanset hvor den går.
Racens orientalske forfædre kan sandsynligvis spores tilbage til det kinesiske Han-dynasti ca. år 200 f.Kr., hvor der på kunstværker var afbilledet rynkede hunde. Shar peien blev af bønderne brugt som en allround hund til både vildsvinejagt, vagt, kamp samt selskab og var på det tidspunkt en ganske almindelig race. Racen kommer fra den sydkinesiske provins, Dah Let. Længere mod nord havde man chow chowen, og nogle mener, disse to racer på et tidspunkt har krydset hinanden, da de eksempelvis findes i de samme farver; har blå tunger, nakkebuer og højt oprullede haler. 

Racens fremtid har dog til tider set trøstesløs ud og har endda været truet med udryddelse. Især under den kinesiske hungersnød, da kommunisterne overtog magten, og hundeskatten steg så kraftigt, at mange ejere ikke længere havde råd til at beholde deres hunde. I midten af 1970’erne siges det, at der således kun var 10 hunde tilbage. For at redde racen blev hunde fra Hong Kong eksporteret til udlandet, først til USA, senere til bl.a. til Danmark i 1980. 

Det er en over for mennesker behagelig, rolig og kærlig race, så umiddelbart synes den ikke at fortjene sit andet navn, kinesisk kamphund. Grundet den meget rummelige hud og små ører havde den været brugt til kampe, hvor modstanderen havde svært ved at holde den fast. Den kan over for andre hunde være temperamentsfuld, men aldrig aggressiv. Ofte hviler der en stoisk ro og ophøjethed over dem, og de nyder at holde øje med deres familie/flok fra hjemmets bedste møbel eller plads. Den er meget knyttet til sin familie, er glad for børn, men har en naturlig reserverthed over for fremmede. 

Der er tale om en middelstor hund ca. på størrelse med en boxer og vejer ca. 20-25 kg. Den korte pels har kun minimal behov for pleje. Racen har sågar fået sit navn efter den korte, stride, børsteagtige pels, idet shar pei betyder hajskind eller sandpapir på kinesisk. Pelsen er ensfarvet i alle farver undtagen hvid. Hale og baglår har ofte en lysere nuance. Som hvalp er hundene meget foldede, men disse svinder under opvæksten. Ifølge FCI standarden må den voksne hund kun have få folder. Dog har den folder i hovedet, der er lige så individuelle som menneskers fingeraftryk. 

Langt de fleste shar pei’er opfører sig altid korrekt, er nemme at træne ved positiv, respektfuld håndtering og indordner sig de forhold, som den tilbydes. Den elsker at lege, men er generelt ikke motionskrævende. 

Ifølge Dansk Hunderegister er der pr. juni 2009 registret 577 shar pei.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS