Swipe to the right

Samojedhunden

Samojedhunden

Hvis man skal pege på en hunderace, som ser mere end almindeligt venlig ud, må valget falde på samojedhunden. Den ikke alene ER venlig – den ser også sådan ud. Såvidt vides er samojedhunden den eneste race, som ofte ”smiler” på en yderst indtagende og charmerende måde.

Samojedhunden er familiehund med stort F. Den simpelhen elsker at være sammen med sin to-benede familie – ikke mindst hvis der også er børn i husstanden. Den knytter sig tæt til sin familie, men hvis man søger en vagthund, skal man ikke vælge en samojed. Der er intet vagtsomt gemt i den – den kan højst finde på at springe op af fremmede for at give dem et kærligt slik på næsen!

Ifølge Samojedklubben i Danmark stammer racen fra det nordlige Rusland mellem Uralbjergene og floden Jenisej. Her levede hundene i tæt kontakt med de nomadestammer, som dels brugte hundene til at holde sammen på rensdyrflokken og dels til at trække deres slæder. 

Nomadestammerne var meget primitive. De boede i telte og vandrede fra sted til sted for at søge efter lav og mos, som rensdyrene skulle leve af. Det var barske vilkår for både mennesker og dyr – ikke mindst i den bidende kulde om vinteren.  Måske blev de tætte bånd mellem hunde og mennesker grundlagt allerede dengang, for hundene var ikke som mange andre brugshunde forvist til at bo udenfor i sneen. De gik ind og ud af teltene, som de havde lyst, og mangen en nomade har lunet sig under rensdyrskindene i de iskolde nætter med sin firbende ven som ”varmedunk”.

Ifølge FCI-standarden tilbragte den britiske zoolog Ernest Kilburn Scott tre måneder hos Samojed-stammerne i 1889, og da han vendte hjem til England, medbragte han en brun hanhvalp ved navn ”Sabarka”. Senere importerede han en cremefarvet tæve kaldet ”Whitey Petchora” fra vestsiden af Ural-bjergene og en snehvid han ”Musti” fra Sibirien. Disse få hunde er – sammen med dem, der blev bragt hjem af forskningsekspeditionerne – grundlaget for racen i Vesten. Den første standard blev skrevet i England i 1909.

Som nævnt havde også tidligere tiders forskningsekspeditioner øjnene åbne for samojedhundenes fortræffeligheder. Samojedklubben i Danmark fortæller, at den navnkundige norske polarfarer og opdagelsesrejsende Fridtjof Nansen havde samojedhunde med som trækdyr, da han i 1893 stod i spidsen for en ekspedition til Nordpolen, hvor han sammen med en anden polarfarer som de første nåede 86° 14 N, det nordligste punkt noget menneske havde nået på den tid. Hundene havde de via en mellemmand købt hos nomaderne.

Også Roald Amundsen, den første mand på Sydpolen, brugte samojedhunde på sine ekspeditioner.

Den dag i dag bliver samojedhunden brugt som trækhund. Instinktet ligger stadig dybt i generne, og den elsker det! I Danmark har vi som bekendt ikke meget sne, så derfor rejser de mest entusiastiske samojedejere til blandt andet Sverige for at konkurrere i trækhundeløb.

Samojedklubben i Danmark arrangerer dog også løb, men i mangel af sne foregår det med vogne med hjul under. Næstformanden i klubben, Per Juel Rasmussen, fortæller til OLIVER’S, at der konkurreres i flere klasser: 2-, 4-, 6- og 8-hundespand, hvor ejeren står på vognen. Pulka, hvor hunden eller hundene trækker en vogn eller en slæde med vægt på. Hundeejeren står eller sidder ikke på vognen – han eller hun løber bagefter, så det er en sport, som giver god motion for både hund(e) og menneske! Endelig konkurreres der i Danmark i disciplinen Velo, hvor én eller max to hunde trækker en cykel. 

Ifølge Per Juel Rasmussen er samojeden en aktiv hund, som både kræver fysisk og mental motion. Den er intelligent, og hvis den ikke får fysiske og psykiske udfordringer nok, finder den selv på noget, den kan underholde sig med. Og det er ikke altid lige de ting, vi ønsker! Har den derimod fået dækket sine behov, er den meget nem at have som familiemedlem.

Som nævnt ligger trækinstinktet dybt i generne, men samojeden kan også bruges til de fleste andre former for hundesport. For eksempel lydighed, agility, dog dancing, næsearbejde osv. Der er endda nogle samojedhunde, som er trænet til at være servicehunde for handikappede.

Samojedhunden er nem at træne, selvom den også har et element af selvstændighed. Når den i for eksempel lydighed bliver træt og når til det punkt, hvor den ikke gider mere – ja, så gider den altså ikke mere! Godbidder, ros, legetøj eller ej! Ikke sjældent er den ”duksen i klassen” på træningsbanen. Den elsker at lege, og det varer ved gennem hele livet.

Man skulle tro, at den kridhvide pels kan være svær at holde ren. Men samojedhunden er ”selvrensende” forstået på den måde, at skidtet drysser af, når hunden tørrer, uanset hvor mudret hunden kan være efter en dejlig tur i naturen. Den kan især være godt og grundigt beskidt, når den har udført en af sine yndlingsbeskæftigelser – at grave huller i haven. Mangen en samojedejer har revet sig i håret, når de fine, nyplantede blomster eller græsplænen er gravet op. Men så er det værd at huske på, at samojedhunden gennem generationer har overlevet den siberiske kulde ved netop at grave sig ned i sneen for at holde varmen. Og det instinkt har den altså stadig, så bær over med den!
 

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS