Swipe to the right

Raceportræt Rottweiler

Raceinfo

Rottweileren er kendetegnet ved sin meget robuste bygning og sit brede hoved. Racen tilhører de tungere hunderacer og alt efter kønnet varierer vægten. Tæverne vejer i gennemsnit mellem 35 – 45 kg og hannerne mellem 50 – 60 kg. Rottweileren udgør en fortrinlig arbejdshund og er tidligere blevet brugt som tjeneste-, vagt- og redningshund. I dag bruges rottweileren især som brugshund og ses derfor ofte på træningspladser. Rottweileren menes at stamme fra det gamle Romerrige, hvor den blev brugt som hyrdehund til kvæg. Senere blev racen videreudviklet i Tyskland og blev under 1. og 2. verdenskrig brugt som tjenestehund. Racen har også været at finde i det danske politi, men er med tiden blevet overgået af racer som schæferen og malinois.

Rottweileren er desværre ikke altid blevet præsenteret fra sin bedste side i medier og film, hvilket er en skam. Alle racer kræver motion, men særligt de lidt tungere racer kræver en god portion træning og disciplin. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om racens egenskaber som familiehund, da rottweileren er meget trofast og loyal over for sine ejere.

Hos tunge hunderacer er der risiko for udvikling af hoftedysplasi (HD). Det er dog ikke ensbetydende med at alle rottweilere nødvendigvis udvikler HD. Men man bør som ejer være opmærksom på dette og spring- og gåture op og ned ad trapper bør begrænses. Det kan være svært som ejer at genkende symptomerne på HD, men heldigvis tjekkes dette ved det årlige besøg hos dyrlægen. Dyrlægen kan fastslå diagnosen ud fra en klinisk vurdering samt røntgen.

Racen har en forventet levetid på 8 – 10 år, som er meget typisk for racer i den størrelsesorden. På trods af den kortere levetid sammenlignet med små racer er man garanteret en loyal hund, der ikke viger fra sin ejers side.


Hvalp

Store hunde er længere tid om at være fuldt udvokset sammenlignet med små hunde og rottweileren er ingen undtagelse. Racen vil have nået sin fulde størrelse når den er 12 – 14 måneder gammel, men i modsætning til manges opfattelse er rottweileren først endeligt udviklet i 16 måneders-alderen. Man bør derfor fodre racen med hvalpefoder til den nærmer sig sine 16 måneder. Selvom hunden ikke ser ud til at vokse mere efter det første års tid, så finpudses knoglerne yderligere og hunden er derfor stadig under udvikling. Calcium (Ca) og fosfor (P) i den rette mængde er alt afgørende for udviklingen af knoglerne og netop de rette mængder findes i hvalpefoderet. Derudover anbefales et hvalpefoder med et samlet proteinindhold på omkring 30%.

Hos OLIVERS anbefaler vi vores Puppy Large Breed som både findes i vores Classic og Grain Free varianter. Puppy Large Breed indeholder den rette afbalancerede mængde Ca/P og har et proteinindhold på 29%. Puppy Large Breed har færre kcal pr. 100g sammenlignet med Puppy Small Breed, da store hundes energibehov pr. kg kropsvægt er lidt lavere sammenlignet med små hunderacer. Med OLIVERS hvalpefoder til store hunde er du med til at give optimale betingelser for en god vækst.


Måltider til hvalpen

Når hunden er hvalp, er mavens kapacitet endnu ikke færdigudviklet og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op. Grundet den lille mavestørrelse vil den få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i den tidlige hvalpeperiode. En rottweiler kan derfor i den tidlige hvalpeperiode sagtens føle sult nogle timer efter et måltid. Hvis man ikke ønsker, at hunden fortsat skal have sin foderration delt op i flere måltider, kan man reducere antallet af måltider når hunden er omkring 7- 8 mdr.

Det er særlig vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket for en optimal vækst. Bag på emballagen af OLIVERS hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for vores voksenfoder.


Adult – voksen

Når man skal vælge et voksenfoder til sin rottweiler, er det vigtigt at gå efter et foder, som passer til hundens behov. Er hunden kræsen eller et madøre? Bliver hunden flittigt brugt på træningsbanen og lever et aktivt liv, eller er den lidt til den runde side? Det kan være ganske frustrerende med en kræsen hund i den størrelse og i dag er det langt fra en sjældenhed at have en kræsen hund. Heldigvis har vi flere smagsvarianter hos OLIVERS og netop til den kræsne hund har vi rigtig gode erfaringer med vores Lamb Classic og Lamb Grain Free.

Rottweilen er en robust og tung hund, hvorfor det er særlig vigtigt at undgå overvægt, da det vil skabe unødvendig belastning på leddene. Det kan dog nogle gange være lettere sagt end gjort, særligt hvis man er indehaver af et madøre. Derfor har vi hos OLIVERS udviklet vores Weight Control serie, som indeholder færre kcal pr. 100 g sammenlignet med vores almindelige foder. I denne serie er fedtindholdet reduceret og fiberindholdet øget, hvilket tilsammen giver en god mæthed. Weight Control serien findes både i Classic og Grain Free.

Har man derimod en hund, som flittigt bliver brugt på træningsbanen og har brug for lidt ekstra energi til at holde den optimale vægt, skal man gå efter et foder med et øget energiindhold (kcal/100g). Ved denne type foder vil fedtindholdet være øget og foderet er dermed særligt godt egnet til aktive hunde.

Som hovedregel anbefaler vi foderpillestørrelsen Large til rottweileren, da hunden med denne pillestørrelse vil få tænderne brugt mest muligt. Rottweileren har et stort kæbeparti og en Large foderpille vil derfor være helt optimalt. Det er dog ikke altid, at hundene er af samme opfattelse og nogle foretrækker en lidt mindre foderpille. Hvis det er tilfældet, så er det en god idé at være opmærksom på ædehastigheden. Opleves den som værende for hurtig kan man fordele foderet enten på græs eller benytte madskåle, som har til formål at reducere ædehastigheden.


Senior

Store hunderacer lever i gennemsnit kortere tid end små racer og desværre er rottweileren ingen undtagelse. Det siges ofte, at en levetid på over 10 år hos en rottweiler er en foræring. Derfor betegnes racen som senior allerede når den er 8 år gammel og det anbefales derfor at skifte til seniorfoder fra 8-års alderen. Som hos alle andre ældre hunde vil der forekomme et naturligt slid på racens led og sener. Det er derfor vigtigt at gå efter et foder, der har et øget indhold af glukosamin og chondroitin, som er særligt godt for hundens led. OLIVERS seniorfoder har derfor et øget indhold af netop glukosamin og chondroitin, uanset om man vælger Classic eller Grain Free varianten.


Pelspleje hos Rottweileren

Rottweileren har en kort pels, som ikke kræver den store pelspleje. Man behøver derfor som ejer ikke at have skabet fuld af forskellige slags børster, men en god børste som let fjerner løse hår vil være en god investering. Her kan man gå efter en massagebørste, som vil være god til rottweilerens pels. Samtidig vil hunden få oplevelsen af at blive nusset ekstra godt om. Ønsker man samtidig en børste, som er med til at give pelsen en blank og skinnende overflade, kan pindsvinebørsten fra Buster være et rigtig godt valg.


På træningspladsen

Som nævnt ses rottweileren hyppigt på træningspladsen, og med god grund. Racen er generelt en god arbejdshund og har alle forudsætning for at være skøn brugshund. Men uanset om man træner sin rottweiler til at være brugshund eller en særdeles lydig familiehund, så kan det rette udstyr gøre træningen nem og sjov! Grundet rottweilerens kraftige kæbeparti og ikke mindst mange kræfter bør man altid gå efter udstyr som er stærkt og holdbart. En god startpakke til træningspladsen indeholder bolde, sele, line og masser af godbidder. Ønsker man at ”klikkertræne” sin hund, så er en klikker selvfølgelig også nødvendig.

Godbidder

Når man skal have godbidder på med træningspladsen eller gåturen, så er det en god idé at gå efter nogle godbidder, som er lette for hunden at spise. Det skal altså ikke være en godbid som er for stor og kræver al for meget arbejde. Derimod skal det være en godbid, som er hurtigt spist og let at få op af lommen. Vores populære Traning Bites er ganske gode til formålet og fås i flere smagsvarianter – og så er de kornfri.


Bolde

De fleste hunde elsker bolde både med og uden snor. Fælles for alle bolde bør være, at de skal være slidstærke. Hos OLIVERS forhandler vi bl.a. det populære mærke Chuckit, som leverer slidstærke bolde og andet legetøj til både haven, gåturen og træningspladsen. Boldene er ofte kendetegnet ved deres kraftige orange farve, som gør dem lette at se – også hvis de skulle blive smidt i højt græs. Bolde med snor kan være med at gøre legen mere levende for hunden, og er rigtig gode når der leges trækkelege, som de fleste hunde elsker.


Seler og liner

En god sele og line er en rigtig god investering, men det kan være en jungle at finde det helt rigtige til ens hund. Der er dog ingen tvivl om, at kvaliteten skal være i top til den stærke rottweiler. Når man vælger en sele, skal man som ejer vælge en model, der sidder godt på hunden. Dvs. at den ikke må lukke til for halsen, når hunden trækker. Derudover skal selen sidde til, men ikke mere stramt end at der er plads til to fingre mellem sele og hund. Ved valg af line bør man gå efter en model med en kraftig og solid karabinhage, som er let at fastspænde til sele eller halsbånd. Til rottweileren kan det være en fordel at gå efter en line med håndtag, så linen ikke på let vis glider ud af hånden. Hurtta Pro leverer både sele og line som vil være god på træningspladsen.


Den gode sele til gåturen

Der findes utallige seler på markedet, men særligt én sele ses oftere og oftere i gadebilledet – nemlig Julius-K9. Det er uden tvivl en populær sele pga. det smarte design, men der er også et punkt hvor selen skiller sig ud og egner sig særdeles godt til rottweileren. På selen til de store hunderacer er der placeret et solidt håndtag henover ryggen på hunden, som gør det let at holde hunden tæt ind til sig. Det kan være virkelig være en fordel når man krydser en trafikeret vej og har +45 kg ved sin side!

Andre artikler i kategorien Raceportræt

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrieren stammer oprindeligt fra England, hvor racen i 1800-tallet opstod som følge af præsten John ”Jack” Russells avlsindsats. Jack Russell var en aktiv jæger men ønskede en hund, der kunne følge hans Fox Hounds, og som...

Mops

Mops er en meget gammel race og menes at have eksisteret i over 2000 år. Kinesiske skrifter omtalte hunde, der formentlig har været forfædre til nutidens mops. Den lille charmetrold blev bragt til Europa i 1600-tallet da hollandske handelsm...