Swipe to the right

​Raceportræt – Coton de Tulear - Bomuldshunden

​Raceportræt – Coton de Tulear - Bomuldshunden

Raceinfo

Racen Coton de Tulear bedre kendt under navnet bomuldshund er en aldeles populær race. Udover racens lille størrelse og blide temperament, er der særligt en ting som forstærker racens popularitet, nemlig dens pels. Pelsen minder i høj grad om hår fremfor pels, hvilket kombineret med racens milde fældning, gør hunden allergivenlig. Den særlige pels kræver dog ekstra pelspleje i form af hyppige bade samt børstning, og det skal man have med i sin betragtning, hvis man overvejer denne race.Bomuldshunden tilhører de såkaldte Toy Breeds, og har en slutvægt på omkring 4 – 6 kg. Racen er typen Bichon og kan let forveksles med racen Bichon Tenerife og Bichon Havanaise. Dog stammer bomuldshunden, i modsætning til de to ovennævnte racer, fra Madagaskar, og er den dag i dag stadig deres nationalhund. Langt de fleste små selskabshunde er oprindeligt blevet brugt som vagthunde, idet de er meget lydhøre. Deres opgave var dog ikke at skræmme ubudne gæster væk, men derimod at gøre opmærksom på disse og dermed overlade det mere ”hårde” arbejde til andre. Racen kan derfor godt virke højlydt, når der kommer gæster eller i andre lignende situationer.

Som andre små hunde i selskabsklassen, er bomuldshunden ikke synderlig motionskrævende, hvilket bidrager til racens popularitet i bybilledet. Derudover er racen altid ivrig efter leg og belønning, hvilket gør det til en ganske lærenem hund. Bomuldshunden er en oplagt familiehund, da den udover at være ganske kontaktsøgende også er god til fremmede.


Hvalp

Alle hvalpe kræver et godt, næringsrigt foder, der tager højde for hvalpens specifikke vækst. Racen har grundet dens lille størrelse en intensiv vækst og vil være fuldt udvokset i en alder af 10-12 måneder. Små racer har derfor behov for et hvalpefoder med flere kcal pr. 100g end store hunderacer, da de små racer bruger mere energi på at holde den rette temperatur. Derfor vil du opleve, at der er forskel på OLIVERS hvalpefoder, alt afhængig om der er tale om foder til en stor eller lille race. Ydermere skal foderet passe til hvalpens kæbeparti, så det ikke bliver anstrengende for hvalpen at spise. Ved at vælge et foder der passer til racens størrelse sikrer du et næringsrigt foder, som passer til netop din hunds vækst. Hos OLIVERS vil et oplagt valg af hvalpefoder til en Coton de Tulear være OLIVERS Chicken Grain Free Puppy Small Breed, som indeholder en masse af de mineraler din hvalp skal bruge.

Et foderskift til voksenfoder bør først foretages, når hunden er omkring de 12 måneder. På denne måde er du sikker på, at din hund har fået opfyldt de specifikke behov i vækstperioden.


Adult - voksen

Når hvalpeperioden er overstået, er der under normale omstændigheder ingen særlige fysiologiske hensyn at tage i forbindelse med fodring. Som udgangspunkt bør man dog fortsat fodre med en foderpillestørrelse, der passer til racens kæbeparti. Derfor anbefaler vi, at man fodrer med størrelsen ”small”.

Ønsker du at kræse lidt ekstra for racens fine pels, så er det OLIVERS Fish Grain Free, du skal vælge. Fisk er naturligt rig på de gode fedtsyrer såsom omega-3 og omega-6, der er særlig gavnlig for immunforsvar og led. Men derudover bidrager disse fedtsyrer til en blank og smidig pels samt opretholdelse af hudens normale funktion. Er du i tvivl om denne smagsvariant er noget for din hund, så har vi smagsgaranti på alt vores foder og dermed kan du kvit og frit få byttet foderet til en anden smagsvariant.

Ønsker du at fortsætte med samme smagsvariant som det anbefalede hvalpefoder til racen, så er det OLIVERS Chicken Grain Free Adult, du skal vælge. Denne variant fås naturligvis også i ”small”, så den passer optimalt til racen.


Senior

Bomuldshunden er en race med en forventet levetid på mellem 14 og 16 år, som må siges at være længere end for de større hunde. Dermed betragtes racen som senior senere end andre hunde, og man kan derfor vente med et foderskift til hunden er omkring 12 år gammel. For langt de fleste seniorhunde er aktivitetsniveauet sænket, og derfor behøver de et foder med færre kalorier end tidligere. Der vil også med en del år på bagen være opstå et naturligt slid på hundens led, og derfor finder du en øget mængde glukosamin og chondroitin i OLIVERS seniorfoder. Glukosamin og chondroitin er særligt gavnlig for led, og derfor er det tildelt foderet for at skabe optimale betingelser for leddene.


Pelspleje hos en Coton de Tulear

Shampoo til Coton de Tulear

Som nævnt skal Bomuldshunden bades oftere end andre racer - gerne hver 2. til 3. uge. For at gøre det så behageligt for både hund og ejer som muligt, anbefaler vi KW Tangle Fix inden badet. KW Tangle Fix er en spray som skånsomt fjerner knuder i pelsen og efterlader den smidig. Først sprayes produktet direkte på pelsen, og efter 5-10 min. skilles de sammenfiltrede knuder forsigtigt ad med fingrene. Derefter børstes pelsen igennem inden den vaskes i shampoo. Af shampoo anbefaler vi mandelolie-shampoo’en fra KW, som er med til at modvirke statisk elektricitet og sammenfiltringer af pelsen. Når badet er overstået, er det vigtigt at pelsen ikke sammenfiltrer igen. Derfor bør man stryge det overskydende vand væk i en glidende bevægelse. For en optimal afslutning kan man forsigtigt benytte en hårtørre på lav varme.


Skånsom børste til Coton de Tulear

En stor del af de bomuldshunde, som ses på gader og stræder, trimmes så pelsen fremstår kort. Men faktisk har racen anlæg for en lang silkeagtig pels, som kræver en hyppigere pelspleje. En vedligeholdelse og pleje af pelsen er altafgørende for en flot, blank pels!

Første trin i en god pelsplejer starter med børstning, og til det skal du bruge den rette børste. Er pelsen lang skal du bruge en børste, som kan rede diverse knuder ud uden at være for grov. Her kan en god traditionel karte anvendes til at redde pelsen igennem. For at gøre børstningen så skånsom som muligt, husk da altid at holde igen med modsatte hånd når du reder. Alternativ kan man anvende pindsvinebørsten fra Buster, som har pigge omringet af fiberhår der gør pelsen blank. Uanset hvilken børste man vælger, er det vigtigt at vælge en børste som ikke er for grov til Bomuldshunden og som føles let at håndtere for ejeren.


//Nina Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Andre artikler i kategorien Raceportræt

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrieren stammer oprindeligt fra England, hvor racen i 1800-tallet opstod som følge af præsten John ”Jack” Russells avlsindsats. Jack Russell var en aktiv jæger men ønskede en hund, der kunne følge hans Fox Hounds, og som...

Rottweiler

En særdeles alsidig race, der er velegnet til rigtig mange arbejds- og træningsopgaver. Så kort kan man beskrive rottweileren. Måske er det årsagen til, at der i 2011 blev registreret så mange rottweilerhvalpe, at racen hoppede fra en 13....

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS