Swipe to the right

Politihunde - Fakta om politiets patruljehunde

Politihunde - Fakta om politiets patruljehunde

OLIVER'S har igen i år sendt sponsorpræmier til Københavns Politi - Politihundesektionens konkurrence og har til gengæld fået lov til at gengive artiklen om politihunde fra www.politi.dk
Vi er stolte af at få at vide, at OLIVER'S uden sammenligning foretrækkes af de fleste hundeførere.

Fakta om politiets patruljehunde

Hvad bruges en patruljehund til?
Politiet i Danmark har siden 1907 brugt hunde til forskellige opgaver. I dag bruges hundene til at søge efter savnede eller eftersøgte personer, og til at lede efter blod, spyt, sæd, hår og andre spor, som mennesker efterlader på skades- eller gerningssteder.

Dette er et foto fra DM for patruljehundeHundene bruges også, når en gerningsmand skal standses og ikke efterkommer politiets ordre om at stoppe.


Hvilke racer anvendes?
En patruljehund er oftest af racen schæfer, men der er også set eksempler på, at blandt andre rottweiler, dobermann, riesenschnauzer og malinois er blevet godkendt.

Alle patruljehunde er hanhunde. Årsagen er, at hanhunde ofte ”puster sig op” overfor hinanden, hvis der kommer en tæve ind i flokken, og det kan forstyrre arbejdet.


Hvordan udvælges hvalpen?
Det er hundeføreren selv, der, sammen med en erfaren kollega, vælger sin hvalp og forhåbentligt kommende kollega for de næste mange år. Føreren kigger især efter hvalpens byttedrift, nysgerrighed og selvstændighed. Derudover skal den være meget aktiv. Hvalpen observeres, og der laves nogle øvelser med en klud og en bold, som hvalpen skal have lyst til at lege med.

Hvordan foregår træningen?
Hundeførerne skal selv træne deres hunde til daglig. I løbet af tjenestetiden skal hund og fører hvert andet år 14 dage forbi Politihundeskolen i Farum, hvor deres træning bliver udbygget, og hvor nye metoder kan tages i brug.

I Danmark trænes patruljehundene med såkaldt operant indlæring. Det betyder, at hunden lærer gennem positiv forstærkning. Gør hunden det, man vil have den til, får den ros, så den gerne vil gøre det igen. Laver den fejl, bliver den ignoreret.


Hvordan bliver hundene testet?
Det tager flere år at træne en politihund, men tidligst efter et halvt år skal den mentaltestes. Her skal den vise mentalt overskud, robusthed, nysgerrighed og evnen til at stresse af hurtigt, hvis den er blevet forskrækket. Under testen udsættes hunden blandt andet for pludselig støj samt synsindtryk og personer, der for en hund virker truende. Den bliver bedømt som egnet eller ikke egnet. Er hunden ikke egnet, kan den i nogle tilfælde leveres tilbage til opdrætteren, eller også kan den blive ganske almindelig familiehund i en anden familie end politimandens.


Hvordan bliver hundene godkendt?
Tidligst når hunden er 12 måneder, kan den godkendes endeligt. Her bliver den testet i lydighed, rundering, sporsøgning og magtanvendelse. Hunden kan enten bestå eller ikke bestå. Består den ikke, får den én chance til.


Er hundene på forskellige niveauer?
De danske patruljehunde er inddelt i tre grupper.

I Gruppe 1 er de mest rutinerede hunde og hundeførere, og det kræver meget træning og en hund med de rette evner at komme hertil. Hundene er typisk mellem fire et halvt og otte år gamle, når de kommer op i Gruppe 1, men langt fra alle patruljehunde når dertil. Hundene i denne gruppe anvendes især på gerningssteder efter alvorlige forbrydelser, hvor de søger efter biologiske spor og andre spor.

Gruppe 2-hundene er ”basishundene” i politiet. De må løse alle opgaver på nær søgning efter alvorlige forbrydelser. De må altså deltage i patruljearbejde, søge efter gerningsmænd og effekter efter forbrydelser, og lave humanitære eftersøgninger.

Alle hunde begynder i Gruppe 3, og må her bruges til patruljeopgaver men ikke til eftersøgninger.


Hvor bor hundene, når de har fri?
Alle politiets hunde bor hjemme hos hundeføreren, hvor de fungerer som almindelige familiehunde, når de har fri.

Dette er et foto fra DM for patruljehundeFor de fleste hundeførere er det en livsstil at være hundefører. Meget af træningen foregår i fritiden, hunden bor i hjemmet og er ofte med, når familien tager på ferie, og arbejdet kan foregå på skæve tidspunkter. Derfor kræver jobbet, at familien også er indstillet på det.


Hvad sker der med hunden, når den går på pension?
De fleste patruljehunde bliver pensioneret i otte-ni års alderen.

Mange hundeførere har på forhånd lavet aftaler med venner og familie om, at deres pensionerede patruljehund kan tilbringe sit otium hos dem. Det er synd at beholde den gamle hund, hvis hundeføreren anskaffer sig en ny hvalp, der skal med på arbejde hver dag, mens den gamle må blive hjemme.

I nogle tilfælde er det mest humant at aflive hunden, hvis den er træt og slidt efter mange års politiarbejde.


Hvilke andre hunde bruger politiet?
Politiet bruger også hunde til at lede efter narkotika og sprængstoffer. Blandt narkotikahundene er der flest af racen labrador, men også visse terriertyper er blevet godkendt. Sprængstofhundene er også oftest labrador, men her er der også mange engelske springer spaniels.

Andre artikler i kategorien Hundetræning

Aktivering af seniorhunden

Hvordan blev ”man kan ikke lære gamle hunde tricks” nogensinde en talemåde? Alle hunde elsker at blive aktiveret! Selv den gamle hund kan stadig lære nye kunstskaber. Sanserne og bevægelsesapparatet er ikke hvad det har været, men det ...

Danser med hunde

Træner du tricks med din hund og har lyst til at bruge det til lidt mere end kun sjov aktivering? Så er Freestyle måske noget for dig. Freestyle er den ene af to grene i hundesporten Heelwork to Music (HTM). Sporten kaldes nogle gange for do...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS