Swipe to the right

Pelspleje af katten

Pelspleje af katten

Hjemme hos Ronja og jeg er pelspleje den ultimative hyggestund for begge hver dag, og hvis det står til Ronja, gerne flere gange om dagen. Har jeg gæster og hun begynder at skule lidt surt til dem, er det nok at give dem børsten i hånden. Så bliver hun verdens sødeste, kælne og bedårende kat, for hun elsker at blive børstet.

Jeg har tre børster. En grov gummibørste, som egentlig er en massagebørste til hunde. Men den er god og fleksibel trods sin størrelse. Dernæst har vi vores fælles børste. Det er en ganske almindelig "menneskebørste", hvor den ene side har lange pigge og den anden korte. Ronja foretrækker siden med de korte pigge - så kan jeg få lov til at bruge den anden side. Den sidste børste er min helt alene, og det er fnugbørsten, som er helt og aldeles nødvendig at bruge, når jeg har børstet Ronja. Så er det nemlig mig, der har pels.

Pelspleje - korthårskat
Normalt behøver en korthårskat ikke den store pelspleje, men gør det alligevel til en vane at frisere katten en gang imellem. Dels nyder de fleste katte omsorgen, dels får man taget en del af de hår, der normalt lægger sig som nullermænd rundt omkring, eller som katten slikker i sig og kommer op igen som hårboller.

Man kan sagtens bruge en almindelig naturhårsbørste eller en ganske almindelig kam. En af fordelene ved friseringen er dels hyggestunden med katten, men man får også mere føling med, om der er hudforandringer, knuder, lopper, sår eller andet unormalt. Når man så alligevel er i gang, kan man lige tjekke ører, øjne og tænder efter.Korthårskatten børstes med hårene. Hvis katten ikke er vant til at blive friseret, så lad seancen vare i kort tid, mens man roser den til skyerne. Afslut med en godbid. Efterhånden vil den også synes, det er hyggeligt.

En korthårskat plejer normalt ikke at skulle i bad, men der kan være situationer, hvor det kan blive nødvendigt. F.eks. hvis har den været ude i en mudderpøl eller har været i nærkontakt med kemikalier.

Det skal lige siges, at badning af en kat, der ikke er vant til det, ikke lige er en fest. Før badningen er der visse ting, der skal være på plads:

Sørg for, at der er et lunt sted, hvor katten kan blive tør i en fart. Læg eventuelt nogle håndklæder på en varm radiator, så de er klar til brug.

Katteshampooen skal være inden for rækkevidde.

Svamp, kam og børste skal også være klar.
Selv om katten normalt er en sød og nem kat, kan den mutere til et sekstenbenet uhyre, så det er bedst, hvis man er to personer om badningen.Og en lille detalje: Det er klogt at klippe kattens kløer først.
Det er også klogt at fylde førstehjælpskassen op INDEN badningen. Der kan blive brug for plaster bagefter.
Fugt katten med en håndbruser eller sæt den i en balje og hæld vand over den. Det er bedre at vandet er lidt for varmt end for koldt. Katten må ikke komme til at fryse. Begynd med benene og forsæt med kroppen. Husk at tale opmuntrende til den, og lad være med at ynke den. Lad også være med at grine af den.  Selvom det kan være svært, der er ikke et mere ynkeligt syn end en våd kat.

Pas på, at den ikke får vand i ører, næse og øjne, og husk at skylle rigtig godt efter. Tryk så meget vand af pelsen som muligt, og frottér den godt med de varme håndklæder og placer den et lunt sted. Når pelsen er næsten tør, børstes den godt igennem.

Det kan godt være, at katten er sur et stykke tid, men det kan afhjælpes med nogle godbidder og lidt lækker mad. Mens man selv tørrer og eventuelt tilser sine egne sår og skrammer.

Pelspleje - langhårskatte

Hvis man overvejer at anskaffe sig en langshårskat, skal man være hundrede procent klar over, at den kræver en daglig pelspleje. Det er hver eneste dag, katten skal soigneres, og det er ikke nok blot med et par hurtige stryg med en børste over ryggen. Hvis man får katten fra en opdrætter, plejer denne selv at vise, hvordan pelsplejen skal udføres. Hvis langhårskatten kommer fra en opdrætter, er katten højst sandsynlig vant til at blive badet, og det skal man selv fortsætte med. Bader man katten ca. en gang om måneden er det lettere at holde pelsen i orden og undgå, at den filtrer.

Hvis katten ikke bliver soigneret hver eneste dag, kan pelsen filtre sammen i uløselige knuder, og hvis man ikke får filtret dem ud eller klippet af, kan det resultere i alvorlige sår og frygtelig hudirritation. Er knuderne så slemme, at man ikke selv kan udrede dem, må katten en tur til dyrlægen og blive barberet. Hvilket siger sig selv ikke er godt for katten, hverken fysisk eller for dens værdighed. De fleste dyrlæger barberer ikke pelskraven og halen, så når katten "kigger" på sig selv, kan den se lidt af sin pels, men jeg ved ikke, hvor meget man snyder den.

Til langhårskattens pelssoignering anbefales som regel en kraftig stålkam med to tænder samt en naturhårsbørste, der buer lidt udad. Forsøg at gøre den daglige børstning til en hyggestund, det er rarest for begge parter. Og man kan jo benytte lejligheden til at få snakket med sin kat.

Sæt katten på et bord og begynd med at rede pelsen igennem med den grove kam, men lad halen være indtil videre. Er der hårknuder, løsnes de forsigtigt med fingrene eller kammen, drys eventuelt lidt talkum på. Hvis det er helt umuligt, må man klippe dem af. Brug en lille saks og lad spidsen pege udad, så man klipper med hårene.

Red pelsen forsigtigt "den gale vej" - mod hovedet. Bagefter børstes den med den bløde børste, og sjusk ikke med de vanskelige steder så som maven, under forbenene og bagbenene. Når man når til maven, så løft katten op på bagbenene, så den står med ryggen til, og børst forsigtig maven.

Pelsen på halen kan normalt skilles i en skilling, og her børster man hårene udad. Nogle katte har en tendens til fedthale. Det er specielt fertile hankatte, der rammes af det. Fedthale er fedtet hud på eller lige over halen. Her kan man forsøge at holde det nede med talkum eller blot lidt kartoffelmel.

Pelskraven børstes opad mod hovedet.

Når langhårskatten skal i bad, er det vigtigt, at den er gennemfriseret. Hvis der er hårknuder i pelsen, er de nærmest umulige at få filtret ud. Katten skal være godt våd, inden shampooen masseres ind. Det er vigtigt at skylle rigtig godt, så man er helt sikker på, at shampooen er helt væk. En langhårskat er lang tid om at tørre, så hvis man kan vænne den til en støjsvag føntørrer, er det optimalt. Føntør bagfra så pelsen bliver løftet op og vær meget opmærksom på varmestyrken.De fleste racekatteforeninger har engang imellem pelsplejekurser, hvor man lærer det grundlæggende i pelspleje, og det kan anbefales. Her får man også mulighed for at stille spørgsmål, hvis man er i tvivl om noget.

Pelspleje - hårløse katte

Der findes en del af de såkaldte hårløse katte, og de er ikke egentlig skaldede eller totalt hårløse, men har småbitte dun over hele kroppen. Disse katte skal også plejes.

Den kræver at blive badet hyppigt, og har man først vænnet den til det fra killing, skulle det ikke være noget problem. Katten udskiller en naturlige olier i pelsen, som absorberes naturligt hos normalpelsede katte, men i sagens natur ikke hos de hårløse. 

Her skal skindet holdes fri for den olie, huden udskiller, og det kan gøres med en daglig aftørring med et ganske almindeligt vaskeskind eller en blød klud. Ørene, der normalt er store, mangler de hår, der bruges som filtre for støv og skidt, skal også renses tit for at undgå opståen af ørevoks. Som med al anden pelspleje er det kvalitetstid sammen med katten, og det er vigtigt at det bliver en hyggestund. Det nyder både kat og ejer.

Andre artikler i kategorien Kat

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS