Swipe to the right

Hvad er den almindeligste parasit hos hunde og katte i Danmark?

Hvad er den almindeligste parasit hos hunde og katte i Danmark?

Hvad er den almindeligste parasit hos hunde og katte i Danmark?

Lopper er den almindeligste parasit hos hunde og katte i Danmark, og katteloppen er herhjemme den mest almindeligste loppe på både hund og kat. Det er en udbredt misforståelse, at det kun er loppesæson i sommermånederne. Lopperne er aktive hele året. Dog er der flest lopper om sommeren, fordi de har bedre betingelser for at overleve, når vejret er varmt. Men når vi har en mild vinter kan lopper sagtens overleve i det fri, og under en hård vinter overlever de indendørs. Det anbefales derfor at forebygge mod lopper året rundt.

Lopper starter som æg, der udvikler sig over et larvestadie og et puppestadie til voksne lopper. Normalt vil udviklingen fra æg til voksen loppe tage ca. 3 uger, men der kan gå meget længere tid, alt efter hvor gunstige forholdende er for lopperne. De voksne lopper lever på værtsdyret (hund eller kat), hvor de lever af at suge blod. Hunloppen er klar til at lægge æg 24-48 timer efter sit første blodmåltid, og kan lægge helt op til 50 æg pr. dag. Æggene lægges i pelsen, hvorfra de triller af og lander i hundens eller kattens omgivelser. Her klækkes æggene, og ud kommer en larve, som lever af skæl og ekskrementer fra de voksne lopper. Larverne spiser også æg fra bændelorm, som senere kan overføres til hunde og katte. På et tidspunkt spinder larven en kokon, hvorefter larven omdannes til næste stadie, puppen. Puppen bliver herefter til voksen loppe.

Hunde og katte kan blive smittet med lopper

hvis de færdes et sted, hvor der tidligere har været en hund eller kat med lopper. Der behøver ikke at være direkte kropskontakt, for at hunden eller katten smittes. Kattelopper fortrækker altid en hund eller kat som vært, men springer på mennesker, hvis der ikke er en hund eller kat i nærheden. Lopperne kan dermed godt bide mennesker, men de kan ikke leve og formere sig ved kun at indtage vores blod.

Der er mange gode grunde til at forebygge lopper. Som nævnt kan de overføre bændelorm. De kan også være meget ubehagelige for hunde og katte – og for os mennesker. Når loppen bider, sprøjter den nemlig spyt ind i såret, som forårsager kløe. Lopper kan også forårsage loppeallergi hos hunde og katte. Her reagerer hunden eller katten meget voldsomt, nogle gange på bare et enkelt loppebid. Nogle dyr er så stærkt plaget af kløe og eventuel loppeallergi, at de har behov for at blive behandlet med kløestillende lægemidler, mens man arbejder på at komme af med lopperne.

Derfor er langt den bedste anbefaling at give både hunde og katte forebyggende behandling, inden de bliver angrebet af lopper. Har ens kæledyr allerede fået lopper, er det vigtigt både at behandle kæledyret og omgivelserne, da lopper tilbringer størstedelen af deres liv i omgivelserne, og ikke på hunden eller katten. Husk at læse alle etikker grundigt, og følg nøje den vejledning, der er angivet på hvert enkelt produkt. Anvend alle bekæmpelsesmidler med omtanke, da overforbrug i værste fald kan medføre forgiftning.

I dag kan man heldigvis relativt nemt blive af med lopper – men som sagt er langt den bedste løsning at forebygge loppeangreb.

Andre artikler i kategorien Olivers eksperter

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Foderguide til nye ejere: Så meget skal en hvalp spise

Når man får en lille, ny hvalp med hjem kan der opstår mange spørgsmål omkring helt fundamentale ting. Det kan være spørgsmål såsom; hvor mange gram spiser en hundehvalp om dagen og hvor meget skal en hvalp egentlig spise? I dette blog...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS