Swipe to the right

Overvejelser inden køb af hund – hvad kan jeg tilbyde en hund?

Overvejelser inden køb af hund – hvad kan jeg tilbyde en hund?

Er der noget bedre end en ulden klump med store brune øjne – nej vel, de går rent ind, uanset race eller blanding, de kære hundehvalpe rammer lige i hjertet.

Men inden man lader sig falde i svime, er det en rigtig god idé at have gjort sig en del tanker, for hvalpen bliver jo også større, måske en periodisk lømmel, og luftes – ja, det skal den jo i mange år frem.

Hvad kan jeg tilbyde hunden
Så det er en god start at notere sig hvad man kan tilbyde en hund, hvordan er det rent tidsmæssige perspektiv, der er jo grænser for hvor længe hunden skal være alene, hvad med fremtidige ferier, er man sikker på at en lang gåtur i silende regn også er hyggelig. Når de ting er gennemarbejdet, og der kan svares JA, så er næste skridt at kigge på de forskellige racer og temperamenter – hvad passer til en selv og familien. Er man til agilitytræning, spor eller lydighed, måske endda nysgerrig på det hele.Hvor meget tid kan og vil man bruge på træning, skal man vælge en brugshund som kræver en del, eller er det mere for hyggens skyld, så det er i selskabshunde afdelingen man skal kigge. De skal naturligvis også aktiveres, men det er som oftest noget lettere end en super brugshund med gode arbejdende forældre. Hvor stor skal hunden være, er man til små skødehunde, eller skal den kunne klappes uden at vælte. Hvordan er bolig og lufteforholdene. I den forbindelse vil jeg godt ytre, at det ikke er synd med en stor hund i lejlighed. Faktisk tror jeg, at mange store hunde i lejligheder får mere motion end store hunde med hus og have – når de bor i lejlighed er man som hundeejer nød til at bevæge sig ud på spændende gåture og evt. køre til skoven eller andet, hvor der som husejer kan ligge noget bekvemt i at lukke hunden i haven oftere. Så den vej rundt mener jeg ikke at det er afgørende om man bor i hus eller lejlighed. Hvordan med pelspleje. Er det hyggeligt at frisere en times tid om dagen, eller vil man helst kunne køre hundepelsen over med en fugtig klud for at tage de overskydende hår. Og hvad med hundefrisør, har man tid, mulighed og råd til en hund som skal klippes/trimmes hver 3. måned for at være veltilpas.

Racer/blandinger og udvælgelse
Så kommer man måske frem til at der kunne være flere forskellige typer hund der er interessante, og derfra er det bare ud på nogle udstillinger, se hunde, snakke med opdrættere og få et billede og en følelse af hvilken hund der går ”rent ind”.Jeg vil klart anbefale at man får en snak med så mange som muligt, det kan være forskellige ting der lægges vægt på, og selvom det er samme race der er tale om, kan der sagtens være forskelligheder alt efter hvilket avlsmateriale der er brugt.Så er der naturligvis også det med kemien, og det er vigtigt at man går i hak med de mennesker man skal købe hundehvalp af. Både i forhold til holdningen til hunde, det siger jo noget om den første opdragelse og grundprægning (fra 0-8 uger), og da den er så vigtig er det også en ret så vigtig faktor i udvælgelse af både hund og opdrætter.

Besøg gerne stedet flere gange, se evt. nogle af de tidligere kuld der er lavet, det giver også et billede af hvilken hund man kan forvente.

Er man mere til blandinger, er det naturligvis svært at planlægge på samme måde, men det vil altid være godt at kigge de racer ud man tiltrækkes mest af, så giver det et nogenlunde billede af hvilken hund der kan udvikle sig ved blanding af en eller flere racer.- og til det vil jeg klart anbefale at man vælger blanding indenfor nogenlunde samme grupper, evt. to jagthunde, eller to hyrdehunde, to selskabshund m.m., det kan give indre konflikter hos hunden, hvis moren eksempelvis er en hyrdehund, og faren er en apporterende jagthund – der er noget modsigelse i deres arbejdsopgaver, og da det ikke er helt sikkert, at der går præcis 50% af hver i hvalpene, kan det give ”udfordringer” på sigt – så kan det undgås vil jeg helt klar anbefale det.

Som tommelfingerregel, vil jeg anbefale at man som minimum ser moren, og hende skal man helst synes er fantastisk, det giver det bedste grundlag for at vælge en hvalp, da man er helt sikker på at der både genmæssigt og prægningsmæssigt går meget videre fra hende.

Det kan lyde som en masse forarbejde, men jeg tør godt love at det er godt givet ud. I mit arbejde som adfærdsbehandler, kan jeg klart se, at der hvor problemerne virkelig er, det er i ca. 90% af tilfældene, der hvor forarbejdet ikke har været optimalt, eller ikke muligt. Dermed ikke sagt at det ikke kan lade sig gøre at få en god og omgængelig hund ud af det, jeg siger bare at tiden er godt givet ud. For det er jo planen at man skal dele hus de næste mange år, og det skulle gerne være positivt i 95% af tiden man er sammen med sin bedste ven.

Økonomi, forsikring m.m.
Vi kommer ikke udenom at der også ligger noget økonomi i at vælge hund. Det siges at det ikke er anskaffelsesprisen der er den største, når det hele gøres op 10-15 år efter, men det er de løbende udgifter som fylder mest. Det er naturligvis også en vigtig faktor. Jo større hund der vælges, jo mere foder skal der til. Hvis det er en hund som skal til frisøren, så skal det også regnes med. Forsikringer er også en overvejelse, der er selvfølgelig den lovpligtige ansvarsforsikring. Men ønsker man at gå til træning, skal man regne med en udvidet forsikring. Derudover kan der tilvælges en sygeforsikring, hvis der skulle ske hunden noget – og jeg kan ikke lade være med at anbefale det. Jeg har selv glædet mig over mine sygeforsikringer igennem diverse hundeliv, der kan pludselig ske noget fuldstændig uforudset som koster indlæggelse m.m., og så er det rart at der kun er en selvrisiko at betale.

En anden rigtig god idé er at ”låne” en hund i en til to uger, det giver et godt billede af de daglige gåture, at skulle direkte hjem fra arbejdet så hunden ikke er for længe alene, gå til lidt træning, og måske have hjemmeopgaver i forbindelse med træningen.
Derudover er det jo altid spændende for hunden at blive sat på opgaver i det daglige – men mere om det i kommende artikler.

Når tiden er kommet til at beslutte
Når alt dette er på plads, og hele familien stadig er helt vilde efter at få hund, og man måske også er nået så langt at racen/blandingen er på plads, så er der blot den tidsmæssige faktor som skal passes ind.Det er nødvendigt at sørge for ferie når hvalpen skal hentes, afsæt gerne to til tre uger, som det år står fuldstændig i hundens tegn. Der er så meget som er vigtigt at få ordentligt på plads i den første tid, og igen er den ”investering” givet utroligt godt ud for resten af hundens liv og trivsel.

Planlæg gerne at kunne besøge hvalpene fra de er nogle uger gamle, og indtil afhentningen kan ske i tidligst 8 ugers alderen. Det er godt at kunne følge udviklingen hos sin hvalp, og samtidig kunne give et tæppe eller noget tøj som har lugt af dig/jer, det er med til at hvalpen hurtigere føler sig hjemme når den tid kommer, så er der noget genkendelse i lugten.

Kig også i lokalområdet, om der starter noget hvalpelegestue eller hvalpemotivation op på det tidspunkt. Det er meget vigtigt at hunden for plejet det sociale, og gerne med forskellige racer/blandinger, så de får oplevet så mange forskellige som muligt – igen et godt fundament for den fremtidige udvikling, og tackling af andre hunde.Jeg vil anbefale at træning/legestue tidligst starter i 9 ugers alderen, lad lige hvalpen falde til først, inden den skal ud i den store verden og møde endnu flere udfordringer.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS