Swipe to the right

Overvægt hos hunde og katte

Overvægt hos hunde og katte

Er din hund eller kat en lille smule til den ”gode” side? Eller lidt ”buttet”? Det er i sig selv ikke så slemt, men hvis din hund eller kat er decideret overvægtig kan det være et alvorligt helbredsproblem. Overvægt er nemlig meget mere end et kosmetisk problem, og man ved nu, at overvægt i sig selv rent faktisk forårsager mange forskellige helbredsproblemer, både hos mennesker og dyr.

Hvad er årsagen til overvægt?

Den almindeligste årsag til overvægt er, at hunden eller katten indtager flere kalorier end den forbrænder. Den spiser simpelt hen for meget i forhold til hvad den har brug for, med den daglige mængde motion den får. Når der indtages mere energi end der forbrændes, vil den ekstra mængde energi blive oplagret som fedt.

Fedt før og nu

Traditionelt har man anset oplagret fedt i kroppen som et relativt inaktivt væv, der ikke havde anden funktion end at opbevare energi og give isolation. Nyere forskning viser, at kroppens fedtvæv bestemt ikke er inaktivt, men derimod deltager aktivt i stofskiftet ved at udskille forskellige stoffer, der har indflydelse mange steder i kroppen. Vi har nu en god forståelse, helt nede på celleniveau, om de mekanismer der er involveret i overvægt samt de mange seriøse konsekvenser af overvægt. Dette gælder både for mennesker og dyr og inkluderer helbredsproblemer som insulinresistens (hvilket kan resultere i sukkersyge), cancer og mange andre kroniske sygdomme.

Hvad er løsningen?

Heldigvis er der lys for enden af tunnelen. Forskningen har nemlig også vist, at selv om man er en overvægtig hund eller kat, og har været det igennem længere tid, er det aldrig for sent at blive sat på slankekur. Når hunden eller katten igen kommer ned på deres optimalvægt, kommer hele kroppen tilbage i meget bedre form – endda for nogens vedkommende i lige så god form, som før hunden eller katten blev overvægtig. Dette gælder ikke kun hundens og kattens ydre, men også helt nede på celleniveau. Så hvis man er ejer af en overvægtig hund eller kat, er det bare om at komme i gang med at hjælpe dem til at tabe de overflødige kilo. Det er en fantastisk mulighed for at medvirke til at øge både livskvalitet og livslængde hos vores selskabsdyr.

Sundt vægttab

Sundt vægttab er ensbetydende med, at hunden eller katten taber den for store mængde kropsfedt og samtidig opretholder muskelmassen. For at opnå dette, er det vigtigt at man anvender et godt slankefoder med nedsat indhold af fedt og energi, men med et relativt højt indhold af protein. Samtidig skal foderet have korrekt indhold af essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Ofte er fibermængden øget for at medvirke til god mæthedsfornemmelse, hvilket er en meget vigtig faktor for at slankekuren bliver en succes. Motion kan anbefales i den udstrækning den overvægtige hund eller kat kan tåle det. Ofte kan man øge mængden af motion, i takt med at de overflødige kilo tabes.

Efter succesfuld slankekur

Når optimalvægten er nået, er det vigtigt at man som ejer arbejder på at forebygge at hunden eller katten igen bliver overvægtig. Man må ikke bare vælge at gå tilbage til den samme gamle, inaktive livsstil og samtidig anvende det foder, der resulterede i, at hunden eller katten indtog for mange kalorier. Det har jo tidligere ledt til, at hunden eller katten blev overvægtig. Til mange hunde og katte, som med succes har tabt sig, vælger man derfor et ”Light” foder til langtidsfodring efter slankekuren. Der findes ”Light” foder som passer til både voksne og ældre hunde og katte. De gode motionsvaner man har indarbejdet i løbet af slankekuren bør selvfølgelig også opretholdes. Der er ingen god undskyldning for at lade sin hund eller kat tage på igen. Overvægt er som sagt meget mere end et kosmetisk problem.

Andre artikler i kategorien Kat

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS