Swipe to the right

Nyresvigt hos katte

Nyresvigt hos katte

Mange katte ejere har på et eller andet tidspunkt oplevet at have en kat, som er blevet diagnosticeret med kronisk nyresvigt. Desværre er det en kendsgerning, at op til 35% af katte, som er over 7 år gamle, lider af kronisk nyresygdom. Men hvad er det lige der går galt – og hvordan kan man få sin kat diagnosticeret tidligt i forløbet og dermed optimere kattens livskvalitet så længe som muligt?

I kattens nyrer er der ca. 200.000 funktionelle enheder, som kaldes nefroner. Disse enheder sørger for at producere urin, opretholde korrekt urinkoncentration, udskille affaldsstoffer og regulere kattens elektrolytbalance (calcium, fosfor, natrium og kalium). Hvis katten lider af en nyresygdom og for mange nefroner bliver syge og dør, kan nyrerne ikke længere fungere optimalt, og disse vigtige funktioner kan ikke opretholdes. Det betyder, at affaldsstoffer akkumulerer i kroppen, hvilket får katten til at føle sig sløj og utilpas. Efterhånden som tiden går og flere og flere nefroner dør, vil katten pga. sin nedsatte nyrefunktion også få andre helbredsproblemer som anæmi og forhøjet blodtryk samt problemer med at opretholde normal væske- og elektrolytbalance.

Som mange katte ejere ved, er det vigtigt at diagnosticere nedsat nyrefunktion så tidligt som muligt i forløbet. Jo tidligere sygdommen diagnosticere, jo mere kan man gøre for katten for at optimere kattens livskvalitet og livs længde.

Nogle af de mest almindelige kliniske tegn man ser hos katte med nedsat nyrefunktion er:

  • Katten drikker mere vand end normalt
  • Vægttab – kattens ribben og rygrad bliver mere tydelige
  • Dehydrering – et tydeligt tegn på dehydrering er manglende hudelasticitet, som kan identificeres ved at løfte en hudfold i kattens nakke og give slip. Hvis hudelasticiteten er normal vil huden meget hurtigt finde tilbage til sin udgangsposition. Hvis katten er dehydreret forbliver hudfolden i længere tid
  • Nedsat appetit eller ingen appetit
  • Dårlig ånde og smerter i munden (affaldsstofferne kan bl.a. forårsage sår i mundhulen)
  • Opkast og diarre
  • Katten virker nedstemt og sløv

Hvis man har en kat med et eller flere af disse symptomer kan det stærkt anbefales at tage katten til dyrlægen, så katten kan blive udbredt. Symptomerne er ikke specifikke for nedsat nyrefunktion, og kan være forårsaget af andre helbredsproblemer. Vha. bl.a. en blodprøve og urinprøve kan man stille den korrekte diagnose og starte den rette behandling.

Hvis man gerne vil være på forkant og få vished for, om ens kats nyrer er velfungerende, eller om der er sandsynlighed for, at nyrerne snart vil begynde at give katten problemer, kan det anbefales at katte, som er 7-8 år eller ældre, regelmæssigt får taget blod- og urinprøver. Blodtryk målinger kan også være en god hjælp. Derved kan man, hvis katten har nedsat nyrefunktion, stille diagnosen før katten begynder at vise kliniske tegn. Det betyder at katten har mulighed for leve mange år med god livskvalitet efter diagnosen stilles. Årsagen til, at en urinprøve kan betyde meget for at stille diagnosen tidligt i forløbet, er fordi en af de første ting man kan identificere vha. laboratoriseprøver, er nyrernes nedsatte evne til at koncentrere urinen.

Hvis resultaterne viser, at katten har nedsat nyrefunktion, kan man ofte hjælpe katten ved at vælge et ”nyrefoder”, dvs. et foder med bl.a. nedsat fosfor indhold, kontrolleret proteinindhold/proteinkvalitet og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. Det er vigtigt at katten ikke indtager for høje mængder af fosfor, da for meget fosfor er medvirkende til at nedsætte nyrefunktionen yderligere. Generelt vil mængden af protein være reduceret, mens proteinkvaliteten vil være helt i top, så katten er i stand til at udnytte proteinet bedst muligt. Det øgede omega-3 fedtsyreindtag forbedrer blodgennemstrømningen i nyrerne, hvilket i sig selv kan hjælpe nyrefunktionen. Derudover har nogle katte behov for medicinsk behandling, bl.a. blodtryk nedsættende medicin og/eller fosfatbindere. Dyrlægen kan også anbefale andre tiltag, alt efter hvordan katten reagerer på behandlingen.


Julie 22. jun. 2016 at 22.06
Supergod blog

Andre artikler i kategorien Kat

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS