Swipe to the right

Min hvalp vokser - hvad skal jeg vide?


Hvad skal jeg vide om min hvalp?

Som hvalpeejer er der meget, man skal tage stilling til, uanset om man er ny i gamet eller rutineret hundeejer. Man bliver ofte bombarderet med anbefalinger og måske endda nærmest ubrydelige regler, og det kan være svært at overskue det helt rigtige for ens hvalp. Fælles for langt de fleste hvalpeejere er dog ønsket om den bedste opvækst med de mest optimale betingelser for en sund tilværelse for hunden. Har man en glad og nysgerrig hvalp, der med glæde spiser, så er man godt på vej. Er høm-høm’erne oven i købet lige til at samle op på gåturen, ja så er man endda rigtig godt på vej. Når alt kommer til alt, så er det ingen raketvidenskab at få en hvalp, og der er bestemt ingen grund til at gøre det mere kompliceret end nødvendigt. Den komplicerede del findes der heldigvis råd for – bare spørg os hos Olivers!

Det skal være let at give sin hvalp mulighederne for et langt og sundt liv hundeliv, og et fuldfoder til hvalpe er en god løsning. Har man en sund og rask hvalp, så er de ernæringsmæssige behov dækket gennem fuldfoder til hvalpe. Med et godt kvalitetsfoder til din hvalp og med lidt baggrundsviden kan du lettere sortere i de mange gode råd og anbefalinger, og ikke mindst være med til at sikre en optimal og harmonisk vækst hos din hvalp.


Hvalpefoder

Det første leveår hos hvalpen består hovedsageligt af vokseværk for fuld skrue, og både skelet samt muskulatur tager godt fra sig. Særligt de første 3 – 4 måneder af hvalpens liv er karakteriseret ved en kraftig vækst, og netop derfor betegnes denne periode ofte som ”kritisk”. Sagt med andre ord, det er uhyre vigtigt at alle ernæringsmæssige behov dækkes for en optimal vækst. Som hvalpeejer sikrer du bedst muligt en optimal vækst med et foder, der har den rette mængde protein og balance mellem kalcium og fosfor (Ca/P). Den rette mængde protein ligger ofte i omegn af 30%, mens Ca/P-balancen bør ligge tæt på forholdet 1.2:1. Hos Olivers er det vores mål at give de bedste betingelser for lige netop din hvalp, og det er en af grundene til, at vores hvalpefoder indeholder tæt på 30% protein. Hos Olivers fremgår al nødvendig information på emballagen, som det altid bør gøre på hundefoder. På denne måde kan du let se hvad foderet indeholder og om din hvalp får det den skal have. Med et kvalitetsfoder som OLIVERS Start og Large Breed Start er du med til at give din hvalp en god start på livet.


Hvornår skal jeg skifte til voksenfoder?

Når hvalpen er forbi de 3 – 4 måneder, vil væksten aftage og hvalpens ”vækstkurve” vil langsomt flade ud. For de helt store racer som newfoundlændere og gran danois vil der dog gå yderligere 2 måneder før kurven begynder flade ud. Væksten er altså langt fra jævn, og afhænger i den grad af hvalpens alder og størrelse. Derfor er det vigtigt at fodre sin hvalp efter dens vækstkurve! Men det kan være uoverskueligt som hvalpeejer at vide hvor meget man bør fodre og hvor længe man bør fodre med hvalpefoder. For at være godt klædt på til fodre på bedst mulig måde, skal man vide hvornår ens hvalp er færdig med at vokse.

Små og mellem store hunderace når ofte deres slutvægt i en alder 9 – 10 måneder, mens der går op til 11 – 15 måneder for de helt store racer. Mange er af den overbevisning, at når hvalpen har nået sin fulde størrelse, så ophører al vækst og udvikling. Som følge heraf, kunne man let tro, at man bør skifte hvalpefoderet ud med voksenfoder så snart slutvægten er nået. Men sådan hænger det ikke helt sammen. Selvom hvalpen ikke ser ud til at vokse mere, så sker der stadig mange ting som vi mennesker ikke kan se. En stabil vægt betyder nemlig ikke, at væksten er fuldkommen, da skelettet på nuværende tidspunkt endnu ikke er færdigt med at vokse. Faktisk er små hunde først helt færdige med at vokse, når de nærmer sig 12 måneder, mens de helt store racer kan være op til 2 år før deres skelet er færdigudviklet. En god tommelfingerregel er derfor at fodre små racer med hvalpefoder til de 10 – 12 mdr, mellem racer til de er 12 – 14 mdr og store racer til når de er 14 – 16 mdr. Alle hunde er dog forskellige, og er du i tvivl er du altid velkommen til at kontakte vores rådgivere i kundeservice på tlf. 43641364.

Nedenfor ses en vækstkurve som illustrerer vækstrater for de forskellige racer. De øverste kurver repræsenterer de helt store racer som gran danois, mens de nederste kurver repræsenterer de helt små hunde.


Hvor meget foder skal min hvalp have?

Alle hvalpe er forskellige uanset race og netop af den grund kan det være svært at gennemskue hvor meget foder man bør tildele sin hvalp. En anden faktor som ligeledes er afgørende, er mængden af energi i foderet – altså hvor mange kcal/100 g. Et godt kvalitetsfoder til hvalp indeholder typisk ca. 400 kcal/100 g. Olivers hvalpefoder er ingen undtagelse, og f.eks. indeholder vores Start Grain Free 395 kcal/100 g, mens vores Max Meat Puppy 410 kcal/100 g. For at gøre det så let som muligt, kan du altid finde en fodervejledning på bagsiden af vores hvalpefoder. Man bør dog altid have i mente, at aktivitetsniveauet er med til at bestemme fodermængden, så bliv ikke forskrækket, hvis din hund skal have en smule mere eller mindre i forhold til vores vejledning.


Hvad sker der når min hund vokser?

Som nævnt fortsætter væksten hos hvalpen, selvom det måske kan være svært at se som hvalpeejere, sidst i vækstperioden. Derfor bevæger os i nu et skridt dybere ned i fysiologien, så du kan blive lidt klogere på, hvad der rent faktisk sker og hvorfor det er så vigtigt at fodre med hvalpefoder.

Allerede i fosterstadiet udvikles knogler og muskler, her består knoglerne dog primært af brusk. Efterhånden som sidste del af fosterperioden nærmer sig, forbenes knoglerne, også kaldet mineralisering. Dvs. at brusken ”hærdes” og bliver til det væv vi kender som knoglevæv. Det er først knoglerne der udvikles og sidenhen musklerne. Knoglevæksten har nemlig afgørende betydning for muskelvækst. Når knoglerne vokser i længden vil musklerne også vokse. Længdevæksten af knoglerne sker fra fødsel frem til pubertetens indtræden. Og lige præcis dette er grunden til, at det er vigtigt at fodre med hvalpefoder til vækstperioden er forbi!

Lad os tage udgangspunkt i de lidt større racer, som f.eks. en rottweiler. Man kan være tilbøjelig til at tro, at den vil være helt færdig med at vokse i en alder af 12 mdr. Og det er med god grund at antage, da den vil være tæt på at have nået sin slutvægt. Men rottweileren er en tung hund, og derfor er det særligt vigtigt med et sundt og stærkt skelet. Skelettet skal kunne bære en stor mængde muskler, og derfor er det vigtigt at sikre en den rette mængde Ca/P. Den bedste måde, at sikre sin hund den rette mængde Ca/P er at fodre med et premium hvalpefoder til den fulde vækst er forbi. Ved at fodre med OLIVERS Large Breed Start, som egner sig særdeles godt til større hunde, så har du som ejer taget højde for den rette mængde protein og Ca/P-balance. Vi anbefaler derfor vores Large Breed Start til rottweilere, indtil de er 14 – 16 mdr.

Som nævnt er mængden af protein en af de ting man bør kigge efter, når man skal vælge hvalpefoder. Proteiner kaldes kroppens byggesten, og det er der en særlig grund til! Hunde kan, som mennesker, ikke øge antallet af muskelfibre, da disse er anlagt prænatalt.

Dvs. man kan altså ikke træne sin hund til at få hverken flere muskler eller muskelfibre. Til gengæld er naturen igen så smart indrettet, at muskelfibrene kan vokse i størrelse ved at øge antallet af cellekerner. Processen er lidt langhåret og det ville kræve en længere roman af forklaring, men essensen er, at musklerne vokser i takt med, at hvalpen vokser og tilpasses derfor skelettet. Gå derfor efter et hvalpefoder med et proteinindhold på omkring 30 % eller højere. Dernæst bør man vægte animalsk protein højt, da protein er hundens primære energikilde. Et godt kvalitetsfoder til hvalpe indeholder sjældent meget mindre end 30% protein og det er ofte gode proteinkilder, såsom kylling eller fisk, der anvendes i foderet.

Gode knogler og stærke muskler er med til at give hunden den bedste start på livet.

Når alt dette er sagt, så spiller ernæring helt klart en afgørende rolle. Udviklingen er også hormonbestemt og den har vi i mindre grad indflydelse på. Men med den rette ernæring, kan du som hvalpeejer give de bedste betingelser for en harmonisk vækst. Gode knogler og stærke muskler er med til at give hunden den bedste start på livet.


Hvad anbefaler vi hos Olivers?

Små hunderacers vækst forløber langt hurtigere end større hundes, og derfor er mængden af energi højere i Start sammenlignet med Large Breed Start. Mellemstore hunde følger de små racers vækstsforløb de første 3 – 4 mdr, men langsomt sænkes farten og behovet for mængden af energi i foderet falder. Derfor anbefaler vi hos Olivers Start til mindre hunde gennem hele deres hvalpetid, mens vi til hunde med en slutvægt på 15 – 20 kg anbefaler Start de første 3 – 4 måneder og derefter vores Large Breed Start.

Til de helt store hunde, anbefaler vi Large Breed Start igennem hele hvalpeperioden. På denne måde tages der højde for hvalpens vækst bedst muligt. Start og Large Breed Start fås både i ”Classic” og i ”Grain free” varianten.


Din hund har fire poter som skal bruges, men alt med måde..

Der findes ingen regler for hvor meget eller hvor lidt motion og aktivering en hvalp må udsættes for, da alle hunde er forskellige. Men en ting er dog soleklart - alt med måde. Hvalpen skal aktiveres og have lov til at udforske det, som den er skabt til. Uanset race, så er de født med fire ben og de skal bruges. Men det er dog vigtigt at man ikke overbelaster sin hund med for meget aktivitet, da skelettet endnu ikke kan klare maksimal belasting, før mineralisering er komplet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hvornår ens hund bliver træt. En tur på trapper til 5. sal eller en lang løbetur vil, måske være indlysende for de fleste, være i overkanten for en hvalp. Men det betyder ikke man skal pakke sin hvalp ind i bobleplast. Det handler om at bygge det hele op gradvist. Så kig på din hvalp, er adfærden ændret? Rådfør dig hellere en gang for meget hos dyrlægen end en gang for lidt, da oversete overbelastninger kan føre til varige skader.

//Nina Mieritz
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS