Swipe to the right

Mental Stimulering - del 1

Mental Stimulering - del 1

Vi elsker vore hunde. Vi vil gerne udtrykke vore følelser på andre måder end med venlige ord og kærtegn. I dag findes der et meget stort udbud af hundeartikler, og de bliver bare flere og flere. I firserne fandtes der faktisk kun to slags hundesnore og et par typer af hundesenge. I dag findes der et hav af forskellige hundesnore, halsbånd og hundesenge. Desuden mange slags legetøj og anden underholdning, for eksempel tøj til hunde. Dette synes jeg viser menneskers vilje til at forkæle deres hunde og behandle dem bedst muligt.

Hvad ville hunden ønske sig?
Jeg sætter ganske vist pris på forskellige tegn på menneskers kærlighed, og det er selvfølgelig tilladt at vise sin kærlighed og omtanke som man vil, vi er jo alle forskellige. Men det store spørgsmål er, om man når vejen til hundens hjerte, når man køber ting til den. En ønskeliste fra en hund skulle nok variere fra hund til hund – hvis man i det hele taget kunne få klarhed over, hvad de forskellige individer og racer har behov for. Nogen ville måske bare ligge tæt, have varme og tryghed. En anden ville ønske sig mere mad. En tredje ville have en ufordring og noget spændende at tage sig til.

Hundes almindelige ønsker
Men hvis hunde kunne tale, så vi kunne forstå dem, (og hvis de kunne forstå deres eget bedste), skulle de nok alle sammen ønske sig forståelse fra deres mennesker. De ville ønske, at vi forstod så meget som muligt af deres verden og deres grundlæggende behov; Hvordan de vurderer floksammenhold; At det er fundamentalt for en godt fungerende flok, at alle føler sig trygge. Det kan hundeejeren opfylde ved at være venlig, belønne det, som er ønskeligt, give tydelige regler og være konsekvent.

Mange hunde ville nok ønske, at mennesket kunne forstå, hvor betydningsfuld lugtesansen er for en den. Hvor vigtigt det er at få lov til at undersøge dufte og at arbejde med sin lugtesans. Men også, at en hund er født til at vandre og løse problemer, fordi den tilhører hundeslægten. Det var på den måde den vilde hund kunne finde føde. Ved at bevogte sit store revir og finde ud af, hvilket bytte der var nemmest at fange, og hvordan man skulle handle i hvert enkelt tilfælde, havde vildhunden en enorm kapacitet til at bevæge sig over store områder og at løse problemer. Det medfører, at hunden også i dag har et stort behov for lange gåture og mentalt arbejde.

Forskellige racers oprindelige opgaver
Der findes racer, som er blevet avlet for at "ligge på en pude ved en trone i et tempel og jage onde ånder bort". Men de fleste racer havde en mere anstrengende arbejdsopgave i deres fortid:- at trække slæder- at vogte sin gård og give hals, når der kom nogen- at jage og dræbe rotter- at hjælpe jægeren i jagten på et bytte og måske også søge og hente det døde bytte- at holde orden på forskellig slags kvæg og at hente og styre disse flokke Mange racer er blevet tilpasset det arbejde, men det ser forskelligt ud i forskellige hjørner af verden. Alle disse hunderacer har mere eller mindre behov for den arbejdsopgave, de engang blev skabt til. Men for det meste kan den erstattes af andre opgaver, hvis man selv ikke er så glad for træksport, jagt, kamp, hyrdearbejde, eller hvad den oprindelige opgave nu handlede om.
Mit største håb er, at alle hundeopdrættere vil hjælpes ad med at informere alle blivende hundeejere om deres hunderacers behov. Når man prøver på at finde ud af, hvilken type hund, man skal købe, er det vigtigt, at man finder en bog om racebeskrivelser, som ikke bare beskriver udseendet. Man bør vide, hvilke egenskaber, som skjules bag den ydre skal, hvis hunden er følsom eller skarp på grund af den oprindelige arbejdsopgave, og desuden hvor meget behov den har for at arbejde. Har man tid til at opfylde det behov i hverdagen?

Hunden er det vanskeligste af alle selskabsdyr
Man vil jo ikke skaffe sig problemer. Hvis man har dårlig tid, er det ikke en hund, man skal vælge som selskabsdyr. En hund er nok det mest krævende firbenede selskab, man kan vælge. Alle andre dyr er nemmere at have. En kanin, et marsvin, en hest, alle spiser de græs. De er rovdyrenes bytte. Naturen har givet dem fordelen ved at være hurtige, for at de skal kunne overleve ved at flygte. I halvdelen af angrebene, lykkes det også for dem at løbe fra et rovdyr. I den anden halvdel er det rovdyrene, som lykkes med at overliste byttet. Hunden, som er en nær slægtning til ulven, er selvfølgelig oprindelig et rovdyr, og den er derfor født med kapaciteten til at overliste et byttedyr for at overleve. Byttedyrenes tilværelse er meget enklere. De har maden ved deres fødder, og de behøver som regel ikke engang søge at efter den, og endnu mindre at overliste den. De har derfor ikke det samme behov for daglig stimulansstimulering i deres tilværelse.
Katten er selvfølgelig også et rovdyr, men den store og vigtige forskel til hunden er, at den ikke er et flokdyr, men lever alene. Hunden derimod er et flokdyr og derfor afhængig af, at flokken arbejder sammen. Hvis hunden er alene hjemme en dag, vil den kun hvile og vente på sin flok. Katten beskæftiger sig selv, når den føler, at den har behov af at lave noget, og den hviler, når den har lyst til det. Hunden lægger sit liv i vore hænder.

Hundens oprindelige liv
Ulven, og dermed hunden, skal kunne trave kilometer efter kilometer og i værste tilfælde rigtig lange strækninger bare for at søge det bedste bytte. Det er en uendelig søgen, hvor dyrets næse er det vigtigste redskab. Dyrene følger et spor på jorden lige så langt, det skal være, og de finder en fært i luften, som giver dem information. Når de har lokaliseret deres bytte, handler det om at overliste det. Ellers løber det fra dem. De kan simpelthen ikke løbe byttet op på længere afstand. Men de har den fordel at være smartest. De kan finde ud af, hvordan de bedst kommer tæt på for at narre byttet. Arbejdet med at finde føde kan i værste tilfælde tage dage, men ingen er vel forbavset over, hvor hårde betingelser det er at leve et vildt liv.

Servere mad
Vore tamme hunde får ofte deres gode og ernæringsrigtige mad serveret i en speciel skål på en speciel plads på specielle tidspunkter. En del hunde, som er meget glade for mad, lærer hurtigt klokken, hvis man fodrer på faste tidspunkter. Det at få sin mad serveret, indebærer sjældent noget som helst krav på modpræstation fra hundens side. Den behøver ikke "lægge to poter over kors" for at få sin føde. Med det mener jeg ikke, at det skal være nødvendigt at lade den arbejde for maden i skålen, når den fodres. Det kan være mere praktisk at lade hunden arbejde på andre tidspunkter. Når man har mere tid, og der er mindre risiko for konflikter og misforståelser. En sulten hund og en stresset hundeejer er ikke en god kombination.

Hvilken føde kan motivere?
For de fleste hunde er det dog en meget god idé, hvis hundefoderet bliver en belønning for en arbejdsopgave. Dels ligner det det oprindelige arbejde for føden, dels bliver hundene automatisk motiveret til at lære det, vi ønsker. De hunde, som ikke vil arbejde for føden, må vi se nærmere på. Der er som oftest en årsag til, at de ikke er interesserede i noget at spise. De mest almindelige årsager er kønshormoner eller stresshormoner, men det forekommer også, at hunde har smerter og dermed ikke har lyst til at spise. Kan man komme til rette med årsagen, kan hunden blive som andre og lade sig lokke til en arbejdsopgave med en godbid som belønning. Hunde har - lige som mennesker - også forskellig smag. En del vil have noget helt bestemt, andre er mindre nøjeregnende. En hund kan lide agurker, en anden vil have noget sødt, en tredje vil have et stykke kød, og en fjerde foretrækker pandekager.
Mange fordele ved aktivering
Det dejlige ved at give hunden arbejdsopgaver er, at der er så mange fordele ved det. Man får først og fremmest hyggelig stund af kvalitetstid med hunden; men set i et større perspektiv, vinder man endnu mere. Mange taler om lederskab og at være en god leder for hunden. Ved at tage initiativ til morsomme aktiviteter og være en sjov legeleder, bliver man beundret af hunden. I træningen er man desuden den, som deler godbidder og anden belønning ud, eller undgår at gøre det. Da viser man på den mest hyggelige måde, at man er den, der bestemmer. Man lister sig til masser af "points" hos hunden og får pludselig både hundens respekt og tillid.

Noget andet, som i nogle tilfælde kan være den primære gevinst for hundeejeren, er, at hunden ikke behøver finde på sine egne hundehobbyer, hvis den får arbejdsopgaver. For mange familier er det ellers desværre en virkelighed. En understimuleret hund, som keder sig, kan finde alle mulige afløb for sin energi, og desværre er det sjældent, at vi mennesker sætter pris på disse initiativer. En del hunde bliver meget larmende, andre bider inventaret i stykker, mange bliver urolige og besværlige udendørs. Nogle ter sig som om de var politifolk, og vil skælde ud på dem, de ikke synes om, andre jagter alt, som bevæger sig. Nogle søger efter et eller andet at spise, og så videre.
Hvis man elsker sin hund og vil, at den skal have det godt, bør man sørge for, at den får arbejdsopgaver, som passer til den. Mere om hvad man skal gøre, hvor meget, og hvad man skal undgå, får du i næste del af denne artikel.

Mental stimulering af din hund del 2 - findes herPernille Ruhnau 20. jan. 2018 at 19.59
Simpelthen den mest velskrevne artikel, jeg er faldet over på dansk. Det hele er bare SPOT ON:-) Så dejligt at se, at Cesar Millan’s overbevisning kan serveres så blidt og godt. Thumps up herfra ☺️
Birgithe liff 29. jan. 2018 at 14.49
Glæder mig til næste artikel
Jonas Nyberg 5. feb. 2018 at 17.03
jo det er en fin artikel men skille man ikke undervise mennesker i Operant/Classisk betinget læring Først. mennesker ved Generalt ikke en hulens hat omkring hund men askaffer sig en alligevel
Kirsten palner 14. feb. 2018 at 20.37
Wau det var god læsning, glæder mig til næste afsnit
Kristina Jønsson 18. jun. 2018 at 20.39
Hvor finder jeg 2. del af artiklen?
Jens Mikkelsen 19. jun. 2018 at 09.05
Hej Kristina,

Godt at høre, du også er interreseret i del 2 :)

Del 2 findes på linket:
https://www.olivers.dk/blog/mental-stimulering-del-2

Ellers har vi opdateret del 1, med et link til del 2 af artiklen. :)

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS