Swipe to the right

Manx

Manx

Den haleløse manx har været årsag til mange misforståelser gennem årene. Mange har troet, at den var halekuperet, og derfor taget afstand fra den.

Manx stammer fra øen Man i Det Irske Hav og kendes fra før det 18. århundrede. Der knyttes en del legender om afstamningen. Blandt andet at en kat var for lang tid om at komme til Noahs Ark, men nåede lige at smutte med ind, inden Noah lukkede døren. Desværre for katten fik den ikke halen med, og den blev derved kappet af. En anden legende går på, at den er et resultat af en kat og en kanin, og det er derfor, dens bagben er længere end dens forben.

At opdrætte manx er en udfordring. Det er ikke lige sådan. Haleløsheden kan nemlig ikke renavles. Derfor forekommer der i et kuld killinger med forskellige længder haler. Den helt haleløse kaldes rumpy, haleløs med brusklap kaldes rumpyriser, stumphalede kaldes stumpy samt den næsten helt langhalede longy.

Det er ikke kun den helt eller delvis manglende hale, der er manxens særpræg. Den ligner ikke nogen anden race hverken i type eller i pelskvaliteten. Den har sin helt specielle bygning med et stort rundt hoved med brede kindben og en kraftig tæt forkrop, og en afrundet bagkrop med lange og muskuløse bagben.

Manx’en har en dobbelt pels med en tæt og fyldig underpels, som løfter den længere og grovere overpels, hvilket gør pelsen nærmest vandskyende. Pelspleje er ikke nødvendigt, men en tættekam engang imellem fjerne døde hår, og katten elsker at blive friseret. Manx findes også i en semi-langhåret variant, der kaldes Cymric.

Manxen er en glad og intelligent kat med meget fintfølende sanser og instinkter. Den har en lynhurtig og sikker reaktionsevne. Den bruger ikke sin spinkle stemme meget, men udtrykker sig gennem kropssprog og via øjnene. Manx’en er meget børnevenlig, legesyg og kælen. Mange Manx-katte er meget beskyttende over for deres hjem og familie.

Haleløse katte er sjældne. De findes i et vist omfang i Spanien og Portugal, hvor de for resten er en særlig delikatesse i kogekunsten. Desuden findes de på øen Man og på Reersø. De haleløse katte har foreløbig overlevet i snart 200 år på Reersø.

Andre artikler i kategorien Kat

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS