Swipe to the right

Giv din hund et lettere liv

Giv din hund et lettere liv

Overvægt og fedme er et stigende problem hos hunde. Faktisk estimeres det, at cirka hver 3. hund kan betegnes som overvægtig. Problemet er blevet så stort, at flere fagfolk nu kalder overvægt for en sygdom.

Overvægt skyldtes primært, at dyret indtager flere kalorier i forhold til, hvad den forbrænder. Overvægt kan have alvorlige konsekvenser og medføre følgesygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme, hudlidelser og slidgigt. Nye udenlandske studier* fra 2018 viser, at overvægt reducerer hundens levetid med op til 2 år.

Derfor er det vigtigt, at have fokus på hundens vægt fra start til slut af dens levetid.

Hvordan ved man, om ens hund er overvægtig?

Der findes desværre endnu ikke en metode til at beregne, om hunden er overvægtig, ligesom man har Body Mass Index (BMI) for mennesker. Dog er der udviklet andre redskaber, som kan hjælpe en på vej. F.eks. ”Body Condition Score”, der er et indeks, som er opdelt i 9 stadier, hvor man som hundeejer, ved hjælp af en vejledende beskrivelse og illustrationer af hundens kropsform, kan vurdere hvilken kategori ens hund hører til. På den måde kan du få en indikation af, om din hund er overvægtig – og for at være helt sikker, er det også altid en god idé at spørge sin dyrlæge, som vil kunne fortælle dig, om din hund er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.

Forebyg overvægt med et light foder

Som hundeejer er det aldrig for sent at hjælpe din hund, både med at undgå overvægt – men også til vægttab, hvis der er behov for det. Er hunden svært overvægtig skal den have hjælp fra et slankefoder, hvor der er taget højde for et reduceret antal kalorier og ekstra indhold af fibre, så hunden ikke føler sig sulten, selvom den indtager færre kalorier end den er vant til.

Hvis din hund er begyndt at tage på, og du vil undgå at ende med en overvægtig hund, kan du hjælpe den godt på vej ved at skifte til et light foder. Et light produkt, som f.eks. OLIVERS Weight Control indeholder færre kalorier og flere fibre sammenlignet med et ikke-light foder. Dette vil, i fleste tilfælde, afhjælpe hunden med at tage yderligere på, og i andre tilfælde reducere hundens vægt.

Vær opmærksom på doseringen af foderet

Mængden af foder man giver til sin hund er vigtig, og kan variere alt efter, hvilket light produkt du vælger og hvad formålet er. I fodervejledningen er der altid estimeret, hvor meget foder hunden skal have, set ud fra dens vægt. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis din hund skal tabe sig, skal du fodre ud fra hundens normalvægt og ikke dens nuværende vægt. Hvis din hund f.eks. vejer 20 kg, men burde veje 18 kg, skal mængden afvejes til en hund på 18 kg, og ikke til en hund på 20 kg.

Vær kritisk og vurder din hund med jævne mellemrum

Fodermængderne der er oplyst på hver foderpose, er estimerede værdier, beregnet ud fra gennemsnitshunde. Du skal derfor altid se dem som et vejledende udgangspunkt, da alle hunde er forskellige både i forhold til kropsbygning, aktivitetsniveau og stofskifte, hvilket alt sammen influerer på, hvor meget den enkelte hund har behov for pr. dag. Det kan derfor sagtens forekomme, at netop din hund skal have enten mere eller mindre foder, end der er estimeret i fodervejledningen.

Det er derfor vigtigt, at du som hundeejer altid er kritisk og vurderer din hund jævnligt, i forhold til om den ser over/undervægtig ud – og at du tilpasser fodermængden derefter.

5 gode råd for at komme overvægt til livs

Hvis du har en overvægtig hund, og er klar til at hjælpe den på vej er her 5 gode råd, som kan hjælpe dig med at lykkes med projektet.

 • Afvej fodermængden ved hvert måltid
  Ved at afveje mængden af foder, er du helt sikker på, hvad din hund indtager, da det er svært på øjemål at ramme den præcise mængde.
 • Aktiver din hund
  Overvægt opstår ofte når hunden spiser mere end den forbrænder. Ved at sørge for aktivitet i dens hverdag vil du hjælpe den med at tabe sig og komme i bedre form. Det er også fordelagtigt for dens generelle helbred. Eksempler på aktivitet kan være gåture, træning, svømning, løb og leg.
 • Skift til et light-foder
  Det kan være nok at skifte til et foder, som indeholder færre kalorier. På den måde behøver du ikke at ”sulte” din hund, da den kan få stort set samme mængde, som den er vant til, men bare indtage færre kalorier. Et light produkt kunne være OLIVERS Weight Control.
 • Reducer mængden af godbidder
  Godbidder spiller ofte en vigtig rolle for mange, da man både træner og belønner hunden med dem. Godbidder er dog ikke en særlig god idé som del af et vægttabsprogram, da de ofte ikke bliver fraregnet i hundens daglige ration af mad. Som en tommelfingerregel må godbidder kun udgøre 10% af hundens daglige kalorieindtag. Hvis man har svært ved at undvære godbidder, kan man finde fedtfattige alternativer eller bruge grøntsager såsom gulerødder, da de også indeholder gode fibre og derfor samtidig vil være et positivt bidrag til hundens fordøjelsessystem.
 • Inkluder hele familien og vær tålmodig
  Et vægttab vil tage tid, og det er ikke sundt for hunden at tabe sig for hurtigt, derfor er det også vigtigt, at du er tålmodig. Desuden er det vigtigt at inddrage hele familien, da det er rigtig svært at gennemføre et vægttab, hvis resten af familien fodrer med madrester og godbidder. Forkæl din hund med kys, kram og ros i stedet for - det vil bidrage til din hunds sundhed og ligeledes øge dens velvære og levetid.

*German, A. Association between life span and body condition in neutered clientowned dogs. Journal of Veterinary Internal Medicine December 2018.

Af Sandra Brudlykke, ernæringskonsulent hos OLIVERS

Andre artikler i kategorien Hund

Skal du vælge halsbånd eller sele til din hund?

Om du skal bruge sele eller halsbånd til din hund, er helt op til dig som hundeejer. Alle hunde er forskellige, og har forskellige behov. Derfor er det også meget individuelt, hvad der fungerer bedst. Der kan opstå både fordele og ulemper v...

Kommunikation og forståelse af din hund og kat

Nogle gange kunne alting være nemmere, hvis vi kunne tale med vores kæledyr. På den måde ville vi være bedre til at forstå deres behov, og hurtigere reagere på dem. Når vores kæledyr desværre ikke kan tale med os, så har de i stedet ...