Swipe to the right

Labrador Retriever

Labrador Retriever

Labrador Retrieveren er én af verdens mest populære allround hunde – og det er ikke svært at forstå!

Racen, som vi kender den i dag, stammer fra Storbritannien og har sin oprindelse i hunde importeret fra New Foundland i 1800-tallet. De canadiske Labradors hjalp blandt andet fiskere med at svømme fiskegarn i land. Det hårde vejr og arbejde krævede en hund, der var robust, hårdfør og samarbejdsvillig. Britiske handelsmænd tog hundene med sig tilbage til England. Her blev racen hurtigt værdsat som en brillerende jagthund, grundet dens evne til at apportere - især svømmefugle. Deraf fik den sit navn, da Retriever betyder apportør eller henter på engelsk.

I dag bliver Labrador Retrievere værdsat både som arbejdshunde, der kan mestre en bred variation af arbejdsopgaver og som familiehunde. De er ekstremt populære blandt de danske jægere, da de er fantastiske arbejdshunde, yderst trænbare og med et mildt temperament og en uovertruffen evne til at apportere.

Racen er intelligent, samarbejdsvillig, kærlig og tålmodig. Den er meget kontaktsøgende og har derfor brug for en familie, der er interesseret i et tæt bånd til hunden. Labrador Retrievere har brug for både fysisk og mental aktivering for at forblive afbalancerede og undgå overvægt. Racen er generelt meget madglad, vandglad og har en god næse. Man vil derfor give sin Labrador en stor gave ved at give den adgang til svømmeture, apportering (også gerne i vand) og ved finde på arbejdsopgaver, hvor hunden skal bruge snuden (fx søgelege, gå spor eller lave nosework). Derved vil hunden både få opfyldt nogle af de behov, den har anlæg til og den får lov til at bruge kvalitetstid med sin favorit - nemlig sin ejer! Med det sagt, er disse hunde også ret vilde med bare at hygge med sine mennesker og er fortrinlige til børn. Racen er yderst tilpasningsdygtig, men den er skabt til at arbejde, og nyder det i stor grad. Det kan derfor være rigtig underholdende, både for ejer og hund at træne en disciplin eller finde på arbejdsopgaver, som hunden kan løse.

Formel 1 Labrador - er det en separat race?

Man støder af og til på spørgsmål omkring betegnelsen ”formel 1” og om det er en helt anden hunderace end den ”normale” Labrador Retriever? Svaret er nej. En formel 1 Labrador/formel 1 Retriever er ganske enkelt en hund, der er avlet på engelske/irske markprøvelinjer og derfor kommer fra rene jagtlinjer. Det bestemmes derfor af hundens afstamning om den skal bære betegnelsen ”formel 1”. Det er kun i Danmark, at vi kalder de rene jagtlinjer af Labrador Retriever for Formel 1 hunde – betegnelsen oprinder nemlig fra en artikel skrevet af en dansk journalist om racen.


Fodring

Hvalpen:

Racen har en slutvægt på mellem 25 kg og 35 kg alt efter genetiske anlæg og køn, og hører derfor under betegnelsen ”stor race”. Et passende OLIVERS hvalpefoder skal derfor have betegnelsen ”Large Breed”. Disse fodervarianter tilgodeser vækstforløbet hos hvalpe af store racer. Da Labrador Retrievere er kendt for at være en særlig madglad race, er det især vigtigt for Labrador-ejere at holde øje med den daglige fodermængde, som hvalpen bliver tildelt. Bagpå OLIVERS fodersække findes vejledende fodermængder baseret på racens slutvægt, og det anbefales at tage udgangspunkt i disse mængder. Alle hvalpe er selvfølgelig ikke ens, og ikke alle hunde vil opnå samme kropstilstand på den vejledende mængde foder. Vi ønsker hvalpe der har en god og sund kropstilstand – de skal selvfølgelig ikke tabe sig, men skal heller ikke blive overvægtige. Overvægt kan nemlig give en stor belastning på de endnu skrøbelige knogler og kan føre til skader, der kan følge hunden hele livet igennem. Det er derfor altid anbefalet at holde øje med, hvordan hvalpen udvikler sig, når den bliver fodret med den vejledende fodermængde.

OLIVERS fører ”Large Breed” hvalpefoder med kyllingesmag i både Grain Free og Classic varianterne. Labrador Retriever hvalpe skal fodres med et hvalpefoder til de er omtrent 1 år. Derefter skal man til at skifte dem over på et voksenfoder.


Den voksne hund

Man kan absolut ikke beskylde Labrador Retrievere for at være kræsne, og de vil højst sandsynligt kaste sig over enhver af vores smagsvarianter. OLIVERS fører kornfrit voksenfoder i smagsvarianterne fisk, kylling og lam og Classic-varianten føres med kyllingesmag. Derudover fører OLIVERS voksenfoderet Max Meat, som har et ekstra højt kødindhold samt OLIVERS Organic, som er vores økologiske foder.

Det ville ikke være overraskende, hvis man skulle få sig en Labrador Retriever med en smule tendens til overvægt. Det er på grund af racens store appetit for alt, der kan spises. Her kan varianten OLIVERS Weight Control være fordelagtig, da foderet har færre kalorier per 100 g. Weight Control kan også anvendes til seniorhunde.

Vi anbefaler at man fodrer Labrador Retrievere med foderpiller af enten størrelse Medium eller Large. Racen har tendens til at æde hurtigt, hvilket kan give anledning til maveonde eller opkast. Dette kan til dels afhjælpes ved at fodre med en større foderpille, der får hunden til at tygge på sit foder i længere tid, inden den sluger det. Dette kan også give et bedre slid på hundens tænder. Det er dog forskelligt fra hund til hund, hvilken foderpille de trives bedst på. Som et ekstra initiativ kan man anskaffe sig en madskål udviklet specielt med henblik på at sænke ædehastigheden. Med sådanne madskåle stiller man også hunden en opgave når den bliver fodret, i stedet for blot at servere måltidet. Hos OLIVERS fører vi to slags af disse madskåle: Northmate foderskålen og den såkaldte Buster Dogmaze.


Seniorhunden

Store racer anses generelt for at være seniorhunde i en alder af 8-9 år. Dog varierer tidspunktet for foderskift til et seniorfoder. Seniorfoder er karakteriseret ved at have en lavere kalorietæthed og ved at være ekstra beriget med glukosamin og chondroitin, hvilket er bestanddele der er med til at opretholde sunde led. En god indikator for hvornår et foderskift er relevant, er når din hund begynder at tage på i vægt at sit voksenfoder. At hunden begynder at tage på af sit normale voksenfoder kan være på grund af den naturlige nedsatte forbrænding, der kommer med alderen og/eller af et nedsat aktivitetsniveau. Seniorfoder findes i smagsvarianten kylling, både med og uden korn. Dertil findes Max Meat-varianten i en seniorudgave. Som tidligere nævnt kan seniorhunde kan også fodres med Weight Control.

Da Labrador retriveren er en relativ tung race kan det også være fordelagtigt at holde særligt øje med hundens led. Det er ikke alle hunde, der kommer til at døje med ledproblemer, men det er naturligt at ledbrusken bliver en smule beskadiget med årene, som funktion af et dejligt, aktivt liv. Man kan vælge at fodre med tilskud, hvis man føler at hunden har brug for ekstra ledsupport OLIVERS fører en række fodertilskud der kan tjene dette formål, bl.a. vores egen Body Boost med chondroitin. Derudover fører vi også Buster VitalChew – se udvalget her. Fodertilskud kan selvfølgelig også anvendes forebyggende allerede hos den voksne hund.


Pelspleje

Racen har en kort og tæt pels. Pelsen føles lidt hård og til tider lidt fedtet. Denne slags pels beskytter hunden mod vind og vejr og er godt isolerende, når hunden er i vandet. Pelsen fælder en del, og det anbefales derfor, at hunden bliver børstet ofte. Den almindelige pelspleje bør kunne klares med en almindelig pindsvinebørste. De er designet til at fjerne løse hår og støv fra pelsen. Hvis man derudover stadig er generet af fældning kan man anskaffe sig en såkaldt Furminator, som reducerer fældning med op til 90 %. En Furminator til en Labrador Retriever skal være i varianten ”Short Hair” i størrelse Medium eller Large. Begge slags børster kan findes på olivers.dk sammen med andre varianter af børster og kamme.


//Tanya Hansen
Cand. scient. Animal Science

Andre artikler i kategorien Raceportræt

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrieren stammer oprindeligt fra England, hvor racen i 1800-tallet opstod som følge af præsten John ”Jack” Russells avlsindsats. Jack Russell var en aktiv jæger men ønskede en hund, der kunne følge hans Fox Hounds, og som...

Mops

Mops er en meget gammel race og menes at have eksisteret i over 2000 år. Kinesiske skrifter omtalte hunde, der formentlig har været forfædre til nutidens mops. Den lille charmetrold blev bragt til Europa i 1600-tallet da hollandske handelsm...