Swipe to the right

Kød, kød og mere kød

Kød, kød og mere kød

I OLIVER’S PETFOOD arbejder vi efter den klare kendsgerning at hunde og katte er kødspisere.
Det betyder at du i en pose OLIVER’S finder den mængde kød som din hund og kat har brug for, for at opnå den optimale livskvalitet.

Kød består primært af protein, som er en af de vigtigste komponenter i hunde- og kattefoder, men samtidig ét af de næringsstoffer, som kæledyrsejere har modtaget mindst information om. Mange tror, at det er mængden af protein i foderet, som afgør, om det er et godt eller dårligt produkt. Dog er den vigtigste faktor snarere: Hvor meget af det kan dyrene optage og drage nytte af?

Proteiner er store, komplekse molekyler, der er opbygget af aminosyrer. Disse aminosyrer klassificeres som enten værende essentielle (livsnødvendige) og non-essentielle (ikke livsnødvendige), hvor førstnævnte henviser til, at de ikke kan dannes i kroppen og dermed må tilføres via kosten, mens de non-essentielle aminosyrer kan fremstilles i kroppen, såfremt der er tilstrækkelig mængde kvælstof og energi til stede. 10 aminosyrer er essentielle for hunde.

Opbygget i lange kæder og unikke tredimensionelle strukturer udgør aminosyrerne således proteiner, som er kroppens vigtigste mursten til opbygning af celler, væv, organer, hormoner, antistoffer og andre elementer i immunforsvaret samt til enzymer og signalstoffer i nervesystemet. Ligeledes kan protein anvendes som energikilde, selvom fedt og kulhydrat foretrækkes til dette formål. Alt i alt livsnødvendige funktioner, hvorfor dyr derfor også hurtigt vil udvikle mangelsymptomer, såfremt deres foder ikke dækker næringskravene.

Den ernæringsmæssige værdi af kostens protein afhænger af fordøjeligheden og aminosyrefordelingen. Kvaliteten afgør i høj grad, hvor stor en mængde protein, dyrene skal have via det pågældende foder for at få opfyldt deres behov.
Hunde og kattes fordøjelsessystem er simplere og kortere end menneskets, og protein nedbrydes i flere skridt ned gennem mavetarmkanalen og optages som aminosyrer via tyndtarmsvæggen. Herfra vil de blive transporteret til leveren og andre kropsvæv (især musklerne), hvorfra der enten konstant vil blive dannet nye proteiner, eller de vil blive nedbrudt, hvorfra de resulterende kvælstofaffaldsprodukter udskilles i urinen.

Til vurdering af proteinkvalitet nævnes tit begrebet, biologisk værdi. Dette er et mål for, hvor godt protein fra et givent fødeemne kan optages og udnyttes i kroppen. Animalske proteiner fra f.eks. æg og kød har generelt en højere biologisk værdi end vegetabilske proteiner fra planter, fordi aminosyrefordelingen fra disse bedre matcher vores kæledyrs behov. Således vil et foder med et højt råproteinindhold ikke altid være ensbetydende med, at det er det bedste. Det er vigtigt at se på, hvilken proteinkilde, som anvendes, og om dette er fordøjeligt. Proteinkilderne er som regel de dyreste ingredienser i produktionen af dyrefoder, hvorfor animalske biprodukter, dvs. slagteriaffald derfor tit udgør en væsentlig proteinkilde heri. Disse har imidlertid en lavere fordøjelighed end friskt kød, og det er dermed sværere for kæledyrene at udnytte disse. Oksekød og kylling er de hyppigst anvendte proteiningredienser i dyrefoder. De indeholder næsten den samme fordeling af aminosyrer, men oksekød har et højere fedtindhold samt kan være sværere at fordøje for visse dyr eksempelvis, hvis de har tendens til sart mave.

Et dyrs aminosyre- og dermed proteinbehov afhænger af dennes fysiologiske tilstand, dvs. alder, størrelse, aktivitet og evt. drægtighedsstatus. Unge dyr i vækst og diegivende hundyr har behov for mest protein, mens ældre, inaktive dyr generelt har det mindste proteinbehov. Dog ikke dermed sagt, at ældre dyr skal have proteinfattigt foder: For blot få år siden florerede en skrøne om, at et højt proteinindtag kan forårsage nyreskade. Videnskabelige forsøg har afkræftet dette, hvorved det konkluderes, at højt proteinindtag IKKE er en risikofaktor for udvikling af nyreskade. Og såfremt ens kæledyr har en konstateret nyrelidelse er det ligeledes snarere proteinkvaliteten frem for mængden, man skal være særligt opmærksom på. Undersøgelser har endvidere påvist, at ældre dyr har en gavnlig effekt af proteiner, da der eksempelvis vil ske en bedring af deres immunforsvar samt bevarelse af deres kropsmuskulatur. Dog er det fortsat alfa omega, at proteinet er af en høj kvalitet og høj fordøjelighed således, at det øgede proteinindtag ikke blot udskilles som en øget mængde kvælstofaffaldsprodukter i urinen, men derimod optages og udnyttes i kroppen. Således med denne dokumentation i bagagen samt med kendskabet til dyrenes øgede velfærd er udviklingen inden for kvalitetsfoderproduktion, at andelen af kød og dermed protein bliver større.

At vælge hunde- eller kattefoder til sit kæledyr kan være en stor udfordring, da der findes så mange mærker og produkter på det voldsomt ekspanderende marked. Vær kritisk: En korrekt ernæring er en særdeles betydningsfuld faktor for vores dyrs sundhed og trivsel, og derfor er det vigtigt at gennemgå foderprodukternes varedeklarationer for at undgå diverse biprodukter og tilsætningsstoffer. Om man vælger et billigt eller dyrt dyrefoder er naturligvis op til ejeren selv. En god indikator for, om det pågældende foder er velegnet til dyret, er, om det trives og virker sundt (Klare øjne, blank pels, tilpas kropsform samt fast afføring i moderate mængder) og veloplagt. Selvom de billige mærker overholder de lovmæssige krav om næringsstofindhold, er kvaliteten og dermed optageligheden samt holdbarheden af næringsstofferne i de lidt dyrere produkter unægtelig bedre – dette vil på længere sigt øge dyrenes sundhedstilstand og sikre dem et bedre almenbefindende.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS