Swipe to the right

Kattens farlige liv

Kattens farlige liv

"Det var nysgerrighed, der slog smedens kat ihjel", lyder en gammel talemåde, og den er ikke helt tosset. Katte er af natur nysgerrige, og denne naturlige nysgerrighed har været skyld i mange kattes skæbne.

Det har taget nogle tusinde år for katte at tilpasse sig mennesket, og det er da gået ud over al forventning, men kattene har endnu ikke tilpasset sig mennesket maskiner og andre luner.

Trafikken koster hvert år mange katte livet, men også sjusk med brøndlåg, afløbsbrønde og lignende koster tillige liv. Om vinteren søger ude-katte varme og kan finde på at gemme sig under for eksempel en motorhjelm. Hvis et skur har været tilgængeligt en kold nat og efterfølgende morgen bliver lukket af, er katten prisgivet.

Derudover er der diverse sprøjtemidler, udlagt rotte- og musegift samt andre fritløbende dyr. Der er masser af farer i naturen.

Men hjemmet er også en farlig legeplads for katten. Især i sommerperioden, hvor det er ulideligt at sidde for lukkede vinduer, kan man være tilbøjelig til at åbne dem. Det kan godt være, katte er gode til at afstandsbedømme, men faktum er, at fald fra altaner og vinduer koster mange katteliv hvert år samt mange tandskader og indre skader for overlevende katte.
Men det er ikke kun vinduer og altaner, der er farlige for katte. Især skal man være opmærksom på ledninger, hvis man har en killing. Opvaskemaskinen er farlig. Det er ikke så tit, man hører om en kat, der er blevet lukket inde i en opvaskemaskine, men bestikket der står med den skarpe ende opad, udgør en fare.

Klem altid tomme konservesdåser sammen, før de smides ud. Så kan katten ikke få hovedet ind i dåsen.
Vaskemaskinen og tørretumbleren er også trusler. Katte elsker at ligge i vasketøj og indsnuse sin ejers dufte, og sådanne maskiner er perfekte huler for en nysgerrig sjæl. Ovne og varme kogeplader er ligeledes spændende steder at hoppe op. Selvom der er børnesikring på ovnen, kan katte godt forcere denne.

Slå altid toiletsædet ned. En killing, der nysgerrigt vil kigge ned i den store vandskål, kan let falde i og har næsten ingen chance for at komme op ved egen hjælp.

Levende lys - især i juletiden - er hyggelige, når man sidder og laver julepynt. Selvom katten måske har lært faren ved stearinlys på den hårde måde ved at stikke poten ind i flammen, så kan en viftende hale afstedkomme brande.
Garn, tråd og snor er også farlige for katte. Kattens tunge er udstyret med lange, bagudrettede fordybninger, så de har sværere ved at spytte ting ud, end hunde har. Små stykker garn kan snøre en del af tarmen til, så katten kommer i overhængende livsfare.

En af de bedste opfindelser i hjemmet er døre. Men en dør, der smækker hårdt i, kan kvæste katten dødeligt.
Andre farer i det ellers så trygge hjem er medicin, rengøringsmidler, visse potteplanter og maling.

Men hvis man "kattesikrer" sit hjem og har lidt omtanke, er man nogenlunde sikker på at undgå uheld og skader. Skulle det ske, må man håbe, at den anden gamle talemåde "Katten har ni liv", holder stik.

Andre artikler i kategorien Katteadfærd

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS