Swipe to the right

​Katten – fodring, vandforsyning og aktivering

​Katten – fodring, vandforsyning og aktivering

Katte er noget helt særligt. De er meget selvstændige, men kan samtidig være meget sociale væsener. Derudover er de ikke helt så pasningskrævende som hunde, og er derfor et populært kæledyr – hvilket man jo sagtens kan forstå! Med kattens selvstændighed følger det dog, at det kan være svært at holde styr på kattens foder- og vandindtag samt aktivitetsniveau. Dette indlæg omhandler, hvorfor det er vigtigt at fodre katten med et afbalanceret kattefoder, holde øje med vandindtaget og hvordan man kan hjælpe katten til en sund kropstilstand.

Katte er hvad man kalder ægte kødædere. Dette kommer sig af, at katte er rovdyr og derfor primært har levet af byttedyr i hele deres eksistens. Dermed har kattes diæt primært bestået af protein og fedt. Grundet den høje tilgængelighed af proteiner igennem føden er der igennem kattens evolution blevet frasorteret nogle gener, som skal bruges til at lave aminosyrer (proteiners byggesten) indeni kroppen. De er altså blevet meget afhængige af, at få proteinerne ind i kroppen via maden. Det er vigtigt, at foderet møder kattenes høje fysiologiske krav om protein, da proteinerne skal bruges til at holde kroppens funktioner i gang, såvel som til muskelmasse.

Katte og hunde er genetisk forskellige, og katte har brug for højere niveauer af protein, essentielle fedtsyrer og særlige vitaminer for at forblive sunde og raske. Det er derfor vigtigt at fodre katten med et afbalanceret foder, der rent faktisk er formuleret til katte. Faktisk kan katte blive rigtig syge af at blive fodret med for eksempel hundefoder, der ikke møder de særlige behov, som katte har.

OLIVERS kattefoder findes i varianter der passer til de forskellige livsstadier i den raske kats liv. Alle varianter til katte er formuleret og balanceret til at imødekomme kattens særlige næringsbehov. Du finder både tørfoder og vådfoder i vores sortiment.


Skal katte måltidsfodres ligesom hunde?

De fleste katte kan, i modsætning til hunde, selv administrere deres indtag af foder. Det er derfor bedst altid at lade katten have adgang til sin mad. En anden fordel ved at lade maden stå fremme er, at det er langt mindre skadeligt for kattens urinveje. Katte er særligt udsatte for urinvejsproblemer. Ved at fodre ad libitum frem for måltidsfodring undgår man at urinens pH laver store udsving, hvilket kan give anledning til diverse krystaldannelser i urinen, som i værste fald kan lede til urinvejssten.

Hvis man har en kat, der er særlig madglad, og ikke lader til at have den ”stopknap”, som de fleste katte har, så skal man gerne fodre med små portioner fordelt henover hele dagen. Dette giver de mindste udsving i urinens pH. Man kan se bag på foderemballagen af OLIVERS foder, hvor meget katten ca. skal spise om dagen - afhængig af dens omtrentlige slutvægt.


Hvordan kan jeg se, om min kat spiser for meget?

Det kan være svært at holde øje med kattens foderindtag, når den bliver fodret ad libitum. Derfor anbefales det at holde øje med kattens kropsform i stedet for mængden af foder, der ligger tilbage i madskålen. Der er desværre en tendens til, at mange huskatte ender på den lidt tunge side af idealvægten, fordi de ikke får bevæget sig nok.

Når man skal vurdere kattens kropstilstand, så skal man kigge på dem fra siden og ovenfra. Når man ser ovenfra ønsker man at kunne se en lille smule talje (en lille bue indad bag ved ribbenene). Fra siden ønsker man at se en omtrent lige linje fra forben til bagben. Der kan selvfølgelig forekomme lidt hængende maveskind hvis man har en kat, der enten er blevet steriliseret eller har fået killinger. Derfor er det også altid en god ide at mærke på katten. Her skal man se om ribbenene nemt kan mærkes, når man stryger sin hånd henover kattens side, men uden at man med det blotte øje kan se ribbenene.

Hvis man vurderer, at katten skal reguleres i sin fodermængde, så skal man prøve at danne sig et overblik over, hvor meget katten indtager dagligt, og langsomt justere fodermængden derfra.


Vandindtag – en potentiel udfordring

De fleste katte bliver i dag fodret primært eller udelukkende med tørfoder. Det er der heller intet i vejen med, men det betyder at katten ikke får væske når den æder, men skal til vandskålen og drikke. Katte har generelt ikke den store lyst og motivation for at drikke vand. Derudover gør kattens genetiske ophav at de har en unik evne til at koncentrere deres urin, og dermed fungere med et sparsomt indtag af vand. Denne stærke, koncentrerede urin udgør en risiko for enten betændelse i blæren eller urinvejssten, som kan blokere urinvejene. Det er derfor som katteejer et rigtigt godt sted at gøre en indsats og prøve at finde ud af, hvordan ens kat er mest motiveret for at indtage vand.

Den sikreste måde at øge kattens vandindtag er ved at tilbyde vådfoder fremfor tørfoder. Det behøver ikke at udgøre alt kattens foder, men en portionsanretning af vådfoder vil sikre, at katten indtager en vis mængde væske hver dag. Man kan eventuelt forsøge at blande en smule mere vand i vådfoderet, end hvad det oprindeligt består af. De fleste katte vil acceptere dette, men man skal selvfølgelig ikke gøre det, hvis det nedsætter kattens motivation for at æde vådfoderet.

Det er sjældent at det fungerer at opbløde tørfoder til katte. Tilsat vand giver foderet en klistret konsistens, og de fleste katte synes ikke, at det er lækkert. I stedet kan man forsøge at gøre det attraktivt for katten at drikke vand. Et godt råd er at man ikke skal placere kattebakken for tæt på kattens vandskål. Katte er ekstremt renlige dyr, og de bryder sig ikke om, at vandet står i nærheden af deres toilet. Husk eventuelt også at det er en god ide at købe en skål der er relativ bred, så knurhårene ikke rammer vandskålens sider. Dette kan nemlig virke meget generende og yderligere nedsænke kattens lyst til at drikke. Det kan også være en god ide at sætte nogle vandskåle rundt omkring i hjemmet, især hvis der er flere katte i hjemmet, eller hvis hjemmet består af flere etager.

Nogle katte foretrækker at drikke af en dispenser med konstant rindende vand – dette virker tiltalende for katte og kan øge motivationen for at drikke. Hos OLIVERS fører vi to forskellige vandfontæner egnede til katte, der giver en forbedret vandkvalitet.

Selvom man gør disse tiltag for at øge kattens vandindtag, så er det altid vigtigt som katteejer at være opmærksom på mulige tegn på urinvejsproblemer. Ting man kan kigge efter er tiden, som katten bruger på kattebakken, om den har problemer med at komme af med urinen, om der er blod i urinen eller hvis adfærden omkring toiletbesøg ændrer sig eller virker atypisk for katten. Urinvejsproblemer kan blive alvorlige, og det anbefales derfor at kontakte dyrlægen, hvis nogle af disse symptomer observeres.


Skal katte have motion?

Selvom man som oftest forbinder katte med at ligge og nyde tilværelsen, så anbefales det at alle katte får regelmæssig motion. Killinger og voksne katte kan oftest godt blive lokket til at lege, især hvis det handler om noget, der trigger deres jagtinstinkter. Det kan være noget der bevæger sig i hurtige, små ryk henover gulvet. Her kan anbefales en pind med et target for enden af en snor – en såkaldt teaser. Vi fører en række teasere, bl.a. den såkaldte Feather Teaser fra Kong, som er et hit hos kattene.

Kong er kendt for at lave slidstærke produkter til katte, som stimulerer dem på mange forskellige måde. ”Dyret” for enden af snoren har en knitrende krop og fjerene giver visuel stimulering. Derudover er de fyldt med katteurt, der er bevist at være humørstimulerende hos katte. Katteurt kan få nogle katte til at agere mere livligt mens andre bliver meget afslappede. Effekten af at lege med katteurt er som regel kort, ca. 5-15 minutter.

En anden måde at få katten i gang kan være ved at bruge en laser-pointer. Nogle katte er helt vilde med at jagte den lille, røde prik. Hvis man ikke er helt frisk på, at skulle fare rundt med teaseren for at få motioneret katten, så kan pointeren være et godt alternativ. Særligt Moving Laser Pointeren er et hit hos kattene. Denne pointer kan fastgøres på væggen hvis man ønsker det, enten vha. ringen eller sugekoppen. Laseren har forudbestemte bevægelsesmønstre og kører i 5 minutter ad gangen.


//Tanya Timann
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Andre artikler i kategorien Olivers eksperter

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS