Swipe to the right

Katten med på biltur (del2 af 2)

Katten med på biltur (del2 af 2)

Mange voksne katte har negative associationer når det kommer til deres transportbur. Dette er ikke så underligt, da de fleste katte kun er i kontakt med deres transportbur, når der skal ske noget, som de ikke oplever som værende specielt positivt, fx et dyrlægebesøg. Indespærring i transportburet er en væsentlig kilde til stress for katte, der skal transporteres i bil.

Men det behøver ikke at være på denne måde, og det er ikke så svært at træne sin kat til at få et bedre forhold til sit transportbur. Det nemmeste er selvfølgelig at starte med en ung killing. Hvis man fra starten træner sin killing til at nyde at være i sit transportbur, vil det gøre en biltur langt mindre traumatisk. Derfor bør man lære sin killing at associere transportburet med udforskning, leg, mad og hvile. Derved kan killingen lære at tolerere en biltur i sit transportbur på en meget mere afslappet måde.

Selv med voksne katte er det muligt at nedbryde de negative associationer med transportbure og hjælpe sin kat med at opfatte et transportbur som en sikker havn i stedet for en fængselscelle. Hvor tryg en individuel kat vil føle sig i sit transportbur, vil afhænge af mængden og typen af tidligere træning, samt den individuelle kats personlighed.

Før man gør i gang med at træne sin kat skal man vælge det helt rigtige transportbur. Det skal være en god kvalitet, hvor det er nemt at fjerne toppen. Det er vigtigt at katten ikke tidligere har haft negative associationer med transportburet – ellers anbefales det at investere i et nyt transportbur. Det kan ikke anbefales at låne et transportbur fra dyrlægen, kattepensionen eller en anden katteejer, da buret vil lugte af dyreklinik eller fremmede katte, hvilket ikke vil få katten til at føle sig tryg.

Tag toppen af transportburet, og placer buret i kattens vante omgivelser. Vælg et sted, hvor katten normalt er glad for at lege eller hvile, og lad katten have mulighed for at undersøge buret. Man kan øge sandsynligheden for, at katten vælger selv at gå ind i buret ved at lægge godbidder eller legetøj i buret samt fore buret med et lækkert underlag. Man kan også anvende Feliway, en duftspray, som får katten til at føle sig tryg. Når katten er blevet vant til selv at bruge tid i transportburet og virker komfortabel, kan man sætte toppen på, og fortsætte med at gøre buret til et indbydende sted for katten. I denne del at træningen skal lågen selvfølgelig hele tiden holdes helt åben.

Det vil variere hvor lang tid det vil tage for den enkelte kat at føle sig tryg ved sit transportbur. Nogle katte vil hurtigt blive glade for deres transportbur, og vil anvende det til at skjule sig i eller som en hvileplads. For andre katte vil tilvænningsperioden være længere. Forsøg endelig ikke på at tvinge katten ind i transportburet, og gå frem med træningen i det tempo, som passer til den individuelle kat.

Katten skal føle sig tryg og godt tilpas i sit stationære transportbur, for man begynder at transportere katten i det. Når katten virker helt tryg, kan man begynde at lukke lågen, løfte buret i nogle få sekunder, og derefter sætte det ned igen. Katten skal selvfølgelig belønnes for stille og roligt at acceptere dette. Næste skridt er at bære transportburet med katten i rundt i huset og senere også i omgivelseerne. Samtidig giver man katten godbidder. Gå stille og roligt frem med træningen i det tempo, som passer til den enkelte kat. Det vil hjælpe katten med at bevare roen.

Når katten føler sig helt tryg ved at blive båret rundt i sit transportbur, begynder man at tage sin kat med på korte bilture, hvor katten ikke bliver tvunget ud i uventede eller ubehagelige situationer. Igen skal katten belønnes med godbidder. Hvis katten virker nervøs i bilen, kan man vælge at dække transportburet med et tæppe. Det kan hjælpe katten med at føle sig mere tryg, da den har mulighed for at gemme sig i sin ”hule”.

Med erfaring vil katten lære, at den intet har at frygte fra sit transportbur, og bilture vil fremadrettet være en meget bedre oplevelse for både kat og ejer.

Andre artikler i kategorien Kat

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS