Swipe to the right

Katte og kattebakker

Katte og kattebakker

Som alle katte ejere ved, er katte normalt meget renlig. Så når en ellers renlig kat pludselig vælger at anvende andre steder end en kattebakke til at urinere og placere sine efterladenskaber, er det vigtigt at man som ejer hurtigst muligt finder ud af, hvad det er ens kat forsøger at kommunikere. En ting er helt sikker: Katten har brug for hjælp, og den forsøger i den grad at gøre ejeren opmærksom på det.

Det første man skal gøre, er at finde ud af, om katten har en fysisk lidelse, som fx blærebetændelse. Et besøg hos dyrlægen er derfor et godt sted at starte. Dyrlægen kan også hjælpe med at finde ud af, om katten muligvis er stresset – stress hos katte kan være en medvirkende årsag til mange sygdomme, bl.a. til urinvejproblemer.

Hvis man kan udelukke en fysisk årsag eller stress til kattens ændrede adfærd, fortsætter man med at finde ud af, hvad det er, katten har brug for hjælp med. Ud over en fysisk lidelse eller stress kan problemet involvere enten en for katten uacceptabel kattebakke eller en tidligere dårlig erfaring med kattebakke.

10 spørgsmål som kan hjælpe ejere med at hjælpe deres kat:


 1. Er katte bakken altid ren nok for katten? Nogle katte er mindre tolerant end andre, og vil bare ikke anvende en kattebakke, som ikke er helt ren og lugtfri. Dårlig lugt i katte bakken er den hyppigste årsag til, at katte stopper med at anvende deres kattebakke. Hvis ejeren kan lugte katte bakken, er lugten med garanti endnu stærkere for katten, som har en meget bedre lugtesans end vi har. Hyppigere og bedre rengøring af kattebakken kan løse problemet. Som grundregel fjernes klatter 1 til 2 gange pr. dag og kattebakken rengøre 1 til 2 gange pr. uge.


 2. Føler katten sig tryg ved at anvende kattebakken? Ligesom når vi vælger vores hjem, betyder ”Beliggenhed, Beliggenhed, Beliggenhed” af kattebakken meget for katten. Katten har ikke lyst til at have sit toilet i et meget travlt område i hjemmet. Katten føler sig i en udsat og sårbar position, når den anvender kattebakken, så derfor skal kattebakken placeres et stille og roligt sted i hjemmet, hvor katten kan være alene og ikke blive forstyrret, når den bruger bakken. Katte bakken må endelig ikke placeres for tæt på de steder, hvor katten spiser eller sover.

 3. Hvor mange katte bakker er der i hjemmet? I et stort hus, eller et hus med flere etager kan det anbefales at have flere katte bakker, også selv om man kun har en enkelt kat. Hvis man har flere katte, bør man følge den generelle anbefaling: Én kattebakke pr. kat plus en ekstra.

 4. Har katte bakken låg? Nogle katte har det fint med låg, men rigtig mange katte føler sig usikre, fordi de ikke kan se, hvilke potentielle farer der nærmer sig. Låget medvirker også til at holde på lugt, hvilket betyder at der skal endnu mindre til, for at lugten fra kattebakken kan blive for meget for katten.

 5. Hvor meget kattegrus er der i bakken? Der skal være nok til, at katten har noget at skrabe i og kan grave sin afføring ned.

 6. Er katten tilfreds med det katte grus der er i kattebakken? Vælg altid en fin og god kvalitet af katte grus, som din kat synes om, og helst en type, der støver så lidt som muligt. Lad være med at eksperimentere med udsalgsvarer for at forsøge at spare nogle få kroner.

 7. Er katte gruset tilsat duft? Nogle katte accepterer duft, men mange katte reagerer på ”fremmede” lugte, så det kan være en god idé at prøve at skifte til et ikke-parfumeret produkt. Undlad også at placere en duftblok eller duftfordamper i nærheden af kattebakken for at camouflere lugten.

 8. Hvad bliver kattebakken rengjort med? Stærke kemikalier kan efterlade en lugt, som er meget kraftig og derfor uacceptabel for katte generelt. Brug et mildt rengørings middel og/eller et desinficerende middel uden stærk lugt.

 9. Er kattebakken meget gammel og brugt? Det kan anbefales at købe en ny kattebakke en gang om året. Plastik absorberer lugte, og det bliver bare endnu værre, hvis katten kradser i bunden af boksen og derved laver ridser, der yderligere medvirker til at holde på lugt.

 10. Hvor stor er kattebakken? Størrelsen er vigtig når det kommer til katte bakker. Generelt er større katte bakker bedre accepteret end små katte bakker. Sørg også for, at siderne ikke er for høje for katten. Det gælder især for ældre katte, der ikke er så smidige og let til bens som i deres unge dage.

  Det kan virke som en stor opgave at skulle i gang med at besvare og udrede alle disse spørgsmål. Men heldigvis kan løsningen på kattens problem ofte være meget simpel, når man først har identificeret hvad det er, katten reagerer overfor.

Mai 22. jun. 2016 at 21.02
Supergod blog. Fedt, med lidt information for nybegyndere.
Natalie Maria 7. sep. 2016 at 05.07
Rigtig godt og brugbart indlæg - mange tak fordi I deler jeres erfaring.
Mange af punkterne har jeg aldrig skænket en tanke, men det vil jeg bestemt gøre nu :-D

Natalie Maria
http://norddjurskattepension.dk/

Andre artikler i kategorien Kat

Overvægt og vægttab hos katte

Et kilo til eller fra betyder måske ikke alverdens for os mennesker, når vi står på badevægten. Men for katte kan det have en stor indflydelse på helbredet. Fordi katte bare vejer mindre end mennesker, bør man holde øje med næsten hver...

Kattekillinger og ernæring - sådan bærer du dig ad

Der er meget få ting, der slår følelsen af en lille kattekilling i hånden. Men før du tager din nye hårbold med hjem, bør du sætte sig ind i spørgsmål som; Hvad spiser kattekillinger? Hvilken kattemad er bedst? Heldigvis for dig, har ...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS