Swipe to the right

Introduktion til klikkertræning

Introduktion til klikkertræning

I sig selv er klikkeren bare en lille plastikdims, der kan frembringe en dobbelt kliklyd, mens betegnelsen klikkertræning dækker over at træneren anvender en shapingtilgang til indlæring af nye øvelser. Træningsmetoden bygger på B. F. Skinners teori om operant indlæring, der siden begyndelsen af 1940’erne er blevet anvendt i USA til træning af forskellige dyrearter. Delfintræneren Karen Pryor gjorde med sin bog Dont Shoot the Dog træningsmetoden kendt for den almindelige hundeejer.


Den største forskel mellem det jeg vil tillade mig at kalde traditionel træning og klikkertræning er, at traditionel træning i lige så høj grad fokuserer på, hvad hunden ikke skal gøre, som hvad den skal gøre, mens klikkertræneren næsten udelukkende ser på, hvor hunden kan belønnes for det den gør rigtigt. Klikkertræning går hurtigere end ”almindelig træning”, fordi hunden selv er en aktiv medspiller i træningsprocessen. Den erfarer, at den selv har indflydelse på om træneren belønner den eller ej. Hunden kan faktisk få bolden eller godbidden til at komme op af lommen, hvis den løber ud i feltet, hvis den kommer når du kalder osv. Hvis du hver gang du træner, lokker hunden f.eks. med en godbid, lærer hunden at gå efter en godbid, men ikke at gøre det du ønsker. En anden forskel er, at traditionel træning i mange tilfælde handler om at have den ”rigtige” metode til næseprøve eller den ”rigtige” metode til indkald osv., mens klikkertræning tager udgangspunkt i en videnskabelig teori om hvordan hunde lærer. Inden jeg selv begyndte at klikkertræne i slutningen af 19’90erne, havde jeg faktisk ikke sat mig grundigt ind i hvordan hunde lærer. Jeg havde læst nogle forskellige bøger og havde i forhold til nu, en lidt difus forståelse af, hvordan en hund egentlig lærer.

Det havde imidlertid ikke hindret mig at træne hund, endda med rigtig gode resultater. Alt det blev imidlertid ændret, da jeg begyndte at læse om læringsteori i tykke amerikanske lærebøger. (De tykke lærebøger er ikke en nødvendig forudsætning for at klikkertræne, men jeg er og bliver en bogorm) Her åbnede en ny og fantastisk verden sig for mig. Jeg er nu en ivrig klikkertræner med glade og meget lærevillige hunde, der indimellem fatter tingene så hurtigt, at jeg må knibe mig selv i armen – er dette virkelig muligt. Jeg har også nogle glade hunde, fordi jeg aldrig giver dem skylden for, at noget ikke går efter mit hoved i indlæringssituationen. En del af filosofien i klikkertræning er nemlig, at træneren har det fulde ansvar for træningssituationen, og at bortforklaringer og dårlige undskyldninger blot dækker over mangler i træningen.

For en garvet træner og underviser som mig, tog det imidlertid et stykke tid inden jeg fik afprøvet klikkertræningen på tilstrækkeligt mange træningssituationer og øvelser til at alle de gamle metoder blev udskiftet. Denne periode var meget frustrerende, en frustration jeg også genser hos de crossover kursister, jeg har på mine hold i dag. Det er altid svært at lave sin træning om og lære at gøre tingene på en anden måde, som man ikke har på rygraden. For mit eget vedkommende kan jeg kun sige, at det fuldt ud har været besværet værd. At hundene samtidig kan blive fuldt ud lige så gode til konkurrencer, har mine egne hunde vist. Den ældste hund Chillie er elitelydighedschampion og har flere gange deltaget på landsholdet, Komma min yngste hund er lige blevet lydighedschampion.

Klikkeren fungerer godt fordi den er et middel der kan hjælpe dig med, at viderebringe information til din hund om hvad den skal gøre, på en enkel og letforståelig måde. Det sker, fordi lyden af klikkeren fortæller hunden, at det den er i gang med udløser en belønning. Klikkeren er altså en markør, der fortæller hunden: ” Ja, det var rigtigt – belønning på vej” Belønningen kan være en lækker godbid, en bold, lidt leg eller andet som hunden sætter pris på. Hunden lærer hurtigt, at klik betyder belønning på vej. Når den har lært det, skal den lære, at den kan få belønningen, hvis den gør det føreren ønsker, og kun hvis den gør det der ønskes. Så hvis du har en belønning, der er god nok, har du mulighed for at få en engageret og lærevillig samarbejdspartner.

Hvis hunden gør noget andet, end det du ønsker, får den simpelthen bare ikke nogen belønning. Den får ikke et nej, eller bliver rykket i, du starter bare forfra på øvelsen. I stedet for at rykke hunden i halsbåndet, klikker og belønner du, når hunden er der hvor du ønsker. Hunden finder hurtigt ud af hvad der kan betale sig, og hvad der ikke kan betale sig. (Godbidderne kommer ved venstre ben – ”OK så går jeg ved venstre ben”) Det forudsætter selvfølgelig, at hunden er tilstrækkelig interesseret i at få din belønning. Tænk derfor over hvilke belønninger din hund kan lide, og hvor og hvornår du belønner.

Klikkertræning handler om at bygge øvelser og adfærdstyper op trin for trin. Adfærden eller øvelsen formes gradvist hen til det resultat du ønsker. Hvis hunden skal lære apport, kan første trin f.eks. være at klikke for at hunden bare ser på apporten. Selve læreprocessen deles altså op i en række små trin, som træneren i hovedtræk må kunne forestille sig inden træningen påbegyndes. Det jeg selv og andre i begyndelsen oplevede som vanskeligt, var at afgøre hvornår og hvordan man kan kræve mere af hunden, dvs. gå op på et nyt trin. Hvis vi f.eks. tager apporten som eksempel klikker vi i begyndelsen hver gang hunden dutter med snuden på apporten.

Hunden oplever apporten som noget godt, der giver den lejlighed til at dutte og derefter få en belønning. Når hunden gør dette rimeligt sikkert dvs. ca. 8 ud af 10 gange er det på tide at hæv kriteriet, får at få ny adfærd frem Det betyder at vi tilbageholder klikket for at se hvad der sker, når hunden ikke får det klik den forventer. I de fleste tilfælde vil den prøve noget nyt/mere og det kan f.eks. være nu den åbner munden eller tager om apporten med munden – så klikker vi og giver belønning. Denne adfærd stabiliserer vi, i næste træningssession, inden vi igen kræver mere af hunden.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS