Swipe to the right

Træning af hvalpen

Sæt grænser

For at den nye hvalp skal fungere godt i sin nye familie, er det nødvendigt at hvalpen lærer hvad den må og hvad den ikke må. Hvalpens mor og hvalpens opdrætter har allerede gjort en stor del af det indledende arbejde, og nu er det op til hvalpens nye familie at fortsætte træning af hvalpen.

Det er vigtigt at man fra starten har gjort sig klart hvad hvalpen godt må og hvad hvalpen ikke må i sit nye hjem
– og det er vigtigt at man tænker fremadrettet og ikke kun i nuet.

Det anses af mange som ”sødt” hvis en lille hvalp springer op. Derimod er det ikke ”sødt” hvis en stor hund med snavsende poter springer op af alt og alle - og det er langt sværere at rette op på dårlige vaner senere i hundens liv, end det er at undgå dårlige vaner fra begyndelsen.

GRUNDLÆGGENDE TRÆNING
Det kan anbefales at deltage i et hvalpekursus med sin hvalp et godt sted, hvor al træning og omgang med hvalpen sker på en positiv måde. Der har været stor udvikling indenfor hvalpetræning de sidste 10-20 år, så også rutinerede hundeejere, som har haft hund tidligere, kan få rigtig meget ud af at deltage i et hvalpekursus med deres nye hvalp. Samtidig er det godt for hvalpen at være sammen med de andre hvalpe i gruppen.

Enhver hvalp bør lære at komme når den bliver kaldt på, sætte og lægge sig på kommando og gå pænt i snor. Det er også en god idé at lære hvalpen, at den skal acceptere at man tager ting fra den (fx dens madskål eller legetøj) uden at hvalpen forsøger at forsvare sine ejendele. Det gør man ved at lære hvalpen at når man tager noget fra den, får den altid noget igen som er mindst lige så ”værdifuldt”, fx en lækker godbid.

Hvalpen bør vænne sig til at blive undersøgt og rørt overalt. Hvalpen skal acceptere at man ser den i munden og i ørerne. Hvalpen skal også vænne sig til at blive børstet, få klippet negle, få renset øjne og ører og få børstet tænder. Alt skal selvfølgelig foregå stille og roligt, og hvalpen skal have ros og belønning, når den villigt accepterer disse rutiner.

VÆR EN GOD LEDER
Man skal fremstå som en god leder for sin hvalp. Hvis man allerede fra første dag viser sin hvalp, at man er en god leder, som hvalpen ubetinget kan stole på, er det en god basis at arbejde ud fra. Et godt lederskab er baseret på tillid og samarbejde mellem hvalp og ejer og skal opfylde hvalpens behov for fysisk nærvær med sin ejer, samt både fysisk aktivitet (hvor hvalpen får motion) og mental aktivitet (hvor hvalpen skal bruge sin hjerne). Det kan anbefales, at man sætter sig ind i, hvordan hunde lærer. Så er det nemmere både at være en god leder for sin hvalp samt at træne sin hvalp.

Al opdragelse og træning af hvalpen skal følge principperne for ”positiv indlæring”. Dvs. at hvalpen får ros når den gør det rigtige og at man ignorerer hvalpen eller afleder dens opmærksomhed når den gør noget uønsket – alt efter hvilken situation man står i. Sørg hele tiden for at bevare roen. Hvis man hidser sig op signalerer man til hvalpen, at man ikke har styr på situationen, og det gør hvalpen utryg.


Andre artikler i kategorien Hundetræning

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.