Swipe to the right

Hvalpefodring

Når dagen endelig kommer, hvor man kan hente sin nye hvalp hjem, kan man pludselig stå med en håndfuld spørgsmål, som man slet ikke havde overvejet inden. Dette kan ske både for nye hundeejere og de mere garvede, for ingen hunde er ens, og måske er det efterhånden et par år siden, at man har huset sådan en lille spirrevip. Der findes næsten ligeså mange gode råd og tilgangsmåder, som der findes hundeejere, og det kan til tider være overvældende med alle de regler og tips, som folk tilbyder i god mening. Fordi hvad er det lige, der er rigtigt for min hvalp?


Der findes ikke ét entydigt svar, og hvad der fungerede perfekt for naboen er måske ikke det, der fungerer for jer. Man må derfor ikke blive forskrækket, hvis man har fået anbefalet nogle tip og tricks, der bare slet ikke fungerer, når man prøver dem af. Der er mange tilgange, der vil føre til en glad, harmonisk og sund hvalp. Én ting som man dog bliver nødt til at se på fra start, er korrekt fodring af hvalpen.

Det skal være let at give sin hvalp et godt udgangspunkt for et langt og sundt liv. Derfor fører vi hos OLIVERS fuldfoder, som er balanceret til at opfylde den sunde hvalps næringsbehov. Men hvorfor er det lige, at hvalpe skal have et særligt foder?

Hvalpens vækst og behov

Der sker rigtig meget i det første leveår – de små, klodsede hvalpe udvikler sig til den fysisk voksne udgave af sig selv på omtrent denne her tid. Hvalpe har et hurtigt vækstforløb, og især i løbet af de første 6 måneder. Knoglerne vokser i længden. Det er på knoglerne, at musklerne sidder fast, og de vokser også. For at knoglerne kan vokse, har hvalpen brug at få byggestenene kalcium og fosfor igennem foderet. Musklernes byggesten, proteiner, skal også komme fra foderet. Når vi tænker på vækst hos en hvalp, er det vigtigt, at vi prøver at sikre det optimale vækstforløb frem for det maksimale. Hvalpene har bedst af et foder med en kalcium:fosfor ratio på 1,2:1 og et proteinindhold omkring 26-30 %. Hvis man fodrer med et foder, der opfylder disse krav, så sikrer man, at hvalpens knogle- og muskeludvikling harmonerer. Hos OLIVERS har vi fulgt disse retningslinjer for en optimal vækst, når vi har sammensat vores hvalpefoder. På foderets emballage kan man finde den nødvendige information om foderets sammensætning. Her er der også angivet de omtrentlige mængder, som hvalpen skal fodres med dagligt - afhængigt af alder og den anslåede slutvægt.

At holde sig til den anbefalede mængde foder kan nogle gange være en udfordring. Hvis man har en hvalp, der er rigtig glad for mad, kan man som ejer blive udsat for et par store, runde, bedende hundeøjne, når madskålen er tom. Her skal man prøve at forblive stærk (selvom det kan være svært!), fordi selvom man så gerne vil gøre sin hund glad, så vil denne her glæde være kortvarig. Hvalpefoder er mere energitæt (flere kalorier per måltid) end hundefoder til voksne hunde. Det er det, fordi der går en masse energi på at skulle igennem de vækstspurter, som hvalpene oplever i det første års tid. Men hvis der begynder at charmere sig lidt ekstra foder i madskålen hver dag, så kan man ende med en hvalp, der har lidt for meget på sidebenene. Dette er især kritisk, imens hvalpene vokser – hvis hvalpen vejer for meget i forhold til knoglernes udviklingsstadie, så er det svært for skelettet at bære vægten, og det kan give abnorm knoglevækst eller led skader, hvilket vi gerne undgå. Det er hovedsageligt hvalpe af de store racer, der kan komme i klemme her, da deres krop ikke er ligeså hurtigt færdigudviklet. Det er selvfølgelig ikke et par godbidder ekstra, der kommer til at tippe skalaen, men mere hvis man falder i fælden med at overfodre på daglig basis.


Hvilket foder anbefaler vi hos OLIVERS?

Vi tilbyder en række forskellige varianter inden for hvalpefoder, både til store og små racer. Vi producerer både hvalpefoder med og uden korn og det kaldes henholdsvis Classic og Grain Free. Derudover kan man vælge mellem smagene kylling, lam og fisk.


Er min hund el lille eller en stor race?

Om hundene er af lille, mellemstor eller stor race bliver bestemt af racens slutvægt. En hund tilhører de små racer, hvis den har en slutvægt på max 15 kg. De mellemstore racer er kategoriseret ved en slutvægt på 15-25 kg. Hvis racen har en slutvægt på over 25 kg, så kaldens det for en stor race. Der findes også kategorien gigant racer – så snakker vi en slutvægt på over 45 kg!

OLIVERS anbefaler

Små hunderacer vokser hurtigere end de større, og derfor skal deres foder have flere kalorier per 100 gram. Disse racer fodres med det hvalpefoder der hedder Puppy Small Breed, fx. Chicken Classic eller Puppy All Breeds, fx. med smag af Fish Grain Free, igennem hele deres vækstperiode.

De mellemstore racers vækstforløb følger de små racers i de første 3 – 4 mdr., men herefter foregår væksten langsommere, og hunden har derfor ikke brug for ligeså meget energi hver dag. Derfor anbefaler vi, at man starter disse hvalpe op på et foder egnet til de små racer (nævnt ovenfor) i de første 3-4 mdr. og herefter skifter til et såkaldt Puppy Large Breed foder og fodrer med dét, indtil hvalpen er udvokset. Til de helt store hunde anbefaler vi Puppy Large Breed foder igennem hele hvalpeperioden for at sikre optimal vækst.


Praktisk fodring af hvalpen

Foderskift

For en hvalp, som lige er ankommet i et nyt hjem, vil alting være nyt. Det kan være noget af en mundfuld for hvalpen at skulle lære sine nye familiemedlemmer at kende, udforske sit nye hjem og samtidig vokse med lynets hast. Derfor anbefales det ikke, at man foretager et foderskifte som det første, når hvalpen kommer hjem. Man har højst sandsynligt fået noget foder med fra opdrætteren, og det er en god ide at fortsætte på dette foder de første 3-5 dage. Når man ønsker at starte op på et andet foder, så anbefales det at lave et gradvist foderskift.


Skiftet kan ske henover en uges tid, hvor man blander mere og mere af det nye foder med det gamle, indtil hvalpen er helt ovre på sit nye foder. Grunden til at man anbefaler at skifte foder på denne her måde, er fordi hvalpens mave stadig er meget sart, og et foder med en anderledes sammensætning kan give problemer med nedbrydningen og udnyttelsen af foderet. Det kan føre til ondt i maven og diarré, som hverken er sjovt for hvalp eller ejer. En sådan dårlig oplevelse kan også give hvalpen et anstrengt forhold til fodring, og det er heller ikke ønskværdigt. En stille og rolig overgang er vejen frem!

Opblødning af foderet

De meget unge hvalpe kan i starten have lidt svært ved at tygge foderpillerne ordentligt, hvilket kan betyde, at de ikke altid har lyst til at spise. Selvom det er en ærgerlig start, kan det som regel undgås ved at bløde foderet op med lidt vand. Dette kan så nedtrappes gradvist, som hvalpen bliver større og får lettere ved at tygge foderpillerne. Tygningen nemlig også en god måde at få et naturligt slid på hundens tænder. Opblødt foder skal ikkestå fremme meget mere end en time.

Portionskontrol og flere fodringer om dagen

Det anbefales for alle hvalpe i vækst, at ejerne kontrollerer mængden af foder, der tilbydes hver dag. Det er altså ikke en god idé at sætte en fuld madskål til hvalpen, og lade den styre sit eget foderindtag. Ved at have styr på, hvor meget hvalpen får hver dag, sikrer man som ejer, at hvalpen får det bedste vækstforløb, og hverken bliver for tynd, for tyk eller får knogleproblemer.

Hvalpens foderration bør gerne deles op i flere små portioner. Hvalpe har små mavesække, og kan ikke spise store måltider ad gangen uden at få mavekneb eller lide af opkast. Den daglige portion skal gerne deles op i 3 måltider (2 gange i de første 4-6 måneder er også ok, hvis man ikke har mulighed for andet). Herefter er 2 måltider om dagen passende for de fleste hunde.

Hvis man har en særlig stor race, måske en race der karakteriseret som gigant, så vil vi anbefale at fodre minimum 3 portioner dagligt i vækstperioden. Dette fordi de helt store racer har en større risiko for at blive meget oppustede når de spiser store portioner foder, og det kan være årsag til alvorlige mavelidelser. Det er derfor også især godt for disse racer at blive fodret i stativ når de er begyndt at skyde i vejret, så de ikke behøver at indtage foderet fra gulvhøjde. Det er selvfølgelig også noget, man kan bruge til hunde af alle andre størrelser, og i OLIVERS har vi standere i flere forskellige højder. Find alle varianterne her.


Hvis du har spørgsmål omkring hvalpefodring

I dette blogindlæg har berørt nogle af grundprincipperne i hvalpefodring, men der findes et hav af problematikker og scenarier, der kan give anledning til spørgsmål, når man har fået hvalp. Hvis du føler, at du sidder inde med spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her, så er du mere end velkommen til at kontakte os i OLIVERS, så kan vi tage en snak om netop din hvalp og dens behov.

//Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Vivian Jacobsen 23. dec. 2017 at 12.15
har en cocker hvalp der får Olivers hvalpefoder hvor længe skal de være på det ( ca)
Carina Kristensen 27. dec. 2017 at 13.36
Hej Vivian. Vi anbefaler indtil de er ca. 12 måneder gamle. Men en god regel er så længe ens hund vokser i højden. Mvh. Carina, OLIVERS
Nadja mortensen 17. maj 2018 at 12.24
Hejsa.
Først tak for en meget fin hjemmeside hvor alt står så fint beskrevet.
Jeg har dog en ting jeg desværre ikke kan tyde- det er jeres anvisning af hvor meget foder min hvalp skal have.
Jeg har en shih tzu på 10 uger der vejer 2,5 kilo. Hvor meget foder skal han have?
Han får chicken puppy Small/medium breed
På forhånd tak
Bedste hilsner
Sandra 17. maj 2018 at 14.39
Hej Nadja,

Mange tak for dit spørgsmål og dine søde ord.

Nedenfor har jeg sat vores fodervejledning til dit hvalpefoder ind.
Har den lodrette kolonne ser du hvor mange måneder din hvalp af, og den vandrette kolonne vises hundens (voksen vægt).

Det vil sige at når din hund er 10 uger, det er snart 3 måneder, og det er en Shih Tzu, som vejer omkring 5-7 kg som voksen er det cirka 95 g om dagen.

Dette er dog vejledende mængder estimeret ud fra en gennemsnithund, og derfor anbefaler vi altid at holde øje med hundens vægt så den hverken bliver for tyk eller for tynd.

Fodervejledning til hundehvalpe:
http://olivers.dk/media/wysiwyg/guides/hundehvalpe-fodervejledning.png

Jeg håber du kan bruge svaret, og ellers er du altid velkommen til at kontakte os :)
MB 5. jun. 2018 at 14.51
Hej jeg kunne godt tænke mig og vide hvad for noget tyggeben i vil andbefale. Jeg har en hvalp på 8 uger som er en blanding af Berner, labrador?
Sandra 8. jun. 2018 at 13.36
Hvis hunden skal have en hurtigere snack er OLIVERS Chicken Sticks en klassiker, som er tørret kylling som hundene finder meget lækre.
Hvis tyggebenet skal være således at hvalpen skal bruge længere tid på at spise det vil vi anbefale dig vores OLIVERS beef chews som er okseøre.

Yderligere har vi også lamme øre og OLIVERS tyggeruller som begge er hud fra hhv. lam og okse, som giver hunden mulighed for at bruge sine tænder ekstra når den spiser.
Vi anbefaler altid at man har et halvt øje på sin hvalp når den spiser tyggeben, især i starten, hvor både den og dens mave ikke er vant til det.

Jeg håber du kunne bruge svaret, og ellers er du altid velkommen til at kontakte os.
Mb 8. jun. 2018 at 16.30
Hej Sandra
Tak for dit svar. Jeg synes at de ting du beskriver er store til en hund på 8uger. Det kunne være super hvis I har nogen som ikke er så store, og som vil tage ligt tid for ham at tygge sig igennem så han får brugt noget energi.
Hilsen mb
Anette Peetz 6. jul. 2018 at 20.26
Vil I hjælpe. Har en hvalp på 4 mdr. Dansk spids/eurasier. Formodet færdigvægt på 20 til 30 kg. Altså hverken mellem eller stor. Hvilke foder vil i anbefale. Han vokser meget og har meget energi

Andre artikler i kategorien Olivers eksperter

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Foderguide til nye ejere: Så meget skal en hvalp spise

Når man får en lille, ny hvalp med hjem kan der opstår mange spørgsmål omkring helt fundamentale ting. Det kan være spørgsmål såsom; hvor mange gram spiser en hundehvalp om dagen og hvor meget skal en hvalp egentlig spise? I dette blog...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS