Swipe to the right

Hundens lugtesans

Hundens lugtesans

Hundens lugtesans

Alle ved, at hunde har en fantastisk lugtesans, men det er nok de færreste der er klar over, hvor fantastisk hundens lugtesans egentlig er. Hundens lugtesans siges at være 2.400.000 gange bedre end menneskets, når hundens mave er tom, og 800.000 gange bedre, når hundens mave er fuld.

Hundens næse er specialkonstrueret til at finde byttedyr, og allerede fra duften ved ulve og vilde hunde rigtig meget om byttedyret. De kan dufte om det er et gammelt eller et ungt dyr, og også om det er et sundt dyr eller et dyr der har helbredsproblemer. Hvis byttedyret har et helbredsproblem, kan det sandsynligvis bedre betale sig at forfølge det, da chancerne for en succesfuld jagt er øget.

Hundens næse består af en snude med to næsebor, der kan bevæges uafhængigt at hinanden. Dermed kan hunden bedømme, hvor en fært stammer fra. Fra snuden kommer duftene ind i næsehulen, hvor færtreceptorerne befinder sig på bruskplader, der er oprullet og opdelt, for at øge overfladearealet. Et menneske, som ikke har oprullet brusk, har et meget lille areal på kun ca. 5cm2 med omkring 5 millioner færtreceptorer. Til sammenligning har en schæferhund et areal i næsen på ca. 100cm2 med over 220 millioner færtreceptorer. Hunde med kortere snuder har selvfølgelig et mindre areal, og dermed færre færtreceptorer i næsen, men arealet er stadig signifikant større og mere effektivt end hos mennesker. Fx har en gravhund et areal på ca. 75cm2, og en engelsk bulldog et areal på ca. 30cm2. Hos hunde når duftene meget hurtigt frem til hundehjernens lugtcenter. Den del af hundehjernen, der anvendes til at bearbejde dufte, er ca. 40 gange større end hos mennesker.

Lige over mundhulen har hunde et område med specielle færtreceptorer: Jacobsens organ eller det vomeronasale organ, som er beregnet til at opfange feromoner. Feromoner er signalstoffer, der går uden om den bevidste del af hjernen, og påvirker hundens instinktive adfærd direkte. Mange hundeejere anvender feromonet ”Dog Appeasing Feromone” (DAP), eller har hørt om dette feromon. Det er et kunstigt fremstillet feromon, som virker beroligende på hunde, da det er en kopi af de feromoner, en diegivende tæve udskiller, for at hendes hvalpe skal føle sig trygge.

Hunde kan skelne mellem mange flere dufte end mennesker kan, og man siger at lugtesansen er for hunde, hvad synet er for mennesker. For at illustrere, hvor dygtige hunde er til at diskriminere mellem forskellige dufte, kan man sammenligne den oplevelse vi har, når vi går forbi et pizzeria, med den oplevelse en hund har. Når mennesker går forbi et pizzeria, genkender vi som regel duften af pizza. Når en hund går forbi et pizzeria, er hunden i stand til at dufte skinke, pepperoni, oksekød, oliven, mozzarella, parmesanost, tomat, champignon, rødløg, oregano, salt, mm. Altså en helt anden, meget mere detaljeret oplevelse, end den vi mennesker har.

Hunde kan tilvænnes til dufte, de udsættes for i stor mængde. Når en hund følger et spor kan færtreceptorerne mættes, og så er det vigtigt for hunden at få tømt receptorerne helt, for igen at kunne registrere duften. For at tømme receptorerne vil hunden løfte hovedet fra sporet og indånde frisk luft for derefter igen at sænke hovedet for at følge sporet. Denne adfærd kan de fleste hundeejere sikkert nemt relatere til: Når vi kommer ind i et køkken, hvor der bages brød eller brygges kaffe, mærker vi duften mest intenst, lige når vi kommer ind i køkkenet.

En stor del af kommunikation mellem hunde foregår gennem duftstoffer, især urinmarkeringer, som giver andre hunde masser af information om den markerende hund. Andre hunde kan bl.a. dufte sig frem til den markerendes hund alder og helbredstilstand. De kan også, ud fra en tæves urin, dufte sig frem til, hvor tæven er i sin cyklus. Meget interessant information for hanhunde! Mange ejere har også observeret, hvordan deres hund foretrækker at placere sin afføring prominent i terrænet, for derefter at skrabe med bagbenene for at sprede duftstoffer og sende signaler til de andre hunde i området.

Fremadrettet er der store planer om at udnytte hundens lugtesans i langt flere situationer og dermed endnu mere end vi gør nu. Generelt ved vi for lidt om, hvordan lugtesansen egentlig fungerer, men der forskes meget inden for dette område. Vi lærer hele tiden mere og er begyndt at bruge hunde til flere ting, hvor de kan hjælpe os. Bl.a. trænes hunde nu til at påvise meget tidlige stadier af forskellige former for cancer hos mennesker. Det bliver spændende at se, hvad hundens fantastiske lugtesans ellers kan hjælpe os med i fremtiden.

Mette 16. mar. 2018 at 20.10
Hej John
Hvor godt kan en hund genkende en på lugten? Mvh Mette

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS