Swipe to the right

Hundene med på sejlads

Hundene med på sejlads

Når Lis og Lars Steen Hansen stævner ud fra Frederikssund Lystbådehavn i deres 28 fods motorsejler, har de altid deres tre border collier og deres pekingeser med ombord. I de 24 år, familien har sejlet, har de altid haft deres hunde med på både korte ture og længere ferier, og på et tidspunkt havde de hele to pudler, to whippets og to border collier med som ”skibshunde”.

- Det er ikke farligere for hundene at være med ombord, end det er for mennesker. Men man skal altid tænke sig om. Når man er ombord på en båd, er der nogle regler, man skal overholde, fordi man skal have respekt for havet, vejr og vind. Hundene skal også lære reglerne, siger Lis Steen Hansen.

Lis og Lars’ hunde har aldrig haft problemer med at være på gyngende grund.

- Når de har accepteret, at gulvet ikke altid er vandret, er det ikke noget problem. Det er egentlig utroligt, hvor hurtigt de accepterer vilkårene. Især pudlerne havde en fin teknik, når vi gik for sejl. Dér ligger båden jo på en af siderne. De var i salonen - altså nede i kahytten - og de lagde sig bare op ad sofaryggen til den side, båden hældede til. Til vore whippets havde jeg syet en skumgummikurv, som hang i nogle gjorde, men alligevel stod på bænken i cockpittet. Den kunne ikke falde ned, og den var lun. De kunne ligge to i den. Dér hyggede de sig meget, og også de andre hunde kunne lide at ligge i den, fortæller Lis.

Når Lis og Lars Steen Hansens hunde er så velfungerende ombord på båden, skyldes det ikke mindst, at ægteparret giver sig god tid til at træne hundene til den uvante situation. Det er en fast og ufravigelig regel, at både to- og firbenede altid bærer redningsvest.

- Når vi skal lære en hund at være med på sejlads, begynder vi med at hjælpe den ombord og stille og roligt lade den orientere sig på båden, mens vi selv sidder roligt på dækket. Det kan være en god idé at have hunden i snor – helst fæstnet i redningsvesten. Inden hunden kommer ombord, har vi vænnet den til redningsvesten derhjemme. Dér er det vigtigt at fortælle hunden, hvor smuk den er med vesten og lade den gå en tur med vesten på. Når hunden senere kommer ombord, roser vi den for ethvert lille fremskridt. Nøjagtig som ved alle andre former for hundeindlæring, siger Lis.

Hun har aldrig oplevet, at det har været et problem at vænne hundene til at være ombord.

- Selv voksne hunde accepterer hurtigt den begrænsede plads, der er på en båd, og de lærer også hurtigt at færdes på dækket uden at falde i vandet. Hundene lærer også af at se på hinanden, fortæller hun.

Selv om hunde normalt er gode svømmere, er det en indlysende risiko, at de kan falde overbord, da dækket på en sejlbåd ofte kan være glat. Hundepoter er jo ikke udstyret med riflede såler, som vores gummistøvler og sejlersko. Lis mener, det er falsk tryghed at sætte net op langs søgelænderet – i stedet skal hunden lære, at den aldrig må færdes på dækket under sejlads. Og den må heller aldrig springe i vandet fra båden eller gå fra borde uden tilladelse fra ejeren. Det er jo ikke særlig heldigt, hvis hunden pludselig springer i vandet, fordi den får lyst til en svømmetur, fordi den har set en and eller en svane i det fjerne. Det tager tid, inden man får vendt båden, så man kan fiske hunden op.

Hvis uheldet alligevel er ude, og hunden falder overbord, har redningsvesten mindst to funktioner. Dels kan den hjælpe med at holde hunden oppe, så den ikke drukner, men den er også en uvurderlig hjælp, når man skal hjælpe hunden op i båden igen. Det er nemlig ikke så ligetil en sag.

- Vores hunde er kun faldet i vandet på vej fra båden til gummibåden, eller hvis de er sprunget i land i en havn uden at have fået lov. I de situationer var det godt, de havde redningsvest på, for i den er der et håndtag på ryggen, som man kan løfte hunden i. En hund er meget tung og glat, når den er våd – især hvis den er korthåret, er den glat som en ål, og det er en meget dårlig idé at løfte den i halsbåndet, pointerer Lis.

Til gengæld er det en god idé at investere i en redningsvest af god kvalitet. Man kan finde dem på Internettet –  og der er også flere marineforretninger, som forhandler redningsveste til hunde. På DKK’s hundeudstillinger kan man også finde forretninger, som sælger gode veste.

- Det er vigtigt, at man prøver vesten på hunden, så den har den rigtige størrelse. Og så skal man være opmærksom på, at de remme, som går rundt om hunden for at holde vesten fast, er brede, da de ellers vil genere hunden, hvis man skal løfte den i vesten, understreger Lis.

Det er sjældent, at hunde bliver søsyge, men det kan alligevel ske. En dyrlæge kan ordinere søsygepiller til hunde, men det har Lis og Lars Steen Hansen aldrig brugt. I stedet tager de hundene ud i luften, hvis de bliver skidt tilpas. Så sidder de sammen med dem og taler venligt til dem, mens de trækker vejret beroligende, så hundene kan mærke, at ejeren er tryg.

- Det er også vigtigt, at hunden ikke er sulten. Vi har altid foder, kammerjunkere, sandkage eller tørre kiks ombord, som kan tage mavesyren. Den ene af vore whippets blev af og til søsyg, og det var derfor, jeg syede en varm kurv, så den kunne ligge udendørs uden at fryse. Man bliver nemlig ofte søsyg, hvis man er kold, angst eller sulten, forklarer Lis.

10.000 kroners spørgsmålet er så, om man kan lære hunden at besørge til søs? 

- Vi har forsøgt med både det ene og det andet. Kunstigt græs og opmuntrende kommandoer. Men nej – det ønsker en hund ikke. Kun hvis den har tynd mave, kan det blive nødvendigt for den at gøre sig ren på dækket, mens man sejler – eller hvis man har sejlet meget længe. I de år, vi har sejlet, er det kun sket tre gange, og det skyldtes tynd mave. Blandt andet derfor er det en god idé at være meget opmærksom på, hvad hunde spiser, når de løber rundt uden line på et friareal i nærheden af havet. Der kan ligge døde fugle eller gamle fisk, og det er ikke sjovt, hvis de ruller sig i et ådsel eller smager på det.

Med den beliggenhed Danmark har, kan det være indlysende også at tage hunden med på sejlads til udlandet. Lis og Lars Steen Hansen har da også haft deres hunde med til Tyskland.

- Man skal blot være opmærksom på, at reglerne for at tage hunde med til andre lande ad søvejen er de samme, som hvis man rejser ind på anden vis. Alle papirer for det aktuelle land skal være i orden, og tolderne har ret til at bede dig om at fremvise hundens vaccinationer m.m., slutter Lis Steen Hansen.

Den erfarne sejler har lavet en liste med 12 regler for hunde og ejere ombord på lystbåde. Du kan læse hendes gode råd i en separat artikel i dette nummer af Pet Life.

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS