Swipe to the right

Hunden med på ferie

Hunden med på ferie

Der er dog en del overvejelser, man skal gøre sig, inden man beslutter sig for at tage hunden med på ferie. Vigtigst er det at vurdere, om det er godt for hunden at komme med på ferie, eller om den vil have det bedre ved enten at blive passet af familie/venner eller komme i en pension. Det er nemlig ikke altid ukompliceret at rejse med en hund i sommerlandet, for hvor skal hunden for eksempel opholde sig, mens resten af familien besøger restauranter, museer, sommerlande, teatre, biografer eller andre seværdigheder, hvor hunde måske ikke er velkomne? Kan man finde steder, hvor hunden kan løbe frit omkring, eller bliver den henvist til at blive luftet i snor hele ferien? Og må man overhovedet medbringe hund, dér hvor man skal bo?

Ind- eller udland?
Men hvis man har overvejet fordele og ulemper ved at medbringe sin hund, og man beslutter sig for, at man kan tilbyde hunden gode vilkår under rejsen, opstår der andre spørgsmål, man skal tage stilling til. Nemlig om rejsen udelukkende skal holdes indenfor landets grænser, eller om rejsen helt eller delvist skal gå til udlandet.

Hvis man ønsker at tage sin hund med på rejse til udlandet, gælder der særlige regler for indrejse i lande, som er henholdsvis tilknyttet EU og lande udenfor EU.

Rejser til EU-lande
Ved rejser til EU-lande skal hunden være ID-mærket, og den skal have et særligt EU-pas. Hunden skal desuden være vaccineret mod rabies. EU-passet udstedes af den praktiserende dyrlæge, som også skal underskrive passet og attestere, at vaccinationen mod rabies er gyldig. Vaccinationen skal være foretaget mindst 21 dage inden indrejsen, og hunden skal være ID-mærket på vaccinationstidspunktet.

Hvor længe vaccinationen er gyldig, afhænger af vaccinen. 

Man skal dog være opmærksom på, at der gælder særligt restriktive regler for indrejse i Sverige, Storbritanien, Malta og Irland. Disse fire lande kræver blandt andet, at der skal tages en blodprøve kortere eller længere tid efter rabiesvaccinationen, som skal dokumentere, at hunden har dannet antistoffer.

Der gælder også særskilte regler for transit gennem Sverige, hvis man rejser til og fra Bornholm.

Rejser til lande udenfor EU
Det er meget forskelligt, hvilke krav de enkelte lande udenfor EU stiller i forbindelse med indrejse med hund. Nogle lande kræver en indførselstilladelse, nogle kræver, at hunden sættes i karantæne, mens andre lande har samme krav som EU.

Det er derfor en god idé at kontakte sin dyrlæge i god tid inden ferien. Du kan læse mere om reglerne for rejse til udlandet på Fødevarestyrelsens hjemmeside www. foedevarestyrelsen.dk

Reglerne ændres indimellem, så det kan godt betale sig at følge med på Fødevarestyrelsens hjemmeside, ligesom dyrlægen kan hjælpe dig med at rekvirere nødvendige blanketter mv.

Valg af transportmiddel
Hvis man planlægger at tage sin hund med på ferierejsen, er der andre spørgsmål, der presser sig på. Nemlig hvilket transportmiddel man vil benytte? Jeg vil her skitsere nogle af de fordele og ulemper, der kan være ved hver enkelt transportform.

Rejse med hunden i bil
Umiddelbart er det mest trygt for hunden at rejse i bil. Hunden er sikkert vant til at være med på korte og længere køreture i familiens bil, så omvæltningen er ikke stor for den. En anden fordel er, at man selv kan bestemme, hvor ofte man vil gøre holdt for at give hunden lejlighed til at strække ben, drikke vand og blive luftet.

Er man den heldige ejer af en autocamper, er det helt perfekt for hunden. Her har den god plads under kørslen, og den er i vante omgivelser under hele ferien.

Varme
Man skal dog være opmærksom på risikoen for både varme og træk i bilen. Hvis turen går sydpå, skal man være opmærksom på, at bilen kan blive særdeles varm, selv om man kører, og hvis man for eksempel kommer til at holde i kø, kan det blive ulideligt for hunden. Vær også opmærksom på, at solen ikke skinner på hunden gennem bagruden, hvis hunden opholder sig bagest i bilen. Man skal også passe på, at hunden ikke får træk, hvis man kører med nedrullede vinduer.

Nogle biler er udstyret med aircondition, hvilker kan være behageligt, så længe man opholder sig i bilen. Men pas på! På grund af det pludselige og nogle gange voldsomme temperaturskift kan det være farligt for både mennesker og dyr at stige ud i stegende sommerhede direkte fra en bil, som har været afkølet ved hjælp af aircondition. 

Efterlad ikke hunden i bilen
Det kan ikke gentages for tit: Efterlad ALDRIG en hund i bilen en forårs- eller sommerdag – heller ikke i kort tid! Selv om man parkerer bilen i skyggen, er det ikke altid, man er opmærksom på, at solen flytter sig, eller at et skydække forsvinder, og hvert eneste år er der eksempler på hunde, som enten mister livet eller i bedste fald må reddes ud af gloende varme biler, hvor de er blevet efterladt af deres ubetænksomme ejer. Der er foretaget adskillige undersøgelser, som viser, at temperaturen nemt stiger til 80-90 grader, når sommersolen skinner på bilen, og det kan hunden ikke tåle.

Rejse med hunden i tog
DSB tillader normalt, at man medbringer én hund pr. passager i toget. Man skal købe en barnebillet til Standard til sin mellemstore eller store hund. DSB anbefaler desuden, at man køber en pladsbillet til hunden. Selv om man har købt pladsbillet til hunden, er det ikke ensbetydende med, at den må sidde eller ligge på sædet. Den skal opholde sig på gulvet under hele rejsen.

Helt små hunde, som kan transporteres i en håndtaske, kan man dog tage gratis med i DSB’s tog, hvis hunden opholder sig i tasken under hele turen.
Tasken må højst måle 100 X 60 X 30 cm. 

Du kan læse mere om hunde i toget på www.dsb.dk

Ønsker du at rejse med toget til udlandet med din hund, kan du kontakte DSB Udland.

Fordele og ulemper
Fordelen ved at rejse med tog kan være, at man hele tiden kan koncentrere sig om sin hund. Og det bliver sjældent så varmt i et tog, som hvis man kører i bil.

Ulempen kan være, at ikke alle medpassagerer er lige begejstrede for hunde. Det kan også være et problem at få luftet sin hund på turen. Problemet kan dog ofte løses ved at spørge togpersonalet, på hvilke stationer toget standser nogle minutter, så man lige kan nå at lufte hunden.

Rejse med hunden med fly
Det er også en mulighed at medbringe sin hund på flyrejser. Dog skal man være opmærksom på, at der kun må transporteres et mindre antal hunde på hvert fly.

Små hunde må medbringes i kabinen hos mange flyselskaber, mens større hunde bliver anbragt i et tryksikret lastrum. Den større hund skal opholde sig i et godkendt transportbur, som man selv skal anskaffe. Man har altså ikke mulighed for at tage sig af sin større hund, fra det øjeblik, den tjekkes ind og indtil flyet er landet. 

Kan hunden klare flyveturen mentalt?
De fleste hunde klarer en flyvetur uden problemer, men nogle sensitive hunde bryder sig ikke om at være overladt til sig selv i et transportbur i et larmende fly, som tilmed opfører sig underligt – især under start og landinger. Det er derfor en god idé nøje at overveje, om ens hund mentalt vil kunne klare en flyvetur.

Inden flyrejsen bør man vænne hunden til at opholde sig i transportburet, så det ikke er fremmed for den. Og den bør også ligge på sin egen madras i buret.

Kontakt det aktuelle flyselskab for yderligere informationer.

Hunden med på sejlads
Mange sejlsportsfolk tilbringer deres ferier ombord på deres motor- eller sejlbåd. Og rigtig mange har deres hund med. Det skaber sjældent problemer, hvis man har vænnet hunden til det gyngende ”underlag” fra den er hvalp, og hvis den samtidig har lært, hvordan den skal agere dels under sejlads og dels under ophold i havn.

Det kan varmt anbefales at udstyre sin hund med en redningsvest til hunde under sejlads.

Rigtig god ferie – uanset transportmåde.

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS