Swipe to the right

Hunde - aktivering

Hunde - aktivering

Hunde - aktivering

Hvad der er godt for vores hunde er ofte godt for os hundeejere – og vice versa. Som alle hundeejere ved, er det vigtigt at holde sin hund i god fysisk form – og heldigvis er det sundt for os hundeejere at holde vores hunde i god form, for det hjælper også med til, at vi selv holder os i form.

Og ligesom vi selv har godt af regelmæssig hjernegymnastik, så er det også afgørende for vores hundes trivsel, at de hver eneste dag får mentale udfordringer. Heldigvis ved vi nu rigtig meget om, hvordan vi bedst muligt kan stimulere vores hunde mentalt, da vi befinder os i en guldalder af hundeberigelse, hvor der er masser af valgmuligheder. Det er så den enkelte ejers ansvar at tilbyde sin hund de aktiviteter, som passer bedst til den individuelle hund og samtidig passer bedst ind i ens egen familie.

 

Leg med hunden giver fantastisk motion for både hund og ejer, samtidig med at hunden får mulighed for at bruge sin hjerne - først til at finde ud af, hvad legen går ud på, og dernæst til at udføre legen på bedst mulig måde. Vær opmærksom på, at nogle hunde kan blive meget ophidsede, når man leger med dem, hvilket kan føre til aggression eller impulsiv adfærd. Det er selvfølgelig vigtigt at stoppe legen, før man når det punkt. Hvis legen bliver for voldsom, skal den stoppes øjeblikkeligt. Afslut legen ved at gå væk. Det giver hunden et meget klartsignal om, at alt for voldsom adfærd betyder at legen stopper. Det er ekstremt vigtigt at sætte grænser.

 

Hvis der er børn i huset skal man undgå for vild leg med hunden i det hele taget. Hunde kan ikke diskriminere mellem børn og voksne, og hvis man selv opfordrer sin hund til voldsom leg, vil den lege på samme måde med børnene. Husk at samme regel gælder, selv om børnene ikke bor sammen med hunden, men bare kommer på besøg.

 

Heldigvis er der mange andre lege, hvor alle kan være med. Hvis der er små børn, bør al leg med hunden dog foregå under voksent opsyn. Man kan kaste en bold el.lign., som hunden bringer tilbage og afleverer, hvilket udløser ros og muligvis en godbid. Man kan også gemme forskellige stykker legetøj for hunden, som hunden skal finde. Hunden får selvfølgelig masser af ros og belønning, når den finder de forskellige gemte ting, og bringer dem tilbage til ejeren. Dette er en rigtig god leg, både inde som ude, hvor hunden bliver både fysisk og mentalt udfordret. Som variation kan man vælge at gemme godbidder, som hunden skal snuse sig frem til.

 

En anden rigtig sjov leg, som man kan lege med hunden både indendørs og udendørs, er gemmeleg. Man får en hjælper til at holde hunden, mens man selv gemmer sig. Til at begynde med, gemmer man sig et sted, som er nemt for hunden at se. Kald på hunden samtidig med at hjælperen slipper hunden. Når hunden finder personen der gemmer sig, får den ros, sit yndlingslegetøj og/eller godbid. Eller en alternativ form for belønning. Når hunden har forstået legen, kan man gøre det sværere for hunden ved at gemme sig steder, som bliver gradvist mere udfordrende for hunden at finde. Når hunden er blevet rigtig dygtig til gemmeleg, kan man skiftes til holde hunden og gemme sig for hunden. Det vil virkelig udfordre hundens evner til at søge. Sørg for kun at gentage denne leg nogle få gange i træk, så hunden ikke mister interessen for gemmeleg.

 

Interaktive spil, hvor hunden skal arbejde på at finde godbidder ved fx at flytte rundt på brikker eller løfte ting, er en fantastisk måde at stimulere hunden mentalt. Der findes mange forskellige former for spil, så man kan finde den sværhedsgrad, der passer til den enkelte hund. Det er vigtigt at man til at begynde med undlader at vælge alt for komplicerede spil til sin hund. Hunde kan blive meget frustrerede, hvis de slet ikke kan finde ud af hvordan de finder godbidderne, nøjagtig ligesom børn bliver frustrerede, hvis de ikke oplever succes.

 

Et andet stykke legetøj som involverer foder og som kan anvendes både inde og ude, er aktivitetsbolde, terninger eller andre typer legetøj, hvor man kan gemme foder, som hunden skal finde ud af at få ud igennem et hul, ved at skubbe eller vende legetøjet langs med gulvet eller jorden. Dette er en fantastisk måde at fodre sin hund på, da det tager længere tid for hunden at spise, end hvis foderet bare serveres i en skål. Samtidig stimuleres hunden mentalt. Næsten hver eneste danske hund har en madskål, men som ejer bør man være opmærksom på, at en madskål absolut ikke er den eneste rigtige, eller den bedste måde at fodre sin hund på. Til gengæld skal hunden altid have adgang til rigelige mængder af frisk drikkevand.

 

Dette var bare nogle få forslag til at komme i gang med at aktivere sin hund. Der er masser af muligheder – kun fantasien sætter grænser. Aktiviteter og spil sænker stress hos hunde, hjælper dem med mere effektiv indlæring, øger deres evne til at løse opgaver og betyder, at man får en mere rolig, afbalanceret og selvsikker hund.

God fornøjelse til både hunde og ejere!

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS