Swipe to the right

Har min hund allergi?

Har min hund allergi?

Hvorfor får hunde allergi?

Allergi opstår på baggrund af en overreaktion af immunsystemet overfor normalt ikke skadelige stoffer, kaldet allergener. Når kroppen udvikler allergi, så er det ofte grundet, at kroppen begynder at danne antistoffer mod allergener, hvilket er en ”fejl”, som kroppen laver. Ordet allergi bliver ofte brugt, selvom det er et meget uspecifikt begreb, da der findes forskellige former for allergi. Ofte bliver foderrelateret allergi og foderintolerance blandet sammen, selvom det er 2 forskellige responser som forekommer i kroppen. Forskellen mellem foderrelateret allergi og foderintolerance hos hunde, kan læses nærmere i tidligere indlæg her.

Hvordan opdager jeg, at min hund har allergi?

Hvis hunden begynder at klø sig, og den ikke har flåter, lus, lopper eller parasitter, samt den begynder at have diarré eller unormal afføring, så kan det godt være tegn på allergi. Hunden vil ofte slikke sig ekstra meget specifikke steder på kroppen, som kan føre til hårløshed og fortykning af huden. Hvis der er tale om allergi, så ses det ofte ved poterne, armhulerne, lysken, omkring haleroden, i hovedet og ved ørerne. Allergi er ikke sæsonbestemt, og kan forekomme pludseligt, selvom hunden er blevet fodret med det samme foder i måneder eller endda mange år.

De ovenstående symptomer på allergi kan også skyldtes andre ting end foder, det er derfor er det altid vigtigt at være i samråd med sin dyrlæge, hvis lignende symptomer observeres.

Kan jeg undgå allergi hos min hund?

Den eksakte forekomst af foderrelateret allergi hos hunde er desværre ukendt, og derfor er det svært, at undgå, at hunden udvikler allergi. Ingen studier har påvist, at hverken køn, alder eller race skulle have effekt for at udvikle foderrelateret allergi. Der er dog nogle racer, hvor man ser en tendens til højere risiko for at udvikle allergi, dog uden noget videnskabeligt belæg for dette. Der er tale om følgende racer: Boxer, Cocker-og Springer Spaniel, Collie, Dalmatiner, Schæfer, Lhasa Apso, Miniature Schnauzer, Retriever, Sharpei, Gravhund, West Highland White Terrier og Soft-Coated Wheaten Terrier. Det kan forekomme, at blandingsracer har reduceret risiko for at udvikle allergi, men det er ligeledes ikke noget, som er bevist videnskabeligt.

Foderrelateret allergi kan forekomme ved alle aldre, dog viser størstedelen af studierne, at hundene typisk udvikler allergi, før de bliver 2 år.

Hvilke ingredienser bør jeg undgå, hvis min hund har foderrelateret allergi?

Det kan være meget svært at vide, hvilke råvarer man skal undgå, da det ikke altid er til at vide, hvad hunden specifikt er allergisk overfor. Det er muligt, at undersøge ved at få lavet en allergitest hos dyrlægen. Det er dog ikke dyrelæger, som er interesseret i dette, og derfor er det ofte, at man prøver sig frem ved at udelukke specifikke råvarer. Studier har testet, hvilke råvarer størstedelen af hundene får en form for allergisk reaktion overfor, hvor oksekød ligger i toppen. Til gengæld ser det ud til, at den proteinkilde hunde sjældent reagerer overfor, er kanin og fisk. Det er individuelt, hvilken proteinkilde hunden reagerer overfor, og det viser sig ligeledes ofte, at hunde godt kan være allergiske overfor flere komponenter (gennemsnitlig 2 komponenter).

Husk, at det gælder alt hvad hunden spiser, så overvej også hvilke godbidder og snacks du ellers giver din hund.

Hvilket foder kan forebygge og/eller reducere allergi?

Det vil oftest enten være protein eller kulhydrat delen, hvorpå hunden reagerer. Prøv derfor at finde foder, hvor der gerne kun er tilsat 1-2 forskellige proteinkilder, såsom OLIVERS Grain Free Fish og OLIVERS Grain Free Lamb, der ikke indeholder andre proteinkilder, end hvad navnet angiver.

Ved valg af glutenfrit foder udelukker man ligeledes proteindelen i kulhydraterne, som også kan spille en rolle ved foderrelateret allergi. Se alle OLIVERS glutenfri fodervarianter HER. Generelt skal man lade foderet virke i cirka 21 dage (3 uger), før man kan vurdere om foderet har haft en effekt. Hvis hundens allergi ikke bliver forbedret, så kan man forsøge med et foder, hvor proteinkilden er hydrolyseret (en behandlingsform som gør, at hundens immunforsvar ikke reagerer på proteinet). Et foder med hydrolyseret protein findes i Hill's Prescription Diet™ z/d™ allergifoder til hunde. Findes her. Det kan anbefales, at man endvidere holder løbende kontakt med sin dyrlæge for udbedring af allergi.

Tre hurtige

  • Allergi er ikke altid forårsaget af foder og godbidder
  • Hvis du er i tvivl, om din hund har udviklet foderrelateret allergi, så gå til dyrlæge eller skift proteinkilde og se om det går i sig selv
  • Ingen studier har påvist, at netop din hunderace udvikler allergi, så observer din hunds adfærd samt krop og kom det i forkøbet ved at undgå specifikke fødevarer

Andre artikler i kategorien Hund

Hvalpetræning

Når man får en hundehvalp med hjem, så er det en rigtig god ide, at man allerede fra start melder sig til hvalpetræning. Dette kan gøres når hvalpen er ca. 10-12 uger gammel. Det er vigtigt, at hvalpen bliver socialiseret blandt andre hun...

Bliv klogere på hvornår, hvor ofte og hvorfor du skal vaccinere din hvalp

Når man er ejer af en hvalp, så er der mange ting, som man skal huske og tage stilling til. En af disse ting er vacciner. Hvor ofte skal man vaccinere sin hvalp, og hvorfor skal den vaccineres? Men lige så vigtigt - er der nogen risiko ved a...