Swipe to the right

Grønlandske hunde og katte spiser også OLIVER'S

Grønlandske hunde og katte spiser også OLIVER'S

En stor del af dem bliver forsynet med hundefoder fra Grønlands eneste egentlige kæledyrsbutik – Holms Dyreartikler i Nuuk, der som noget nyt også har Oliver’s på menukortet.

”De fleste af vores kunder bor i Nuuk, men vi sender også foder til resten af Grønland”, fortæller Karen og Harry, som ejer Holms Dyreartikler.

Skib og fly
Mens Oliver’s kunder hernede i det sydlige Danmark får leveret deres foder ved døren i løbet af en dag eller to, skal de grønlandske kunder, der bor uden for Nuuk, være noget mere fremsynede, når de skal bestille mad til deres kæledyr.

”Transporten i Grønland foregår enten med skib eller med fly. Langt oppe nordpå er det med fly, når isen har lagt sig, da skibene så ikke længere kan anløbe havnene. Vi har en del faste kunder på hele kysten, som vi jævnligt sender foder til”, fortæller Karen og Harry.

Der findes ingen tilgængelige tal for, hvor mange hunde og katte, der er i Grønland. En stor del af boligmassen i Nuuk er offentligt byggeri (det, der svarer til almennyttigt byggeri i Danmark), og her er det ikke tilladt at holde husdyr. Derfor er der ifølge Karen og Harry en del ulovlige hunde og katte i Grønland.

Slædehundegrænse
Det er heller ikke tilladt at holde hunde som kæledyr nord for den såkaldte slædehundegrænse ved Sissimiut, og det synes Karen og Harry er en god regel.

”Slædehundegrænsen er til for at beskytte den grønlandske slædehund, så den ikke blandes med alle mulige racer. Slædehunden er, som den er, da det er et arbejdsdyr, som er i stand til at klare mange strabadser. Det er jo trods alt fangernes liv, der står på spil, hvis noget går galt, og så kan det jo ikke nytte, at hunden ikke kan klare livet som slædehund”, påpeger de.

Karen og Harry har forsøgt at sælge færdigforarbejdet foder til slædehundene, men det er ikke lykkedes for dem.
”Vi tror ikke, der er et marked. Vi har prøvet, men fangerne vil ikke betale for det, selvom både vi og vores leverandører gik ned i en pris, hvor vi ikke fik fortjeneste”.

Fangerne har jo også nærmest spisekammeret lige uden for døren, så der er nok ikke noget at sige til, at de ikke har behov for færdigforarbejdet foder til deres hunde.

2000 forskellige varer
Anderledes er det syd for slædehundegrænsen, hvor der er der mange familiehunde, selv om der naturligt nok er flest i Nuuk, hvor størstedelen af befolkningen bor. 

”Folk heroppe holder hunde og katte, som I gør nede hos jer. Vores typiske kunder er dem, der prioriterer deres kæledyr højt og vil sikre, at det, de fodrer deres dyr med, er ordentligt. Primært dem, der har kæledyret som det ”ekstra barn” i hjemmet”, forklarer Karen og Harry, som har haft deres butik i fire år sideløbende med fuldtidsarbejde.

Butikken ligger i ”Dyrenes Hus”, som også huser Grønlands første private dyrlægeklinik samt et internat. 
”Vi har omkring 2000 forskellige varer, og det spænder lige fra hundefoder over katteseler til akvarier og skildpaddefoder. Der er rigtig mange forskellige dyr i Nuuk, og vi forsøger at være så fleksible som muligt”, siger Karen og Harry, som bruger al deres fritid på dyr.

Frivillige i Internatet
Når de ikke passer deres ”normale” job eller arbejder i butikken, er de begge frivillige i Internatet, som blandt andet er sponsoreret af Oliver’s via Operation X-mas.  Oliver’s donationer betyder, at Internatet ikke har skullet tænke på penge til foder, og de hunde, der har været indbragt, har fået et godt, sundt og nærende foder. Pengene kan i stedet bruges til andre ting – blandt andet en løbe-legegård, som de indbragte hunde kan boltre sig i.

Internatet tager sig primært af herreløse og bortløbne dyr, og det er da også dér, Karen og Harry har fået deres egen 4 ½ år gamle hund Anton.

”Racen… he he! Vi kalder ham en ægte Nuuk-schæfer, da han ligner en schæfer meget”, smiler de.
På falderebet af interviewet vil Karen og Harry gerne reklamere lidt for en ganske særlig ”race”, som hedder ”Nuuk-hunden”.Populær ”race””Nuuk-hunden er ikke en race som for eksempel labrador – den er sin helt egen. ”Racen” startede i midten af 1970’erne, og angiveligt skulle det være en fårehund, som var starten. Senere kom der også rottweilere til byen, og de har blandet sig ind i ”racen”, og pletterne over øjnene ses på rigtig mange Nuuk-hunde i dag”, forklarer Karen og Harry og fortsætter:

””Racen” er utrolig populær, da mixet hen over årene er blevet til en hund, der er robust, familievenlig af typisk middelstørrelse. Og så har den et fantastisk mildt og godt sind, den er lærenem og tilpasser sig hurtigt den familie, den kommer i”.

Som et kuriosum fortæller Karen, at hendes familie i 1972 fik en sort labrador. Han var lidt af en strejfer, og de næste årtier kunne hans sorte farve ses. Det er dog blevet lidt mere udvandet nu, men der har også været mange forskellige hunde gennem Nuuk siden!

Nuuk-hunde i DanmarkMan kan også være heldig at møde en ”Nuuk-hund” i Danmark.

”Der er mange i Nuuk, der vil aftage hundene fra Internatet, men folk, der har boet her eller har gæstet Nuuk og har fået kendskab til ”racen” via folk i Danmark, bliver også skrevet op til en hund herfra. Internatet har afsat en del hunde til Danmark, og vi er så heldige, at Air Greenland sponsorerer transporten til Danmark, så der ikke er udgifter til den del af rejsen”, slutter det aktive og dyrevenlige ægtepar.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS