Swipe to the right

Gravhund

Gravhund

Majestætisk, egenrådig og vanvittig charmerende, hvad enten de færdes på kongefamiliens bonede gulve eller ude på en mudret gåtur, er velsagtens én af årsagerne til, at gravhunden er blandt Danmarks ti mest populære hunderacer.

Denne lavstammede races historie begynder i Tyskland i 1700-tallet, hvor hundenes opgave var at jage grævlinger og senere hen ligeledes ræve samt kaniner ud af deres grave, så jægerne kunne komme på skudhold af byttet. Deraf racens tyske navn, Dachshund – dachs betyder grævling. Ud fra dette formål blev avlen baseret på såkaldt chondrodystrofe hunde, dvs. forkortede, buede rørknogler i for- og bagben, således at nutidens gravhund har den karakteristiske kropform med lave ben og den lange, muskuløse krop. Denne egenskab disponerer dog desværre også for rygproblemer i form af diskusprolaps, således at Dansk Kennel Klub i dag er meget beviste om dette og vælger de mindst ekstreme kropsstaturer til avlsdyr.

Gravhunden er en udpræget jagthund med fantastisk alsidige egenskaber til både at drive storvildt frem samt arbejde i grave og på trods af, at de primært holdes som kæledyr i dag, er jagtinstinktet fortsat en vigtig del af hundenes natur. Trods den ringe størrelse har gravhunden en kæmpe personlighed og gør helst, hvad den kun selv vil. Undertegnende har selv været den lykkelige ejer af en gravhund i sin tid, og han var et pragteksempel på dennes races selektive hørelse og stædige adfærd, når der skulle uddeles kommandoer. Med stoisk ro gik han sin egne veje, indtil han til sidst fandt nåde for sin lettere ophidsede ejer, der med alverdens fagter og godbidder prøvede at få ham til at lystre og som blev pavestolt, når hunden allernådigst kom slentrende på plads efter 15 minutter! 

Gravhunden har masser af selvtillid, kan gø forholdsvist højt og betegnes tit som en stor hund i en lille hunds krop. De er dejlige, unikke familiehunde, såfremt man er bevist om, at der skal arbejdes med opdragelsen, da de ellers har en tendens til at kunne snøre sine ejere om ”lillepoten”. Den er kærlig, årvågen, hensynsfuld og kræver moderat motionering. De er tit vagtsomme og forsvarer modigt sin ejer ved trusler. 

Der skelnes mellem tre størrelser: Standard, miniature og dværg. Denne inddeling er ikke på baggrund af højden, men den enkelte hundes brystmål. Desuden findes gravhunde i tre pelsvarianter: Korthårede, ruhårede og langhårede, hvor de to sidstnævnte formodentligt er resultater af krydsavl med henholdsvis terriere og spaniels. Den ruhårede variant er den mest populære.

Pelsplejen afhænger af typen: Den korthårede kræver minimal pelspleje; den ruhårede skal trimmes regelmæssigt, mens den langhårede skal børstes nogle gange om ugen. Hundene findes i en lang række farvevarianter, undtagen helt hvid og helt sort. Hvide aftegninger på brystet er tilladt, men uønsket. 

Gravhunde har generelt en lang levealder, og såfremt der tages hensyn til de hyppigt forekommende ledproblemer via fodring, restriktiv motionering og eventuel tilskud af ledstabiliserende kosttilskud, vil man have en glad og frisk kammerat i mange år. 

Ifølge Dansk Hunderegister er der pt. 34.027 registrerede gravhunde i Danmark.

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS