Swipe to the right

Fokus på zink

Fokus på zink

I en tidligere artikel har vi allerede drøftet vigtigheden af mineraler i foder: Uden vitaminer og mineraler intet liv – Disse stoffer er med til at opretholde et godt helbred og velbefindende. I vores løbende ernærings- og kvalitetsvurderinger af OLIVER’S hundefoder, kattemad, godbidder og de andre produkter, er fokus denne gang landet på mineralet zink, hvis sundhedsgavnlige effekter vil blive gennemgået nedenfor. 

Ordet mineral bruges til betegnelse af de uorganiske grundstoffer, som findes i kosten. Ved foderanalyse, hvor foderprodukterne udsættes for forskellige bearbejdningsmetoder til vurdering af næringsindholdet, defineres begrebet råaske som den del, der er tilbage efter kemisk forbrænding. Mineraler udgør størstedelen af råaske. 

Mere end 18 mineraler menes at være essentielle for pattedyr. Det vil sige at de er nødvendige for en normal funktion af organismen. Generelt skelner man mellem makro- og mikromineraler, sidstnævnte også kaldet spormineraler. Forskellen ligger i hvor stort behovet er for disse samt i hvor stor en mængde, de findes i kroppen. Kalium, fosfor, natrium, magnesium, kalium, klorid og svovl er de 7 makromineraler, mens zink hører til gruppen af spormineraler. 

Zink har en umiddelbar meget synlig gavnlig effekt, da det er med til at opretholde en sund, intakt hudbarriere og glansfuld pels. På det biologiske plan spiller zink en vigtig rolle i forbindelse med celledeling og – vækst og er essentiel for kroppens produktion af protein og DNA (arvemateriale). Zink fremmer også sårheling og har en betændelseshæmmende effekt. Det sidste er især fordelagtigt for de mange kæledyr, som i dagligdagen døjer med hudproblemer som blandt andet opstået som følge af allergier. Generelt er zink også involveret i en korrekt leverfunktion, insulinaktivitet (insulin er et hormon, der hjælper kroppens celler med at optage sukker), forplantningsevne og indgår som en komponent i de enzymer, der fremmer kroppens nedbrydning og optagelse af fedt, protein og kulhydrater fra foderet. 

Mennesker og dyr har forskellige mineralbehov, og behovet for de enkelte mineraler varierer også drastisk fra en milliontedel af et gram til flere gram. Behovet hos det enkelte individ afhænger også af fysiologiske forhold som f.eks. vækst hos unge dyr, sygdom eller ved drægtighed hos hundyr. Hvor vidt en given fødevare er en god mineralkilde afhænger af, hvor mange mineraler den indeholder, og om dyrene kan udnytte dem. Kun få videnskabelige studier er blevet udført med henblik på vurdering af tilgængeligheden af mineraler i dyrefuldfoder. Dog anses kødbaserede ingredienser som værende mere egnede som mineralkilder end plantebaserede ingredienser. Dette skyldes, at mineralerne her er bundet i en organisk form, som dyr bedre kan optage og udnytte. Med visse mineraler er det imidlertid nødvendigt også tilføje disse ved hjælp af tilskud til foderet. På trods af mineralers nyttige egenskaber gælder parolen ”jo mere, des bedre” dog ikke. Overtildeling kan være lige så skadelig som undertildeling, og hvis givet i de forkerte forhold kan de enkelte mineraler påvirke de andres optagelse. 

Videnskabelige studier gennem tiderne har påvist, at kroppens optagelse af zink varierer dels af, hvor meget foderet indeholder samt hvilken form zink findes i. Traditionelt er zink blevet tilføjet dyrefoder som en uorganisk forbindelse kaldet zinkoxid. Vi har i OLIVER’S nu ud fra de internationale forskningsresultater anerkendt, at dyr i en højere grad kan udnytte zink, hvis dette i foderet er biologisk bundt til en aminosyre dvs. til protein. At vi i praksis kan overgå til denne nye sammensætning skyldes i høj grad vores opgraderede foder, hvor majs og ris er blevet erstattet af havre, idet proteinerne i havre i højere grad binder zink. Tiltaget er din garanti for, at din hund med OLIVER’S får et højere alment befindende og et sundere udseende pels lag. 

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS