Swipe to the right

Fodring i vækstperioden

Fodring i vækstperioden

FODRING I VÆKSTPERIODEN
Vækstperioden er meget vigtig for den enkelte hvalp – hvalpen skal vokse og udvikle sig ligeså meget i sit første leveår som et menneskebarn gør på ca. 14 år.

Selve væksten er et resultat af et komplekst samspil mellem:
• Nedarvede gener
• De næringsstoffer hvalpen indtager
• Mængden af motion
• Forskellige hormoner, bl.a. væksthormon og kønshormoner

Både hvalpens afstamning samt korrekt fodring bidrager således til den samlede vækst . Korrekt fodring i vækstperioden kan have stor indflydelse på hundens senere voksenliv.


HVILKET FODER ER BEDST - OG HVOR MEGET SKAL HVALPEN HAVE AT SPISE?

Hvalpens muskler og knogler vokser og forandrer sig meget i vækstperioden. Disse forandringer sker hurtigst i de første måneder i hvalpens liv, hvorefter det går langsommere, efterhånden som hvalpen nærmer sig det tidspunkt, hvor den er helt udvokset. Et afbalanceret vækstfoder (hvalpefoder) indeholder alle de næringsstoffer, hvalpen har behov for i de rette mængder og indbyrdes forhold for optimal vækst. Det eneste man selv skal gøre, er at give hvalpen den rette mængde foder.

Den korrekte daglige fodermængde varierer meget fra hvalp til hvalp. Man kan anvende de vejledende mængder i fodringstabellen som et udgangspunkt, men det er vigtigt at være opmærksom på, at en fodringstabel er baseret på en gennemsnits hvalps behov – og det er slet ikke sikkert, at den anbefalede fodermængde er den korrekte mængde til netop ens egen hvalp. Det er derfor vigtigt at observere den enkelte hvalp, og justere fodermængden efter hvalpens behov.

Store hunderacer har større risiko for at udvikle led- og knogleproblemer end små racer. Ernærings-betingede led- og knogleproblemer i vækstperioden opstår hyppigst, hvis hvalpen bliver overfodret eller hvis hvalpen får et foder, som ikke er korrekt afbalanceret. Det anbefales at fodre hvalpe af store racer med et ”large breed” vækstfoder, som bl.a. har et lavere indhold af energi (kalorier) og et mere begrænset indhold af calcium end et vækstfoder til de små racer.


EN GOD START GIVER GODE MULIGHEDER

Når man vælger et godt vækstfoder og fodrer sin hvalp korrekt, sørger for at socialisere sin hvalp på bedst mulig måde, giver hvalpen en god basis træning og samtidig tænker over at være en god leder for sin hvalp, giver man sin hvalp en god start i livet. En god begyndelse giver alle muligheder for, at hvalpen og dens nye familie fremover kan få et harmonisk og velfungerende liv sammen.


HVORNÅR SKAL HVALPEN SKIFTES OVER TIL VOKSENFODER?

Både vækstperiode og vækstrate for de forskellige hunderacer varierer meget. De store racer vokser igennem en længere tidsperiode end de små racer, og de når deres voksenstørrelse i en senere alder. Det anbefales at fodre hvalpen med et vækstfoder i hele vækstperioden, dvs. at det er vigtigt at anvende et vækstfoder, så længe hvalpen stadig vokser i højden. Derefter kan hvalpen gradvist skiftes over til et afbalanceret fuldfoder til voksne hunde. Tidspunktet for skift fra hvalpefoder til voksenfoder indtræffer for de fleste hunde mellem 8 og 12 måneders alderen, alt efter hvalpens voksenstørrelse. For hvalpe af gigantracer, som endnu ikke er færdig udvoksetnår de er 1 år gamle, er det fint at anvende vækstfoder nogle måneder længere.


Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS