Swipe to the right

Det er sjovt at træne tricks

De fleste hunde og ejere synes, at det er sjovt at træne tricks. Det er skægt at se, hvad man kan lære hunden, og for mange anser det for at være ener det en lidt mere ”uforpligtende” form for træning end traditionel lydighed.

Tricks er god aktivering – og meget mere!

Mange tænker måske på tricktræning som ren sjov og ballade, men der er rigtig mange fordele ved den. Det er god hjerneaktivering, og mange tricks styrker hundens muskler, smidighed og kropskontrol. Tricktræning giver desuden ofte et godt samarbejde og god kontakt mellem hund og ejer.

Kun fantasien sætter grænser for, hvilke tricks man kan lære sin hund. Nogle af de gængse tricks, som mange starter med, er at gå slalom mellem ejers ben, rulle rundt, gi’ pote, ligge død eller bukke.

Del indlæringen op i små trin

Der er mange forskellige måder at indlære de forskellige tricks på. Så længe hunden synes, at det er sjovt, og indlæringen foregår med positive metoder, så er der som sådan ikke nogen forkert måde at gøre det på. To af de mest gængse indlæringsmetoder er shaping og lokning.

Når man shaper, lader man hunden selv tilbyde forskellig adfærd. Man bruger et markørsignal – typisk en klikker, men det kan også være et bestemt ord – til at fortælle hunden, når den tilbyder en tilnærmelse af den adfærd, man ønsker. Klikket/markørsignalet følges altid af en godbid eller anden belønning.

Når man lokker, har man en godbid i hånden, som hunden følger, og man får den på denne måde til at udføre den ønskede adfærd. Med tiden kan man fjerne godbidden, så hunden blot følger hånden, hvilket således bliver til et håndsignal. Man kan derefter belønne hunden med en godbid fra den anden hånd.

Uanset hvilken metode man bruger, er det en god ide at dele tricket op i mindre bidder, når man indlærer det. Her følger et par eksempler på indlæring af tricks.

Bukke

Når hunden bukker (nogle kalder tricket for ’neje’), lægger den forbenene i jorden, mens bagparten stadig er oprejst. Hunde, der allerede har lært at dække, vil i starten ofte tro, at det er den øvelse, man ønsker. Derfor gælder det om at belønne alle de bittesmå skridt på vej mod bukke, inden hunden når at lægge sig. Her skal man ikke være nærig med godbidderne.

> Hvis man shaper, klikker og belønner man for hver eneste nedadrettede bevægelse af hundens forpart. Det kan være en lille vægtforskydning nedad i skuldrene, en let bøjen nedad i forbenene osv. Efter at have belønnet hunden for den nedadrettede bevægelse, kan det være en god ide at belønne hunden for at stille sig ret op igen, inden man gentager. Beløningen gives for at undgå at hunden når at lægge sig helt ned. Gradvist venter man med at klikke, indtil hunden bøjer længere og længere ned i forbenene, indtil den til sidst er helt nede.

> Hvis man lokker, holder man en godbid foran hundens snude, og trækker den lidt nedad, så hunden følger den. Også her starter man med at belønne for selv de mindste nedadrettede bevægelser med forparten. På den måde giver man hunden en ide om, hvad man ønsker, uden at den når at lægge sig. Og også her kan det være en god ide at belønne hunden for at stå mellem hver gentagelse, så den ikke når at dække. Gradvist trækker man hånden længere og længere nedad, indtil hunden til sidst er helt nede i bukke.

Slalom mellem ben

Der er en vigtig grundregel, når man træner hunden i at gå slalom mellem ens ben: Nemlig at man altid træder frem med det ben, der er længst væk fra hunden. Dvs. at hvis man starter med hunden på ens venstre side, træder man frem med højre ben – og omvendt. På den måde undgår man, at ens ben kommer i karambolage med hunden.

> Hvis man shaper, starter man med at træde frem med benet og klikke hunden for at vise interesse i dette. Det kan være alt fra at kigge mod åbningen i benet til at træde et lille skridt frem. Tænk over at belønne strategisk, dvs. at belønningen hele tiden gives et lille stykke foran hunden i den retning, den skal bevæge sig. Gradvist tager hunden flere skridt, indtil den er hele vejen gennem det ene ben. Derefter træder man frem med det andet ben og gentager fra denne retning.

> Hvis man lokker, er det en god ide at have flere godbidder klar i begge hænder. Man træder frem med det ene ben og viser hunden hånden med godbidder gennem åbningen i benet. Når hunden træder et skridt frem mod hånden, får den en godbid. En del hunde synes, at det er lidt mærkeligt at gå under et ben, så beløn derfor i starten for hvert skridt på vejen. Når hunden er igennem benet, vil den typisk søge op foran en for at få øjenkontakt. Derfor skal man være hurtig til at træde frem med det andet ben og vise hunden den nye hånd med godbidder gennem åbningen.

Sæt i gang!

Hvis du synes, at det lyder sjovt at træne tricks med din hund, så bare sæt i gang og prøv dig frem med, hvad der fungerer for dig og din hund. Eller tilmeld dig et trickhold – det er der efterhånden en del hundeskoler, der tilbyder. Du kan også få inspiration til, hvilke tricks du kan træne, ved at læse om trickene i DKK’s færdighedsprøver (trickprøver)


Læs mere om Sonjas træning på positivhundetræning.dk eller følg med på hendes Facebook side HER

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS