Swipe to the right

Danser med hunde

Danser med hunde

Træner du tricks med din hund og har lyst til at bruge det til lidt mere end kun sjov aktivering? Så er Freestyle måske noget for dig. Freestyle er den ene af to grene i hundesporten Heelwork to Music (HTM). Sporten kaldes nogle gange for dogdancing, men det er dog ikke det officielle navn.

I Freestyle viser hund og fører et program af tricks, der er koreograferet til musik. Ved hjælp af de viste trick fortolker man musikken – enten ved at fortælle en historie eller ved at understrege den stemning, der er i musikken. Målet er, at hund og fører bevæger sig harmonisk sammen, så den ene øvelse glider flydende over i den anden, og bevægelserne er timet til musikken.

Lad os aflive myterne
Mange tror, at man skal være danser eller i hvert fald kunne bevæge sig elegant og yndefuldt for at lave Freestyle. Men der behøver ikke at være nogen form for dans i et Freestyle-program, og der er intet krav om, at man kan gå i takt e.l.

Der er også en del, der bliver skræmte ved tanken om at skulle klædes ud. Men rent faktisk er der intet krav om kostume. I et program, der fortæller en historie, giver et kostume mening. Men hvis man blot fortolker stemningen i et stykke musik, er det helt fint bare at tage noget pænt og enkelt tøj på.

Frit slag i Freestyle
Der er ingen obligatoriske øvelser i Freestyle, så man vælger selv, hvilke øvelser man lægger ind i sin koreografi, og hvilken type musik man vælger. Dermed kan koreografien tilpasses den individuelle hund.

Hunden kan udføre et hvilket som helst trick, som føreren har fantasi til at udtænke og evner til at indlære. F.eks. kan hunden arbejde på lang afstand af føreren, udføre imponerende spring og lave tricks med ryggen til fører. Det behøver man dog slet ikke i begynderprogrammer. Her er det fint med nogle mere enkle tricks som f.eks. slalom mellem ben, cirkle om fører og twiste (hunden drejer om sig selv på stedet).

Mange bruger en eller flere rekvisitter i deres Freestyle-program. Der er ikke noget krav om, at man skal bruge en rekvisit, men det kan i mange tilfælde være en hjælp til at fortælle historien – f.eks. et sværd i et ridderprogram, en tryllestav i et tryllekunstnerprogram eller en skattekiste i et piratprogram. Samtidig giver det mulighed for at lave forskellige tricks, der involverer rekvisitten – f.eks. at hunden springer over sværdet eller cirkler rundt om skattekisten.

Sådan laver man sit program
Når man finder musik, bør man vælge noget, der passer til hundens tempo. Musikken skal helst ikke være for ensformig og må meget gerne have nogle tydelige cues, som kan udnyttes i koreografien. Og ikke mindst skal man kunne holde ud at lytte til musikken rigtig mange gange!

Når man laver sin koreografi, er det en fordel at dele musikken op i mindre bidder i en form for skema, hvor man noterer, hvad hunden skal gøre til den givne musikbid. Hvis musikken er kraftfuld, skal hunden lave noget kraftfuldt, hvis musikken er stille, skal hunden lave noget stille… osv.

I klasse 1 (den laveste klasse) eller i den uofficielle begynderklasse er det ikke nødvendigt at vise mange forskellige tricks for at bestå. Dommerne vil hellere se et program med få, veludførte tricks, der glider flydende over i hinanden, end et program med mange tricks, som hunden ikke udfører ordentligt.

Hjælp til at komme i gang
Der findes endnu ikke så mange træningssteder, der tilbyder hold i Freestyle og HTM. Der kommer dog stille og roligt flere og flere kursusforløb rundt omkring. Spørg eventuelt i Facebook-gruppen dogdancing.dk, om der er hold i nærheden af dig. Og ellers forsøg dig selv! Om ikke andet vil du og din hund helt sikkert have det sjovt med træningen.

En god måde at komme i gang på kan være via Færdighedsprøverne, som er trickprøver. I hver af de fire prøver er der en række bestemte tricks, hunden skal udføre. Færdighedsprøverne afholdes altid i forbindelse med officielle Heelwork to Music-konkurrencer, så her er der også mulighed for at se, hvad der kræves for at stille op i en begynderklasse eller klasse 1 i Freestyle.

Vil du vide mere?
Du kan læse mere om sporten og finde regler mm. på dogdancingdk.wordpress.com, og i Facebook-gruppen dogdancing.dk kan du stille spørgsmål. Du finder en oversigt over kommende Heelwork to Music-konkurrencer på hundeweb.dk under Aktiviteter.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere om Sonjas træning på positivhundetræning.dk eller følg med på hendes Facebook side HER

Andre artikler i kategorien Tips

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Derfor fælder din hund meget

Når ens hund fælder meget, betyder det som regel også mere oprydning til dig, som du måske helst ville være foruden. Det kan for mange være en belastning og rengøringen kan virke endeløs. Der findes dog heldigvis en række af tiltag, so...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS