Swipe to the right

Dalmatiner

Dalmatiner

Hvad enten man er hundefan eller ej, kender de fleste mennesker verden over dalmatineren fra Walt Disneys film, ”101 dalmatinere” i 1961 (tegnefilmen) og 1996 (den animerede med levende hunde), som naturligt skabte en øget efterspørgsel på denne unikt plettede hund. Dog strækker racens historie sig helt tilbage til 1300 tallet – og eventuelt endnu tidligere, da der er stor diskussion herom, hvor der på italienske vægmalerier er afbilledet plettede hunde. Dog er der også beviser ud fra græsk og egyptisk arkæologi, at dalmatineren har haft forfædre helt tilbage til 2000 år før Kristi fødsel. Flere steder opgives det kroatiske kystområde, Dalmatien, som racens oprindelsessted, om end at der ikke fandtes mange i dette område, men skyldes snarere det faktum, at sigøjnere havde dalmatinere med som følgesvende på deres vej til Vesteuropa. 

Gennem tiderne har dalmatinerne haft et væld af arbejdsopgaver – fra jagt- til vagthund og vognhund. Sidstnævnte dækker over en funktion, dalmatineren havde i Vesteuropa, hvor de løb ved siden af hesteekvipager på rejse for at beskytte hestene og de rejsende imod overfald fra landevejsrøvere. I USA kaldes dalmatineren også ”firehouse dog”, da de har været anvendt af landets brandvæsen. De fungerede som vagthunde på brandstationen, og når de i sin tid hestevognstrukne brandvogne skulle ud, løb dalmatineren forrest for at skabe plads på vejen. I dag er det forsat mange amerikanske brandstationer, som har en dalmatiner som maskot. 

Dalmatineren er en middelstor, rektangulært bygget hund, hvis primære karakteristika er pletterne, som ifølge FCI standard kun må være sorte eller leverbrune. Hvalpene fødes helt hvide, hvorefter pletterne bliver synlige i de første leveuger. 

Dalmatinere er generelt livlige, glade, udholdende hunde med et stort aktivitetsbehov, men er let at opdrage med blide træningsmetoder. Da den kræver megen motion, er den en perfekt ledsager til sporty mennesker. Hvis den bliver aktiveret fysisk og mentalt, er den en harmonisk og ukompliceret familiehund, som er venlig, hengiven og en god legekammerat til børn. De har en naturlig glæde for mennesker, og med en dalmatiner ved din side har du en social og behageivrig ven, som helst opholder sig samme sted som dig selv.

Da det er en så aktiv race, som gerne konstant vil være ”på”, kan de have en tilbøjelighed til at stresse op, og under træningsforløbet er det nødvendigt at tage hensyn til dette, således at gentagne vilde lege bør undgås, da hundene også skal lære at slappe af igen.

Racen er på ingen måder skarp, men er forsvarsforberedt i nødstilfælde. 

Den korte, glatte pels er nem at holde med børstning et par gange om ugen, og hundene fælder lidt året rundt, og som med andre korthårede hunde har hårene en tendens til at sidde fast i tøj og øvrige tekstiler. 

Rent sundhedsmæssigt rangerer dalmatineren også højt. Racen er desværre genetisk disponeret for døvhed, men de danske opdrættere og Dansk Kennel Klub er meget bevidste om dette, hvorfor dobbeltsidige døve hunde ikke må anvendes i avlen. 

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS