Swipe to the right

Coton de Tulear – Bomuldshunden

Coton de Tulear – Bomuldshunden

De fleste kender racen Coton de Tulear bedre under kælenavnet ”Den lille bomuldshund”. Racen er i de seneste år blevet voldsomt populær i Danmark – i 2011 blev der registreret 528 nye cotoner i Dansk Kennel Klub, og dermed placerede racen sig som nummer 5 på DKK’s Top 20 liste over nyregistreringer. Året før lå racen som nummer 9.

I marts 2012 var der registreret i alt 7.096 Coton de Tulear i Dansk Hunderegister.


Bomuldshunden fælder ikke

Coton de Tuléar kaldes Bomuldshunden på grund af dens specielle pels. Modsat de fleste andre racer har coton’en ingen underuld, kun dækhår. Det betyder, at den stort set ikke fælder, hvilket har den åbenlyse gevinst, at man undgår hundehår i huset. Men den største fordel er måske, at den kan bo sammen med mange allergikere, som ellers ikke kan tåle hunde.

Det er ikke videnskabeligt bevist, at bomuldshunden er ”allergi-venlig”, men mange allergikere oplever i praksis, at de godt kan tåle at dele hus med den lille charmetrold, uden at de bliver syge af det.

Besøg en enkelt hund

Charlotte Sølvsten er racerepræsentant for Coton de Tulear. Hun er opdrætter og selv den lykkelige ejer af fire cotoner.

”Man kan ikke sige, hvad det præcist er, der gør, at mange allergikere ikke kan tåle at bo sammen med ”almindelige” hunde. Men vi oplever, at mange reagerer positivt på bomuldshunden”, siger hun.

”Hvis man er allergiker og ønsker at finde ud af, om man kan tåle cotonen, anbefaler jeg, at man starter med at besøge en familie, der kun har en enkelt hund. Opdrættere har jo ofte mange hunde, og det kan måske være lidt for meget på én gang”.

Bomuldshunden er livlig og lærenem

Racen er forholdsvis ny i Danmark. Den første bomuldshund kom til Danmark lige omkring 1990, og siden da er antallet steget med stormskridt. Det er ofte svært at vide, nøjagtigt hvordan en race er opstået, men ifølge Wikipedia, den frie encyklopædi, kan bomuldshundens aner føres tilbage til det 16. århundrede, hvor man mener, at spanske og portugisiske søfolk bragte bichon-hunde til øen Madagaskar, hvor de parrede sig med lokale hunde.

Bomuldshunden hører til de små selskabshunde. Det er en livlig, munter og intelligent race, som knytter sig tæt til sin familie. Den elsker leg, sjov og ballade, og mange kalder den da også med et kærligt glimt i øjet ”klovn” og ”cirkushund”. Den er lærenem, og derfor kan det måske undre lidt, at man ikke meget oftere ser den i konkurrencesammenhænge. En bomuldshund kan nemlig nemt trænes til lydighed, rally, agility og sporarbejde – og ikke mindst elsker den at lære nye tricks og ”hundekunster”.

Mange bomuldshundeejere kan fortælle, hvordan deres hund nærmest snakker med sjove lyde, når de leger med den. Alle hunde lærer bedst gennem motivation, leg og positive indlæringsmetoder frem for tvang, og dette gør sig ikke mindst gældende, hvis man er ejer af en bomuldshund.

Synlig i gadebilledet

Charlotte Sølvsten tilskriver racens øgede popularitet en kombination af flere ting.

”Det er en køn, nuttet og kær hund, som samtidig er lille og handy. Og så kan jeg mærke på mine hvalpekøbere, at det allergivenlige i høj grad også spiller ind. Det har sikkert også en selvforstærkende effekt, at cotonen bliver mere og mere synlig i gadebilledet”, forklarer hun.

Kræver pelspleje

Charlotte Sølvsten påpeger dog, at racen kræver en del pelspleje, som man skal tage højde for, inden man anskaffer en hvalp.

”Cotonen har ikke fældeperioder. Men den taber hår som mennesker gør, og de sidder i pelsen og danner filt, hvis de ikke jævnligt børstes ud. Netop den omfattende pelspleje overrasker mange nye coton-ejere”, siger hun.

Pelsen er ikke besværlig frem til hvalpen er ca. seks måneder. Men det er vigtigt at bruge den periode til at vænne hvalpen til at blive børstet, badet og friseret. Det bør ske med den rigtige hundebørste.

”Den mere krævende pelsplejeperiode begynder fra hvalpen er ca. seks måneder og varer frem til hunden er ca. halvandet år – altså når den er helt voksen og har skiftet hvalpepelsen ud med voksenpels. I den periode skal man være forberedt på at bruge to til seks timers ugentlig pelspleje. Men hvis man passer pelsen og sætter sig ind i hvordan, er det ikke svært”, forklarer Charlotte Sølvsten.

Når hunden er voksen bør man børste den to til tre gange om ugen.

Skal vaskes ofte

Charlotte Sølvsten forklarer også, at en coton skal vaskes ofte.

”Generelt bør man vaske hunden hver 2. – 3. uge alt efter pelstype. Men man kan med fordel vaske den oftere i overgangsfasen fra hvalpepels til voksenpels, det vil gøre pelsplejen lettere. Det tager den ikke skade af, hvis man blot vælger den rette shampoo”, siger hun.

En coton skal ikke klippes, men mange ender alligevel med at klippe hunden eller må til hundefrisøren, fordi pelsen er blevet til en filtmåtte, og en nedbarbering er uundgåelig.

”Bamseklip”
”Jeg anbefaler, at man meget hurtigt søger hjælp, hvis pelsen filter.

Mange hundefrisører fortæller, folk kommer med en total filtret coton i den tro, at pelsen kan redes, men det kan den altså ikke, hvis pelsen er filtret sammen helt inde ved huden. En nedklippet cotonpels tager ca. 1 – 1½ år om at vokse ud igen. En totalt nedbarberet coton er jo stadig en sød hund, men det tager unægtelig noget af racens charme”, mener Charlotte.

Det er derfor en rigtig god ide, at man vænner hunden til at komme til hundefrisør allerede fra hvalp af, hvis man kan se, at tiden ikke er til pelspleje.

”Så kan den få et sødt ”hvalpeklip” – også kaldet ”bamseklip”. En klippet pels skal også passes og børstes for ikke at filtre, men det siger sig selv, at det tager kortere tid end en lang pels”, siger hun.

På grund af racens helt specielle pels anbefaler Charlotte Sølvsten kommende coton-ejere at læse bogen Pelspleje og pasning af Coton de Tulear.

Andre artikler i kategorien Raceportræt

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrieren stammer oprindeligt fra England, hvor racen i 1800-tallet opstod som følge af præsten John ”Jack” Russells avlsindsats. Jack Russell var en aktiv jæger men ønskede en hund, der kunne følge hans Fox Hounds, og som...

​Raceportræt – Coton de Tulear - Bomuldshunden

Raceinfo Racen Coton de Tulear bedre kendt under navnet bomuldshund er en aldeles populær race. Udover racens lille størrelse og blide temperament, er der særligt en ting som forstærker racens popularitet, nemlig dens pels. Pelsen minder i...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS