Swipe to the right

Chinese Crested

Chinese Crested

De fleste kender chinese crested som ”den lille, hårløse kineser”. Men racen findes også i en anden variant, powder puff (pudderkvast), som har et blødt slør af hår over hele kroppen. 

Ifølge FCI-standarden må en chinese crested ikke have store partier med hår noget sted på kroppen. Men den skal have hår på poter, hoved og hale. Deraf navnet, hvor ”crested” på engelsk betyder ”toppet”. Men som nævnt har powder puff’en underuld med et blødt slør af lange hår på hele kroppen. Dette slør er et karakteristisk træk.

Bortset fra hårlaget er de to varianter nøjagtig ens i både udseende og temperament. FCI tillader dog to klart forskellige typer af racen: ”Deer type”, som er slank og finlemmet, og ”Cobby type”, som er kraftigere i krop og knoglebygning. På udstillinger bedømmes både den hårløse og powder puff’en sammen, og det kan for udenforstående virke lidt som en blandet landhandel, når både hunde med  og uden pels løber rundt i ringen samtidig. De nøgne med stritører og de mere pelsfagre med enten hængeører eller stritører (begge ørestillinger er tilladte hos powder puff’en, mens den hårløse skal have opretstående ører). 

Der findes andre hårløse racer end chinese crested – for eksempel mexicansk hårløs, turkish naked dogs, african hairless, american hairless terrier, peruviansk hårløs og abyssenian sand dogs. Det kan undre, at der findes hårløse hunde, men det er sandsynligvis ikke mennesket, der har fremavlet de nøgne racer. 

Ifølge flere hjemmesider på Internettet dukkede den første hårløse hund op i Afrika for over 3000 år siden som en mutation – altså en pludselig og naturlig forandring. Den fik navnet canis africanis. Og ifølge de samme hjemmesider er der blandt andet på Mexican Museum billeder af små, hårløse hunde, der er fundet i mexikanske oldtidsgrave.

Såvidt vides har chinese crested altid været brugt som selskabshund. Det er en aktiv, glad og munter hund, som normalt ikke har tendens til at være arrig. Den kræver normalt ikke megen motion, med mindre man har vænnet den til det, og den er rigig god til at ”motionere” sig selv ved dens livlige væsen.

Racen er rimelig nem at opdrage og arbejde med. Blot man husker, at al indlæring skal foregå gennem leg og motivation. Man kommer ikke langt med tvang overfor en chinese crested. Agility kommer klart ind som nummer et, hvis den lille kineser selv kan bestemme, men den er også god til lydighedsøvelser og tricks. Specielt er den nærmest medfødt god til at ”danse” på to ben.

Logisk nok er der ikke megen pelspleje på den hårløse variant. Til gengæld kommer den nemt til at fryse om vinteren, så en lille, varm frakke er en god idé. Om sommeren bør man smøre den i solcreme, så den ikke risikerer at blive skoldet af solen.

Powder puff’en kræver derimod nogen pelspleje. Mange opdrættere vasker og føntørrer hunden et par gange om måneden, og de klipper hoved og hals helt bar for pels en gang om måneden for at holde den nede.

Fælles for alle de hårløse racer er, at tandsættet ofte er mangelfuldt – dog har powder puff’en normalt tandsæt. Manglende tænder hos de hårløse er dog fuldt accepteret på udstillinger. Blandt andet på grund af de hårløses manglende tænder parrer mange opdrættere hårløse og powder puff’er med hinanden.

Når man parrer en hårløs med en powder puff, kommer der ofte begge varianter i kuldet. Det kan der også gøre, hvis man parrer to hårløse. Parrer man derimod to powder puff varianter med hinanden, kommer der normalt kun puff’er i kuldet.

Antallet af chinese crested er støt stigende i Danmark. I 2004 blev der i DKK registreret 15 hårløse og 19 powder puff. I 2007 var nye registreringer steget til henholdsvis 40 og 38.

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS