Swipe to the right

Cavalier King Charles spaniel

Cavalier King Charles spaniel

Den blide jagthund

Når man læser om denne lille, elskværdige spaniel, falder racens navn og dermed dens fantastiske historie hurtigt i øjnene. Sammen med King Charles spaniel (som dog er mindre end cavalieren og har den karakteristiske opstoppersnude) har de siden det 13. århundrede været afholdte selskabshunde i det engelske aristokrati. Det pudsige er, at frem til starten af det 20. århundrede har de to racer stort set gået under én race. Disse små, charmerende hunde indtog den engelske kongefamilies hjerte og fungerede bogstaveligtalt som fodvarmere for adelen. At de dog også er vagtsomme og meget knyttede til deres mennesker sås, da Dronning Elisabeth I´s ærkerival, den skotske dronning, Marie Stuart blev halshugget, og hendes lille cavalier, som var fulgt med under hendes skørter til skafottet, ikke veg fra ligets side og prøvede at skræmme soldaterne væk.

Selvom Cavalier King Charles spanielens oprindelsessted derfor i dag tilskrives England, skyldes racens eksistens i dag den amerikanske antikvitetshandler, Eldrige, som i 1920’erne eftersøgte de ”originale” cavalierer, som tit sås afbilledet på de royale malerier. Stor var hans forundring, da det eneste, han mødte, var blandingshunde med opstoppersnude, udstående øjne og underbid. Han udsatte derfor betydelige pengepræmier til de avlere, som kunne avle tilbage til det gamle raceudseende. I 1928 blev racestandarden bestemt, og i 1945 blev cavalieren anerkendt som en selvstændig race. Siden da har den overalt i verden langt overgået sin kortsnudede fætter i popularitet.Cavalier King Charles spaniel er en elskelig hund med et mildt, imødekommende temperament. Dette gør den meget alsidig og trives derfor både som skødehund i storbyen og som familiehund i landlige omgivelser. Den elsker lange gåture og går heller ikke af vejen for at jagte en fugl eller to. De er meget indtagende, lydige og ivrige for at behage, således er de særdeles velegnede til at træne almen lydighed eller discipliner som agility. Dog er cavalieren følsom af natur, hvorfor milde, positive træningsmetoder er påkrævet. Den smukke pels er nem at holde, fælder minimalt og kræver kun børstning et par gange om ugen.Det eneste negative ved denne dejlige race er, at de er disponeret for visse arvelige sygdomme, hvor hjertesygdommen, endokardiose (mitralklapinsuffiens, Mitral Valve Disease) efterfulgt af øjenproblemer og medfødte misdannelser i kraniet (syringomyeli) førende til neurologiske symptomer, er de hyppigst forekommende. Derfor er det vigtigt altid at vælge en cavalier fra en DKK – anerkendt eller anden stambogførende opdrætter, da alle forældredyr her gennemgår strenge avlsprogrammer inkluderende grundige hjerteundersøgelser. Endokardiose er en kronisk, fremadskridende hjerteklaplidelse, hvor symptomerne (nedsat motionsevne, åndenød, hoste og natteuro) normalt opstår i 5-6 års alderen, når hjertes pumpefunktion gradvist er forværret. Det vurderes, at ca. 50 % af alle voksne cavalierer har denne lidelse, så med DKK´s avlsrestriktioner forsøges at udelukke de hunde, som har størst risiko for at udvikle sygdommen i en tidlig alder.Ifølge Dansk Hunderegister er der pt. ca. 7500 cavalierer i Danmark.

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS