Din indkøbskurv er tom.

Swipe to the right

Beskyt din bedste ven mod flåter

By Lene Harvig 2. maj 2016 No comments

Med foråret kommer flåterne
Flåter er aktive, når temperaturen overstiger 5 grader og myldrer derfor for alvor frem, når det bliver forår. Desværre er flåter langt fra ufarlige, men kan derimod medføre en række alvorlige sygdomme. Faktisk er op mod hver 10. flåt i Danmark inficeret med Borrelia, som kan forårsage den flåtoverførte sygdom Borreliose. Typisk vil Borrelia bakterien smitte fra 24 timer efter, at flåten har bidt, mens andre flåtoverførte sygdomme kan smitte, idet flåten bider.

Nedsæt risikoen for flåtbid med Bayvantic vet
Du kan beskytte dig selv mod flåtbid med gummistøvler og tøj. Desværre har din hund ikke samme mulighed for at passe på sig selv. Du kan hjælpe den ved én gang om måneden at dryppe den med det flåtafvisende spot-on loppemiddel Bayvantic vet., som forhindrer flåten i at bide. Denne behandling virker nemlig som glødende kul for flåten. Når flåten kravler på hunden, vil den derfor slippe sit greb og falde af. Flåten vil samtidig, oftest inden den når at bide og suge blod, blive lammet og dø. Det skyldes stoffet permethrin, som flåter reagerer på, men som er ufarligt for hunde og mennesker.

Read More Posted in: HundTipsTips

Korrekt anvendelse af fodringstabel

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Korrekt anvendelse af fodringstabel

Alle hunde- og katteejere, som anvender fuldfoder, har set de fodringstabeller, som findes på produkterne. Nogle ejere følger disse tabeller slavisk, mens andre ikke værdiger dem et blik. Nogle hunde og katte bliver overvægtige hvis de indtager de mængder, der anbefales i tabellen, mens andre hunde og katte kan spise mere end den anbefalede daglige mængde, og alligevel forblive slanke. Så hvad kan man som ejer anvende en fodringstabel til – og hvilke begrænsninger skal man være klar over, når det gælder de anbefalede daglige fodermængder?

Den vejledende daglige mængde i en fodringstabel må kun anses som et udgangspunkt, som man kan anvende som et forslag til, hvor meget netop ens egen hund eller kat skal have at spise pr. dag af det pågældende foder. Det er bestemt ikke den endegyldige sandhed for alle hunde og katte, og må ikke ses som en slags ”brugsvejledning” til foderet.


Individuelle hunde og katte er meget forskellige – nøjagtig ligesom vi mennesker er. Nogle får meget motion, andre bevæger sig meget lidt. Nogle individer har et højt stofskifte, andre et meget lavere stofskifte. En fodringstabel er baseret på en ”gennemsnitshund” og en ”gennemsnitskat”. Mængderne vil passe perfekt til nogle hunde og katte og passe meget dårligt til andre. Det er umuligt at lave en fodringstabel, som passer til alle hunde og katte.

Producenten plejer derfor at gøre opmærksom på, at den anbefalede daglige fodermængde kun er vejledende, og skal tilpasses den enkelte hund eller kat. Den anbefalede mængde kan anvendes som et udgangspunkt, men det er ejerens opgave at holde øje med deres egen hund eller kat og justere fodermængden op eller ned for at opretholde deres hunds eller kats optimale kropsvægt.

Nogle ejere vil opleve, at de skal anvende en signifikant mindre fodermængde pr. dag end den anbefalede fodermængde. Som ejer af en af disse ”økonomiske” hunde eller katte behøver man ikke at være nervøs for, om ens hund eller kat kommer i underskud af vitaminer eller andre vigtige næringsstoffer. Så længe man har valgt et kvalitetsfuldfoder, hvor producenten allerede har taget højde for dette, får også de ”økonomiske” hunde og katte afbalanceret ernæring med alle de næringsstoffer, de har behov for hver eneste dag.

Mange katte og nogle hunde kan selv regulere deres foderindtag. Disse ”selvregulerende” hunde og katte kan have foder tilgængeligt hele tiden, som de selv går til og fra, og spiser når de er sultne. Men for langt de fleste hunde, samt nogle katte, er det ejeren, der skal regulere den daglige fodermængde. Det er en meget vigtig opgave at tage ansvar for. Store undersøgelser viser, at noget af det vigtigste man kan gøre for sin hund og kat, for at holde dem så sunde og raske som muligt, og samtidig øge deres chancer for et godt og langt liv, er at opretholde optimal kropsvægt og en sund muskelmasse hele livet igennem. Interessant nok gælder nøjagtigt det samme for mennesker. Korrekt fodermængde og rigeligt med motion kan derfor anbefales til alle - både hunde, katte og ejere.

Overvægt hos hunde og katte

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Overvægt hos hunde og katte

Er din hund eller kat en lille smule til den ”gode” side? Eller lidt ”buttet”? Det er i sig selv ikke så slemt, men hvis din hund eller kat er decideret overvægtig kan det være et alvorligt helbredsproblem. Overvægt er nemlig meget mere end et kosmetisk problem, og man ved nu, at overvægt i sig selv rent faktisk forårsager mange forskellige helbredsproblemer, både hos mennesker og dyr.

 

Hvad er årsagen til overvægt?

Den almindeligste årsag til overvægt er, at hunden eller katten indtager flere kalorier end den forbrænder. Den spiser simpelt hen for meget i forhold til hvad den har brug for, med den daglige mængde motion den får. Når der indtages mere energi end der forbrændes, vil den ekstra mængde energi blive oplagret som fedt.

Ny "usynlig" flåtbakterie

By Artikel fra Ritzau, Tv2 nyhederne og videnskab.dk 29. jul. 2015 No comments

Ny "usynlig" flåtsygdom kan skjule sig i din krop

Et hold forskere på DTU i Danmark har i samarbejde med et internationalt forskerhold, har netop opdaget et ny art af den kendte Borrelia bakterie. Bakterien kaldes Miyamotoi og er desværre rigtig svær at se symptomerne på kontra den normale Borrelia bakterie. 

Symptomerne på Miyamotoi er markant mindre i starten end den normal Borrelia infektion, så derfor er frygten at de praktiserende læger ude i landet ikke når, at opdage det før det er for sent. 

Hvor den normale Borrelia bakterie giver røde udslet med det samme, så giver Miyamotoi i første omgang muskelsmerter og feber der kommer og går meget skiftende. Uden behandling i tide så kan man også få hjernebetændelse og nervelammelser som det også er med den normale borrelia.
 

Du skal behandle på samme måde
Miyamotoi skal behandles med pencilin på samme måde som den normale Borrelia infektion 

Du kan læse mere om borrelia-symptomerne på Statens Seruminstituts hjemmeside.

 

Read More Posted in: HundKatTipsTips

Transport af katten

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

På et eller andet tidspunkt bliver det nødvendigt at få sin kat ind i en transportkasse enten grundet ferie eller dyrlægebesøg. De fleste katteejere får allerede nervøse trækninger ved tanken om at få deres søde og rare kat ind i transportkassen. Dels plejer katten at være forsvundet, bare man tænker ordet transportkasse, dels når man har fundet katten, forvandler den sig til et attenbenet behåret frådende og spruttende uhyre.

Næste problem er at få koordineret alle kattens ben, krop og kløer ind i kassen samtidig. Det kan være lidt af en kunst. Heldigvis findes der i dag transportkasser, hvor lågen er øverst, så er det lidt nemmere at få katten ind. Men det kan stadigvæk være et sandt mareridt, som er frygtelig og stressende for alle parter.

Dette mareridt kan som regel undgås, hvis man vænner sin killing til at være i kassen. Lad kassen stå åben et sted med varme og forsyn den eventuelt med en lille godbid. Lad ikke transportkassen være noget, der kun tages frem til det årlige dyrlægebesøg, men lad kassen være synlig, så katten til sidst betragter den som sin egen personlige, trygge hule.

Katten forbinder efterhånden kassen med noget behageligt og føler sig ikke så utryg ved at blive transporteret i den. Det kan lade sig gøre. Det betyder  ikke det store at have en transportkasse diskret stående fremme. Der er ikke den store forskel på at have en transportkasse, en papkasse eller en kattehule stående.

Skal katten ud at flyve, må man være sikker på, at transportkassen er flygodkendt og opfylder flyselskabernes krav. En del flyselskaber tillader at katten kommer med sin ejer ind i passagerkabinen, hvis transportkassen kan stå under sædet.

Husk, at kæledyr skal være i besiddelse af EU-pas, som fås hos enhver dyrlæge. Her kan man også få yderligere oplysninger om, hvad hvert enkelt EU-land kræver. Reglerne er lidt divergerende fra land til land. 

Pelspleje af katten

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Hjemme hos Ronja og jeg er pelspleje den ultimative hyggestund for begge hver dag, og hvis det står til Ronja, gerne flere gange om dagen. Har jeg gæster og hun begynder at skule lidt surt til dem, er det nok at give dem børsten i hånden. Så bliver hun verdens sødeste, kælne og bedårende kat, for hun elsker at blive børstet.

Jeg har tre børster. En grov gummibørste, som egentlig er en massagebørste til hunde. Men den er god og fleksibel trods sin størrelse. Dernæst har vi vores fælles børste. Det er en ganske almindelig "menneskebørste", hvor den ene side har lange pigge og den anden korte. Ronja foretrækker siden med de korte pigge - så kan jeg få lov til at bruge den anden side. Den sidste børste er min helt alene, og det er fnugbørsten, som er helt og aldeles nødvendig at bruge, når jeg har børstet Ronja. Så er det nemlig mig, der har pels.

Pelspleje - korthårskat
Normalt behøver en korthårskat ikke den store pelspleje, men gør det alligevel til en vane at frisere katten en gang imellem. Dels nyder de fleste katte omsorgen, dels får man taget en del af de hår, der normalt lægger sig som nullermænd rundt omkring, eller som katten slikker i sig og kommer op igen som hårboller.

Overvejelser inden anskaffelsen af kat

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Inden man anskaffer sig en kat, er der en hel del overvejelser. For det første må det aldrig være et impulskøb. Man skal gøre sig helt klart, hvad det er man går ind til. Først og fremmest skal hele husstanden være enige. Man skal være sikker på, at ingen lider af allergi over for katte.

Man skal sikre sig, at det er lovligt at holde kat i ejendommen. Det kan være vanskeligt at skjule en forbudt kat, da de ynder at være i vindueskarme, og visse typer katte taler meget og højt. Det kan heller ikke undgås, at katten larmer, når den hopper op og ned fra reoler eller leger med en prop på et trægulv.

Man skal overveje meget nøje, om man har den fornødne tid til at passe en kat. Det er ikke kun en "ting", der skal fodres og have skiftet bakke. Katten skal være en del af familielivet, og her skal man også lige tænke over, om man kan opfylde kattens behov i hele dens levetid. En kat bliver normalt 14 år, nogle endda meget ældre.

Man skal også overveje de økonomiske aspekter i anskaffelsen af en kat. Har man råd til den daglige pleje, fodring og dyrlægeudgifterne. De fleste familier tager på ferie engang imellem, og her skal man også sikre sig, at katten bliver passet på bedste og sikreste vis. Selvom man siger, at "katten sgu' er sin egen", så kræver den en hel del, både fysisk, psykisk og socialt.

Det er en god ide at sætte sig ind i katteadfærd inden anskaffelsen. Der findes en hel del god litteratur på markedet, og her kan man også læse, om de forskellige typer katte og deres temperament.

Men har man først besluttet sig for at få en kat og indstillet på, at den kræver en del, venter der mange glæder (og også bekymringer) forude. For at være ven med en kat er noget af det bedste, der findes. De er kærlige, loyale , sjove og ikke til at undvære.

Når andre skal passe ens kat

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Engang imellem bliver man nødt til at lade andre passe ens kat. Det bedste er at lade katten være i sine vante omgivelser og lade kattesitteren komme hjem til en.

Her er det vigtigt, at der er klare regler for hvordan katten passes. Køb rigeligt med kattemad og husk at fortælle kattesitteren hvor kattemaden er, og hvor meget katten plejer at få. Husk også at fortælle, hvis der er noget, katten ikke kan tåle og absolut ikke må få. Kattesittere vil så gerne gøre det så godt og kan godt finde på at tage lidt ekstra guf med.

Hvis katten er en indendørskat, så forklar reglerne med hensyn til åbne vinduer og lignende. En kattesitter vil måske gerne lige lufte ud og tænker ikke nærmere over, at åbne vinduer er en risikofaktor. 

Husk også at have rigeligt med kattegrus på lager og forklar vigtigheden af, at kattebakken renses, så katten ikke i bare trods og fornærmethed over en fyldt kattebakke finder andre alternative steder at besørge på og i.

En anden vigtig ting er at aftale, hvilke beføjelser kattesitteren har, hvis det utænkelige skulle ske. At katten bliver syg og må til dyrlægen. Husk at lægge kattens papirer frem og eventuel penge til uforudsete udgifter. Hvis katten bliver alvorligt syg og den eneste mulighed for lindring er aflivning, er det vigtigt, at kattesitteren ved, at  han/hun har lov til at tage denne tunge beslutning.

Læg også alternative nødnumre frem, både til dyrlæge, dyrehospital, vicevært og venner, der eventuelt skal involveres eller hvis der opstår andre problemer. Det behøver jo nødvendigvis ikke være katterelateret. Der kan jo være sprunget et vandrør eller andre mærkelige tilfældigheder, som kattesitteren af gode grunde ikke lige ved, hvad han/hun skal stille op med.

En kattesitter skal heller ikke bare komme drønende ind ad døren, fodre katten, sørge for vand og bakke for dernæst at forsvinde igen. Der skal bruges lidt kvalitetstid sammen med katten. Det kan godt være, katten ikke gider i starten, men når det går op for katten, at den er alene det meste af dagen og natten, vil den sætte pris på lidt tid sammen med sin passer. Det er såmænd ikke så meget, der kræves. Lidt snak, lidt leg og lidt nus. Bare lidt selskab.

Det er bedre at skære det ud i pap, så alle parter er klar over, hvem/hvad og hvor, når ens kat skal passes. Det er rart for en selv, det er godt for katten, og kattesitteren ved, hvad han/hun skal rette sig efter. 

Urinmarkering

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Alle katte har  urinmarkeringer  som en normal del af deres adfærd. Både huskatte og andre kattedyr benytter sig af urinmarkering. Når katten skal markere, bakker den hen mod det udvalgte sted eller ting. Halen er lodret og vibrerende samtidig med at den sprøjter urin på stedet.

Urinmarkeringen indeholder et væld af informationer til andre katte. Urinen er en slags identitetsmærke, og adfærdsforskere mener, at andre katte kan aflæse sindstilstand, køn, seksuel status samt tidspunktet for en markering.

Katte kan skelne mellem urin, der er strintet og urin, der er afleveret på normal vis. Strintet urin er mere interessant og bliver snust til i længere tid, end urin, der er afgivet siddende.

Ukastrerede hankatte markerer mere end andre. Men alle katte uanset om de er neutraliserede kan urinmarkere. Hvis der kommer en ny kat til familien, kan den "gamle" kat begynde at urinmarkere for at vise sit territorium. De kan også begynde at markere, hvis der kommer forandringer i hjemmet eller at dens mennesker er mere stressede og fortravlede end ellers.

Hvis ens kat begynder at urinmarkere, er det vigtigt at finde ud af, hvorfor den gør det. Om der er ændringer i hjemmet, eller om der eventuelt er kommet en ny kat til ude i haven, eller om katten har en urinvejslidelse.

Hvis det er sidstnævnte skal dyrlægen kontaktes med det samme.

Fisk – et sundt fødevalg

By Ruth Blichfeldt 20. jul. 2012 No comments

Som tidligere skrevet en artikel viser både human og veterinær forskning, at fisk er et sundt fødevalg, og vi oplever tit i medierne, at ernæringseksperter udtaler, at fisk i større grad bør indgå i vores kost. De ernæringsmæssige fordele ved fisk gør sig ligeledes gældende for vores kæledyr. Med den rige variation, der findes af tilgængelige fiskearter er det således også muligt at finde netop den type, der falder bedst i ens smag. 

Fisk er først og fremmest en fremragende proteinkilde med en såkaldt høj biologisk værdi, hvilket vil sige, de indeholder alle de essentielle aminosyrer, som levende individer skal optage via kosten for at opretholde en korrekt afbalanceret proteinbalance. Idet kvalitetsfisk ydermere har en høj fordøjelighed, sikres, at hunden eller katten optager og dermed udnytter mest mulige næringsstoffer heraf. I OLIVER´S PETFOOD’S nyere fodervariant, OLIVER`S SELECTED FISH er fisk den dominerende proteinkilde. Der anvendes laks, sild og fladfisk hertil. De to førstnævnte betegnes traditionelt som fede fisk, mens fladfisk generelt har et lavt fedtindhold. Denne kombination sikrer et produkt med et højt niveau af kvalitetsprotein, kontrolleret fedtindhold og udgør en formidabel kilde af øvrige næringsstoffer som vitaminer og mineraler som gennemgået nedenfor. Disse tre specificerede fiskearter er netop også valgt, da de modsat eksempelvis den fællesgruppe kaldet hvid fisk, der tit optræder hos andre foderproducenter, og som kan variere meget i kvaliteten, har en forholdsvis konstant høj næringsværdi. 

I denne måned beskrives de utallige gavnlige sundhedseffekter, som essentielle fedtsyrer i form af eksempelvis omega 3 fedtsyrerne udøver. Fede fisk som laks og sild indeholder store mængder af disse sunde fedtstoffer. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er involveret i livsvigtige fysiologiske processer, f.eks. sørger de for, at kroppens celler er elastiske og velfungerende; optimerer kroppens fedtomsætning, fremmer optagelsen af fedtopløselige vitaminer som A, D, E og K fra kosten, fremmer blodkredsløbet, således eksempelvis kolesterolåreforkalkninger forebygges samt på organniveau blandt andet understøtter udviklingen af hjernen og synet. I veterinær praksis anvendes de især grundet deres gavnlige effekt på hud- og pelskvalitet samt betændelseshæmmende effekt primært i forbindelse med de symptomer, som forekommer ved slidgigt. Sammenholdt med det faktum, at den primære kulhydratkilde i OLIVER`S SELECTED FISH er kartoffel, der ikke indeholder gluten, som ellers er én af de hyppigste årsager til fødevareallergi hos hunde, vil kombinationen af fisk og kartoffel også med fordel i kraft af sin hypoallergene effekt kunne anvendes til hunde med visse fødemiddelallergier og – intolerance samt til dyr, der døjer med andre mavetarmproblemer. Af foder til vores kære katte, der også i den grad har en gavnlig effekt af fisk, anbefales INDOOR eller OUTDOOR CAT ligeledes med laks, sild og fladfisk. 

OLIVER´S SELECTED FISH og INDOOR og OUTDOOR CAT er naturligt konserveret med E-vitamin, der stabiliserer næringsindholdet og hindrer harskning af de flerumættede fedtsyrer. 

Der findes en lang række vitaminer og mineraler i fisk og skaldyr, som er nødvendige for vores almenbefindende. I forbindelse hermed kan nævnes det høje indhold af A, B3, B6, D og E vitamin samt calcium, jod og selen. Alt dette er nøje afbalanceret i foderet, således det matcher hundens daglige behov. 

Som et helt nyt og unikt koncept indeholder OLIVER´S SELECTED FISH og INDOOR og OUTDOOR CAT også en række frugter, grøntsager, rødder og planter i form af OLIVER´S OMEGA 3 BOOST, der er kendt for at have en gavnlig effekt på helbredet: For eksempel har bær i forhold til andre frugtsorter et højere indhold af antioxidanter kaldet polyfenoler, som har en vis kolesterolsænkende virkning; ginseng virker stimulerende på bl.a. immunforsvaret samt kan have en positiv effekt på kræft og type 2 diabetes; grøn the menes humant at kunne beskytte mod visse kræftformer; gingko biloba fremmer blodgennemstrømningen til hjernen; bipollen indeholder enzymer, der styrker immunforsvaret og morgenfrueekstrakt, som fremmer hud- og kredsløbssundhed. 

Alt i alt vil OLIVER´S SELECTED FISH og INDOOR og OUTDOOR CAT være det sunde, afbalancerede fodervalg til både raske hunde og katte, som elsker smagen af fisk samt til hunde og katte med lidelser som allergi, hud- og pelsproblemer samt lidelser relateret til mavetarmkanalen eller bevægeapparatet, der kan have sundhedsmæssigt gavn af denne nye ingredienssammensætning. 

Beskyt din bedste ven mod flåter

By Lene Harvig 2. maj 2016 No comments

Med foråret kommer flåterne
Flåter er aktive, når temperaturen overstiger 5 grader og myldrer derfor for alvor frem, når det bliver forår. Desværre er flåter langt fra ufarlige, men kan derimod medføre en række alvorlige sygdomme. Faktisk er op mod hver 10. flåt i Danmark inficeret med Borrelia, som kan forårsage den flåtoverførte sygdom Borreliose. Typisk vil Borrelia bakterien smitte fra 24 timer efter, at flåten har bidt, mens andre flåtoverførte sygdomme kan smitte, idet flåten bider.

Nedsæt risikoen for flåtbid med Bayvantic vet
Du kan beskytte dig selv mod flåtbid med gummistøvler og tøj. Desværre har din hund ikke samme mulighed for at passe på sig selv. Du kan hjælpe den ved én gang om måneden at dryppe den med det flåtafvisende spot-on loppemiddel Bayvantic vet., som forhindrer flåten i at bide. Denne behandling virker nemlig som glødende kul for flåten. Når flåten kravler på hunden, vil den derfor slippe sit greb og falde af. Flåten vil samtidig, oftest inden den når at bide og suge blod, blive lammet og dø. Det skyldes stoffet permethrin, som flåter reagerer på, men som er ufarligt for hunde og mennesker.

Korrekt anvendelse af fodringstabel

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Korrekt anvendelse af fodringstabel

Alle hunde- og katteejere, som anvender fuldfoder, har set de fodringstabeller, som findes på produkterne. Nogle ejere følger disse tabeller slavisk, mens andre ikke værdiger dem et blik. Nogle hunde og katte bliver overvægtige hvis de indtager de mængder, der anbefales i tabellen, mens andre hunde og katte kan spise mere end den anbefalede daglige mængde, og alligevel forblive slanke. Så hvad kan man som ejer anvende en fodringstabel til – og hvilke begrænsninger skal man være klar over, når det gælder de anbefalede daglige fodermængder?

Den vejledende daglige mængde i en fodringstabel må kun anses som et udgangspunkt, som man kan anvende som et forslag til, hvor meget netop ens egen hund eller kat skal have at spise pr. dag af det pågældende foder. Det er bestemt ikke den endegyldige sandhed for alle hunde og katte, og må ikke ses som en slags ”brugsvejledning” til foderet.


Individuelle hunde og katte er meget forskellige – nøjagtig ligesom vi mennesker er. Nogle får meget motion, andre bevæger sig meget lidt. Nogle individer har et højt stofskifte, andre et meget lavere stofskifte. En fodringstabel er baseret på en ”gennemsnitshund” og en ”gennemsnitskat”. Mængderne vil passe perfekt til nogle hunde og katte og passe meget dårligt til andre. Det er umuligt at lave en fodringstabel, som passer til alle hunde og katte.

Producenten plejer derfor at gøre opmærksom på, at den anbefalede daglige fodermængde kun er vejledende, og skal tilpasses den enkelte hund eller kat. Den anbefalede mængde kan anvendes som et udgangspunkt, men det er ejerens opgave at holde øje med deres egen hund eller kat og justere fodermængden op eller ned for at opretholde deres hunds eller kats optimale kropsvægt.

Nogle ejere vil opleve, at de skal anvende en signifikant mindre fodermængde pr. dag end den anbefalede fodermængde. Som ejer af en af disse ”økonomiske” hunde eller katte behøver man ikke at være nervøs for, om ens hund eller kat kommer i underskud af vitaminer eller andre vigtige næringsstoffer. Så længe man har valgt et kvalitetsfuldfoder, hvor producenten allerede har taget højde for dette, får også de ”økonomiske” hunde og katte afbalanceret ernæring med alle de næringsstoffer, de har behov for hver eneste dag.

Mange katte og nogle hunde kan selv regulere deres foderindtag. Disse ”selvregulerende” hunde og katte kan have foder tilgængeligt hele tiden, som de selv går til og fra, og spiser når de er sultne. Men for langt de fleste hunde, samt nogle katte, er det ejeren, der skal regulere den daglige fodermængde. Det er en meget vigtig opgave at tage ansvar for. Store undersøgelser viser, at noget af det vigtigste man kan gøre for sin hund og kat, for at holde dem så sunde og raske som muligt, og samtidig øge deres chancer for et godt og langt liv, er at opretholde optimal kropsvægt og en sund muskelmasse hele livet igennem. Interessant nok gælder nøjagtigt det samme for mennesker. Korrekt fodermængde og rigeligt med motion kan derfor anbefales til alle - både hunde, katte og ejere.

Overvægt hos hunde og katte

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Overvægt hos hunde og katte

Er din hund eller kat en lille smule til den ”gode” side? Eller lidt ”buttet”? Det er i sig selv ikke så slemt, men hvis din hund eller kat er decideret overvægtig kan det være et alvorligt helbredsproblem. Overvægt er nemlig meget mere end et kosmetisk problem, og man ved nu, at overvægt i sig selv rent faktisk forårsager mange forskellige helbredsproblemer, både hos mennesker og dyr.

 

Hvad er årsagen til overvægt?

Den almindeligste årsag til overvægt er, at hunden eller katten indtager flere kalorier end den forbrænder. Den spiser simpelt hen for meget i forhold til hvad den har brug for, med den daglige mængde motion den får. Når der indtages mere energi end der forbrændes, vil den ekstra mængde energi blive oplagret som fedt.

Ny "usynlig" flåtbakterie

By Artikel fra Ritzau, Tv2 nyhederne og videnskab.dk 29. jul. 2015 No comments

Ny "usynlig" flåtsygdom kan skjule sig i din krop

Et hold forskere på DTU i Danmark har i samarbejde med et internationalt forskerhold, har netop opdaget et ny art af den kendte Borrelia bakterie. Bakterien kaldes Miyamotoi og er desværre rigtig svær at se symptomerne på kontra den normale Borrelia bakterie. 

Symptomerne på Miyamotoi er markant mindre i starten end den normal Borrelia infektion, så derfor er frygten at de praktiserende læger ude i landet ikke når, at opdage det før det er for sent. 

Hvor den normale Borrelia bakterie giver røde udslet med det samme, så giver Miyamotoi i første omgang muskelsmerter og feber der kommer og går meget skiftende. Uden behandling i tide så kan man også få hjernebetændelse og nervelammelser som det også er med den normale borrelia.
 

Du skal behandle på samme måde
Miyamotoi skal behandles med pencilin på samme måde som den normale Borrelia infektion 

Du kan læse mere om borrelia-symptomerne på Statens Seruminstituts hjemmeside.

 

Transport af katten

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

På et eller andet tidspunkt bliver det nødvendigt at få sin kat ind i en transportkasse enten grundet ferie eller dyrlægebesøg. De fleste katteejere får allerede nervøse trækninger ved tanken om at få deres søde og rare kat ind i transportkassen. Dels plejer katten at være forsvundet, bare man tænker ordet transportkasse, dels når man har fundet katten, forvandler den sig til et attenbenet behåret frådende og spruttende uhyre.

Næste problem er at få koordineret alle kattens ben, krop og kløer ind i kassen samtidig. Det kan være lidt af en kunst. Heldigvis findes der i dag transportkasser, hvor lågen er øverst, så er det lidt nemmere at få katten ind. Men det kan stadigvæk være et sandt mareridt, som er frygtelig og stressende for alle parter.

Dette mareridt kan som regel undgås, hvis man vænner sin killing til at være i kassen. Lad kassen stå åben et sted med varme og forsyn den eventuelt med en lille godbid. Lad ikke transportkassen være noget, der kun tages frem til det årlige dyrlægebesøg, men lad kassen være synlig, så katten til sidst betragter den som sin egen personlige, trygge hule.

Katten forbinder efterhånden kassen med noget behageligt og føler sig ikke så utryg ved at blive transporteret i den. Det kan lade sig gøre. Det betyder  ikke det store at have en transportkasse diskret stående fremme. Der er ikke den store forskel på at have en transportkasse, en papkasse eller en kattehule stående.

Skal katten ud at flyve, må man være sikker på, at transportkassen er flygodkendt og opfylder flyselskabernes krav. En del flyselskaber tillader at katten kommer med sin ejer ind i passagerkabinen, hvis transportkassen kan stå under sædet.

Husk, at kæledyr skal være i besiddelse af EU-pas, som fås hos enhver dyrlæge. Her kan man også få yderligere oplysninger om, hvad hvert enkelt EU-land kræver. Reglerne er lidt divergerende fra land til land. 

Pelspleje af katten

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Hjemme hos Ronja og jeg er pelspleje den ultimative hyggestund for begge hver dag, og hvis det står til Ronja, gerne flere gange om dagen. Har jeg gæster og hun begynder at skule lidt surt til dem, er det nok at give dem børsten i hånden. Så bliver hun verdens sødeste, kælne og bedårende kat, for hun elsker at blive børstet.

Jeg har tre børster. En grov gummibørste, som egentlig er en massagebørste til hunde. Men den er god og fleksibel trods sin størrelse. Dernæst har vi vores fælles børste. Det er en ganske almindelig "menneskebørste", hvor den ene side har lange pigge og den anden korte. Ronja foretrækker siden med de korte pigge - så kan jeg få lov til at bruge den anden side. Den sidste børste er min helt alene, og det er fnugbørsten, som er helt og aldeles nødvendig at bruge, når jeg har børstet Ronja. Så er det nemlig mig, der har pels.

Pelspleje - korthårskat
Normalt behøver en korthårskat ikke den store pelspleje, men gør det alligevel til en vane at frisere katten en gang imellem. Dels nyder de fleste katte omsorgen, dels får man taget en del af de hår, der normalt lægger sig som nullermænd rundt omkring, eller som katten slikker i sig og kommer op igen som hårboller.

Overvejelser inden anskaffelsen af kat

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Inden man anskaffer sig en kat, er der en hel del overvejelser. For det første må det aldrig være et impulskøb. Man skal gøre sig helt klart, hvad det er man går ind til. Først og fremmest skal hele husstanden være enige. Man skal være sikker på, at ingen lider af allergi over for katte.

Man skal sikre sig, at det er lovligt at holde kat i ejendommen. Det kan være vanskeligt at skjule en forbudt kat, da de ynder at være i vindueskarme, og visse typer katte taler meget og højt. Det kan heller ikke undgås, at katten larmer, når den hopper op og ned fra reoler eller leger med en prop på et trægulv.

Man skal overveje meget nøje, om man har den fornødne tid til at passe en kat. Det er ikke kun en "ting", der skal fodres og have skiftet bakke. Katten skal være en del af familielivet, og her skal man også lige tænke over, om man kan opfylde kattens behov i hele dens levetid. En kat bliver normalt 14 år, nogle endda meget ældre.

Man skal også overveje de økonomiske aspekter i anskaffelsen af en kat. Har man råd til den daglige pleje, fodring og dyrlægeudgifterne. De fleste familier tager på ferie engang imellem, og her skal man også sikre sig, at katten bliver passet på bedste og sikreste vis. Selvom man siger, at "katten sgu' er sin egen", så kræver den en hel del, både fysisk, psykisk og socialt.

Det er en god ide at sætte sig ind i katteadfærd inden anskaffelsen. Der findes en hel del god litteratur på markedet, og her kan man også læse, om de forskellige typer katte og deres temperament.

Men har man først besluttet sig for at få en kat og indstillet på, at den kræver en del, venter der mange glæder (og også bekymringer) forude. For at være ven med en kat er noget af det bedste, der findes. De er kærlige, loyale , sjove og ikke til at undvære.

Når andre skal passe ens kat

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Engang imellem bliver man nødt til at lade andre passe ens kat. Det bedste er at lade katten være i sine vante omgivelser og lade kattesitteren komme hjem til en.

Her er det vigtigt, at der er klare regler for hvordan katten passes. Køb rigeligt med kattemad og husk at fortælle kattesitteren hvor kattemaden er, og hvor meget katten plejer at få. Husk også at fortælle, hvis der er noget, katten ikke kan tåle og absolut ikke må få. Kattesittere vil så gerne gøre det så godt og kan godt finde på at tage lidt ekstra guf med.

Hvis katten er en indendørskat, så forklar reglerne med hensyn til åbne vinduer og lignende. En kattesitter vil måske gerne lige lufte ud og tænker ikke nærmere over, at åbne vinduer er en risikofaktor. 

Husk også at have rigeligt med kattegrus på lager og forklar vigtigheden af, at kattebakken renses, så katten ikke i bare trods og fornærmethed over en fyldt kattebakke finder andre alternative steder at besørge på og i.

En anden vigtig ting er at aftale, hvilke beføjelser kattesitteren har, hvis det utænkelige skulle ske. At katten bliver syg og må til dyrlægen. Husk at lægge kattens papirer frem og eventuel penge til uforudsete udgifter. Hvis katten bliver alvorligt syg og den eneste mulighed for lindring er aflivning, er det vigtigt, at kattesitteren ved, at  han/hun har lov til at tage denne tunge beslutning.

Læg også alternative nødnumre frem, både til dyrlæge, dyrehospital, vicevært og venner, der eventuelt skal involveres eller hvis der opstår andre problemer. Det behøver jo nødvendigvis ikke være katterelateret. Der kan jo være sprunget et vandrør eller andre mærkelige tilfældigheder, som kattesitteren af gode grunde ikke lige ved, hvad han/hun skal stille op med.

En kattesitter skal heller ikke bare komme drønende ind ad døren, fodre katten, sørge for vand og bakke for dernæst at forsvinde igen. Der skal bruges lidt kvalitetstid sammen med katten. Det kan godt være, katten ikke gider i starten, men når det går op for katten, at den er alene det meste af dagen og natten, vil den sætte pris på lidt tid sammen med sin passer. Det er såmænd ikke så meget, der kræves. Lidt snak, lidt leg og lidt nus. Bare lidt selskab.

Det er bedre at skære det ud i pap, så alle parter er klar over, hvem/hvad og hvor, når ens kat skal passes. Det er rart for en selv, det er godt for katten, og kattesitteren ved, hvad han/hun skal rette sig efter. 

Urinmarkering

By Linda Due Hansen 20. jul. 2012 No comments

Alle katte har  urinmarkeringer  som en normal del af deres adfærd. Både huskatte og andre kattedyr benytter sig af urinmarkering. Når katten skal markere, bakker den hen mod det udvalgte sted eller ting. Halen er lodret og vibrerende samtidig med at den sprøjter urin på stedet.

Urinmarkeringen indeholder et væld af informationer til andre katte. Urinen er en slags identitetsmærke, og adfærdsforskere mener, at andre katte kan aflæse sindstilstand, køn, seksuel status samt tidspunktet for en markering.

Katte kan skelne mellem urin, der er strintet og urin, der er afleveret på normal vis. Strintet urin er mere interessant og bliver snust til i længere tid, end urin, der er afgivet siddende.

Ukastrerede hankatte markerer mere end andre. Men alle katte uanset om de er neutraliserede kan urinmarkere. Hvis der kommer en ny kat til familien, kan den "gamle" kat begynde at urinmarkere for at vise sit territorium. De kan også begynde at markere, hvis der kommer forandringer i hjemmet eller at dens mennesker er mere stressede og fortravlede end ellers.

Hvis ens kat begynder at urinmarkere, er det vigtigt at finde ud af, hvorfor den gør det. Om der er ændringer i hjemmet, eller om der eventuelt er kommet en ny kat til ude i haven, eller om katten har en urinvejslidelse.

Hvis det er sidstnævnte skal dyrlægen kontaktes med det samme.

Fisk – et sundt fødevalg

By Ruth Blichfeldt 20. jul. 2012 No comments

Som tidligere skrevet en artikel viser både human og veterinær forskning, at fisk er et sundt fødevalg, og vi oplever tit i medierne, at ernæringseksperter udtaler, at fisk i større grad bør indgå i vores kost. De ernæringsmæssige fordele ved fisk gør sig ligeledes gældende for vores kæledyr. Med den rige variation, der findes af tilgængelige fiskearter er det således også muligt at finde netop den type, der falder bedst i ens smag. 

Fisk er først og fremmest en fremragende proteinkilde med en såkaldt høj biologisk værdi, hvilket vil sige, de indeholder alle de essentielle aminosyrer, som levende individer skal optage via kosten for at opretholde en korrekt afbalanceret proteinbalance. Idet kvalitetsfisk ydermere har en høj fordøjelighed, sikres, at hunden eller katten optager og dermed udnytter mest mulige næringsstoffer heraf. I OLIVER´S PETFOOD’S nyere fodervariant, OLIVER`S SELECTED FISH er fisk den dominerende proteinkilde. Der anvendes laks, sild og fladfisk hertil. De to førstnævnte betegnes traditionelt som fede fisk, mens fladfisk generelt har et lavt fedtindhold. Denne kombination sikrer et produkt med et højt niveau af kvalitetsprotein, kontrolleret fedtindhold og udgør en formidabel kilde af øvrige næringsstoffer som vitaminer og mineraler som gennemgået nedenfor. Disse tre specificerede fiskearter er netop også valgt, da de modsat eksempelvis den fællesgruppe kaldet hvid fisk, der tit optræder hos andre foderproducenter, og som kan variere meget i kvaliteten, har en forholdsvis konstant høj næringsværdi. 

I denne måned beskrives de utallige gavnlige sundhedseffekter, som essentielle fedtsyrer i form af eksempelvis omega 3 fedtsyrerne udøver. Fede fisk som laks og sild indeholder store mængder af disse sunde fedtstoffer. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er involveret i livsvigtige fysiologiske processer, f.eks. sørger de for, at kroppens celler er elastiske og velfungerende; optimerer kroppens fedtomsætning, fremmer optagelsen af fedtopløselige vitaminer som A, D, E og K fra kosten, fremmer blodkredsløbet, således eksempelvis kolesterolåreforkalkninger forebygges samt på organniveau blandt andet understøtter udviklingen af hjernen og synet. I veterinær praksis anvendes de især grundet deres gavnlige effekt på hud- og pelskvalitet samt betændelseshæmmende effekt primært i forbindelse med de symptomer, som forekommer ved slidgigt. Sammenholdt med det faktum, at den primære kulhydratkilde i OLIVER`S SELECTED FISH er kartoffel, der ikke indeholder gluten, som ellers er én af de hyppigste årsager til fødevareallergi hos hunde, vil kombinationen af fisk og kartoffel også med fordel i kraft af sin hypoallergene effekt kunne anvendes til hunde med visse fødemiddelallergier og – intolerance samt til dyr, der døjer med andre mavetarmproblemer. Af foder til vores kære katte, der også i den grad har en gavnlig effekt af fisk, anbefales INDOOR eller OUTDOOR CAT ligeledes med laks, sild og fladfisk. 

OLIVER´S SELECTED FISH og INDOOR og OUTDOOR CAT er naturligt konserveret med E-vitamin, der stabiliserer næringsindholdet og hindrer harskning af de flerumættede fedtsyrer. 

Der findes en lang række vitaminer og mineraler i fisk og skaldyr, som er nødvendige for vores almenbefindende. I forbindelse hermed kan nævnes det høje indhold af A, B3, B6, D og E vitamin samt calcium, jod og selen. Alt dette er nøje afbalanceret i foderet, således det matcher hundens daglige behov. 

Som et helt nyt og unikt koncept indeholder OLIVER´S SELECTED FISH og INDOOR og OUTDOOR CAT også en række frugter, grøntsager, rødder og planter i form af OLIVER´S OMEGA 3 BOOST, der er kendt for at have en gavnlig effekt på helbredet: For eksempel har bær i forhold til andre frugtsorter et højere indhold af antioxidanter kaldet polyfenoler, som har en vis kolesterolsænkende virkning; ginseng virker stimulerende på bl.a. immunforsvaret samt kan have en positiv effekt på kræft og type 2 diabetes; grøn the menes humant at kunne beskytte mod visse kræftformer; gingko biloba fremmer blodgennemstrømningen til hjernen; bipollen indeholder enzymer, der styrker immunforsvaret og morgenfrueekstrakt, som fremmer hud- og kredsløbssundhed. 

Alt i alt vil OLIVER´S SELECTED FISH og INDOOR og OUTDOOR CAT være det sunde, afbalancerede fodervalg til både raske hunde og katte, som elsker smagen af fisk samt til hunde og katte med lidelser som allergi, hud- og pelsproblemer samt lidelser relateret til mavetarmkanalen eller bevægeapparatet, der kan have sundhedsmæssigt gavn af denne nye ingredienssammensætning.