Din indkøbskurv er tom.

Swipe to the right

Raceportræt

RSS-feed

​Raceportræt – Coton de Tulear - Bomuldshunden

By Lene Harvig 1. aug. 2017 No comments

Raceinfo

Racen Coton de Tulear bedre kendt under navnet bomuldshund er en aldeles populær race. Udover racens lille størrelse og blide temperament, er der særligt en ting som forstærker racens popularitet, nemlig dens pels. Pelsen minder i høj grad om hår fremfor pels, hvilket kombineret med racens milde fældning, gør hunden allergivenlig. Den særlige pels kræver dog ekstra pelspleje i form af hyppige bade samt børstning, og det skal man have med i sin betragtning, hvis man overvejer denne race.

Raceportræt Bichon Havanais

By Lene Harvig 24. jul. 2017 No comments

Bichon Havanais er en lille selskabshund med en slutvægt på 3- 6 kg alt afhængig af køn, og betegnes dermed som en Toy Breed. Racen er ikke specielt motionskrævende, hvilket gør den ganske populær blandt byboere. Racen egner sig samtidigt som familiehund, og betegnes som pålidelig og blid af sind. Selvom nogle Bichon Havanaisere trimmes korthåret, så har racen anlæg for lang pels. Det betyder, at racen kræver mere pelspleje end korthårede hunderacer.

Raceportræt - Eurasier

By Lene Harvig 10. jul. 2017 5 comments

Eurasieren kendes ved dens bløde, bamselignende udseende, som giver enhver lyst til at stryge fingrene igennem dens tykke pels. Racen er Europas svar på en spidshund og blev officielt godkendt som race tilbage i 1973. Det var ønsket om en rolig, afbalanceret hund med udgangspunkt i en chow chow og wolfspitz, som førte til de første udgaver af eurasieren. Senere hen blev den yderligere krydset med samojeden, og sådan nåede racen frem til den, vi kender i dag.

Raceportræt Golden Retriever

By Lene Harvig 14. maj 2017 No comments

Golden Retrieveren har igennem en lang årrække været en af de mest populære hunderacer i Danmark – og hvis man nogensinde har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med racen, så kan man godt forstå hvorfor! Racen er karakteriseret ved sin imødekommenhed, tolerance og venlige sind.

​Raceportræt – Samojedhund

By Lene Harvig 13. apr. 2017 No comments

Samojedhunden er én blandt mange spidshunderacer, der kendes på dens snehvide, kraftfulde pels og smilende ansigt. Det er en race, som er ganske hengiven og kærlig overfor sin ejer og ofte meget legesyge. Racen blev oprindeligt avlet til at vogte rensdyr og fungere som slædehunde i Nordrusland. Historien fortæller, at samojedhundene også fik lov til at sove hos deres hundeførere på slædeekspeditioner for at holde dem varme om natten. Hvorvidt det har været med til at gøre samojedhunden til en hengiven race vides ikke, men ingen tvivl om, at racen i dag er yderst kærlig overfor sine ejere. Samojedhunden udgør dog bestemt ingen vagthund, men kan alligevel have tendens til gøen, når der kommer fremmede.

Raceportræt – Shih Tzu

By Lene Harvig 17. mar. 2017 2 comments

Racen Shih Tzu stammer fra det gamle Tibet og bliver ofte betegnet som Østens løvehund. Oprindeligt blev racen brugt som tempelhund, der bragte gaver til det kinesiske hof. Allerede tilbage i det gamle Østen var Shih Tzu en majestætisk race og et symbol på elegance. I dag er racen ganske populær og ikke længere forbeholdt adelen.

​Raceportræt, Dansk-svensk gårdhund

By Lene Harvig 16. mar. 2017 No comments

Den dansk-svenske gårdhund er en race, som langt de fleste kender. Racen stammer fra Danmark, Sydsverige og Nordtyskland, og var tidligere fast inventar på de fleste bondegårde. Den dansk-svenske gårdhund blev, grundet dens lille størrelse og hurtighed, brugt til at fange mus og rotter i staldene. Med sin højlydte gøen udgjorde den samtidig en god vagthund, når fremmede kom til.

Raceportræt Rottweiler

By Lene Harvig 10. mar. 2017 No comments

Raceinfo

Rottweileren er kendetegnet ved sin meget robuste bygning og sit brede hoved. Racen tilhører de tungere hunderacer og alt efter kønnet varierer vægten. Tæverne vejer i gennemsnit mellem 35 – 45 kg og hannerne mellem 50 – 60 kg. Rottweileren udgør en fortrinlig arbejdshund og er tidligere blevet brugt som tjeneste-, vagt- og redningshund. I dag bruges rottweileren især som brugshund og ses derfor ofte på træningspladser. Rottweileren menes at stamme fra det gamle Romerrige, hvor den blev brugt som hyrdehund til kvæg. Senere blev racen videreudviklet i Tyskland og blev under 1. og 2. verdenskrig brugt som tjenestehund. Racen har også været at finde i det danske politi, men er med tiden blevet overgået af racer som schæferen og malinois.

Rottweileren er desværre ikke altid blevet præsenteret fra sin bedste side i medier og film, hvilket er en skam. Alle racer kræver motion, men særligt de lidt tungere racer kræver en god portion træning og disciplin. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om racens egenskaber som familiehund, da rottweileren er meget trofast og loyal over for sine ejere.

Hos tunge hunderacer er der risiko for udvikling af hoftedysplasi (HD). Det er dog ikke ensbetydende med at alle rottweilere nødvendigvis udvikler HD. Men man bør som ejer være opmærksom på dette og spring- og gåture op og ned ad trapper bør begrænses. Det kan være svært som ejer at genkende symptomerne på HD, men heldigvis tjekkes dette ved det årlige besøg hos dyrlægen. Dyrlægen kan fastslå diagnosen ud fra en klinisk vurdering samt røntgen.

Racen har en forventet levetid på 8 – 10 år, som er meget typisk for racer i den størrelsesorden. På trods af den kortere levetid sammenlignet med små racer er man garanteret en loyal hund, der ikke viger fra sin ejers side.


Hvalp

Store hunde er længere tid om at være fuldt udvokset sammenlignet med små hunde og rottweileren er ingen undtagelse. Racen vil have nået sin fulde størrelse når den er 12 – 14 måneder gammel, men i modsætning til manges opfattelse er rottweileren først endeligt udviklet i 16 måneders-alderen. Man bør derfor fodre racen med hvalpefoder til den nærmer sig sine 16 måneder. Selvom hunden ikke ser ud til at vokse mere efter det første års tid, så finpudses knoglerne yderligere og hunden er derfor stadig under udvikling. Calcium (Ca) og fosfor (P) i den rette mængde er alt afgørende for udviklingen af knoglerne og netop de rette mængder findes i hvalpefoderet. Derudover anbefales et hvalpefoder med et samlet proteinindhold på omkring 30%.

Hos OLIVERS anbefaler vi vores Puppy Large Breed som både findes i vores Classic og Grain Free varianter. Puppy Large Breed indeholder den rette afbalancerede mængde Ca/P og har et proteinindhold på 29%. Puppy Large Breed har færre kcal pr. 100g sammenlignet med Puppy Small Breed, da store hundes energibehov pr. kg kropsvægt er lidt lavere sammenlignet med små hunderacer. Med OLIVERS hvalpefoder til store hunde er du med til at give optimale betingelser for en god vækst.


Måltider til hvalpen

Når hunden er hvalp, er mavens kapacitet endnu ikke færdigudviklet og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op. Grundet den lille mavestørrelse vil den få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i den tidlige hvalpeperiode. En rottweiler kan derfor i den tidlige hvalpeperiode sagtens føle sult nogle timer efter et måltid. Hvis man ikke ønsker, at hunden fortsat skal have sin foderration delt op i flere måltider, kan man reducere antallet af måltider når hunden er omkring 7- 8 mdr.

Det er særlig vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket for en optimal vækst. Bag på emballagen af OLIVERS hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for vores voksenfoder.


Adult – voksen

Når man skal vælge et voksenfoder til sin rottweiler, er det vigtigt at gå efter et foder, som passer til hundens behov. Er hunden kræsen eller et madøre? Bliver hunden flittigt brugt på træningsbanen og lever et aktivt liv, eller er den lidt til den runde side? Det kan være ganske frustrerende med en kræsen hund i den størrelse og i dag er det langt fra en sjældenhed at have en kræsen hund. Heldigvis har vi flere smagsvarianter hos OLIVERS og netop til den kræsne hund har vi rigtig gode erfaringer med vores Lamb Classic og Lamb Grain Free.

Rottweilen er en robust og tung hund, hvorfor det er særlig vigtigt at undgå overvægt, da det vil skabe unødvendig belastning på leddene. Det kan dog nogle gange være lettere sagt end gjort, særligt hvis man er indehaver af et madøre. Derfor har vi hos OLIVERS udviklet vores Weight Control serie, som indeholder færre kcal pr. 100 g sammenlignet med vores almindelige foder. I denne serie er fedtindholdet reduceret og fiberindholdet øget, hvilket tilsammen giver en god mæthed. Weight Control serien findes både i Classic og Grain Free.

Har man derimod en hund, som flittigt bliver brugt på træningsbanen og har brug for lidt ekstra energi til at holde den optimale vægt, skal man gå efter et foder med et øget energiindhold (kcal/100g). Ved denne type foder vil fedtindholdet være øget og foderet er dermed særligt godt egnet til aktive hunde.

Som hovedregel anbefaler vi foderpillestørrelsen Large til rottweileren, da hunden med denne pillestørrelse vil få tænderne brugt mest muligt. Rottweileren har et stort kæbeparti og en Large foderpille vil derfor være helt optimalt. Det er dog ikke altid, at hundene er af samme opfattelse og nogle foretrækker en lidt mindre foderpille. Hvis det er tilfældet, så er det en god idé at være opmærksom på ædehastigheden. Opleves den som værende for hurtig kan man fordele foderet enten på græs eller benytte madskåle, som har til formål at reducere ædehastigheden.


Senior

Store hunderacer lever i gennemsnit kortere tid end små racer og desværre er rottweileren ingen undtagelse. Det siges ofte, at en levetid på over 10 år hos en rottweiler er en foræring. Derfor betegnes racen som senior allerede når den er 8 år gammel og det anbefales derfor at skifte til seniorfoder fra 8-års alderen. Som hos alle andre ældre hunde vil der forekomme et naturligt slid på racens led og sener. Det er derfor vigtigt at gå efter et foder, der har et øget indhold af glukosamin og chondroitin, som er særligt godt for hundens led. OLIVERS seniorfoder har derfor et øget indhold af netop glukosamin og chondroitin, uanset om man vælger Classic eller Grain Free varianten.


Pelspleje hos Rottweileren

Rottweileren har en kort pels, som ikke kræver den store pelspleje. Man behøver derfor som ejer ikke at have skabet fuld af forskellige slags børster, men en god børste som let fjerner løse hår vil være en god investering. Her kan man gå efter en massagebørste, som vil være god til rottweilerens pels. Samtidig vil hunden få oplevelsen af at blive nusset ekstra godt om. Ønsker man samtidig en børste, som er med til at give pelsen en blank og skinnende overflade, kan pindsvinebørsten fra Buster være et rigtig godt valg.


På træningspladsen

Som nævnt ses rottweileren hyppigt på træningspladsen, og med god grund. Racen er generelt en god arbejdshund og har alle forudsætning for at være skøn brugshund. Men uanset om man træner sin rottweiler til at være brugshund eller en særdeles lydig familiehund, så kan det rette udstyr gøre træningen nem og sjov! Grundet rottweilerens kraftige kæbeparti og ikke mindst mange kræfter bør man altid gå efter udstyr som er stærkt og holdbart. En god startpakke til træningspladsen indeholder bolde, sele, line og masser af godbidder. Ønsker man at ”klikkertræne” sin hund, så er en klikker selvfølgelig også nødvendig.

Godbidderhttps://www.olivers.dk/hurtta-pro-traeningsline-gr...


Når man skal have godbidder på med træningspladsen eller gåturen, så er det en god idé at gå efter nogle godbidder, som er lette for hunden at spise. Det skal altså ikke være en godbid som er for stor og kræver al for meget arbejde. Derimod skal det være en godbid, som er hurtigt spist og let at få op af lommen. Vores populære Traning Bites er ganske gode til formålet og fås i flere smagsvarianter – og så er de kornfri.


Bolde

De fleste hunde elsker bolde både med og uden snor. Fælles for alle bolde bør være, at de skal være slidstærke. Hos OLIVERS forhandler vi bl.a. det populære mærke Chuckit, som leverer slidstærke bolde og andet legetøj til både haven, gåturen og træningspladsen. Boldene er ofte kendetegnet ved deres kraftige orange farve, som gør dem lette at se – også hvis de skulle blive smidt i højt græs. Bolde med snor kan være med at gøre legen mere levende for hunden, og er rigtig gode når der leges trækkelege, som de fleste hunde elsker.


Seler og liner

En god sele og line er en rigtig god investering, men det kan være en jungle at finde det helt rigtige til ens hund. Der er dog ingen tvivl om, at kvaliteten skal være i top til den stærke rottweiler. Når man vælger en sele, skal man som ejer vælge en model, der sidder godt på hunden. Dvs. at den ikke må lukke til for halsen, når hunden trækker. Derudover skal selen sidde til, men ikke mere stramt end at der er plads til to fingre mellem sele og hund. Ved valg af line bør man gå efter en model med en kraftig og solid karabinhage, som er let at fastspænde til sele eller halsbånd. Til rottweileren kan det være en fordel at gå efter en line med håndtag, så linen ikke på let vis glider ud af hånden. Hurtta Pro leverer både sele og line som vil være god på træningspladsen.


Den gode sele til gåturen

Der findes utallige seler på markedet, men særligt én sele ses oftere og oftere i gadebilledet – nemlig Julius-K9. Det er uden tvivl en populær sele pga. det smarte design, men der er også et punkt hvor selen skiller sig ud og egner sig særdeles godt til rottweileren. På selen til de store hunderacer er der placeret et solidt håndtag henover ryggen på hunden, som gør det let at holde hunden tæt ind til sig. Det kan være virkelig være en fordel når man krydser en trafikeret vej og har +45 kg ved sin side!

Raceportræt Fransk Bulldog

By Lene Harvig 26. feb. 2017 No comments


Race info

Den franske bulldog betegnes som en selskabshund og tilhører dermed de mindre racer. Dog befinder den sig i den tungere ende af selskabshunde og vejer gennemsnitligt 8-16 kg. Racen er, i modsætning til mange andre selskabshunde, meget muskuløs og kompakt bygget. Den robuste bygning afspejles i dens sind, hvor den franske bulldog er en meget selvstændig og til tider endda stædig hund. Den tætte bygning, kombineret med den flade snude og de store øjne, er meget karakteristisk for racen og det er ofte årsagen til, at den finder vej til mange mennesker hjerter.

Racen kommer i flere farvevariationer, hvoraf de hyppigste farver er brindle og fawn. Brindle betegner en mørkebrun pels med nuancer af lyse striber. Farven fawn betegner en lysere pels i cognac-farvede toner. Selv inden for farverne brindle og fawn ses variationer, hvoraf især farven brindle hos nogle bulldogs kan virke næsten helt sort.

Den franske bulldog tilhører ikke en af de mest motionskrævende racer og egner sig derfor godt som byhund. Det er en legesyg hund, som kan få smilet frem hos de fleste med dens karakteristiske grynten. Som ejer af en fransk bulldog er man sikret en trofast følgesvend, der sjældent takker nej til en godbid.

Det kan være svært ikke at falde for racens grynten og snorken, som er et af kendetegnene for racen. Men selvom gryntelydene er charmerende skal man som ejer være opmærksom på hundens vejrtrækning under fysisk anstrengelse og varmere vejrforhold. Racen er avlet med meget kort næsestop, hvilket vil sige at afstanden fra snuden til nederste del af panden er ganske kort. Det korte stop er ofte kombineret små tætte næsebor, som gør, at luftvejene bliver ”forkortet”. På den måde opstår et øget pres på luftvejene og dermed vejrtrækningen. Ved fysisk anstrengelse opstår et øget behov for ilt og ikke mindst afkøling. Hunde er ikke i stand til at regulere varmen på samme måde som mennesker og derfor nedkøler de kroppen gennem munden ved hurtig vejrtrækning. Hunde med kort stop kan derfor have besvær med at få luft nok under fysisk anstrengelse, og derfor egner den franske bulldog sig ikke som en følgesvend på løbeturen. Men dejlige gåture skal den ikke skånes for!


Hvalp

Den franske bulldog vil have nået sin fulde størrelse i en alder af 12 måneder, og dens vækst kan derfor betegnes som ganske intensiv. Derfor er det særligt godt at fodre med et næringsrigt foder fra start. Gå derfor altid efter et hvalpefoder med et proteinindhold så tæt på de 30% som muligt, hvor af størstedelen skal være af animalsk oprindelse. Et foderskift til voksenfoder kan foretages, når hunden er omkring 12 måneder gammel.

Mindre racer, som den franske bulldog, har, sammenlignet med store racer, et større energibehov pr. kg. kropsvægt. Det hænger sammen med deres kropsoverflade, der er tørre pr. kg. kropsvægt. Der skal således produceres mere energi for at opretholde den rette temperatur end hos de store racer. Derfor kræver racen et hvalpefoder med højere energiindhold end hvalpefoder til store hunde.

Hos Olivers anbefaler vi gennem hele hvalpeperioden vores kornfri hvalpefoder Start Grain Free. Dette produkt indeholder flere kcal pr. 100 g sammenlignet med OLIVERS Large breed foder og tager netop højde for racens energibehov.


Måltider til hvalpe

Når hunden er hvalp, er mavens kapacitet endnu ikke færdigudviklet, og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op. Grundet den lille mavestørrelse vil den hurtigt få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i den tidlige hvalpeperiode. En fransk bulldog kan derfor sagtens føle sult nogle timer efter et måltid. Det er særlig vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket for en optimal vækst. Bag på emballagen af Olivers hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for vores voksenfoder.Adult - voksen

Hvad angår voksenfoder til den franske bulldog er der som udgangspunkt frit valg på alle hylder i OLIVERS Adult serien. Dog oplever rigtig mange ejere, at racen har tendens til tør hud og kløe, hvoraf de har oplevet en klar forbedring ved kornfrit foder. Derfor vælger mange ejere til franske bulldogs vores Fish Grain Free, som er kornfrit og derudover her et højt indhold af fiskeolie og omega-3-fedtsyrer.

Som hovedregel anbefaler vi foderpillestørrelsen small til mindre hunde, men den franske bulldog er en race som kan have gavn af en medium foderpillestørrelse. Det er en hund som ofte er glad for at spise sit foder ganske hurtigt og det kan resultere i, at det ryger op igen. Ved at give medium foderpillestørrelse tvinges den i større grad til at tygge på foderet og dermed sænkes ædehastigheden automatisk, som derved kan reducere hyppigheden af opkast.

Da det er en race som ofte spiser ganske hurtigt, er der til det formål udviklet specielle madskåle, som nedsætter ædehastigheden. De fås i to varianter hos Olivers; den ene formet som en labyrint og den anden formet med runde pigge. Det er dog ikke alle bulldogs som har tålmodighed til disse skåle, da deres korte næsestop kan være lidt af en udfordring. Det afhænger i stor grad af, hvor madglad hunden er. Har man en meget madglad hund, kan skålen være en fordel. Sidst, men ikke mindst, så skal størrelsen på skålen selvfølgelig passe til hunden, og ofte vil det være en small el. medium.Senior

Selvom den franske bulldog tilhører klassen selskabshunde, så ligner de lidt mere de mellemstore hunde, når det angår levetid. Racen lever gerne længere end 10 år, men tættere på 10 end 15 år. Derfor betegnes racen som senior tidligere end andre hunde i selskabsklassen, og man betragter dem som senior fra 8-9 år. Det anbefales derfor at skifte til seniorfoder fra 8-års alderen. Som tidligere nævnt opleves det at racen kan være disponeret for allergilignende symptomer, som mange ejere oplever reduceres ved fodring med et kornfrit foder. Heldigvis fås OLIVERS seniorfoder både som Classic og Grain Free (kornfri variant). Hos alle ældre hunde vil der forekomme et naturligt slid på racens led og sener. Derfor er Senior Grain Free særligt egnet til ældre franske bulldogs, grundet det høje indhold af glukosamin og chondroitin. Både glukosamin og chondroitin er med til at skabe optimale betingelser for den franske bulldogs led.


Pelspleje hos en fransk bulldog

Hvad angår pelspleje hos en fransk bulldog, så fristes man næsten til at sige, at man har skudt papegøjen. Det er race som kræver utrolig lidt pelspleje! Selvom det hverken er en hund som fælder mere eller mindre end gennemsnit, vil det dog ikke syne af meget, grundet den korte pels. Man kan derfor med fordel investerer i en massagebørste, som let fjerner løse hår. Det vil være en hel fornøjelse for hunden at blive redt og nusset med massagebørsten. Man kan med fordel vælge massagebørsten fra mærket Buster, og her anbefales en størrelse størrelse medium til den franske bulldog.

Den franske bulldog har til gengæld en del hudfolder omkring hals og næse, og det er derfor vigtigt at holde området rent. Huden mellem folderne er ekstra udsat infektioner, særligt hvor salv og spyt kan samle sig. I spyttet indgår nemlig enzymer og bakterier, som kombineret med fugt danner grobund for infektioner. Derfor bør man hyppigt tjekke hudfolderne efter og om nødvendigt rense dem. Til at rense hudfolderne anbefaler vi sølvvand fra B&B. Det er naturens eget antibiotikum og er særligt velegnet til små rifter, sår og irriteret hud. Det har en desinficerende effekt og er derved med til at holde området rent.

Selvom den franske bulldog er et ganske robust væsen, så kan det være en god ide med lidt ekstra hjælp i de kolde tider. Grundet dens korte pels vil den være mere følsom overfor et koldt klima og en jakke kan være en god ide. Særligt om vinteren er de mere modtagelige for kulde, og man bør derfor altid have en vinterjakke klar i garderoben. Selvom hunden er dækket af pels, er det vigtigt at holde hunden varm omkring brystet og maven. Vi anbefaler derfor Buster vinterjakke, som går et godt stykke under maven.Til gåturen

Som nævnt har den franske bulldog et kort næsestop, og det er derfor vigtigt ikke at blokere vejrtrækningen på gåturen. Hvis man har en hund som trækker meget i snoren og samtidig har snoren fastspændt i halsbåndet, så trykker halsbåndet ind på luftrøret og belaster vejrtrækningen yderligere. Derfor kan det være en god ide at benytte en sele på gåturen, som ikke blokerer for luftvejene. Til den robuste bulldog anbefaler vi selen fra Julius K9 i størrelse mini, som fås i farverne sort og rød. Som en sej detalje er logoet på siden beklædt med velcro, og kan derfor skiftes ud med andre tags, f.eks. "Queen" eller et dannebrosflag.

// Nina Mieritz

Raceportræt Malteser

By Lene Harvig 2. feb. 2017 No comments

Raceportræt - Malteser

Race info
Malteseren tilhører de helt små racer og vejer sjældent over 5 kg som fuldvoksen. Den er karakteriseret ved at være en skøn lille selskabshund med et ansigt, som kan få de fleste hjerter til at smelte. På trods af at være en selskabshund og dermed ikke den mest oplagte træningshund, er det en kvik race, som sagtens kan lære alverdens tricks.

Racen stammer, som navnet måske indikerer, fra Malta og kan spores flere hundrede år tilbage. Allerede dengang var det en velkendt selskabshund, men da selskabshunde, i modsætning til i dag ikke var en hver mands eje, tilhørte racen ofte overklassen. I dag ses racen heldigvis langt oftere i gadebilledet, hvilket hænger sammen med dens lille praktiske størrelse og milde sind.

Da malteseren oprindeligt er tiltænkt som en selskabshund, er det ikke en race som ligger i toppen af de motionskrævende hunde, som f.eks. hyrdehunde. Men selvom den ikke er avlet til at tilbageligge store distancer, så skal man ikke tage fejl af, at det er en ganske intelligent og vagtsom hund. Det var nemlig ikke usædvanligt, at man i gamle dage havde mindre hunde som en malteser gående sammen med store hunde. På den måde kunne de med deres gode hørelse nemt advare de store hunde, som dermed klarede jobbet som reel vagthund. Selvom malteseren dog er en vagtsom hund, er den ganske mild af sind og vil derfor egne sig ganske udmærket som førstegangshund. Deres pels kan dog kræve lidt arbejde, og derfor er det en god ide at alliere sig med pelspleje og gode børster.

Grundet malteserens lille størrelse og pels er det ikke en hund, som er særligt egnet til et alt for koldt klima. Det skal derfor ikke være særlig koldt hjemme i Danmark, før den vil komme til at fryse, hvis den er alt for længe udenfor. Netop dens særlige fine pels gør, at racen ikke fælder og døjer man med en mild grad af allergi, så kunne malteseren være et godt valg!


Hvalp
Malteseren hører til de helt små racer med en typisk slutvægt på omkring 3 – 4 kg og betegnes også som en ”Toy-breed”. Som hvalp vil den have nået sin fulde størrelse langt tidligere end de store hunde og vil være fuldt udvokset i en alder af 10-12 måneder. Det er ganske kort tid sammenlignet med gran danois, som er dobbelt så lang tid om at udvikles. Der er altså derfor tale om en intensiv vækst, og derfor er det særligt vigtigt at fodre sin malteser-hvalp med et godt næringsrigt hvalpefoder fra start. Et foderskift til voksenfoder kan foretages, når hunden er knap 12 måneder.

Små hunderacer, som malteseren, har et større energibehov pr. kg kropsvægt sammenlignet med store racer. Det hænger sammen med, at deres volume-forhold er større pr. kg. kropsvægt. Der skal således produceres mere energi for at opretholde den rette temperatur hos malteseren end hos de store racer. Derfor kræver malteseren et hvalpefoder med højere energiindhold end hvalpefoder til store hunde.

Hos Olivers anbefaler vi vores Start Grain Free, som er kornfrit, gennem hele hvaleperioden. Denne indeholder flere kcal pr. 100 g sammenlignet med Start Large Breed foderet og tager netop højde for malteserens energibehov. En anden ting som er vigtigt for malteseren er størrelsen på foderpillen. Dens lille kæbeparti skal kunne følge med, og derfor skal den have small foderpille, som også er i vores Start serie. Vi anbefaler et foderskift til voksenfoder når hunden er 10-12 mdr.


Måltider til en malteser
Malteseren har ligeledes en lille mave, og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op i portioner. Grundet den lille mavestørrelse vil den hurtigt få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i hvalpeperioden. Malteseren kan derfor sagtens føle sult nogle timer senere efter et måltid. Det er særligt vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket grundet dens vækst. Bag på emballagen af OLIVERS hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for OLIVERS voksenfoder


Adult - voksen
Har man en hund, hvor der ingen særlige hensyn skal tages i forhold til foder, så er der frit valg på alle hylder i Olivers Adult serie. Vi anbefaler small i foderpillestørrelse til maltesere, så det passer til deres kæbeparti. Mange maltesere bliver dog brugt til udstilling og her kan vi anbefale vores Fish Grain Free. Foderet har et højt indhold af fiskeolie og Omega-3 fedtsyrer, og er et foder, som er særligt godt for pelsen.

Hos Olivers er du altid garanteret et godt kvalitetsfoder, og vi er af den overbevisning, at din hund kun fortjener det bedste. Så når man nu alligevel er den heldige indehaver af en skøn lille malteser, hvorfor så ikke også servere maden i fin lille skål perfekt til den lille hund? En malteser skal have adgang til foderet i en skål, der passer til deres lille størrelse, ofte str. small. Se dem alle her.


Senior
Der kan være flere fordele ved at have en malteser, og en af dem er, at små hunde lever længere end store hunde. Malteseren er en livsglad lille spirrevip, som gerne bliver 13-15 år. Dog er det ikke udsædvanligt, at nogle lever længere. Det store spørgsmål er så, hvornår en malteser bliver betegnet som senior, og hvornår man bør skifte over til seniorfoder? Malteseren bliver betragtet som senior når den er 10-11 år gammel, og man kan derfor med god samvittighed skifte til senior omkring 10-års alderen. Alle ældre hunde har gennem deres levetid opnået et naturligt slid på deres led, og derfor er vores Senior Grain Free særligt egnet til ældre hunde grundet det høje indhold af glukosamin og chondroitin. Både glukosamin og chondroitin er med til at skabe optimale betingelser for malteserens led.


Pelspleje hos en malteser
Som nævnt er malteseren en velkendt race på hundeudstillinger, men dens søde ydre kræver lidt mere end en blot badetur ved stranden i hverdagen. Maltesere har en ganske fin pels, hvoraf hyppig børstning kræves. Man kan med fordel vælge en børste, som får pelsen til at skinne. Mange vælger derudover at få malteserens pels trimmet hos en hundesalon for at give pelsen den bedst mulige fremtoning. Men det er ikke blot af forfængelige årsager, at maltesere kræver lidt ekstra pleje.

Racen er nemlig kendt for at have tendens til tårestriber, der fremstår som røde striber i hårene ned langs øjnene. Når tårerne, som er enzymholdige, kommer i kontakt med bakterier på huden og i pelsen, dannes disse rødlige striber. Hvis tårestriberne får lov til at side, vil det over længere tid begynde at irritere huden og derved er der mulighed for infektioner. Heldigvis er der råd for tårestriber, og et godt råd er at holde området så rent som muligt. Hos Olivers anbefaler vi KW Diamantøjne, som effektivt fjerner misfarvninger ved øjnene og er med til at holde området rent.

Grundet malteserens fine pels kombineret med den lille størrelse, er racen langt mere følsom over for skiftende klima sammenlignet med racer som f.eks. alaskan malamut. Særligt om vinteren er de mere modtagelige overfor kulde, og man bør derfor altid have en vinterjakke klar i garderoben. Nogle vil måske mene, at beklædning til hunde er et modefænomen fra den vestlige verden, men faktisk allerede ved temperature lige over frysepunktet er det nødvendigt at hjælpe lidt på vej med varmen. Malteseren er nemlig ikke en race, som er skabt til at begå sig i et koldt klima. I dag findes der heldigvis en lang række muligheder for at hjælpe de små firbenede væsener med at holde varmen.


//Nina Mieritz
Stud. Cant. Scient. Animal ScienceRaceportræt

RSS-feed

​Raceportræt – Coton de Tulear - Bomuldshunden

By Lene Harvig 1. aug. 2017 No comments

Raceinfo

Racen Coton de Tulear bedre kendt under navnet bomuldshund er en aldeles populær race. Udover racens lille størrelse og blide temperament, er der særligt en ting som forstærker racens popularitet, nemlig dens pels. Pelsen minder i høj grad om hår fremfor pels, hvilket kombineret med racens milde fældning, gør hunden allergivenlig. Den særlige pels kræver dog ekstra pelspleje i form af hyppige bade samt børstning, og det skal man have med i sin betragtning, hvis man overvejer denne race.

Raceportræt Bichon Havanais

By Lene Harvig 24. jul. 2017 No comments

Bichon Havanais er en lille selskabshund med en slutvægt på 3- 6 kg alt afhængig af køn, og betegnes dermed som en Toy Breed. Racen er ikke specielt motionskrævende, hvilket gør den ganske populær blandt byboere. Racen egner sig samtidigt som familiehund, og betegnes som pålidelig og blid af sind. Selvom nogle Bichon Havanaisere trimmes korthåret, så har racen anlæg for lang pels. Det betyder, at racen kræver mere pelspleje end korthårede hunderacer.

Raceportræt - Eurasier

By Lene Harvig 10. jul. 2017 5 comments

Eurasieren kendes ved dens bløde, bamselignende udseende, som giver enhver lyst til at stryge fingrene igennem dens tykke pels. Racen er Europas svar på en spidshund og blev officielt godkendt som race tilbage i 1973. Det var ønsket om en rolig, afbalanceret hund med udgangspunkt i en chow chow og wolfspitz, som førte til de første udgaver af eurasieren. Senere hen blev den yderligere krydset med samojeden, og sådan nåede racen frem til den, vi kender i dag.

Raceportræt Golden Retriever

By Lene Harvig 14. maj 2017 No comments

Golden Retrieveren har igennem en lang årrække været en af de mest populære hunderacer i Danmark – og hvis man nogensinde har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med racen, så kan man godt forstå hvorfor! Racen er karakteriseret ved sin imødekommenhed, tolerance og venlige sind.

​Raceportræt – Samojedhund

By Lene Harvig 13. apr. 2017 No comments

Samojedhunden er én blandt mange spidshunderacer, der kendes på dens snehvide, kraftfulde pels og smilende ansigt. Det er en race, som er ganske hengiven og kærlig overfor sin ejer og ofte meget legesyge. Racen blev oprindeligt avlet til at vogte rensdyr og fungere som slædehunde i Nordrusland. Historien fortæller, at samojedhundene også fik lov til at sove hos deres hundeførere på slædeekspeditioner for at holde dem varme om natten. Hvorvidt det har været med til at gøre samojedhunden til en hengiven race vides ikke, men ingen tvivl om, at racen i dag er yderst kærlig overfor sine ejere. Samojedhunden udgør dog bestemt ingen vagthund, men kan alligevel have tendens til gøen, når der kommer fremmede.

Raceportræt – Shih Tzu

By Lene Harvig 17. mar. 2017 2 comments

Racen Shih Tzu stammer fra det gamle Tibet og bliver ofte betegnet som Østens løvehund. Oprindeligt blev racen brugt som tempelhund, der bragte gaver til det kinesiske hof. Allerede tilbage i det gamle Østen var Shih Tzu en majestætisk race og et symbol på elegance. I dag er racen ganske populær og ikke længere forbeholdt adelen.

​Raceportræt, Dansk-svensk gårdhund

By Lene Harvig 16. mar. 2017 No comments

Den dansk-svenske gårdhund er en race, som langt de fleste kender. Racen stammer fra Danmark, Sydsverige og Nordtyskland, og var tidligere fast inventar på de fleste bondegårde. Den dansk-svenske gårdhund blev, grundet dens lille størrelse og hurtighed, brugt til at fange mus og rotter i staldene. Med sin højlydte gøen udgjorde den samtidig en god vagthund, når fremmede kom til.

Raceportræt Rottweiler

By Lene Harvig 10. mar. 2017 No comments

Raceinfo

Rottweileren er kendetegnet ved sin meget robuste bygning og sit brede hoved. Racen tilhører de tungere hunderacer og alt efter kønnet varierer vægten. Tæverne vejer i gennemsnit mellem 35 – 45 kg og hannerne mellem 50 – 60 kg. Rottweileren udgør en fortrinlig arbejdshund og er tidligere blevet brugt som tjeneste-, vagt- og redningshund. I dag bruges rottweileren især som brugshund og ses derfor ofte på træningspladser. Rottweileren menes at stamme fra det gamle Romerrige, hvor den blev brugt som hyrdehund til kvæg. Senere blev racen videreudviklet i Tyskland og blev under 1. og 2. verdenskrig brugt som tjenestehund. Racen har også været at finde i det danske politi, men er med tiden blevet overgået af racer som schæferen og malinois.

Rottweileren er desværre ikke altid blevet præsenteret fra sin bedste side i medier og film, hvilket er en skam. Alle racer kræver motion, men særligt de lidt tungere racer kræver en god portion træning og disciplin. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om racens egenskaber som familiehund, da rottweileren er meget trofast og loyal over for sine ejere.

Hos tunge hunderacer er der risiko for udvikling af hoftedysplasi (HD). Det er dog ikke ensbetydende med at alle rottweilere nødvendigvis udvikler HD. Men man bør som ejer være opmærksom på dette og spring- og gåture op og ned ad trapper bør begrænses. Det kan være svært som ejer at genkende symptomerne på HD, men heldigvis tjekkes dette ved det årlige besøg hos dyrlægen. Dyrlægen kan fastslå diagnosen ud fra en klinisk vurdering samt røntgen.

Racen har en forventet levetid på 8 – 10 år, som er meget typisk for racer i den størrelsesorden. På trods af den kortere levetid sammenlignet med små racer er man garanteret en loyal hund, der ikke viger fra sin ejers side.


Hvalp

Store hunde er længere tid om at være fuldt udvokset sammenlignet med små hunde og rottweileren er ingen undtagelse. Racen vil have nået sin fulde størrelse når den er 12 – 14 måneder gammel, men i modsætning til manges opfattelse er rottweileren først endeligt udviklet i 16 måneders-alderen. Man bør derfor fodre racen med hvalpefoder til den nærmer sig sine 16 måneder. Selvom hunden ikke ser ud til at vokse mere efter det første års tid, så finpudses knoglerne yderligere og hunden er derfor stadig under udvikling. Calcium (Ca) og fosfor (P) i den rette mængde er alt afgørende for udviklingen af knoglerne og netop de rette mængder findes i hvalpefoderet. Derudover anbefales et hvalpefoder med et samlet proteinindhold på omkring 30%.

Hos OLIVERS anbefaler vi vores Puppy Large Breed som både findes i vores Classic og Grain Free varianter. Puppy Large Breed indeholder den rette afbalancerede mængde Ca/P og har et proteinindhold på 29%. Puppy Large Breed har færre kcal pr. 100g sammenlignet med Puppy Small Breed, da store hundes energibehov pr. kg kropsvægt er lidt lavere sammenlignet med små hunderacer. Med OLIVERS hvalpefoder til store hunde er du med til at give optimale betingelser for en god vækst.


Måltider til hvalpen

Når hunden er hvalp, er mavens kapacitet endnu ikke færdigudviklet og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op. Grundet den lille mavestørrelse vil den få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i den tidlige hvalpeperiode. En rottweiler kan derfor i den tidlige hvalpeperiode sagtens føle sult nogle timer efter et måltid. Hvis man ikke ønsker, at hunden fortsat skal have sin foderration delt op i flere måltider, kan man reducere antallet af måltider når hunden er omkring 7- 8 mdr.

Det er særlig vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket for en optimal vækst. Bag på emballagen af OLIVERS hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for vores voksenfoder.


Adult – voksen

Når man skal vælge et voksenfoder til sin rottweiler, er det vigtigt at gå efter et foder, som passer til hundens behov. Er hunden kræsen eller et madøre? Bliver hunden flittigt brugt på træningsbanen og lever et aktivt liv, eller er den lidt til den runde side? Det kan være ganske frustrerende med en kræsen hund i den størrelse og i dag er det langt fra en sjældenhed at have en kræsen hund. Heldigvis har vi flere smagsvarianter hos OLIVERS og netop til den kræsne hund har vi rigtig gode erfaringer med vores Lamb Classic og Lamb Grain Free.

Rottweilen er en robust og tung hund, hvorfor det er særlig vigtigt at undgå overvægt, da det vil skabe unødvendig belastning på leddene. Det kan dog nogle gange være lettere sagt end gjort, særligt hvis man er indehaver af et madøre. Derfor har vi hos OLIVERS udviklet vores Weight Control serie, som indeholder færre kcal pr. 100 g sammenlignet med vores almindelige foder. I denne serie er fedtindholdet reduceret og fiberindholdet øget, hvilket tilsammen giver en god mæthed. Weight Control serien findes både i Classic og Grain Free.

Har man derimod en hund, som flittigt bliver brugt på træningsbanen og har brug for lidt ekstra energi til at holde den optimale vægt, skal man gå efter et foder med et øget energiindhold (kcal/100g). Ved denne type foder vil fedtindholdet være øget og foderet er dermed særligt godt egnet til aktive hunde.

Som hovedregel anbefaler vi foderpillestørrelsen Large til rottweileren, da hunden med denne pillestørrelse vil få tænderne brugt mest muligt. Rottweileren har et stort kæbeparti og en Large foderpille vil derfor være helt optimalt. Det er dog ikke altid, at hundene er af samme opfattelse og nogle foretrækker en lidt mindre foderpille. Hvis det er tilfældet, så er det en god idé at være opmærksom på ædehastigheden. Opleves den som værende for hurtig kan man fordele foderet enten på græs eller benytte madskåle, som har til formål at reducere ædehastigheden.


Senior

Store hunderacer lever i gennemsnit kortere tid end små racer og desværre er rottweileren ingen undtagelse. Det siges ofte, at en levetid på over 10 år hos en rottweiler er en foræring. Derfor betegnes racen som senior allerede når den er 8 år gammel og det anbefales derfor at skifte til seniorfoder fra 8-års alderen. Som hos alle andre ældre hunde vil der forekomme et naturligt slid på racens led og sener. Det er derfor vigtigt at gå efter et foder, der har et øget indhold af glukosamin og chondroitin, som er særligt godt for hundens led. OLIVERS seniorfoder har derfor et øget indhold af netop glukosamin og chondroitin, uanset om man vælger Classic eller Grain Free varianten.


Pelspleje hos Rottweileren

Rottweileren har en kort pels, som ikke kræver den store pelspleje. Man behøver derfor som ejer ikke at have skabet fuld af forskellige slags børster, men en god børste som let fjerner løse hår vil være en god investering. Her kan man gå efter en massagebørste, som vil være god til rottweilerens pels. Samtidig vil hunden få oplevelsen af at blive nusset ekstra godt om. Ønsker man samtidig en børste, som er med til at give pelsen en blank og skinnende overflade, kan pindsvinebørsten fra Buster være et rigtig godt valg.


På træningspladsen

Som nævnt ses rottweileren hyppigt på træningspladsen, og med god grund. Racen er generelt en god arbejdshund og har alle forudsætning for at være skøn brugshund. Men uanset om man træner sin rottweiler til at være brugshund eller en særdeles lydig familiehund, så kan det rette udstyr gøre træningen nem og sjov! Grundet rottweilerens kraftige kæbeparti og ikke mindst mange kræfter bør man altid gå efter udstyr som er stærkt og holdbart. En god startpakke til træningspladsen indeholder bolde, sele, line og masser af godbidder. Ønsker man at ”klikkertræne” sin hund, så er en klikker selvfølgelig også nødvendig.

Godbidderhttps://www.olivers.dk/hurtta-pro-traeningsline-gr...


Når man skal have godbidder på med træningspladsen eller gåturen, så er det en god idé at gå efter nogle godbidder, som er lette for hunden at spise. Det skal altså ikke være en godbid som er for stor og kræver al for meget arbejde. Derimod skal det være en godbid, som er hurtigt spist og let at få op af lommen. Vores populære Traning Bites er ganske gode til formålet og fås i flere smagsvarianter – og så er de kornfri.


Bolde

De fleste hunde elsker bolde både med og uden snor. Fælles for alle bolde bør være, at de skal være slidstærke. Hos OLIVERS forhandler vi bl.a. det populære mærke Chuckit, som leverer slidstærke bolde og andet legetøj til både haven, gåturen og træningspladsen. Boldene er ofte kendetegnet ved deres kraftige orange farve, som gør dem lette at se – også hvis de skulle blive smidt i højt græs. Bolde med snor kan være med at gøre legen mere levende for hunden, og er rigtig gode når der leges trækkelege, som de fleste hunde elsker.


Seler og liner

En god sele og line er en rigtig god investering, men det kan være en jungle at finde det helt rigtige til ens hund. Der er dog ingen tvivl om, at kvaliteten skal være i top til den stærke rottweiler. Når man vælger en sele, skal man som ejer vælge en model, der sidder godt på hunden. Dvs. at den ikke må lukke til for halsen, når hunden trækker. Derudover skal selen sidde til, men ikke mere stramt end at der er plads til to fingre mellem sele og hund. Ved valg af line bør man gå efter en model med en kraftig og solid karabinhage, som er let at fastspænde til sele eller halsbånd. Til rottweileren kan det være en fordel at gå efter en line med håndtag, så linen ikke på let vis glider ud af hånden. Hurtta Pro leverer både sele og line som vil være god på træningspladsen.


Den gode sele til gåturen

Der findes utallige seler på markedet, men særligt én sele ses oftere og oftere i gadebilledet – nemlig Julius-K9. Det er uden tvivl en populær sele pga. det smarte design, men der er også et punkt hvor selen skiller sig ud og egner sig særdeles godt til rottweileren. På selen til de store hunderacer er der placeret et solidt håndtag henover ryggen på hunden, som gør det let at holde hunden tæt ind til sig. Det kan være virkelig være en fordel når man krydser en trafikeret vej og har +45 kg ved sin side!

Raceportræt Fransk Bulldog

By Lene Harvig 26. feb. 2017 No comments


Race info

Den franske bulldog betegnes som en selskabshund og tilhører dermed de mindre racer. Dog befinder den sig i den tungere ende af selskabshunde og vejer gennemsnitligt 8-16 kg. Racen er, i modsætning til mange andre selskabshunde, meget muskuløs og kompakt bygget. Den robuste bygning afspejles i dens sind, hvor den franske bulldog er en meget selvstændig og til tider endda stædig hund. Den tætte bygning, kombineret med den flade snude og de store øjne, er meget karakteristisk for racen og det er ofte årsagen til, at den finder vej til mange mennesker hjerter.

Racen kommer i flere farvevariationer, hvoraf de hyppigste farver er brindle og fawn. Brindle betegner en mørkebrun pels med nuancer af lyse striber. Farven fawn betegner en lysere pels i cognac-farvede toner. Selv inden for farverne brindle og fawn ses variationer, hvoraf især farven brindle hos nogle bulldogs kan virke næsten helt sort.

Den franske bulldog tilhører ikke en af de mest motionskrævende racer og egner sig derfor godt som byhund. Det er en legesyg hund, som kan få smilet frem hos de fleste med dens karakteristiske grynten. Som ejer af en fransk bulldog er man sikret en trofast følgesvend, der sjældent takker nej til en godbid.

Det kan være svært ikke at falde for racens grynten og snorken, som er et af kendetegnene for racen. Men selvom gryntelydene er charmerende skal man som ejer være opmærksom på hundens vejrtrækning under fysisk anstrengelse og varmere vejrforhold. Racen er avlet med meget kort næsestop, hvilket vil sige at afstanden fra snuden til nederste del af panden er ganske kort. Det korte stop er ofte kombineret små tætte næsebor, som gør, at luftvejene bliver ”forkortet”. På den måde opstår et øget pres på luftvejene og dermed vejrtrækningen. Ved fysisk anstrengelse opstår et øget behov for ilt og ikke mindst afkøling. Hunde er ikke i stand til at regulere varmen på samme måde som mennesker og derfor nedkøler de kroppen gennem munden ved hurtig vejrtrækning. Hunde med kort stop kan derfor have besvær med at få luft nok under fysisk anstrengelse, og derfor egner den franske bulldog sig ikke som en følgesvend på løbeturen. Men dejlige gåture skal den ikke skånes for!


Hvalp

Den franske bulldog vil have nået sin fulde størrelse i en alder af 12 måneder, og dens vækst kan derfor betegnes som ganske intensiv. Derfor er det særligt godt at fodre med et næringsrigt foder fra start. Gå derfor altid efter et hvalpefoder med et proteinindhold så tæt på de 30% som muligt, hvor af størstedelen skal være af animalsk oprindelse. Et foderskift til voksenfoder kan foretages, når hunden er omkring 12 måneder gammel.

Mindre racer, som den franske bulldog, har, sammenlignet med store racer, et større energibehov pr. kg. kropsvægt. Det hænger sammen med deres kropsoverflade, der er tørre pr. kg. kropsvægt. Der skal således produceres mere energi for at opretholde den rette temperatur end hos de store racer. Derfor kræver racen et hvalpefoder med højere energiindhold end hvalpefoder til store hunde.

Hos Olivers anbefaler vi gennem hele hvalpeperioden vores kornfri hvalpefoder Start Grain Free. Dette produkt indeholder flere kcal pr. 100 g sammenlignet med OLIVERS Large breed foder og tager netop højde for racens energibehov.


Måltider til hvalpe

Når hunden er hvalp, er mavens kapacitet endnu ikke færdigudviklet, og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op. Grundet den lille mavestørrelse vil den hurtigt få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i den tidlige hvalpeperiode. En fransk bulldog kan derfor sagtens føle sult nogle timer efter et måltid. Det er særlig vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket for en optimal vækst. Bag på emballagen af Olivers hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for vores voksenfoder.Adult - voksen

Hvad angår voksenfoder til den franske bulldog er der som udgangspunkt frit valg på alle hylder i OLIVERS Adult serien. Dog oplever rigtig mange ejere, at racen har tendens til tør hud og kløe, hvoraf de har oplevet en klar forbedring ved kornfrit foder. Derfor vælger mange ejere til franske bulldogs vores Fish Grain Free, som er kornfrit og derudover her et højt indhold af fiskeolie og omega-3-fedtsyrer.

Som hovedregel anbefaler vi foderpillestørrelsen small til mindre hunde, men den franske bulldog er en race som kan have gavn af en medium foderpillestørrelse. Det er en hund som ofte er glad for at spise sit foder ganske hurtigt og det kan resultere i, at det ryger op igen. Ved at give medium foderpillestørrelse tvinges den i større grad til at tygge på foderet og dermed sænkes ædehastigheden automatisk, som derved kan reducere hyppigheden af opkast.

Da det er en race som ofte spiser ganske hurtigt, er der til det formål udviklet specielle madskåle, som nedsætter ædehastigheden. De fås i to varianter hos Olivers; den ene formet som en labyrint og den anden formet med runde pigge. Det er dog ikke alle bulldogs som har tålmodighed til disse skåle, da deres korte næsestop kan være lidt af en udfordring. Det afhænger i stor grad af, hvor madglad hunden er. Har man en meget madglad hund, kan skålen være en fordel. Sidst, men ikke mindst, så skal størrelsen på skålen selvfølgelig passe til hunden, og ofte vil det være en small el. medium.Senior

Selvom den franske bulldog tilhører klassen selskabshunde, så ligner de lidt mere de mellemstore hunde, når det angår levetid. Racen lever gerne længere end 10 år, men tættere på 10 end 15 år. Derfor betegnes racen som senior tidligere end andre hunde i selskabsklassen, og man betragter dem som senior fra 8-9 år. Det anbefales derfor at skifte til seniorfoder fra 8-års alderen. Som tidligere nævnt opleves det at racen kan være disponeret for allergilignende symptomer, som mange ejere oplever reduceres ved fodring med et kornfrit foder. Heldigvis fås OLIVERS seniorfoder både som Classic og Grain Free (kornfri variant). Hos alle ældre hunde vil der forekomme et naturligt slid på racens led og sener. Derfor er Senior Grain Free særligt egnet til ældre franske bulldogs, grundet det høje indhold af glukosamin og chondroitin. Både glukosamin og chondroitin er med til at skabe optimale betingelser for den franske bulldogs led.


Pelspleje hos en fransk bulldog

Hvad angår pelspleje hos en fransk bulldog, så fristes man næsten til at sige, at man har skudt papegøjen. Det er race som kræver utrolig lidt pelspleje! Selvom det hverken er en hund som fælder mere eller mindre end gennemsnit, vil det dog ikke syne af meget, grundet den korte pels. Man kan derfor med fordel investerer i en massagebørste, som let fjerner løse hår. Det vil være en hel fornøjelse for hunden at blive redt og nusset med massagebørsten. Man kan med fordel vælge massagebørsten fra mærket Buster, og her anbefales en størrelse størrelse medium til den franske bulldog.

Den franske bulldog har til gengæld en del hudfolder omkring hals og næse, og det er derfor vigtigt at holde området rent. Huden mellem folderne er ekstra udsat infektioner, særligt hvor salv og spyt kan samle sig. I spyttet indgår nemlig enzymer og bakterier, som kombineret med fugt danner grobund for infektioner. Derfor bør man hyppigt tjekke hudfolderne efter og om nødvendigt rense dem. Til at rense hudfolderne anbefaler vi sølvvand fra B&B. Det er naturens eget antibiotikum og er særligt velegnet til små rifter, sår og irriteret hud. Det har en desinficerende effekt og er derved med til at holde området rent.

Selvom den franske bulldog er et ganske robust væsen, så kan det være en god ide med lidt ekstra hjælp i de kolde tider. Grundet dens korte pels vil den være mere følsom overfor et koldt klima og en jakke kan være en god ide. Særligt om vinteren er de mere modtagelige for kulde, og man bør derfor altid have en vinterjakke klar i garderoben. Selvom hunden er dækket af pels, er det vigtigt at holde hunden varm omkring brystet og maven. Vi anbefaler derfor Buster vinterjakke, som går et godt stykke under maven.Til gåturen

Som nævnt har den franske bulldog et kort næsestop, og det er derfor vigtigt ikke at blokere vejrtrækningen på gåturen. Hvis man har en hund som trækker meget i snoren og samtidig har snoren fastspændt i halsbåndet, så trykker halsbåndet ind på luftrøret og belaster vejrtrækningen yderligere. Derfor kan det være en god ide at benytte en sele på gåturen, som ikke blokerer for luftvejene. Til den robuste bulldog anbefaler vi selen fra Julius K9 i størrelse mini, som fås i farverne sort og rød. Som en sej detalje er logoet på siden beklædt med velcro, og kan derfor skiftes ud med andre tags, f.eks. "Queen" eller et dannebrosflag.

// Nina Mieritz

Raceportræt Malteser

By Lene Harvig 2. feb. 2017 No comments

Raceportræt - Malteser

Race info
Malteseren tilhører de helt små racer og vejer sjældent over 5 kg som fuldvoksen. Den er karakteriseret ved at være en skøn lille selskabshund med et ansigt, som kan få de fleste hjerter til at smelte. På trods af at være en selskabshund og dermed ikke den mest oplagte træningshund, er det en kvik race, som sagtens kan lære alverdens tricks.

Racen stammer, som navnet måske indikerer, fra Malta og kan spores flere hundrede år tilbage. Allerede dengang var det en velkendt selskabshund, men da selskabshunde, i modsætning til i dag ikke var en hver mands eje, tilhørte racen ofte overklassen. I dag ses racen heldigvis langt oftere i gadebilledet, hvilket hænger sammen med dens lille praktiske størrelse og milde sind.

Da malteseren oprindeligt er tiltænkt som en selskabshund, er det ikke en race som ligger i toppen af de motionskrævende hunde, som f.eks. hyrdehunde. Men selvom den ikke er avlet til at tilbageligge store distancer, så skal man ikke tage fejl af, at det er en ganske intelligent og vagtsom hund. Det var nemlig ikke usædvanligt, at man i gamle dage havde mindre hunde som en malteser gående sammen med store hunde. På den måde kunne de med deres gode hørelse nemt advare de store hunde, som dermed klarede jobbet som reel vagthund. Selvom malteseren dog er en vagtsom hund, er den ganske mild af sind og vil derfor egne sig ganske udmærket som førstegangshund. Deres pels kan dog kræve lidt arbejde, og derfor er det en god ide at alliere sig med pelspleje og gode børster.

Grundet malteserens lille størrelse og pels er det ikke en hund, som er særligt egnet til et alt for koldt klima. Det skal derfor ikke være særlig koldt hjemme i Danmark, før den vil komme til at fryse, hvis den er alt for længe udenfor. Netop dens særlige fine pels gør, at racen ikke fælder og døjer man med en mild grad af allergi, så kunne malteseren være et godt valg!


Hvalp
Malteseren hører til de helt små racer med en typisk slutvægt på omkring 3 – 4 kg og betegnes også som en ”Toy-breed”. Som hvalp vil den have nået sin fulde størrelse langt tidligere end de store hunde og vil være fuldt udvokset i en alder af 10-12 måneder. Det er ganske kort tid sammenlignet med gran danois, som er dobbelt så lang tid om at udvikles. Der er altså derfor tale om en intensiv vækst, og derfor er det særligt vigtigt at fodre sin malteser-hvalp med et godt næringsrigt hvalpefoder fra start. Et foderskift til voksenfoder kan foretages, når hunden er knap 12 måneder.

Små hunderacer, som malteseren, har et større energibehov pr. kg kropsvægt sammenlignet med store racer. Det hænger sammen med, at deres volume-forhold er større pr. kg. kropsvægt. Der skal således produceres mere energi for at opretholde den rette temperatur hos malteseren end hos de store racer. Derfor kræver malteseren et hvalpefoder med højere energiindhold end hvalpefoder til store hunde.

Hos Olivers anbefaler vi vores Start Grain Free, som er kornfrit, gennem hele hvaleperioden. Denne indeholder flere kcal pr. 100 g sammenlignet med Start Large Breed foderet og tager netop højde for malteserens energibehov. En anden ting som er vigtigt for malteseren er størrelsen på foderpillen. Dens lille kæbeparti skal kunne følge med, og derfor skal den have small foderpille, som også er i vores Start serie. Vi anbefaler et foderskift til voksenfoder når hunden er 10-12 mdr.


Måltider til en malteser
Malteseren har ligeledes en lille mave, og det kan være en god idé at dele den daglige foderration op i portioner. Grundet den lille mavestørrelse vil den hurtigt få en følelse af mæthed før dens egentlige energibehov er dækket. Derfor betegnes kapaciteten for foderoptagelsen som fysisk begrænset, særligt i hvalpeperioden. Malteseren kan derfor sagtens føle sult nogle timer senere efter et måltid. Det er særligt vigtigt, at hvalpens fulde energibehov bliver dækket grundet dens vækst. Bag på emballagen af OLIVERS hvalpefoder er angivet en fodervejledning, så du er sikker på, at din hvalp får den rette mængde foder. Det samme er gældende for OLIVERS voksenfoder


Adult - voksen
Har man en hund, hvor der ingen særlige hensyn skal tages i forhold til foder, så er der frit valg på alle hylder i Olivers Adult serie. Vi anbefaler small i foderpillestørrelse til maltesere, så det passer til deres kæbeparti. Mange maltesere bliver dog brugt til udstilling og her kan vi anbefale vores Fish Grain Free. Foderet har et højt indhold af fiskeolie og Omega-3 fedtsyrer, og er et foder, som er særligt godt for pelsen.

Hos Olivers er du altid garanteret et godt kvalitetsfoder, og vi er af den overbevisning, at din hund kun fortjener det bedste. Så når man nu alligevel er den heldige indehaver af en skøn lille malteser, hvorfor så ikke også servere maden i fin lille skål perfekt til den lille hund? En malteser skal have adgang til foderet i en skål, der passer til deres lille størrelse, ofte str. small. Se dem alle her.


Senior
Der kan være flere fordele ved at have en malteser, og en af dem er, at små hunde lever længere end store hunde. Malteseren er en livsglad lille spirrevip, som gerne bliver 13-15 år. Dog er det ikke udsædvanligt, at nogle lever længere. Det store spørgsmål er så, hvornår en malteser bliver betegnet som senior, og hvornår man bør skifte over til seniorfoder? Malteseren bliver betragtet som senior når den er 10-11 år gammel, og man kan derfor med god samvittighed skifte til senior omkring 10-års alderen. Alle ældre hunde har gennem deres levetid opnået et naturligt slid på deres led, og derfor er vores Senior Grain Free særligt egnet til ældre hunde grundet det høje indhold af glukosamin og chondroitin. Både glukosamin og chondroitin er med til at skabe optimale betingelser for malteserens led.


Pelspleje hos en malteser
Som nævnt er malteseren en velkendt race på hundeudstillinger, men dens søde ydre kræver lidt mere end en blot badetur ved stranden i hverdagen. Maltesere har en ganske fin pels, hvoraf hyppig børstning kræves. Man kan med fordel vælge en børste, som får pelsen til at skinne. Mange vælger derudover at få malteserens pels trimmet hos en hundesalon for at give pelsen den bedst mulige fremtoning. Men det er ikke blot af forfængelige årsager, at maltesere kræver lidt ekstra pleje.

Racen er nemlig kendt for at have tendens til tårestriber, der fremstår som røde striber i hårene ned langs øjnene. Når tårerne, som er enzymholdige, kommer i kontakt med bakterier på huden og i pelsen, dannes disse rødlige striber. Hvis tårestriberne får lov til at side, vil det over længere tid begynde at irritere huden og derved er der mulighed for infektioner. Heldigvis er der råd for tårestriber, og et godt råd er at holde området så rent som muligt. Hos Olivers anbefaler vi KW Diamantøjne, som effektivt fjerner misfarvninger ved øjnene og er med til at holde området rent.

Grundet malteserens fine pels kombineret med den lille størrelse, er racen langt mere følsom over for skiftende klima sammenlignet med racer som f.eks. alaskan malamut. Særligt om vinteren er de mere modtagelige overfor kulde, og man bør derfor altid have en vinterjakke klar i garderoben. Nogle vil måske mene, at beklædning til hunde er et modefænomen fra den vestlige verden, men faktisk allerede ved temperature lige over frysepunktet er det nødvendigt at hjælpe lidt på vej med varmen. Malteseren er nemlig ikke en race, som er skabt til at begå sig i et koldt klima. I dag findes der heldigvis en lang række muligheder for at hjælpe de små firbenede væsener med at holde varmen.


//Nina Mieritz
Stud. Cant. Scient. Animal Science