Din indkøbskurv er tom.

Swipe to the right

Fra dyrlægen

RSS-feed

​Katten – fodring, vandforsyning og aktivering

By Lene Harvig 1. aug. 2017 No comments

Katte er noget helt særligt. De er meget selvstændige, men kan samtidig være meget sociale væsener. Derudover er de ikke helt så pasningskrævende som hunde, og er derfor et populært kæledyr – hvilket man jo sagtens kan forstå! Med kattens selvstændighed følger det dog, at det kan være svært at holde styr på kattens foder- og vandindtag samt aktivitetsniveau. Dette indlæg omhandler, hvorfor det er vigtigt at fodre katten med et afbalanceret kattefoder, holde øje med vandindtaget og hvordan man kan hjælpe katten til en sund kropstilstand.

​Kemikaliefri beskyttelse mod lopper og flåter

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Når loppe- og flåtsæsonen for alvor begynder, reklameres der i stor stil for de velkendte pipetter og tabletter i kampen mod de ubudne gæster. Disse produkter er ganske effektive, men det er ikke alle dyr, som disse produkter egner sig til - herunder små hvalpe eller killinger under 8 uger. Dette skyldes indholdet af kemikalier i form af insekticider og pesticider. Her er det dog vigtigt at understrege, at når den angivne dosis og indlægssedlen følges, er produkterne udelukkende skadelige for lopper og flåter og altså ikke for vores hunde og katte. Men ønsker man derimod andre alternativer til de velkendte kommercielle produkter, er der heldigvis råd for det. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på nogle af de alternative kemikaliefrie produkter, der findes på markedet i kampen mod lopper og flåter. Fælles for alle produkter er, at de er miljøvenlige og lette at anvende.


Alternative produkter til bekæmpelse af lopper og flåter

Der er udviklet et utal af produkter til bekæmpelse af de uønskede gæster, også hvad angår alternative produkter. I dette indlæg jeg har valgt tre slags alternative produkter, som alle findes i OLIVERS sortiment. Det drejer sig om et produkt, der sættes fast i halsbåndet, en olie til pelsen og et fodersupplement. Fælles for alle produkter er, at de fri for kemikalier og insekterne kan derved ikke udvikle resistens.

KW Kryb Væk


Her er der tale om en olie, som sprayes over hele pelsen på enten hund eller kat. Olien vil danne en hinde, som forhindrer iltoptagelse hos lopper og flåter. Selvom lopper og flåters iltoptagelse er ganske anderledes end hos os mennesker, så er den stadig livsnødvendig for dem og de vil derfor dø efter kort tid, idet de forhindres ilt.

Sådan anvendes produktet

”KW Kryb Væk” er en olie, som vil lægge sig i pelsen. Derfor kræver produktet en hyppigere anvendelse sammenlignet med de kommercielle produkter. Når det er sagt, er det ganske let at anvende produktet. Først fordeles olien med den tilhørende spray over hele pelsen, hvorefter den gnides godt ind i pelsen. Pelsen bør være helt tør inden produktet fordeles, så man på den måde sikrer, at olien fordeles jævnt over det hele. Som med alle andre produkter varierer mængden alt efter dyrets størrelse. For eksempel bør man forvente ca. 25 ml til hund på 25 kg. Er der tale om en større eller mindre vægt, justeres produktet selvfølgelig derefter.

Til forskel fra andre produkter på markedet, skal ”KW Kryb Væk” doseres væsentligt oftere og behandlingen anbefales gentaget en gang ugentligt for at opretholde den forebyggende effekt. Ligeledes vil produktet blive vasket ud af pelsen ved hyppige bade og effekten vil derved mindskes. Når det er sagt, så tager en behandling ganske kort tid og bidrager samtidig til en blank pels. Produktet er lugtfrit og optages efter en halv til en hel time, så der er ingen grund til bekymring for olie i sofaen, hvis hunden eller katten er så heldig at måtte opholde sig der. Produktet kan desuden anvendes uanset alder!


OLIVERS Garlic Powder

”OLIVERS Garlic Powder” er et 100% naturprodukt og indeholder udelukkende hvidløg. Produktet er forarbejdet som granulat og er derfor let at tildele i foderet. Til trods for at der ikke er videnskabelig bevis for produktets virkning, er det hyppigt brugt blandt hundeejere. Det er vigtigt at understrege, at produktet udelukkende bør bruges til hunde og ikke egner sig til katte.

Sådan anvendes produktet

På emballagen af produktet er angivet en daglig dosis, som er bestemt efter hundens vægt. Det er vigtigt at overholde denne dosis, da hvidløg i store mængder kan være skadeligt for hunde. Hvidløgsgranulatet indeholder svovlholdige forbindelser, som er med til at give den karakteristiske lugt, som hvidløg har. Det er denne lugt, som menes at forhindre de uønskede gæster hos hunden. En klar fordel ved produktet er, at det er let at tildele og for nogle hunde vil de spise det med velbehag, mens andre helst er fri for den markante smag. Selvom produktet består af granulat, vil det stadig have en svag lugt af hvidløg.

Tickless Pet

”Tickless Pet” er en lille enhed som placeres i dyrets halsbånd og kan anvendes af både hunde og katte i alle alder. Enheden afgiver ultralyde med en frekvens på 40 KHz, som ligger uden for det spektrum som mennesker og dyr kan opfange med hørelsen (25-30 KHz). Lopper og flåter navigerer anderledes end os mennesker og reagerer på varmeændringer og lydbølgefrekvenser. Frekvensen fra Tickless Pet forhindrer deres optimale evne til at bide sig fast i huden på dyret.

Sådan anvendes produktet

Produktet sættes fast i halsbåndet på dyret, hvorfra det afgiver en frekvens på 40 KHz, som dækker i en rækkevide på 1,5 meter. På den måde er hele dyret dækket ind af disse ultralyde. Tickless egner sig ikke til en tur på stranden, da man ikke kan være sikker på produktets effekt, hvis det har været udsat for vand. Anvendes der jakker og dækkener i de kolde tider, er det vigtigt ikke at dække ”Tickless” til, da den derved ingen effekt vil have. Lydbølgerne vil nemlig blive væsentligt reduceret under en sådan beklædning. Produktet virker i op til 12 måneder og skal derefter udskiftes med et nyt. Alt i alt er det et ganske let anvendeligt produkt og man behøver ikke tænke meget over gentagne behandlinger, da der opnås effekt efter 24 timer.

KW Tic-Clip

”Tic-Clip” minder i høj grad om ”Tickless Pet”, som også fastgøres i halsbåndet. I modsætning til Tickless Pet virker Tic-Clip ved at udsende et magnetfelt, der omkranser dyret. Det lyder måske en anelse abstrakt, men det er vigtigt at huske på, at lopper og flåter navigerer langt anderledes end os mennesker. Deres forben er i stand til at opfange bittesmå vibrationer og netop disse forstyrres ved magnetfeltet, som dannes af Tic–Clip. Produktet er derfor uafhængigt er dyrets størrelse og pels og kræver ingen umiddelbare forbehold før brug. Produktet har en forventet levetid på op til 2 år og påvirker hverken os mennesker eller dyr.

Sådan anvendes produktet

I pakken medfølger selve Tic-Clip, men også to ringe, som alle sættes fast i halsbåndet i forlængelse af hinanden. Efter 5 dage er der opnået fuld beskyttelse. For at sikre en optimal effekt af produktet skal det rengøres i rindende vand hver 14. dag, hvorefter det igen fastspændes på dyret. Magnetfeltet har som nævnt ingen skadelig effekt og kan derfor sagtens anvendes af hvalpe og killinger, da ingen kemikalier er involveret.


Take home massage

Fælles for alle nævnte produkter er, at de er 100% fri for kemikalier og dermed ganske miljøvenlige. Det er dog vigtigt at søge dyrlæge, hvis der er tale om en svær grad af angreb fra lopper og flåter. Derudover er det vigtigt at huske på, at en stor del af lopper og flåter lever i det omkringliggende miljø, både i hjem og have, og man derfor altid bør gøre hyppigt rent og lufte ud for at undgå dem så vidt som muligt.

Det kan være nødvendigt at behandle med kommercielle produkter under et loppeangreb for at komme problemet helt til livs. Herefter kan man fortsætte med de alternative produkter, som forebyggelse mod de uønskede gæster. Læs altid indlægssedlen, uanset hvilket produkt du vælger at benytte dig af.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

​Lopper og flåter hos hund og kat

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Loppe- og flåtsæsonen er over os og bare tanken om de ubudne gæster, giver myrekryb hos de fleste. Når temperaturen stiger efter en kold vinter og foråret så småt tager fat, så begynder loppe-og flåtsæsonen for alvor. Lopper og flåter er parasitter (ektoparasitter), som lever uden på huden af vores hunde og katte. Her nyder de godt af dyrenes blod og når de bider sig fast i huden, kan det give anledning til kløe. Som de fleste ved, lever parasitterne også andre steder end på vores dyr, f.eks. i buske og steder med højt græs. Men vidste du, at et af deres foretrukne steder ligeledes er i vores tæpper, gulvsprækker, sofaer og senge? Derfor er det en fordel at behandle din hund og kat mod uønskede gæster, som lopper og flåter. Lige så vigtigt er det dog at forebygge disse angreb. Det kan være en jungle at finde rundt i alle de muligheder, som findes på markedet. Både hvad angår de kommercielle og mere alternative produkter. I dette blogindlæg får du et samlet overblik over de mest populære loppe- og flåtmidler på markedet.

Hvordan finder jeg det rigtige loppe- og flåtmiddel til mit kæledyr?

Der findes et hav af forskellige produkter til at behandle samt forebygge mod lopper og flåter. Produkterne varierer især i virketid og ikke mindst i måden, de anvendes på. Når der tales om kommercielle produkter, findes der to typer; tabletter og ”spot-on” midler. Spot-on midlerne dækker de velkendte pipetter samt sprays, som dryppes eller sprayes henover nakke og ryg på hunde og katte. Uanset om man benytter tabletter eller pipetter i kampen mod flåter og lopper, er det vigtigt at vælge et produkt, der egner sig specifikt til hund eller kat. Sørg derfor altid for at undersøge om produktet henvender sig til hund eller kat. Dernæst skal man vælge et produkt, som egner sig til dyrets vægtklasse. På pakkerne er angivet et vægtinterval, som dyret bør ligge imellem.


Spot-on midler

Spot-on midler påføres på hundens eller kattens ryg mellem skulderbladene. Det er vigtigt at skille pelsen til side, så huden bliver synlig. Det er nemlig på huden, produktet skal fordeles. Der forekommer et naturligt fedtlag på huden og det er her produktet fordeles. Produktet afgives henover de næste ca. 4 uger, hvorfor man bør gentage behandlingen hver 4. uge. Når produktet er fordelt, vil lopperne, når de kommer i kontakt med huden, dø inden for de første 24 timer. Man skal dog være opmærksom på, at størstedelen af lopperne lever i hundens eller kattens omgivelser og derfor vil der hele tiden være chance for, at nye lopper forsøger at bide sig fast i huden. Det vil dog være uden held og det første tegn på at produktet virker er ved nedsat kløe hos hund og kat. Da produkterne binder sig til hudfedtet, vil hyppige vaske altså kunne nedbringe virkningen af midlet og man bør derfor ikke kombinere behandlingen med bade før og under. Dermed ikke sagt at man under ingen omstændigheder må bade sine dyr, men man bør have i mente, at det nedsætter virkningen af produktet.

Der findes som sagt mange varianter af disse spot-on midler. I princippet kan det lidt sammenlignes med udvalget af smertestillende til os mennesker, som også indeholder forskellige virkestoffer. Effekten er dog mere eller mindre den samme med små variationer. Størstedelen af spot-on midlerne indeholder virkestoffer, der udelukkende dræber de uønskede parasitter. Men der findes også spot-on midler, hvor produkterne ydermere hæmmer udviklingen af æg og larver, som f.eks. Frontline ComboVet.


Her får du en samlet guide over de mest populære spot-on midler i OLIVERS sortiment:

Frontline – varianter findes til både hunde og katte.

 • Frontline ComboVet
  • Indeholder to primære virkestoffer, som dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet. Derudover indeholder produktet methopren, som forhindrer udviklingen af æg, larver og pupper.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline PourOn
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline Spray
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Advantage Vet varianter findes til både hunde og katte

 • Produktet angriber parasitternes nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Produktet angriber loppers nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Bayvantic egner sig udelukkende til hunde


Prac-Tic - egner sig udelukkende til hunde

 • Angriber parasitternes nervesystem og dræber inden for 24 timer.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!


Tyggetabletter

En anden type loppe- og flåtmiddel som også findes på markedet, er tyggetabletter fra Capstar og Program Vet. Som navnet indikerer, gives disse tabletter oralt og der er altså ikke tale om et produkt, som skal fordeles henover nakke og ryg. Tyggetabletter kan enten være langtidsvirkende eller hurtigtvirkende. De langtidsvirkende har en forebyggende effekt, mens de hurtigtvirkende udelukkende har en behandlende effekt.

I OLIVERS sortiment finder du to typer af tyggetabletter, hhv. Program Vet og Capstar.


Capstar - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber udelukkende voksne lopper og dræber disse indenfor 24 timer.
 • Virker inden for 15-30 minutter.
 • INGEN langtidsvirkning, har udelukkende behandlende effekt på igangværende loppeangreb.

Program Vet - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber æg- og larvestadiet hos lopper. Dog har produktet ingen effekt på voksne lopper.
 • Langtidsvirkende! Produktet virker derfor forebyggende mod udvikling af voksne lopper.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!Gode råd til forebyggelse af ubudne gæster

Da det kun er en lille del af lopper og flåter, som lever på vores kæledyr, er det vigtigt også at bekæmpe og forebygge mod ubudne gæster i resten af hjemmet. Det er derfor en god idé at være flittig med støvsugeren de steder, hvor der er dejligt at være for lopperne og flåterne. Det gælder gulvtæpper, gulvsprækker og møbler. Samtidig er det effektivt at vaske både vores eget sengetøj, men også de tæpper, som hunden eller katten benytter. Her er det vigtigt at vaske ved høje temperaturer. Hvis man har mere end et dyr, bør alle dyr behandles for at mindske udbruddet.

Det er ikke alle dyr eller hjem, som er lige disponeret for ubudne gæster. Derfor kan behandlingen og forebyggelsen variere efter behov. Uanset graden af angreb kan loppe- og flåtbid medføre uønskede sygdomme og infektioner. Derfor er det vigtigt at tage stilling til behandling, når et angreb opdages. Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl om opstået sygdom eller infektion grundet loppe- og flåtbid.

På markedet findes også en lang række andre alternativer til forebyggelse mod lopper- og flåter end de nævnte i dette indlæg. Disse er f.eks. KW Tic-Clip og OLIVERS Garlic Powder. De alternative produkter til forebyggelse kan du læse meget mere om i dette blogindlæg.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

Energigivende næringsstoffer

By Dyrlæge Lotte Davies 7. okt. 2015 No comments

Energigivende næringsstoffer

Ligesom en motor får energi fra benzin for at fungere, har både hunde, katte og mennesker brug for energigivende næringsstoffer i maden. De energigivende næringsstoffer er protein, fedt og kulhydrater, og når de omsættes i kroppen, dannes den energi som både dyr og mennesker har brug for til at overleve, og også bruger til bl.a. at vokse, opretholde kropstemperaturen og bevæge sig.
 

Protein: Proteiner er store komplekse molekyler, opbygget af 20 forskellige aminosyrer (protein ”byggesten”), og sammensat af hundredvis til tusindvis af disse aminosyrer i en fastlagt struktur, der er individuel for det enkelte protein. Den ernæringsmæssige værdi af protein afhænger af proteinets fordøjelighed og af aminosyrefordelingen. Sammensætningen af aminosyrer i animalske råvarer (kød og fisk) er mere lig den sammensætning, rovdyr som hunde og katte har brug for, end sammensætningen af aminosyrer i vegetabilske råvarer (planter). Animalsk protein er derfor nemmere for hunde og katte at udnytte optimalt, og derfor er det godt med et højt indhold af animalsk protein i hunde- og kattefoder.

Vandindtag hos katte

By Dyrlæge Lotte Davies 9. sep. 2015 No comments

Vandindtag hos katte

Mange katte lever i dag udelukkende eller primært af tørfoder. Som katteejer er det vigtigt at være opmærksom på, at ens kat får nok at drikke. Faktisk kan det anbefales at arbejde aktivt på at finde ud af, hvordan ens kat ønsker sit vand serveret og hvor katten foretrækker sit vand serveret, da et øget indtag af vand kan være med til at nedsætte risikoen for, at katten ender op med urinvejsproblemer. Generelt anbefales det ikke at tilsætte vand til kattens tørfoder, da de fleste katte ikke bryder sig om den noget ”klistrede” konsistens opblødt tørfoder får.

Vores kattes forfædre var små ørkendyr. Det var vigtigt for dem at kunne overleve i den tørre ørken, hvor der ikke altid var meget vand at få. Alle katte, inkl. nutidens tamkatte, er derfor i stand at koncentrere deres urin meget effektivt. Katte har en unik evne til at koncentrere deres urin, så urinen kan blive meget koncentreret og stærk. Samtidig er kattens trang og lyst til at drikke ofte begrænset, og når vi samtidig fodrer katten udelukkende eller primært med tørfoder, kan der opstå problemer med den meget stærke urin. Katte drikker ofte ikke nok vand til at kompensere for det manglende væskeindhold i tørfoder. Dermed danner katte stærk urin, og der er risiko for, at den stærke urin kan udløse en betændelsesreaktion i blæren, eller at der dannes krystaller i urinen, som kan samles til ruinvejssten der potentielt kan blokere urinvejene.

Korrekt anvendelse af fodringstabel

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Korrekt anvendelse af fodringstabel

Alle hunde- og katteejere, som anvender fuldfoder, har set de fodringstabeller, som findes på produkterne. Nogle ejere følger disse tabeller slavisk, mens andre ikke værdiger dem et blik. Nogle hunde og katte bliver overvægtige hvis de indtager de mængder, der anbefales i tabellen, mens andre hunde og katte kan spise mere end den anbefalede daglige mængde, og alligevel forblive slanke. Så hvad kan man som ejer anvende en fodringstabel til – og hvilke begrænsninger skal man være klar over, når det gælder de anbefalede daglige fodermængder?

Den vejledende daglige mængde i en fodringstabel må kun anses som et udgangspunkt, som man kan anvende som et forslag til, hvor meget netop ens egen hund eller kat skal have at spise pr. dag af det pågældende foder. Det er bestemt ikke den endegyldige sandhed for alle hunde og katte, og må ikke ses som en slags ”brugsvejledning” til foderet.


Individuelle hunde og katte er meget forskellige – nøjagtig ligesom vi mennesker er. Nogle får meget motion, andre bevæger sig meget lidt. Nogle individer har et højt stofskifte, andre et meget lavere stofskifte. En fodringstabel er baseret på en ”gennemsnitshund” og en ”gennemsnitskat”. Mængderne vil passe perfekt til nogle hunde og katte og passe meget dårligt til andre. Det er umuligt at lave en fodringstabel, som passer til alle hunde og katte.

Producenten plejer derfor at gøre opmærksom på, at den anbefalede daglige fodermængde kun er vejledende, og skal tilpasses den enkelte hund eller kat. Den anbefalede mængde kan anvendes som et udgangspunkt, men det er ejerens opgave at holde øje med deres egen hund eller kat og justere fodermængden op eller ned for at opretholde deres hunds eller kats optimale kropsvægt.

Nogle ejere vil opleve, at de skal anvende en signifikant mindre fodermængde pr. dag end den anbefalede fodermængde. Som ejer af en af disse ”økonomiske” hunde eller katte behøver man ikke at være nervøs for, om ens hund eller kat kommer i underskud af vitaminer eller andre vigtige næringsstoffer. Så længe man har valgt et kvalitetsfuldfoder, hvor producenten allerede har taget højde for dette, får også de ”økonomiske” hunde og katte afbalanceret ernæring med alle de næringsstoffer, de har behov for hver eneste dag.

Mange katte og nogle hunde kan selv regulere deres foderindtag. Disse ”selvregulerende” hunde og katte kan have foder tilgængeligt hele tiden, som de selv går til og fra, og spiser når de er sultne. Men for langt de fleste hunde, samt nogle katte, er det ejeren, der skal regulere den daglige fodermængde. Det er en meget vigtig opgave at tage ansvar for. Store undersøgelser viser, at noget af det vigtigste man kan gøre for sin hund og kat, for at holde dem så sunde og raske som muligt, og samtidig øge deres chancer for et godt og langt liv, er at opretholde optimal kropsvægt og en sund muskelmasse hele livet igennem. Interessant nok gælder nøjagtigt det samme for mennesker. Korrekt fodermængde og rigeligt med motion kan derfor anbefales til alle - både hunde, katte og ejere.

Overvægt hos hunde og katte

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Overvægt hos hunde og katte

Er din hund eller kat en lille smule til den ”gode” side? Eller lidt ”buttet”? Det er i sig selv ikke så slemt, men hvis din hund eller kat er decideret overvægtig kan det være et alvorligt helbredsproblem. Overvægt er nemlig meget mere end et kosmetisk problem, og man ved nu, at overvægt i sig selv rent faktisk forårsager mange forskellige helbredsproblemer, både hos mennesker og dyr.

 

Hvad er årsagen til overvægt?

Den almindeligste årsag til overvægt er, at hunden eller katten indtager flere kalorier end den forbrænder. Den spiser simpelt hen for meget i forhold til hvad den har brug for, med den daglige mængde motion den får. Når der indtages mere energi end der forbrændes, vil den ekstra mængde energi blive oplagret som fedt.

Katten med på biltur (del2 af 2)

By OLIVERS dyrlæge Lotte Davies 25. jun. 2015 No comments

Mange voksne katte har negative associationer når det kommer til deres transportbur. Dette er ikke så underligt, da de fleste katte kun er i kontakt med deres transportbur, når der skal ske noget, som de ikke oplever som værende specielt positivt, fx et dyrlægebesøg. Indespærring i transportburet er en væsentlig kilde til stress for katte, der skal transporteres i bil.


Men det behøver ikke at være på denne måde, og det er ikke så svært at træne sin kat til at få et bedre forhold til sit transportbur. Det nemmeste er selvfølgelig at starte med en ung killing. Hvis man fra starten træner sin killing til at nyde at være i sit transportbur, vil det gøre en biltur langt mindre traumatisk. Derfor bør man lære sin killing at associere transportburet med udforskning, leg, mad og hvile. Derved kan killingen lære at tolerere en biltur i sit transportbur på en meget mere afslappet måde.

Katten med på biltur (del1 af 2)

By OLIVERS dyrlæge Lotte Davies 18. jun. 2015 No comments

De fleste katte lærer at forbinde både transportbur og transport i bil med en negativ oplevelse, som fx et besøg hos dyrlægen eller ophold i en katte pension. Så hver enkelt oplevelse som involverer at være i transportburet og blive transporteret i bil, kan være medvirkende til at bekræfte katten i, at det er en dårlig idé, som man skal gøre alt hvad man kan for ikke at ende op i igen på et senere tidpunkt.


Men der findes tiltag, man som katte ejer kan foretage, for at gøre det mere acceptabelt for en kat at blive transporteret i bil. Mange katte kan faktisk lære at nyde at køre i bil. I de fleste tilfælde har disse bilelskende katte lært at køre i bil fra en meget ung alder. Den allerbedste alder at træne en kat til at være med i bilen, er når den er helt lille killing, og stadig bor hos opdrætteren. I denne tidlige alder har killingen endnu ikke lært at frygte alt ukendt, og den er meget åben for at acceptere nye oplevelser – forudsat at det er positive oplevelser. Realistisk set er det de færreste opdrættere, som har tid til at vænne de unge killinger til daglige køreture, så det er ofte den nye ejer, som skal træne sin killing til at være med i bilen. Selv når killingen er nogle måneder gammel, vil hyppige, korte bilture med killingen i dens transportbur være meget værdifulde. Man kan vælge at tage nogle yndlings godbidder og yndlings legetøj med til killingen for at sikre, at det er en positiv oplevelse. Det er også i denne periode, at killingen skal lære, at transportburet er et sikkert sted at være – ikke et sted man behøver at frygte.


Hvad er glukosamin og chondroitin?

By Lotte Davies 7. maj 2015 No comments

Glukosamin og chondroitin anses som bruskbeskyttende stoffer, og anbefales af mange eksperter som en del af behandlingen til hunde med symptomer på gigt.

Glukosamin er et sukkerstof, som findes naturligt i kroppens bindevæv, herunder brusk. Glukosamin stimulerer bruskcellerne til at producere kollagen og andre knoglesubstanser. Glukosamin hjælper dermed til at bevare ledbrusken.

Chondroitinsulfat er medvirkende til, at der oplagres tilstrækkeligt væske i brusken, så brusken kan være elastisk og derved opretholde sine støddæmpende egenskaber. Man mener, at chondroitin både bevarer bruskens støddæmpende funktion og stimulerer reparationsfunktionen i bruskcellerne.

Glukosamin og chondroitinsulfat fungerer godt sammen, når de tages som tilskud. Forskellige undersøgelser viser, at kombinationen kan hjælpe med at modvirke slidgigt, udbedre beskadiget brusk og dæmpe symptomer på gigt.

Fra dyrlægen

RSS-feed

​Katten – fodring, vandforsyning og aktivering

By Lene Harvig 1. aug. 2017 No comments

Katte er noget helt særligt. De er meget selvstændige, men kan samtidig være meget sociale væsener. Derudover er de ikke helt så pasningskrævende som hunde, og er derfor et populært kæledyr – hvilket man jo sagtens kan forstå! Med kattens selvstændighed følger det dog, at det kan være svært at holde styr på kattens foder- og vandindtag samt aktivitetsniveau. Dette indlæg omhandler, hvorfor det er vigtigt at fodre katten med et afbalanceret kattefoder, holde øje med vandindtaget og hvordan man kan hjælpe katten til en sund kropstilstand.

​Kemikaliefri beskyttelse mod lopper og flåter

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Når loppe- og flåtsæsonen for alvor begynder, reklameres der i stor stil for de velkendte pipetter og tabletter i kampen mod de ubudne gæster. Disse produkter er ganske effektive, men det er ikke alle dyr, som disse produkter egner sig til - herunder små hvalpe eller killinger under 8 uger. Dette skyldes indholdet af kemikalier i form af insekticider og pesticider. Her er det dog vigtigt at understrege, at når den angivne dosis og indlægssedlen følges, er produkterne udelukkende skadelige for lopper og flåter og altså ikke for vores hunde og katte. Men ønsker man derimod andre alternativer til de velkendte kommercielle produkter, er der heldigvis råd for det. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på nogle af de alternative kemikaliefrie produkter, der findes på markedet i kampen mod lopper og flåter. Fælles for alle produkter er, at de er miljøvenlige og lette at anvende.


Alternative produkter til bekæmpelse af lopper og flåter

Der er udviklet et utal af produkter til bekæmpelse af de uønskede gæster, også hvad angår alternative produkter. I dette indlæg jeg har valgt tre slags alternative produkter, som alle findes i OLIVERS sortiment. Det drejer sig om et produkt, der sættes fast i halsbåndet, en olie til pelsen og et fodersupplement. Fælles for alle produkter er, at de fri for kemikalier og insekterne kan derved ikke udvikle resistens.

KW Kryb Væk


Her er der tale om en olie, som sprayes over hele pelsen på enten hund eller kat. Olien vil danne en hinde, som forhindrer iltoptagelse hos lopper og flåter. Selvom lopper og flåters iltoptagelse er ganske anderledes end hos os mennesker, så er den stadig livsnødvendig for dem og de vil derfor dø efter kort tid, idet de forhindres ilt.

Sådan anvendes produktet

”KW Kryb Væk” er en olie, som vil lægge sig i pelsen. Derfor kræver produktet en hyppigere anvendelse sammenlignet med de kommercielle produkter. Når det er sagt, er det ganske let at anvende produktet. Først fordeles olien med den tilhørende spray over hele pelsen, hvorefter den gnides godt ind i pelsen. Pelsen bør være helt tør inden produktet fordeles, så man på den måde sikrer, at olien fordeles jævnt over det hele. Som med alle andre produkter varierer mængden alt efter dyrets størrelse. For eksempel bør man forvente ca. 25 ml til hund på 25 kg. Er der tale om en større eller mindre vægt, justeres produktet selvfølgelig derefter.

Til forskel fra andre produkter på markedet, skal ”KW Kryb Væk” doseres væsentligt oftere og behandlingen anbefales gentaget en gang ugentligt for at opretholde den forebyggende effekt. Ligeledes vil produktet blive vasket ud af pelsen ved hyppige bade og effekten vil derved mindskes. Når det er sagt, så tager en behandling ganske kort tid og bidrager samtidig til en blank pels. Produktet er lugtfrit og optages efter en halv til en hel time, så der er ingen grund til bekymring for olie i sofaen, hvis hunden eller katten er så heldig at måtte opholde sig der. Produktet kan desuden anvendes uanset alder!


OLIVERS Garlic Powder

”OLIVERS Garlic Powder” er et 100% naturprodukt og indeholder udelukkende hvidløg. Produktet er forarbejdet som granulat og er derfor let at tildele i foderet. Til trods for at der ikke er videnskabelig bevis for produktets virkning, er det hyppigt brugt blandt hundeejere. Det er vigtigt at understrege, at produktet udelukkende bør bruges til hunde og ikke egner sig til katte.

Sådan anvendes produktet

På emballagen af produktet er angivet en daglig dosis, som er bestemt efter hundens vægt. Det er vigtigt at overholde denne dosis, da hvidløg i store mængder kan være skadeligt for hunde. Hvidløgsgranulatet indeholder svovlholdige forbindelser, som er med til at give den karakteristiske lugt, som hvidløg har. Det er denne lugt, som menes at forhindre de uønskede gæster hos hunden. En klar fordel ved produktet er, at det er let at tildele og for nogle hunde vil de spise det med velbehag, mens andre helst er fri for den markante smag. Selvom produktet består af granulat, vil det stadig have en svag lugt af hvidløg.

Tickless Pet

”Tickless Pet” er en lille enhed som placeres i dyrets halsbånd og kan anvendes af både hunde og katte i alle alder. Enheden afgiver ultralyde med en frekvens på 40 KHz, som ligger uden for det spektrum som mennesker og dyr kan opfange med hørelsen (25-30 KHz). Lopper og flåter navigerer anderledes end os mennesker og reagerer på varmeændringer og lydbølgefrekvenser. Frekvensen fra Tickless Pet forhindrer deres optimale evne til at bide sig fast i huden på dyret.

Sådan anvendes produktet

Produktet sættes fast i halsbåndet på dyret, hvorfra det afgiver en frekvens på 40 KHz, som dækker i en rækkevide på 1,5 meter. På den måde er hele dyret dækket ind af disse ultralyde. Tickless egner sig ikke til en tur på stranden, da man ikke kan være sikker på produktets effekt, hvis det har været udsat for vand. Anvendes der jakker og dækkener i de kolde tider, er det vigtigt ikke at dække ”Tickless” til, da den derved ingen effekt vil have. Lydbølgerne vil nemlig blive væsentligt reduceret under en sådan beklædning. Produktet virker i op til 12 måneder og skal derefter udskiftes med et nyt. Alt i alt er det et ganske let anvendeligt produkt og man behøver ikke tænke meget over gentagne behandlinger, da der opnås effekt efter 24 timer.

KW Tic-Clip

”Tic-Clip” minder i høj grad om ”Tickless Pet”, som også fastgøres i halsbåndet. I modsætning til Tickless Pet virker Tic-Clip ved at udsende et magnetfelt, der omkranser dyret. Det lyder måske en anelse abstrakt, men det er vigtigt at huske på, at lopper og flåter navigerer langt anderledes end os mennesker. Deres forben er i stand til at opfange bittesmå vibrationer og netop disse forstyrres ved magnetfeltet, som dannes af Tic–Clip. Produktet er derfor uafhængigt er dyrets størrelse og pels og kræver ingen umiddelbare forbehold før brug. Produktet har en forventet levetid på op til 2 år og påvirker hverken os mennesker eller dyr.

Sådan anvendes produktet

I pakken medfølger selve Tic-Clip, men også to ringe, som alle sættes fast i halsbåndet i forlængelse af hinanden. Efter 5 dage er der opnået fuld beskyttelse. For at sikre en optimal effekt af produktet skal det rengøres i rindende vand hver 14. dag, hvorefter det igen fastspændes på dyret. Magnetfeltet har som nævnt ingen skadelig effekt og kan derfor sagtens anvendes af hvalpe og killinger, da ingen kemikalier er involveret.


Take home massage

Fælles for alle nævnte produkter er, at de er 100% fri for kemikalier og dermed ganske miljøvenlige. Det er dog vigtigt at søge dyrlæge, hvis der er tale om en svær grad af angreb fra lopper og flåter. Derudover er det vigtigt at huske på, at en stor del af lopper og flåter lever i det omkringliggende miljø, både i hjem og have, og man derfor altid bør gøre hyppigt rent og lufte ud for at undgå dem så vidt som muligt.

Det kan være nødvendigt at behandle med kommercielle produkter under et loppeangreb for at komme problemet helt til livs. Herefter kan man fortsætte med de alternative produkter, som forebyggelse mod de uønskede gæster. Læs altid indlægssedlen, uanset hvilket produkt du vælger at benytte dig af.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

​Lopper og flåter hos hund og kat

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Loppe- og flåtsæsonen er over os og bare tanken om de ubudne gæster, giver myrekryb hos de fleste. Når temperaturen stiger efter en kold vinter og foråret så småt tager fat, så begynder loppe-og flåtsæsonen for alvor. Lopper og flåter er parasitter (ektoparasitter), som lever uden på huden af vores hunde og katte. Her nyder de godt af dyrenes blod og når de bider sig fast i huden, kan det give anledning til kløe. Som de fleste ved, lever parasitterne også andre steder end på vores dyr, f.eks. i buske og steder med højt græs. Men vidste du, at et af deres foretrukne steder ligeledes er i vores tæpper, gulvsprækker, sofaer og senge? Derfor er det en fordel at behandle din hund og kat mod uønskede gæster, som lopper og flåter. Lige så vigtigt er det dog at forebygge disse angreb. Det kan være en jungle at finde rundt i alle de muligheder, som findes på markedet. Både hvad angår de kommercielle og mere alternative produkter. I dette blogindlæg får du et samlet overblik over de mest populære loppe- og flåtmidler på markedet.

Hvordan finder jeg det rigtige loppe- og flåtmiddel til mit kæledyr?

Der findes et hav af forskellige produkter til at behandle samt forebygge mod lopper og flåter. Produkterne varierer især i virketid og ikke mindst i måden, de anvendes på. Når der tales om kommercielle produkter, findes der to typer; tabletter og ”spot-on” midler. Spot-on midlerne dækker de velkendte pipetter samt sprays, som dryppes eller sprayes henover nakke og ryg på hunde og katte. Uanset om man benytter tabletter eller pipetter i kampen mod flåter og lopper, er det vigtigt at vælge et produkt, der egner sig specifikt til hund eller kat. Sørg derfor altid for at undersøge om produktet henvender sig til hund eller kat. Dernæst skal man vælge et produkt, som egner sig til dyrets vægtklasse. På pakkerne er angivet et vægtinterval, som dyret bør ligge imellem.


Spot-on midler

Spot-on midler påføres på hundens eller kattens ryg mellem skulderbladene. Det er vigtigt at skille pelsen til side, så huden bliver synlig. Det er nemlig på huden, produktet skal fordeles. Der forekommer et naturligt fedtlag på huden og det er her produktet fordeles. Produktet afgives henover de næste ca. 4 uger, hvorfor man bør gentage behandlingen hver 4. uge. Når produktet er fordelt, vil lopperne, når de kommer i kontakt med huden, dø inden for de første 24 timer. Man skal dog være opmærksom på, at størstedelen af lopperne lever i hundens eller kattens omgivelser og derfor vil der hele tiden være chance for, at nye lopper forsøger at bide sig fast i huden. Det vil dog være uden held og det første tegn på at produktet virker er ved nedsat kløe hos hund og kat. Da produkterne binder sig til hudfedtet, vil hyppige vaske altså kunne nedbringe virkningen af midlet og man bør derfor ikke kombinere behandlingen med bade før og under. Dermed ikke sagt at man under ingen omstændigheder må bade sine dyr, men man bør have i mente, at det nedsætter virkningen af produktet.

Der findes som sagt mange varianter af disse spot-on midler. I princippet kan det lidt sammenlignes med udvalget af smertestillende til os mennesker, som også indeholder forskellige virkestoffer. Effekten er dog mere eller mindre den samme med små variationer. Størstedelen af spot-on midlerne indeholder virkestoffer, der udelukkende dræber de uønskede parasitter. Men der findes også spot-on midler, hvor produkterne ydermere hæmmer udviklingen af æg og larver, som f.eks. Frontline ComboVet.


Her får du en samlet guide over de mest populære spot-on midler i OLIVERS sortiment:

Frontline – varianter findes til både hunde og katte.

 • Frontline ComboVet
  • Indeholder to primære virkestoffer, som dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet. Derudover indeholder produktet methopren, som forhindrer udviklingen af æg, larver og pupper.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline PourOn
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline Spray
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Advantage Vet varianter findes til både hunde og katte

 • Produktet angriber parasitternes nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Produktet angriber loppers nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Bayvantic egner sig udelukkende til hunde


Prac-Tic - egner sig udelukkende til hunde

 • Angriber parasitternes nervesystem og dræber inden for 24 timer.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!


Tyggetabletter

En anden type loppe- og flåtmiddel som også findes på markedet, er tyggetabletter fra Capstar og Program Vet. Som navnet indikerer, gives disse tabletter oralt og der er altså ikke tale om et produkt, som skal fordeles henover nakke og ryg. Tyggetabletter kan enten være langtidsvirkende eller hurtigtvirkende. De langtidsvirkende har en forebyggende effekt, mens de hurtigtvirkende udelukkende har en behandlende effekt.

I OLIVERS sortiment finder du to typer af tyggetabletter, hhv. Program Vet og Capstar.


Capstar - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber udelukkende voksne lopper og dræber disse indenfor 24 timer.
 • Virker inden for 15-30 minutter.
 • INGEN langtidsvirkning, har udelukkende behandlende effekt på igangværende loppeangreb.

Program Vet - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber æg- og larvestadiet hos lopper. Dog har produktet ingen effekt på voksne lopper.
 • Langtidsvirkende! Produktet virker derfor forebyggende mod udvikling af voksne lopper.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!Gode råd til forebyggelse af ubudne gæster

Da det kun er en lille del af lopper og flåter, som lever på vores kæledyr, er det vigtigt også at bekæmpe og forebygge mod ubudne gæster i resten af hjemmet. Det er derfor en god idé at være flittig med støvsugeren de steder, hvor der er dejligt at være for lopperne og flåterne. Det gælder gulvtæpper, gulvsprækker og møbler. Samtidig er det effektivt at vaske både vores eget sengetøj, men også de tæpper, som hunden eller katten benytter. Her er det vigtigt at vaske ved høje temperaturer. Hvis man har mere end et dyr, bør alle dyr behandles for at mindske udbruddet.

Det er ikke alle dyr eller hjem, som er lige disponeret for ubudne gæster. Derfor kan behandlingen og forebyggelsen variere efter behov. Uanset graden af angreb kan loppe- og flåtbid medføre uønskede sygdomme og infektioner. Derfor er det vigtigt at tage stilling til behandling, når et angreb opdages. Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl om opstået sygdom eller infektion grundet loppe- og flåtbid.

På markedet findes også en lang række andre alternativer til forebyggelse mod lopper- og flåter end de nævnte i dette indlæg. Disse er f.eks. KW Tic-Clip og OLIVERS Garlic Powder. De alternative produkter til forebyggelse kan du læse meget mere om i dette blogindlæg.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

Energigivende næringsstoffer

By Dyrlæge Lotte Davies 7. okt. 2015 No comments

Energigivende næringsstoffer

Ligesom en motor får energi fra benzin for at fungere, har både hunde, katte og mennesker brug for energigivende næringsstoffer i maden. De energigivende næringsstoffer er protein, fedt og kulhydrater, og når de omsættes i kroppen, dannes den energi som både dyr og mennesker har brug for til at overleve, og også bruger til bl.a. at vokse, opretholde kropstemperaturen og bevæge sig.
 

Protein: Proteiner er store komplekse molekyler, opbygget af 20 forskellige aminosyrer (protein ”byggesten”), og sammensat af hundredvis til tusindvis af disse aminosyrer i en fastlagt struktur, der er individuel for det enkelte protein. Den ernæringsmæssige værdi af protein afhænger af proteinets fordøjelighed og af aminosyrefordelingen. Sammensætningen af aminosyrer i animalske råvarer (kød og fisk) er mere lig den sammensætning, rovdyr som hunde og katte har brug for, end sammensætningen af aminosyrer i vegetabilske råvarer (planter). Animalsk protein er derfor nemmere for hunde og katte at udnytte optimalt, og derfor er det godt med et højt indhold af animalsk protein i hunde- og kattefoder.

Vandindtag hos katte

By Dyrlæge Lotte Davies 9. sep. 2015 No comments

Vandindtag hos katte

Mange katte lever i dag udelukkende eller primært af tørfoder. Som katteejer er det vigtigt at være opmærksom på, at ens kat får nok at drikke. Faktisk kan det anbefales at arbejde aktivt på at finde ud af, hvordan ens kat ønsker sit vand serveret og hvor katten foretrækker sit vand serveret, da et øget indtag af vand kan være med til at nedsætte risikoen for, at katten ender op med urinvejsproblemer. Generelt anbefales det ikke at tilsætte vand til kattens tørfoder, da de fleste katte ikke bryder sig om den noget ”klistrede” konsistens opblødt tørfoder får.

Vores kattes forfædre var små ørkendyr. Det var vigtigt for dem at kunne overleve i den tørre ørken, hvor der ikke altid var meget vand at få. Alle katte, inkl. nutidens tamkatte, er derfor i stand at koncentrere deres urin meget effektivt. Katte har en unik evne til at koncentrere deres urin, så urinen kan blive meget koncentreret og stærk. Samtidig er kattens trang og lyst til at drikke ofte begrænset, og når vi samtidig fodrer katten udelukkende eller primært med tørfoder, kan der opstå problemer med den meget stærke urin. Katte drikker ofte ikke nok vand til at kompensere for det manglende væskeindhold i tørfoder. Dermed danner katte stærk urin, og der er risiko for, at den stærke urin kan udløse en betændelsesreaktion i blæren, eller at der dannes krystaller i urinen, som kan samles til ruinvejssten der potentielt kan blokere urinvejene.

Korrekt anvendelse af fodringstabel

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Korrekt anvendelse af fodringstabel

Alle hunde- og katteejere, som anvender fuldfoder, har set de fodringstabeller, som findes på produkterne. Nogle ejere følger disse tabeller slavisk, mens andre ikke værdiger dem et blik. Nogle hunde og katte bliver overvægtige hvis de indtager de mængder, der anbefales i tabellen, mens andre hunde og katte kan spise mere end den anbefalede daglige mængde, og alligevel forblive slanke. Så hvad kan man som ejer anvende en fodringstabel til – og hvilke begrænsninger skal man være klar over, når det gælder de anbefalede daglige fodermængder?

Den vejledende daglige mængde i en fodringstabel må kun anses som et udgangspunkt, som man kan anvende som et forslag til, hvor meget netop ens egen hund eller kat skal have at spise pr. dag af det pågældende foder. Det er bestemt ikke den endegyldige sandhed for alle hunde og katte, og må ikke ses som en slags ”brugsvejledning” til foderet.


Individuelle hunde og katte er meget forskellige – nøjagtig ligesom vi mennesker er. Nogle får meget motion, andre bevæger sig meget lidt. Nogle individer har et højt stofskifte, andre et meget lavere stofskifte. En fodringstabel er baseret på en ”gennemsnitshund” og en ”gennemsnitskat”. Mængderne vil passe perfekt til nogle hunde og katte og passe meget dårligt til andre. Det er umuligt at lave en fodringstabel, som passer til alle hunde og katte.

Producenten plejer derfor at gøre opmærksom på, at den anbefalede daglige fodermængde kun er vejledende, og skal tilpasses den enkelte hund eller kat. Den anbefalede mængde kan anvendes som et udgangspunkt, men det er ejerens opgave at holde øje med deres egen hund eller kat og justere fodermængden op eller ned for at opretholde deres hunds eller kats optimale kropsvægt.

Nogle ejere vil opleve, at de skal anvende en signifikant mindre fodermængde pr. dag end den anbefalede fodermængde. Som ejer af en af disse ”økonomiske” hunde eller katte behøver man ikke at være nervøs for, om ens hund eller kat kommer i underskud af vitaminer eller andre vigtige næringsstoffer. Så længe man har valgt et kvalitetsfuldfoder, hvor producenten allerede har taget højde for dette, får også de ”økonomiske” hunde og katte afbalanceret ernæring med alle de næringsstoffer, de har behov for hver eneste dag.

Mange katte og nogle hunde kan selv regulere deres foderindtag. Disse ”selvregulerende” hunde og katte kan have foder tilgængeligt hele tiden, som de selv går til og fra, og spiser når de er sultne. Men for langt de fleste hunde, samt nogle katte, er det ejeren, der skal regulere den daglige fodermængde. Det er en meget vigtig opgave at tage ansvar for. Store undersøgelser viser, at noget af det vigtigste man kan gøre for sin hund og kat, for at holde dem så sunde og raske som muligt, og samtidig øge deres chancer for et godt og langt liv, er at opretholde optimal kropsvægt og en sund muskelmasse hele livet igennem. Interessant nok gælder nøjagtigt det samme for mennesker. Korrekt fodermængde og rigeligt med motion kan derfor anbefales til alle - både hunde, katte og ejere.

Overvægt hos hunde og katte

By Dyrlæge Lotte Davies 6. aug. 2015 No comments

Overvægt hos hunde og katte

Er din hund eller kat en lille smule til den ”gode” side? Eller lidt ”buttet”? Det er i sig selv ikke så slemt, men hvis din hund eller kat er decideret overvægtig kan det være et alvorligt helbredsproblem. Overvægt er nemlig meget mere end et kosmetisk problem, og man ved nu, at overvægt i sig selv rent faktisk forårsager mange forskellige helbredsproblemer, både hos mennesker og dyr.

 

Hvad er årsagen til overvægt?

Den almindeligste årsag til overvægt er, at hunden eller katten indtager flere kalorier end den forbrænder. Den spiser simpelt hen for meget i forhold til hvad den har brug for, med den daglige mængde motion den får. Når der indtages mere energi end der forbrændes, vil den ekstra mængde energi blive oplagret som fedt.

Katten med på biltur (del2 af 2)

By OLIVERS dyrlæge Lotte Davies 25. jun. 2015 No comments

Mange voksne katte har negative associationer når det kommer til deres transportbur. Dette er ikke så underligt, da de fleste katte kun er i kontakt med deres transportbur, når der skal ske noget, som de ikke oplever som værende specielt positivt, fx et dyrlægebesøg. Indespærring i transportburet er en væsentlig kilde til stress for katte, der skal transporteres i bil.


Men det behøver ikke at være på denne måde, og det er ikke så svært at træne sin kat til at få et bedre forhold til sit transportbur. Det nemmeste er selvfølgelig at starte med en ung killing. Hvis man fra starten træner sin killing til at nyde at være i sit transportbur, vil det gøre en biltur langt mindre traumatisk. Derfor bør man lære sin killing at associere transportburet med udforskning, leg, mad og hvile. Derved kan killingen lære at tolerere en biltur i sit transportbur på en meget mere afslappet måde.

Katten med på biltur (del1 af 2)

By OLIVERS dyrlæge Lotte Davies 18. jun. 2015 No comments

De fleste katte lærer at forbinde både transportbur og transport i bil med en negativ oplevelse, som fx et besøg hos dyrlægen eller ophold i en katte pension. Så hver enkelt oplevelse som involverer at være i transportburet og blive transporteret i bil, kan være medvirkende til at bekræfte katten i, at det er en dårlig idé, som man skal gøre alt hvad man kan for ikke at ende op i igen på et senere tidpunkt.


Men der findes tiltag, man som katte ejer kan foretage, for at gøre det mere acceptabelt for en kat at blive transporteret i bil. Mange katte kan faktisk lære at nyde at køre i bil. I de fleste tilfælde har disse bilelskende katte lært at køre i bil fra en meget ung alder. Den allerbedste alder at træne en kat til at være med i bilen, er når den er helt lille killing, og stadig bor hos opdrætteren. I denne tidlige alder har killingen endnu ikke lært at frygte alt ukendt, og den er meget åben for at acceptere nye oplevelser – forudsat at det er positive oplevelser. Realistisk set er det de færreste opdrættere, som har tid til at vænne de unge killinger til daglige køreture, så det er ofte den nye ejer, som skal træne sin killing til at være med i bilen. Selv når killingen er nogle måneder gammel, vil hyppige, korte bilture med killingen i dens transportbur være meget værdifulde. Man kan vælge at tage nogle yndlings godbidder og yndlings legetøj med til killingen for at sikre, at det er en positiv oplevelse. Det er også i denne periode, at killingen skal lære, at transportburet er et sikkert sted at være – ikke et sted man behøver at frygte.


Hvad er glukosamin og chondroitin?

By Lotte Davies 7. maj 2015 No comments

Glukosamin og chondroitin anses som bruskbeskyttende stoffer, og anbefales af mange eksperter som en del af behandlingen til hunde med symptomer på gigt.

Glukosamin er et sukkerstof, som findes naturligt i kroppens bindevæv, herunder brusk. Glukosamin stimulerer bruskcellerne til at producere kollagen og andre knoglesubstanser. Glukosamin hjælper dermed til at bevare ledbrusken.

Chondroitinsulfat er medvirkende til, at der oplagres tilstrækkeligt væske i brusken, så brusken kan være elastisk og derved opretholde sine støddæmpende egenskaber. Man mener, at chondroitin både bevarer bruskens støddæmpende funktion og stimulerer reparationsfunktionen i bruskcellerne.

Glukosamin og chondroitinsulfat fungerer godt sammen, når de tages som tilskud. Forskellige undersøgelser viser, at kombinationen kan hjælpe med at modvirke slidgigt, udbedre beskadiget brusk og dæmpe symptomer på gigt.