Din indkøbskurv er tom.

Swipe to the right

Fra dyrlægen

RSS-feed

Transport med hunden

By Lene Harvig 20. jun. 2017 No comments

Når man har hund, skal man som oftest have sin firbenede ven med sig i bilen på et tidspunkt i hundens liv. Uanset hvor ofte man har hunden med på tur, så er der nogle redskaber, der kan lette processen og optimere hundens sikkerhed og velvære.

Når man transporterer hunden i bilen, er det en god ide at enten fastspænde hunden i en sele eller have et transportbur i bagagerummet. At have hunden fuldstændig fri i bilen kan være farligt både for hunden og for andre passagerer, hvis man skulle lave en hård opbremsning.


Transportbure

OLIVERS fører forskellige mærker i transportbure, hhv. Proline, Skudo og Pluto. Burene kommer i forskellige størrelser, så buret passer bedst muligt til hundens størrelse.


Selvom man har hunden i bur under køreturen, kan en nødopbremsning desværre godt gøre skade på hunden, hvis man er uheldig. Proline har derfor designet såkaldte ”Crash Bags” til deres bure. Disse stødabsorberende puder monteres på burets bagpanel, og afværger dermed det meste af den negative konsekvens som opbremsningen kan have på hunden. Der findes tilpassede Crash Bags til de forskellige burtyper.

Proline med Crash Bag


Hundeseler til køreturen

Hvis man hellere vil have hunden siddende på sædet, så fører OLIVERS hundeseler til bilen. Disse seler fastsættes i sikkerhedssele-spændet (enkelte bilmærkers sikkerhedssele-spænder afviger fra standarden, og der kan derfor kan være enkelte bilmærker, som selen ikke passer til). Selen findes i flere størrelser, så de passer enhver hunderace. Se fx. størrelse 80 x 110 cm.


Frisk luft til kæledyrene når du er væk fra bilen

Skal hunden efterlades i bilen, er det vigtigt at gøre hvad man kan, for at forhindre at hunden lider af varmestress. Denne tilstand kan opstå hurtigere end man lige tror, da en bil bliver langt hurtigere varm end omgivelserne, og hunde ikke kan svede på deres krop. De har derfor rigtig svært ved at komme af med varmen. En nem måde at hjælpe hunden på, hvis den skal sidde i bilen på en varm dag, er ved at skabe noget ventilation i bilen. Her er en såkaldt Dog Cooler rigtig god, da den lader bagagerummet stå på klem, og derved tillader en del mere luftudskiftning end et åbent vindue gør. Kombineret med et nedrullet vindue kan der skabet lidt gennemtræk i bilen, hvilket er gavnligt for hunden.


Frisk vand til turen

Derudover kan det anbefales altid at give hunden fri adgang til vand, hvis den skal blive siddende i bilen. Man kan vælge at have en vandskål stående fast i bilen eller have en sammenklappelig skål, der kan tages med overalt. OLIVERS fører et sortiment af solide vandskåle samt OLIVERS egen sammenklappelige vandskål.


// Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Hvalpefodring

By Lene Harvig 8. jun. 2017 No comments


Når dagen endelig kommer, hvor man kan hente sin nye hvalp hjem, kan man pludselig stå med en håndfuld spørgsmål, som man slet ikke havde overvejet inden. Dette kan ske både for nye hundeejere og de mere garvede, for ingen hunde er ens, og måske er det efterhånden et par år siden, at man har huset sådan en lille spirrevip. Der findes næsten ligeså mange gode råd og tilgangsmåder, som der findes hundeejere, og det kan til tider være overvældende med alle de regler og tips, som folk tilbyder i god mening. Fordi hvad er det lige, der er rigtigt for min hvalp?

Der findes ikke ét entydigt svar, og hvad der fungerede perfekt for naboen er måske ikke det, der fungerer for jer. Man må derfor ikke blive forskrækket, hvis man har fået anbefalet nogle tip og tricks, der bare slet ikke fungerer, når man prøver dem af. Der er mange tilgange, der vil føre til en glad, harmonisk og sund hvalp. Én ting som man dog bliver nødt til at se på fra start, er korrekt fodring af hvalpen.

Det skal være let at give sin hvalp et godt udgangspunkt for et langt og sundt liv. Derfor fører vi hos OLIVERS fuldfoder, som er balanceret til at opfylde den sunde hvalps næringsbehov. Men hvorfor er det lige, at hvalpe skal have et særligt foder?

Hvalpens vækst og behov

Der sker rigtig meget i det første leveår – de små, klodsede hvalpe udvikler sig til den fysisk voksne udgave af sig selv på omtrent denne her tid. Hvalpe har et hurtigt vækstforløb, og især i løbet af de første 6 måneder. Knoglerne vokser i længden. Det er på knoglerne, at musklerne sidder fast, og de vokser også. For at knoglerne kan vokse, har hvalpen brug at få byggestenene kalcium og fosfor igennem foderet. Musklernes byggesten, proteiner, skal også komme fra foderet. Når vi tænker på vækst hos en hvalp, er det vigtigt, at vi prøver at sikre det optimale vækstforløb frem for det maksimale. Hvalpene har bedst af et foder med en kalcium:fosfor ratio på 1,2:1 og et proteinindhold omkring 26-30 %. Hvis man fodrer med et foder, der opfylder disse krav, så sikrer man, at hvalpens knogle- og muskeludvikling harmonerer. Hos OLIVERS har vi fulgt disse retningslinjer for en optimal vækst, når vi har sammensat vores hvalpefoder. På foderets emballage kan man finde den nødvendige information om foderets sammensætning. Her er der også angivet de omtrentlige mængder, som hvalpen skal fodres med dagligt - afhængigt af alder og den anslåede slutvægt.

At holde sig til den anbefalede mængde foder kan nogle gange være en udfordring. Hvis man har en hvalp, der er rigtig glad for mad, kan man som ejer blive udsat for et par store, runde, bedende hundeøjne, når madskålen er tom. Her skal man prøve at forblive stærk (selvom det kan være svært!), fordi selvom man så gerne vil gøre sin hund glad, så vil denne her glæde være kortvarig. Hvalpefoder er mere energitæt (flere kalorier per måltid) end hundefoder til voksne hunde. Det er det, fordi der går en masse energi på at skulle igennem de vækstspurter, som hvalpene oplever i det første års tid. Men hvis der begynder at charmere sig lidt ekstra foder i madskålen hver dag, så kan man ende med en hvalp, der har lidt for meget på sidebenene. Dette er især kritisk, imens hvalpene vokser – hvis hvalpen vejer for meget i forhold til knoglernes udviklingsstadie, så er det svært for skelettet at bære vægten, og det kan give abnorm knoglevækst eller led skader, hvilket vi gerne undgå. Det er hovedsageligt hvalpe af de store racer, der kan komme i klemme her, da deres krop ikke er ligeså hurtigt færdigudviklet. Det er selvfølgelig ikke et par godbidder ekstra, der kommer til at tippe skalaen, men mere hvis man falder i fælden med at overfodre på daglig basis.


Hvilket foder anbefaler vi hos OLIVERS?

Vi tilbyder en række forskellige varianter inden for hvalpefoder, både til store og små racer. Vi producerer både hvalpefoder med og uden korn og det kaldes henholdsvis Classic og Grain Free. Derudover kan man vælge mellem smagene kylling, lam og fisk.


Er min hund el lille eller en stor race?

Om hundene er af lille, mellemstor eller stor race bliver bestemt af racens slutvægt. En hund tilhører de små racer, hvis den har en slutvægt på max 15 kg. De mellemstore racer er kategoriseret ved en slutvægt på 15-25 kg. Hvis racen har en slutvægt på over 25 kg, så kaldens det for en stor race. Der findes også kategorien gigant racer – så snakker vi en slutvægt på over 45 kg!

OLIVERS anbefaler

Små hunderacer vokser hurtigere end de større, og derfor skal deres foder have flere kalorier per 100 gram. Disse racer fodres med det hvalpefoder der hedder Puppy Small Breed, fx. Chicken Classic eller Puppy All Breeds, fx. med smag af Fish Grain Free, igennem hele deres vækstperiode.

De mellemstore racers vækstforløb følger de små racers i de første 3 – 4 mdr., men herefter foregår væksten langsommere, og hunden har derfor ikke brug for ligeså meget energi hver dag. Derfor anbefaler vi, at man starter disse hvalpe op på et foder egnet til de små racer (nævnt ovenfor) i de første 3-4 mdr. og herefter skifter til et såkaldt Puppy Large Breed foder og fodrer med dét, indtil hvalpen er udvokset. Til de helt store hunde anbefaler vi Puppy Large Breed foder igennem hele hvalpeperioden for at sikre optimal vækst.


Praktisk fodring af hvalpen

Foderskift

For en hvalp, som lige er ankommet i et nyt hjem, vil alting være nyt. Det kan være noget af en mundfuld for hvalpen at skulle lære sine nye familiemedlemmer at kende, udforske sit nye hjem og samtidig vokse med lynets hast. Derfor anbefales det ikke, at man foretager et foderskifte som det første, når hvalpen kommer hjem. Man har højst sandsynligt fået noget foder med fra opdrætteren, og det er en god ide at fortsætte på dette foder de første 3-5 dage. Når man ønsker at starte op på et andet foder, så anbefales det at lave et gradvist foderskift.


Skiftet kan ske henover en uges tid, hvor man blander mere og mere af det nye foder med det gamle, indtil hvalpen er helt ovre på sit nye foder. Grunden til at man anbefaler at skifte foder på denne her måde, er fordi hvalpens mave stadig er meget sart, og et foder med en anderledes sammensætning kan give problemer med nedbrydningen og udnyttelsen af foderet. Det kan føre til ondt i maven og diarré, som hverken er sjovt for hvalp eller ejer. En sådan dårlig oplevelse kan også give hvalpen et anstrengt forhold til fodring, og det er heller ikke ønskværdigt. En stille og rolig overgang er vejen frem!

Opblødning af foderet

De meget unge hvalpe kan i starten have lidt svært ved at tygge foderpillerne ordentligt, hvilket kan betyde, at de ikke altid har lyst til at spise. Selvom det er en ærgerlig start, kan det som regel undgås ved at bløde foderet op med lidt vand. Dette kan så nedtrappes gradvist, som hvalpen bliver større og får lettere ved at tygge foderpillerne. Tygningen nemlig også en god måde at få et naturligt slid på hundens tænder. Opblødt foder skal ikkestå fremme meget mere end en time.

Portionskontrol og flere fodringer om dagen

Det anbefales for alle hvalpe i vækst, at ejerne kontrollerer mængden af foder, der tilbydes hver dag. Det er altså ikke en god idé at sætte en fuld madskål til hvalpen, og lade den styre sit eget foderindtag. Ved at have styr på, hvor meget hvalpen får hver dag, sikrer man som ejer, at hvalpen får det bedste vækstforløb, og hverken bliver for tynd, for tyk eller får knogleproblemer.

Hvalpens foderration bør gerne deles op i flere små portioner. Hvalpe har små mavesække, og kan ikke spise store måltider ad gangen uden at få mavekneb eller lide af opkast. Den daglige portion skal gerne deles op i 3 måltider (2 gange i de første 4-6 måneder er også ok, hvis man ikke har mulighed for andet). Herefter er 2 måltider om dagen passende for de fleste hunde.

Hvis man har en særlig stor race, måske en race der karakteriseret som gigant, så vil vi anbefale at fodre minimum 3 portioner dagligt i vækstperioden. Dette fordi de helt store racer har en større risiko for at blive meget oppustede når de spiser store portioner foder, og det kan være årsag til alvorlige mavelidelser. Det er derfor også især godt for disse racer at blive fodret i stativ når de er begyndt at skyde i vejret, så de ikke behøver at indtage foderet fra gulvhøjde. Det er selvfølgelig også noget, man kan bruge til hunde af alle andre størrelser, og i OLIVERS har vi standere i flere forskellige højder. Find alle varianterne her.


Hvis du har spørgsmål omkring hvalpefodring

I dette blogindlæg har berørt nogle af grundprincipperne i hvalpefodring, men der findes et hav af problematikker og scenarier, der kan give anledning til spørgsmål, når man har fået hvalp. Hvis du føler, at du sidder inde med spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her, så er du mere end velkommen til at kontakte os i OLIVERS, så kan vi tage en snak om netop din hvalp og dens behov.

//Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

​Kemikaliefri beskyttelse mod lopper og flåter

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Når loppe- og flåtsæsonen for alvor begynder, reklameres der i stor stil for de velkendte pipetter og tabletter i kampen mod de ubudne gæster. Disse produkter er ganske effektive, men det er ikke alle dyr, som disse produkter egner sig til - herunder små hvalpe eller killinger under 8 uger. Dette skyldes indholdet af kemikalier i form af insekticider og pesticider. Her er det dog vigtigt at understrege, at når den angivne dosis og indlægssedlen følges, er produkterne udelukkende skadelige for lopper og flåter og altså ikke for vores hunde og katte. Men ønsker man derimod andre alternativer til de velkendte kommercielle produkter, er der heldigvis råd for det. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på nogle af de alternative kemikaliefrie produkter, der findes på markedet i kampen mod lopper og flåter. Fælles for alle produkter er, at de er miljøvenlige og lette at anvende.


Alternative produkter til bekæmpelse af lopper og flåter

Der er udviklet et utal af produkter til bekæmpelse af de uønskede gæster, også hvad angår alternative produkter. I dette indlæg jeg har valgt tre slags alternative produkter, som alle findes i OLIVERS sortiment. Det drejer sig om et produkt, der sættes fast i halsbåndet, en olie til pelsen og et fodersupplement. Fælles for alle produkter er, at de fri for kemikalier og insekterne kan derved ikke udvikle resistens.

KW Kryb Væk


Her er der tale om en olie, som sprayes over hele pelsen på enten hund eller kat. Olien vil danne en hinde, som forhindrer iltoptagelse hos lopper og flåter. Selvom lopper og flåters iltoptagelse er ganske anderledes end hos os mennesker, så er den stadig livsnødvendig for dem og de vil derfor dø efter kort tid, idet de forhindres ilt.

Sådan anvendes produktet

”KW Kryb Væk” er en olie, som vil lægge sig i pelsen. Derfor kræver produktet en hyppigere anvendelse sammenlignet med de kommercielle produkter. Når det er sagt, er det ganske let at anvende produktet. Først fordeles olien med den tilhørende spray over hele pelsen, hvorefter den gnides godt ind i pelsen. Pelsen bør være helt tør inden produktet fordeles, så man på den måde sikrer, at olien fordeles jævnt over det hele. Som med alle andre produkter varierer mængden alt efter dyrets størrelse. For eksempel bør man forvente ca. 25 ml til hund på 25 kg. Er der tale om en større eller mindre vægt, justeres produktet selvfølgelig derefter.

Til forskel fra andre produkter på markedet, skal ”KW Kryb Væk” doseres væsentligt oftere og behandlingen anbefales gentaget en gang ugentligt for at opretholde den forebyggende effekt. Ligeledes vil produktet blive vasket ud af pelsen ved hyppige bade og effekten vil derved mindskes. Når det er sagt, så tager en behandling ganske kort tid og bidrager samtidig til en blank pels. Produktet er lugtfrit og optages efter en halv til en hel time, så der er ingen grund til bekymring for olie i sofaen, hvis hunden eller katten er så heldig at måtte opholde sig der. Produktet kan desuden anvendes uanset alder!


OLIVERS Garlic Powder

”OLIVERS Garlic Powder” er et 100% naturprodukt og indeholder udelukkende hvidløg. Produktet er forarbejdet som granulat og er derfor let at tildele i foderet. Til trods for at der ikke er videnskabelig bevis for produktets virkning, er det hyppigt brugt blandt hundeejere. Det er vigtigt at understrege, at produktet udelukkende bør bruges til hunde og ikke egner sig til katte.

Sådan anvendes produktet

På emballagen af produktet er angivet en daglig dosis, som er bestemt efter hundens vægt. Det er vigtigt at overholde denne dosis, da hvidløg i store mængder kan være skadeligt for hunde. Hvidløgsgranulatet indeholder svovlholdige forbindelser, som er med til at give den karakteristiske lugt, som hvidløg har. Det er denne lugt, som menes at forhindre de uønskede gæster hos hunden. En klar fordel ved produktet er, at det er let at tildele og for nogle hunde vil de spise det med velbehag, mens andre helst er fri for den markante smag. Selvom produktet består af granulat, vil det stadig have en svag lugt af hvidløg.

Tickless Pet

”Tickless Pet” er en lille enhed som placeres i dyrets halsbånd og kan anvendes af både hunde og katte i alle alder. Enheden afgiver ultralyde med en frekvens på 40 KHz, som ligger uden for det spektrum som mennesker og dyr kan opfange med hørelsen (25-30 KHz). Lopper og flåter navigerer anderledes end os mennesker og reagerer på varmeændringer og lydbølgefrekvenser. Frekvensen fra Tickless Pet forhindrer deres optimale evne til at bide sig fast i huden på dyret.

Sådan anvendes produktet

Produktet sættes fast i halsbåndet på dyret, hvorfra det afgiver en frekvens på 40 KHz, som dækker i en rækkevide på 1,5 meter. På den måde er hele dyret dækket ind af disse ultralyde. Tickless egner sig ikke til en tur på stranden, da man ikke kan være sikker på produktets effekt, hvis det har været udsat for vand. Anvendes der jakker og dækkener i de kolde tider, er det vigtigt ikke at dække ”Tickless” til, da den derved ingen effekt vil have. Lydbølgerne vil nemlig blive væsentligt reduceret under en sådan beklædning. Produktet virker i op til 12 måneder og skal derefter udskiftes med et nyt. Alt i alt er det et ganske let anvendeligt produkt og man behøver ikke tænke meget over gentagne behandlinger, da der opnås effekt efter 24 timer.

KW Tic-Clip

”Tic-Clip” minder i høj grad om ”Tickless Pet”, som også fastgøres i halsbåndet. I modsætning til Tickless Pet virker Tic-Clip ved at udsende et magnetfelt, der omkranser dyret. Det lyder måske en anelse abstrakt, men det er vigtigt at huske på, at lopper og flåter navigerer langt anderledes end os mennesker. Deres forben er i stand til at opfange bittesmå vibrationer og netop disse forstyrres ved magnetfeltet, som dannes af Tic–Clip. Produktet er derfor uafhængigt er dyrets størrelse og pels og kræver ingen umiddelbare forbehold før brug. Produktet har en forventet levetid på op til 2 år og påvirker hverken os mennesker eller dyr.

Sådan anvendes produktet

I pakken medfølger selve Tic-Clip, men også to ringe, som alle sættes fast i halsbåndet i forlængelse af hinanden. Efter 5 dage er der opnået fuld beskyttelse. For at sikre en optimal effekt af produktet skal det rengøres i rindende vand hver 14. dag, hvorefter det igen fastspændes på dyret. Magnetfeltet har som nævnt ingen skadelig effekt og kan derfor sagtens anvendes af hvalpe og killinger, da ingen kemikalier er involveret.


Take home massage

Fælles for alle nævnte produkter er, at de er 100% fri for kemikalier og dermed ganske miljøvenlige. Det er dog vigtigt at søge dyrlæge, hvis der er tale om en svær grad af angreb fra lopper og flåter. Derudover er det vigtigt at huske på, at en stor del af lopper og flåter lever i det omkringliggende miljø, både i hjem og have, og man derfor altid bør gøre hyppigt rent og lufte ud for at undgå dem så vidt som muligt.

Det kan være nødvendigt at behandle med kommercielle produkter under et loppeangreb for at komme problemet helt til livs. Herefter kan man fortsætte med de alternative produkter, som forebyggelse mod de uønskede gæster. Læs altid indlægssedlen, uanset hvilket produkt du vælger at benytte dig af.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

​Lopper og flåter hos hund og kat

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Loppe- og flåtsæsonen er over os og bare tanken om de ubudne gæster, giver myrekryb hos de fleste. Når temperaturen stiger efter en kold vinter og foråret så småt tager fat, så begynder loppe-og flåtsæsonen for alvor. Lopper og flåter er parasitter (ektoparasitter), som lever uden på huden af vores hunde og katte. Her nyder de godt af dyrenes blod og når de bider sig fast i huden, kan det give anledning til kløe. Som de fleste ved, lever parasitterne også andre steder end på vores dyr, f.eks. i buske og steder med højt græs. Men vidste du, at et af deres foretrukne steder ligeledes er i vores tæpper, gulvsprækker, sofaer og senge? Derfor er det en fordel at behandle din hund og kat mod uønskede gæster, som lopper og flåter. Lige så vigtigt er det dog at forebygge disse angreb. Det kan være en jungle at finde rundt i alle de muligheder, som findes på markedet. Både hvad angår de kommercielle og mere alternative produkter. I dette blogindlæg får du et samlet overblik over de mest populære loppe- og flåtmidler på markedet.

Hvordan finder jeg det rigtige loppe- og flåtmiddel til mit kæledyr?

Der findes et hav af forskellige produkter til at behandle samt forebygge mod lopper og flåter. Produkterne varierer især i virketid og ikke mindst i måden, de anvendes på. Når der tales om kommercielle produkter, findes der to typer; tabletter og ”spot-on” midler. Spot-on midlerne dækker de velkendte pipetter samt sprays, som dryppes eller sprayes henover nakke og ryg på hunde og katte. Uanset om man benytter tabletter eller pipetter i kampen mod flåter og lopper, er det vigtigt at vælge et produkt, der egner sig specifikt til hund eller kat. Sørg derfor altid for at undersøge om produktet henvender sig til hund eller kat. Dernæst skal man vælge et produkt, som egner sig til dyrets vægtklasse. På pakkerne er angivet et vægtinterval, som dyret bør ligge imellem.


Spot-on midler

Spot-on midler påføres på hundens eller kattens ryg mellem skulderbladene. Det er vigtigt at skille pelsen til side, så huden bliver synlig. Det er nemlig på huden, produktet skal fordeles. Der forekommer et naturligt fedtlag på huden og det er her produktet fordeles. Produktet afgives henover de næste ca. 4 uger, hvorfor man bør gentage behandlingen hver 4. uge. Når produktet er fordelt, vil lopperne, når de kommer i kontakt med huden, dø inden for de første 24 timer. Man skal dog være opmærksom på, at størstedelen af lopperne lever i hundens eller kattens omgivelser og derfor vil der hele tiden være chance for, at nye lopper forsøger at bide sig fast i huden. Det vil dog være uden held og det første tegn på at produktet virker er ved nedsat kløe hos hund og kat. Da produkterne binder sig til hudfedtet, vil hyppige vaske altså kunne nedbringe virkningen af midlet og man bør derfor ikke kombinere behandlingen med bade før og under. Dermed ikke sagt at man under ingen omstændigheder må bade sine dyr, men man bør have i mente, at det nedsætter virkningen af produktet.

Der findes som sagt mange varianter af disse spot-on midler. I princippet kan det lidt sammenlignes med udvalget af smertestillende til os mennesker, som også indeholder forskellige virkestoffer. Effekten er dog mere eller mindre den samme med små variationer. Størstedelen af spot-on midlerne indeholder virkestoffer, der udelukkende dræber de uønskede parasitter. Men der findes også spot-on midler, hvor produkterne ydermere hæmmer udviklingen af æg og larver, som f.eks. Frontline ComboVet.


Her får du en samlet guide over de mest populære spot-on midler i OLIVERS sortiment:

Frontline – varianter findes til både hunde og katte.

 • Frontline ComboVet
  • Indeholder to primære virkestoffer, som dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet. Derudover indeholder produktet methopren, som forhindrer udviklingen af æg, larver og pupper.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline PourOn
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline Spray
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Advantage Vet varianter findes til både hunde og katte

 • Produktet angriber parasitternes nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Produktet angriber loppers nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Bayvantic egner sig udelukkende til hunde


Prac-Tic - egner sig udelukkende til hunde

 • Angriber parasitternes nervesystem og dræber inden for 24 timer.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!


Tyggetabletter

En anden type loppe- og flåtmiddel som også findes på markedet, er tyggetabletter fra Capstar og Program Vet. Som navnet indikerer, gives disse tabletter oralt og der er altså ikke tale om et produkt, som skal fordeles henover nakke og ryg. Tyggetabletter kan enten være langtidsvirkende eller hurtigtvirkende. De langtidsvirkende har en forebyggende effekt, mens de hurtigtvirkende udelukkende har en behandlende effekt.

I OLIVERS sortiment finder du to typer af tyggetabletter, hhv. Program Vet og Capstar.


Capstar - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber udelukkende voksne lopper og dræber disse indenfor 24 timer.
 • Virker inden for 15-30 minutter.
 • INGEN langtidsvirkning, har udelukkende behandlende effekt på igangværende loppeangreb.

Program Vet - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber æg- og larvestadiet hos lopper. Dog har produktet ingen effekt på voksne lopper.
 • Langtidsvirkende! Produktet virker derfor forebyggende mod udvikling af voksne lopper.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!Gode råd til forebyggelse af ubudne gæster

Da det kun er en lille del af lopper og flåter, som lever på vores kæledyr, er det vigtigt også at bekæmpe og forebygge mod ubudne gæster i resten af hjemmet. Det er derfor en god idé at være flittig med støvsugeren de steder, hvor der er dejligt at være for lopperne og flåterne. Det gælder gulvtæpper, gulvsprækker og møbler. Samtidig er det effektivt at vaske både vores eget sengetøj, men også de tæpper, som hunden eller katten benytter. Her er det vigtigt at vaske ved høje temperaturer. Hvis man har mere end et dyr, bør alle dyr behandles for at mindske udbruddet.

Det er ikke alle dyr eller hjem, som er lige disponeret for ubudne gæster. Derfor kan behandlingen og forebyggelsen variere efter behov. Uanset graden af angreb kan loppe- og flåtbid medføre uønskede sygdomme og infektioner. Derfor er det vigtigt at tage stilling til behandling, når et angreb opdages. Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl om opstået sygdom eller infektion grundet loppe- og flåtbid.

På markedet findes også en lang række andre alternativer til forebyggelse mod lopper- og flåter end de nævnte i dette indlæg. Disse er f.eks. KW Tic-Clip og OLIVERS Garlic Powder. De alternative produkter til forebyggelse kan du læse meget mere om i dette blogindlæg.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

Min hund har sukkersyge

By Lene Harvig 17. mar. 2017 No comments


Sukkersyge er en folkekendt sygdom blandt os mennesker, men faktisk er hunde i stand til at udvikle sukkersyge i samme grad som mennesker. Udviklingen og årsagen til sukkersyge (diabetes) hos hunde kan minde forbløffende meget om forløbet hos mennesker. I modsætning til mennesker er det hyppigst diabetes type 1, som ses hos hunde.

Det kan være lidt af en forskrækkelse, når ens hund får konstateret diabetes hos dyrlægen. Heldigvis kan man med den rette diæt og øget motion gøre en stor forskel for sin hund. I dette blogindlæg fokuseres der på symptomerne på sukkersyge og ikke mindst, hvad du som ejer kan gøre for at forebygge og tage aktivt del i behandlingen af sukkersyge. Derudover kigges der lidt nærmere på begrebet insulinresistens.

Hvad er symptomerne på sukkersyge hos hunden?

For at livsnødvendige processer kan finde sted, er optagelsen af glukose livsvigtigt for hunden. Det er hormonet insulin, der er med til at regulere hundens blodsukker og med sukkersyge vil hunden ikke være i stand til at regulere sit blodsukker. Efter endt måltid vil der ske en stigning af næringsstofferne i blodet. Hertil vil der ske en udskillelse af insulin, som giver besked videre til bl.a. muskelcellerne om at gøre klar til optagelsen af glukose. Sagt på en simpel måde så er det altså insulinen, som er med til at fordele næringsstofferne rundt i kroppen efter endt måltid. Ved sukkersyge vil insulinen ikke have den fulde effekt og det vil føre til en øget glukosekoncentration i blodet. Symptomerne du som ejer skal være opmærksom på er følgende:

 • Øget tørst
 • Vandladning udover det sædvanlige
 • Træthed

Hvis du oplever lignende symptomer hos din hund, bør du søge dyrlæge.

Hvordan finder jeg ud af om min hund har sukkersyge?
Symptomerne på sukkersyge vil altid kunne vække mistanke hos ejeren, men en egentlig diagnose stilles dog udelukkende af dyrlægen. Heldigvis kræver det ikke svære metoder at stille diagnosen - en urin- samt blodprøve vil være tilstrækkelig. Ved sukkersyge udskilles der glukose i urinen og der vil ligeledes være en forhøjet koncentration af glukose i blodet, som dyrlægen nemt kan måle.


Hvorfor udvikler min hund sukkersyge?
Ved diabetes, uanset om der er tale om type 1 eller type 2, er insulinfunktionen nedsat. Årsagen til hvorfor insulinfunktionen er nedsat varierer dog. Ved type 1 vil de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen ofte være beskadiget, som kan skyldes resultatet af en sygdom rettet mod netop bugspytkirtlen. Behandling af type 1 diabetes er ofte insulinkrævende. Ved diabetes type 2 betegnes de insulinproducerende celler som udmattede og cellerne vil derved ikke være lige så effektive i udskillelsen af netop insulin. Groft sagt kan man sige, at de insulinproducerende celler har været på overarbejdet og ikke kan følge med i behovet for insulin.

Der foreligger på nuværende tidspunkt ingen klar grund til at hunde udvikler type 2 diabetes. Alligevel opleves insulinresistens i hyppigere grad hos overvægtige hunde. Ved insulinresistens vil der stadig blive udskilt insulin, men der opleves samtidig en reduktion i optagelsen af glukose i bl.a. muskelcellerne. Overvægt er ikke den direkte årsag til insulinresistens, men en klar forbedring i optagelsen af glukose ses ved et vægttab. Dette er endnu en vigtig grund til at holde vores hunde slanke og dermed give dem de bedste helbredsmæssige betingelser.


Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har sukkersyge?
Uanset hvilken form for diabetes der er tale om, så spiller diæt og motion en afgørende rolle. Ved type 1 diabetes kombineres dette oftest med indsprøjtninger af insulin for at opretholde et stabilt blodsukker. Uanset om insulinindsprøjtninger er nødvendige for din hund eller ej, så er det vigtigt altid at have dyrlægen med på sidelinjen, når der er tale om diabetes. Når det er sagt, så kan vi hundeejere gøre en stor forskel hvad angår fodring og motion.


Diabetes og overvægt
Hvad angår det mentale og fysiske helbred er motion heldigvis godt for både mennesker og hunde. Er din hund overvægtig vil øget aktivitet øge hundens energibehov og have en positiv effekt på et vægttab. Ses tegn på insulinresistens hos din hund vil vægttabet være særlig gavnligt.

Ved vægttab ønsker vi naturligvis, at vores hund skal tabe sig. For at det skal ske kræves en nedgang i antallet af kalorier (kcal). Gå derfor efter et foder med reduceret fedtindhold og lavere energiindhold (færre kcal/100 g). OLIVERS Weight Control har netop et reduceret fedtindhold og ligeledes et højt proteinindhold, som er med til at sikre, at din hund ikke taber muskelmasse, men derimod fedtmasse. Ved at dele foderrationen op i flere måltider, er du med til at give de bedste betingelser for et stabilt blodsukker. Selvom portionerne derved kan virke små, er det vigtigt ikke at tildele mere foder end nødvendigt. Ved et vægttab er det altid vigtigt at sikre et stabilt vedvarende vægttab!


Diabetes og undervægt
Er der derimod tale om en undervægtig hund med diabetes, skal man fodre derefter. Det vigtigste er først og fremmest, at få hunden tilbage til en normalvægt. Derfor anbefaler vi ikke at fodre med OLIVERS Weight Control til at starte med. Vælg i stedet mellem vores andre varianter. Det anbefales at fodre 2 – 4 gange dagligt, da målet er en god insulinbalance og et stabilt blodsukker. Først når den optimale vægt for hunden er nået, kan der fodres med OLIVERS Weight Control.


Livet med diabetes
Som ved langt de fleste sygdomme er prognosen for et godt og langt liv bedre, hvis diabetes opdages så tidligt som muligt. Diabetes kan have alvorlige konsekvenser og derfor er det vigtigt at søge dyrlæge, hvis mistanke om sygdommen opstår. Ved insulinkrævende diabetes lykkes det ofte at stabilisere sygdommen og hunden vil stadig være i stand til at leve et godt hundeliv – på trods af indsprøjtninger.

Selvom den præcise sammenhæng mellem overvægt og funktionen af insulin endnu ikke er overbevisende, så tyder alt på en klar forbedring ved et vægttab. Overvægt påvirker hundens velfærd negativt og kan medføre en lang række følgesygdomme. Derfor bør man altid undgå overvægt hos hunden. En sund og slank hund har de bedste forudsætninger for et langt hundeliv!


// Nina V. Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science
Allergi hos hunde og katte

By Lene Harvig 7. mar. 2017 No comments


Foderrelateret allergi og foderintolerance hos hunde og katte

Der findes efterhånden mange typer foder på markedet, der specifikt henvender sig til hunde og katte med allergi og faktisk har der aldrig før været så meget fokus på foderrelateret allergi. Hunde og katte er i stand til at udvikle allergier i samme grad som os mennesker med de dertilhørende gener. Det kan være ganske frustrerende som hunde- og katteejer, hvis hunden eller katten udvikler allergi. Men årsagen til allergi og symptomer, der til forveksling kan minde om allergi, skyldes langt fra altid en foderrelateret allergi.

Foderintolerance og foderrelateret allergi er begreber som ofte bruges i flæng. Det skyldes at symptomerne til forveksling kan ligne hinanden. Fælles for dem begge er dog en kraftig reaktion fra immunforsvarets side rettet mod dele af visse proteiner (sekvenser), der som udgangspunkt ikke er skadeligt for dyret. Selvom symptomerne og ikke mindst behandlingen af dem begge minder om hinanden, så er årsagen forskellig. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på foderrelateret allergi og foderintolerance, samt hvad du som ejer kan gøre, hvis symptomerne opstår.

Foderrelateret allergi

Allergi udløses af kroppens eget immunforsvar som respons på tilstedeværelsen af et allergen (protein). For at en allergisk reaktion kan udvikles, skal hunden eller katten have været udsat for allergenet tidligere og dermed have dannet antistoffer mod allergenet. Når hunden eller katten igen udsættes for allergenet, vil dens immunforsvar reagere ganske hurtigt og symptomerne på allergi vil opstå. En foderrelateret allergi vil medføre inflammation (betændelsesreaktion), som hurtigt vil forsvinde igen, når allergenet fjernes. Selvom allergi forårsages af et specifikt protein, er det vigtigt at understrege, at hunden eller katten ikke er allergisk over al slags protein, men ofte kun en lille del af en foderingrediens. Det kan f.eks. være allergi overfor gluten (proteindel i havre). Det er også vigtigt at huske på, at en allergisk reaktion over for gluten i havre ikke nødvendigvis betyder, at dyret har en foderrelateret allergi til al gluten.


Foderintolerance

Lighederne mellem foderrelateret allergi og foderintolerance er store, men de to adskiller sig ved deres aktivering af immunforsvaret. Når der er tale om foderintolerance vil immunforsvaret angribe hunden eller kattens egne celler. Da foderintolerance selvfølgelig knytter sig til foderets indhold, som passerer gennem mavetarmsystemet, vil det ofte være tarmslimhinden som angribes af immunforsvaret. Igen er det proteiner (sekvenser af et protein) som ”trigger” immunforsvaret. Men i modsætning til foderrelateret allergi, som opstår grundet specifikke proteiner, er foderintolerance ofte mere bredspektret. Al optagelse af næringsstoffer foregår henover tarmslimhinden og når denne beskadiges, vil det påvirke optagelsen negativt. Som ved allergi, kan denne tilstand dog forbedres markant hvis fødeemner, som stimulerer til denne reaktion, undgås.

Den store forskel mellem disse to ligger altså i, hvordan reaktionen opstår. Ved foderallergi opfatter katten og hundens immunforsvar allergener som skadelige proteiner og det trigger immunforsvaret til at danne en betændelsesreaktion. Ved en foderintolerance vil deres immunforsvar yderligere angribe kroppens egne celler.


Symptomer på foderrelateret allergi og intolerance

Som nævnt er der store ligheder mellem symptomerne på allergi og intolerance. Symptomer, som kan være fælles for dem begge, er kløe og diarré. Ofte opstår kløen omkring øre, ansigt, poter, kønsorganer samt endetarmsåbning. Det er dog vigtigt at understrege, at al slags kløe ikke er forårsaget af allergi og intolerance, men langt hyppigere er forårsaget af bakterielle eller parasittære infektioner i huden.

Ydermere kan symptomerne på intolerance være opkast, maverumlen og sløvhed hos dyret. Ved foderintolerance vil optagelsen af næringsstoffer være hæmmet, da tarmslimhinden angribes af immunforsvaret. Sløvheden vil opstå, idet katten eller hunden ikke får dækket sit fulde behov - heri særligt behovet for vitaminer og mineraler. Står symptomerne på over længere tid så rådfør dig altid hos dyrlægen!


Hvad kan man som ejer gøre?

Uanset hvad der er årsag til allergi- og intolerancelignende symptomer, så er det vigtigste dyrets velbefindende. Opstår der hyppig kløe hos katten eller hunden, så er det en god idé at aflægge dyrlægen et visit. Skyldes kløen en bakteriel eller parasittær infektion vil dyrlægen hurtigt kunne fastslå dette og påbegynde en behandling.

Er der derimod tale om symptomer som diarré og uregelmæssig afføring, kan det være en god idé at kigge lidt nærmere på foderet. De hyppigste former for foderallergi og intolerance er knyttet til enten protein- eller kulhydratskilden i foderet. Hvis symptomerne er knyttet til proteinkilden i foderet, er der to veje at gå. Den første er, at skifte over til et foder med en anden animalsk proteinkilde. Fungerer ens kat eksempelvis ikke på fisk som smagsvariant, kan kylling være en mulighed. Næste mulighed er at fodre med hydrolyseret foder. Ved hydrolyseret foder, er proteinet i foderet klippet i så små stykker, at immunforsvaret ikke vil reagere og symptomerne vil derfor gå i sig selv. Er allergien eller intolerancen derimod rettet mod kulhydratdelen, kan man forsøge sig frem med et kornfrit foder. Kornfrit foder indeholder ikke gluten og er allergien eller intolerancen forårsaget af gluten, vil symptomerne ikke opstå.

Der er dog ingen garanti for, at et foderskifte vil mindske symptomerne, da især allergi kan være forårsaget af andre ting end selve foderet. Samtidig kan symptomerne skyldes andet end allergi og derfor er det altid en god idé at rådfører sig hos sin dyrlæge.


Gode råd til dig som ejer:

 • Vælg altid det foder, som du synes din hund eller kat fungerer bedst på.
 • Ved symptomer på allergi eller intolerance, så forsøg at undgå de hyppigste allergener som fx korn og prøv dig dernæst frem med proteinkilden. Hos Olivers har vi kylling, fisk og lam i kornfri varianter
 • Ved kløe, få din hund eller kat tjekket for eventuelle infektioner i huden.


//Nina V. Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Tandsundhed hos hunde og katte

By Lene Harvig 16. feb. 2017 No commentsI 1990’erne var der massivt fokus på tandsundhed og forebyggelse blandt børn og unge, hvilket førte til ”generation nul huller”. Danskerne er generelt gode til at svinge tandbørsten og forebyggelse af tandproblemer kan for alvor mærkes på velværet. Men når nu vi danskere er så flittige til at holde vores mund sund og ved hvor vigtigt det er børste tænder, hvordan står det så egentlig til med vores kæledyr? Og kan de overhovedet få huller i tænderne? Hunde og kattes tænder er, med undtagelse af tændernes udformning, opbygget på samme måde som hos os mennesker og dermed kan dyrene lide af samme tandproblemer som os. De hyppigste tandproblemer hos kunde og katte er tandsten, tandkødsbetændelse og huller i tænderne. Gør vi som ejere ikke noget for at opretholde god tandsundhed hos vores dyr, kan det få lov til at udvikle sig og i sidste ende være ganske smertefuldt for dyrene. I dette og næste blogindlæg vil der være fokus på tandsundhed og forebyggelse af tandproblemer hos både hunde og katte.


Kan hunde og katte få huller i tænderne?

Der er store ligheder mellem menneskers tænder og hunde samt kattes tænder. En af disse ligheder er evnen til at få huller i tænderne, også kaldet carries, som opstår på samme måde som hos mennesker. I munden hos hunde og katte findes en lang række naturligt forekommende bakterier. Disse bakterier er gode langt hen ad vejen, men hvis bakterierne får næring og ikke mindst lov til at sidde for længe på tænderne, vil de med tiden danne huller i tændernes overflade. Disse bakterier kaldes i daglig tale for plak og udgør den lidt gullige masse, som heldigvis let kan fjernes. Tre ting skal altså være opfyldt for at huller i tænderne opstår; tænder, plak og næring til plakken (bakterierne). Er disse betingelser opfyldt vil bakterierne (plak) danne syre, hvilket langsomt nedbryder tandens overflade og dermed gør den yderligere sårbar overfor bakterielle angreb. Tænderne kan vi af gode grunde ikke fjerne og dyrene skal også have noget at leve af, så det kan vi heller ikke undlade. Men vi kan reducere antallet af bakterier og holde tændernes overflade så ren som muligt! En vigtig del af forebyggelsen er at tjekke sin hund og kats tænder hyppigt. Her er nogle gode råd til et tandtjek i dagligdagen.


 • Tjek af tandkødet. Tandkødet skal være lyserødt og glat i overfladen. Hvis tandkødet virker irriteret og mere mørkt end lyserødt, så tyder alt på tandkødsbetændelse. Ved tandkødsbetændelse vil der lettere opstå blødning langs tænderne, f.eks. hos hunden ved tygning af kødben eller leg med bold. Heldigvis kan betændelsen reduceres ved tandbørstning derhjemme!
 • Tjek efter tandsten. Tandsten sidder som en gullig plamage langs tanden og kan ikke skrabes af med neglene eller børste væk. Hvis der er tandsten, så skal det fjernes hos dyrlægen.
 • Gennemgang af tænderne. Gennemgå om alle tænderne er intakte og tjek derefter nuancerne af tænderne. Er nogle mere grå end andre? Er nogle knækkede? Hvis ja, så er det en tur til dyrlægen, da større smerte kan være forbundet med knækkede eller beskadigede tænder.

Som hovedregel bør man dog altid få gennemgået hunden eller kattens mundhule samt tænder hver gang, man er på besøg på hos dyrlægen.


Tandpleje hos hunde og katte

Den lette genvej til en sund mund hos hunde og katte opnås ved hyppig gennemgang af tænderne og en god tandpleje. Tandpleje kan være lettere hos hunde end katte, og det kræver en ekstra indsats at holde deres tænder rene – først og fremmest fordi deres mund er langt mindre end hundes. For både hunde og katte findes en lang række plejeprodukter til god tandsundhed, mens der for hundenes vedkommende også findes tyggeben, som kan have en gavnlig effekt. Hemmeligheden bag god tandhygiejne er at få fjernet plakken så godt som muligt.Til at fjerne plak og ikke mindst rengøring af tænder, findes der specielt udviklet tandpasta til netop hunde og katte fra mærket "petosan". Tandpastaen kan ikke skylles ud og smager af fjerkræ. Tandpastaen fra Petosan kan købes hos OLIVERS her.

Ligeledes findes der tandbørster, så det bliver lettere at få børstet tænderne. Langt de fleste tandbørster er dog udviklet til hunde, men gå efter en tandbørste i str. small og det burde kunne lade sig gøre at børste tænder hos katten også. Se udvalget af OLIVERS tandbørster her.

Det er de færreste dyr, som synes det er en fornøjelse at få børstet tænder. Men jo oftere desto lettere bliver det for både dyr og ejer. Som nævnt er der flere muligheder for at holde tænderne rene hos hunde end hos katte. Det skyldes, at hunde i større grad tygger på deres mad end katte. Hos Olivers har vi udviklet vores helt egne Dental Sticks uden sukker og med et lavt fedtindhold. Den specielle stjerneform gør at det lettere at få fjernet plak mellem hundens tænder, da formen er specielt tilpasset deres tænder. Dental Sticks findes både med korn og uden korn.


I næste blogindlæg om tandsundhed bevæger vi os videre i udviklingen af tandsten og hvilke konsekvenser det kan have for dyrene. Derudover kigger vi også nærmere på tandsundhed hos hvalpe.


/Nina V. Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Socialisering

By Lotte Davies 9. aug. 2016 No comments

SOCIALISERING

Perioden fra hvalpen er 8 uger til 16 uger gammel kaldes ”socialiserings fasen”. Det er i denne alder at hvalpen er mest åben overfor indtryk fra verden omkring den. Det er derfor vigtigt, at hvalpen tidligt i sit liv kommer til at stifte bekendtskab med mange af de ting, den vil komme ud for senere i sit liv. God socialisering anses af mange som den bedste forebyggelse mod nogle af de mere almindelige adfærds problemer som angst og aggression.

Det er vigtigt at hvalpen tidligt i sit liv møder andre hunde, fremmede mennesker og børn i alle aldre – til at begynde med en person ad gangen og altid på hvalpens vilkår. Hvalpen skal også vænne sig til mennesker der opfører sig ”anderledes”, fx mennesker der løber, råber eller arbejder med støjende maskiner, samt mennesker som ser”anderledes” ud, fx mennesker med skæg, paraply, stok, flagrende påklædning mm. Hvis det er muligt, så lad også hvalpen møde andre dyrearter så som katte, heste, køer m.m.

Det er selvfølgelig meget vigtigt altid at holde øje med hvalpens signaler og gå frem i et tempo, som passer til den enkelte hvalp. Hvalpen skal aldrig tvinges til kontakt med andre mennesker eller dyr. Man introducerer stille og roligt hvalpen til ”det fremmede”, og så skal hvalpen selv have mulighed for at søge kontakt. Husk at jo flere ting hvalpen vænner sig til i sit tidlige liv, jo bedre vil den håndtere både kendte og ukendte ting senere i sit liv.

Fodring i vækstperioden

By Lene Harvig 11. maj 2016 No comments

FODRING I VÆKSTPERIODEN
Vækstperioden er meget vigtig for den enkelte hvalp – hvalpen skal vokse og udvikle sig ligeså meget i sit første leveår som et menneskebarn gør på ca. 14 år.

Selve væksten er et resultat af et komplekst samspil mellem:
• Nedarvede gener
• De næringsstoffer hvalpen indtager
• Mængden af motion
• Forskellige hormoner, bl.a. væksthormon og kønshormoner

Både hvalpens afstamning samt korrekt fodring bidrager således til den samlede vækst . Korrekt fodring i vækstperioden kan have stor indflydelse på hundens senere voksenliv.


HVILKET FODER ER BEDST - OG HVOR MEGET SKAL HVALPEN HAVE AT SPISE?

Hvalpens muskler og knogler vokser og forandrer sig meget i vækstperioden. Disse forandringer sker hurtigst i de første måneder i hvalpens liv, hvorefter det går langsommere, efterhånden som hvalpen nærmer sig det tidspunkt, hvor den er helt udvokset. Et afbalanceret vækstfoder (hvalpefoder) indeholder alle de næringsstoffer, hvalpen har behov for i de rette mængder og indbyrdes forhold for optimal vækst. Det eneste man selv skal gøre, er at give hvalpen den rette mængde foder.

Den korrekte daglige fodermængde varierer meget fra hvalp til hvalp. Man kan anvende de vejledende mængder i fodringstabellen som et udgangspunkt, men det er vigtigt at være opmærksom på, at en fodringstabel er baseret på en gennemsnits hvalps behov – og det er slet ikke sikkert, at den anbefalede fodermængde er den korrekte mængde til netop ens egen hvalp. Det er derfor vigtigt at observere den enkelte hvalp, og justere fodermængden efter hvalpens behov.

Store hunderacer har større risiko for at udvikle led- og knogleproblemer end små racer. Ernærings-betingede led- og knogleproblemer i vækstperioden opstår hyppigst, hvis hvalpen bliver overfodret eller hvis hvalpen får et foder, som ikke er korrekt afbalanceret. Det anbefales at fodre hvalpe af store racer med et ”large breed” vækstfoder, som bl.a. har et lavere indhold af energi (kalorier) og et mere begrænset indhold af calcium end et vækstfoder til de små racer.


EN GOD START GIVER GODE MULIGHEDER

Når man vælger et godt vækstfoder og fodrer sin hvalp korrekt, sørger for at socialisere sin hvalp på bedst mulig måde, giver hvalpen en god basis træning og samtidig tænker over at være en god leder for sin hvalp, giver man sin hvalp en god start i livet. En god begyndelse giver alle muligheder for, at hvalpen og dens nye familie fremover kan få et harmonisk og velfungerende liv sammen.


HVORNÅR SKAL HVALPEN SKIFTES OVER TIL VOKSENFODER?

Både vækstperiode og vækstrate for de forskellige hunderacer varierer meget. De store racer vokser igennem en længere tidsperiode end de små racer, og de når deres voksenstørrelse i en senere alder. Det anbefales at fodre hvalpen med et vækstfoder i hele vækstperioden, dvs. at det er vigtigt at anvende et vækstfoder, så længe hvalpen stadig vokser i højden. Derefter kan hvalpen gradvist skiftes over til et afbalanceret fuldfoder til voksne hunde. Tidspunktet for skift fra hvalpefoder til voksenfoder indtræffer for de fleste hunde mellem 8 og 12 måneders alderen, alt efter hvalpens voksenstørrelse. For hvalpe af gigantracer, som endnu ikke er færdig udvoksetnår de er 1 år gamle, er det fint at anvende vækstfoder nogle måneder længere.


Sikker jul på fire poter

By Lene Harvig 10. dec. 2015 No comments

Sådan får du en glædelig og sikker jul for alle - også dem på 4 poter

Vi danskere elsker julen. Vi elsker vores juletræ, julepynt, julegaver og julemad. Midt i alle festlighederne er det dog vigtigt at være opmærksom på vores firbenede familiemedlemmer, som vi deler hjem med. Nogle af de ting, vi omgiver os med i julen, kan nemlig udgøre en fare for vores hunde og katte. Hvis alle hunde- og katteejere viser rettidig omhu og sørger for at forebygge potentielle farlige situationer, vil vores hjem fortsat være et sikkert og rart sted for vores hunde og katte at færdes – også i julen.

Julepynt og juleplanter
Det er nok ikke alle hunde- og katteejere som tænker over, at deres flotte juletræ i sig selv potentielt kan give hunde og katte problemer. Hvis vores selskabsdyr vælger at spise af grantræet, kan grannålene forårsage både lokal irritation i mundhulen samt opkast og diarre. Kristtjørn og mistelten er begge giftige planter, som kan forårsage seriøse helbredsproblemer, hvis vores hunde eller katte indtager dem. De skal derfor altid placeres, hvor hverken hunde eller katte har mulighed for at tygge på dem eller spise dem. Vær også opmærksom på, hvor urtepotterne med julestjerner placeres. Julestjerner kan nemlig også forårsage både mundhule- og maveirritation, hvis hunden eller katten spiser af dem.


Fra dyrlægen

RSS-feed

Transport med hunden

By Lene Harvig 20. jun. 2017 No comments

Når man har hund, skal man som oftest have sin firbenede ven med sig i bilen på et tidspunkt i hundens liv. Uanset hvor ofte man har hunden med på tur, så er der nogle redskaber, der kan lette processen og optimere hundens sikkerhed og velvære.

Når man transporterer hunden i bilen, er det en god ide at enten fastspænde hunden i en sele eller have et transportbur i bagagerummet. At have hunden fuldstændig fri i bilen kan være farligt både for hunden og for andre passagerer, hvis man skulle lave en hård opbremsning.


Transportbure

OLIVERS fører forskellige mærker i transportbure, hhv. Proline, Skudo og Pluto. Burene kommer i forskellige størrelser, så buret passer bedst muligt til hundens størrelse.


Selvom man har hunden i bur under køreturen, kan en nødopbremsning desværre godt gøre skade på hunden, hvis man er uheldig. Proline har derfor designet såkaldte ”Crash Bags” til deres bure. Disse stødabsorberende puder monteres på burets bagpanel, og afværger dermed det meste af den negative konsekvens som opbremsningen kan have på hunden. Der findes tilpassede Crash Bags til de forskellige burtyper.

Proline med Crash Bag


Hundeseler til køreturen

Hvis man hellere vil have hunden siddende på sædet, så fører OLIVERS hundeseler til bilen. Disse seler fastsættes i sikkerhedssele-spændet (enkelte bilmærkers sikkerhedssele-spænder afviger fra standarden, og der kan derfor kan være enkelte bilmærker, som selen ikke passer til). Selen findes i flere størrelser, så de passer enhver hunderace. Se fx. størrelse 80 x 110 cm.


Frisk luft til kæledyrene når du er væk fra bilen

Skal hunden efterlades i bilen, er det vigtigt at gøre hvad man kan, for at forhindre at hunden lider af varmestress. Denne tilstand kan opstå hurtigere end man lige tror, da en bil bliver langt hurtigere varm end omgivelserne, og hunde ikke kan svede på deres krop. De har derfor rigtig svært ved at komme af med varmen. En nem måde at hjælpe hunden på, hvis den skal sidde i bilen på en varm dag, er ved at skabe noget ventilation i bilen. Her er en såkaldt Dog Cooler rigtig god, da den lader bagagerummet stå på klem, og derved tillader en del mere luftudskiftning end et åbent vindue gør. Kombineret med et nedrullet vindue kan der skabet lidt gennemtræk i bilen, hvilket er gavnligt for hunden.


Frisk vand til turen

Derudover kan det anbefales altid at give hunden fri adgang til vand, hvis den skal blive siddende i bilen. Man kan vælge at have en vandskål stående fast i bilen eller have en sammenklappelig skål, der kan tages med overalt. OLIVERS fører et sortiment af solide vandskåle samt OLIVERS egen sammenklappelige vandskål.


// Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Hvalpefodring

By Lene Harvig 8. jun. 2017 No comments


Når dagen endelig kommer, hvor man kan hente sin nye hvalp hjem, kan man pludselig stå med en håndfuld spørgsmål, som man slet ikke havde overvejet inden. Dette kan ske både for nye hundeejere og de mere garvede, for ingen hunde er ens, og måske er det efterhånden et par år siden, at man har huset sådan en lille spirrevip. Der findes næsten ligeså mange gode råd og tilgangsmåder, som der findes hundeejere, og det kan til tider være overvældende med alle de regler og tips, som folk tilbyder i god mening. Fordi hvad er det lige, der er rigtigt for min hvalp?

Der findes ikke ét entydigt svar, og hvad der fungerede perfekt for naboen er måske ikke det, der fungerer for jer. Man må derfor ikke blive forskrækket, hvis man har fået anbefalet nogle tip og tricks, der bare slet ikke fungerer, når man prøver dem af. Der er mange tilgange, der vil føre til en glad, harmonisk og sund hvalp. Én ting som man dog bliver nødt til at se på fra start, er korrekt fodring af hvalpen.

Det skal være let at give sin hvalp et godt udgangspunkt for et langt og sundt liv. Derfor fører vi hos OLIVERS fuldfoder, som er balanceret til at opfylde den sunde hvalps næringsbehov. Men hvorfor er det lige, at hvalpe skal have et særligt foder?

Hvalpens vækst og behov

Der sker rigtig meget i det første leveår – de små, klodsede hvalpe udvikler sig til den fysisk voksne udgave af sig selv på omtrent denne her tid. Hvalpe har et hurtigt vækstforløb, og især i løbet af de første 6 måneder. Knoglerne vokser i længden. Det er på knoglerne, at musklerne sidder fast, og de vokser også. For at knoglerne kan vokse, har hvalpen brug at få byggestenene kalcium og fosfor igennem foderet. Musklernes byggesten, proteiner, skal også komme fra foderet. Når vi tænker på vækst hos en hvalp, er det vigtigt, at vi prøver at sikre det optimale vækstforløb frem for det maksimale. Hvalpene har bedst af et foder med en kalcium:fosfor ratio på 1,2:1 og et proteinindhold omkring 26-30 %. Hvis man fodrer med et foder, der opfylder disse krav, så sikrer man, at hvalpens knogle- og muskeludvikling harmonerer. Hos OLIVERS har vi fulgt disse retningslinjer for en optimal vækst, når vi har sammensat vores hvalpefoder. På foderets emballage kan man finde den nødvendige information om foderets sammensætning. Her er der også angivet de omtrentlige mængder, som hvalpen skal fodres med dagligt - afhængigt af alder og den anslåede slutvægt.

At holde sig til den anbefalede mængde foder kan nogle gange være en udfordring. Hvis man har en hvalp, der er rigtig glad for mad, kan man som ejer blive udsat for et par store, runde, bedende hundeøjne, når madskålen er tom. Her skal man prøve at forblive stærk (selvom det kan være svært!), fordi selvom man så gerne vil gøre sin hund glad, så vil denne her glæde være kortvarig. Hvalpefoder er mere energitæt (flere kalorier per måltid) end hundefoder til voksne hunde. Det er det, fordi der går en masse energi på at skulle igennem de vækstspurter, som hvalpene oplever i det første års tid. Men hvis der begynder at charmere sig lidt ekstra foder i madskålen hver dag, så kan man ende med en hvalp, der har lidt for meget på sidebenene. Dette er især kritisk, imens hvalpene vokser – hvis hvalpen vejer for meget i forhold til knoglernes udviklingsstadie, så er det svært for skelettet at bære vægten, og det kan give abnorm knoglevækst eller led skader, hvilket vi gerne undgå. Det er hovedsageligt hvalpe af de store racer, der kan komme i klemme her, da deres krop ikke er ligeså hurtigt færdigudviklet. Det er selvfølgelig ikke et par godbidder ekstra, der kommer til at tippe skalaen, men mere hvis man falder i fælden med at overfodre på daglig basis.


Hvilket foder anbefaler vi hos OLIVERS?

Vi tilbyder en række forskellige varianter inden for hvalpefoder, både til store og små racer. Vi producerer både hvalpefoder med og uden korn og det kaldes henholdsvis Classic og Grain Free. Derudover kan man vælge mellem smagene kylling, lam og fisk.


Er min hund el lille eller en stor race?

Om hundene er af lille, mellemstor eller stor race bliver bestemt af racens slutvægt. En hund tilhører de små racer, hvis den har en slutvægt på max 15 kg. De mellemstore racer er kategoriseret ved en slutvægt på 15-25 kg. Hvis racen har en slutvægt på over 25 kg, så kaldens det for en stor race. Der findes også kategorien gigant racer – så snakker vi en slutvægt på over 45 kg!

OLIVERS anbefaler

Små hunderacer vokser hurtigere end de større, og derfor skal deres foder have flere kalorier per 100 gram. Disse racer fodres med det hvalpefoder der hedder Puppy Small Breed, fx. Chicken Classic eller Puppy All Breeds, fx. med smag af Fish Grain Free, igennem hele deres vækstperiode.

De mellemstore racers vækstforløb følger de små racers i de første 3 – 4 mdr., men herefter foregår væksten langsommere, og hunden har derfor ikke brug for ligeså meget energi hver dag. Derfor anbefaler vi, at man starter disse hvalpe op på et foder egnet til de små racer (nævnt ovenfor) i de første 3-4 mdr. og herefter skifter til et såkaldt Puppy Large Breed foder og fodrer med dét, indtil hvalpen er udvokset. Til de helt store hunde anbefaler vi Puppy Large Breed foder igennem hele hvalpeperioden for at sikre optimal vækst.


Praktisk fodring af hvalpen

Foderskift

For en hvalp, som lige er ankommet i et nyt hjem, vil alting være nyt. Det kan være noget af en mundfuld for hvalpen at skulle lære sine nye familiemedlemmer at kende, udforske sit nye hjem og samtidig vokse med lynets hast. Derfor anbefales det ikke, at man foretager et foderskifte som det første, når hvalpen kommer hjem. Man har højst sandsynligt fået noget foder med fra opdrætteren, og det er en god ide at fortsætte på dette foder de første 3-5 dage. Når man ønsker at starte op på et andet foder, så anbefales det at lave et gradvist foderskift.


Skiftet kan ske henover en uges tid, hvor man blander mere og mere af det nye foder med det gamle, indtil hvalpen er helt ovre på sit nye foder. Grunden til at man anbefaler at skifte foder på denne her måde, er fordi hvalpens mave stadig er meget sart, og et foder med en anderledes sammensætning kan give problemer med nedbrydningen og udnyttelsen af foderet. Det kan føre til ondt i maven og diarré, som hverken er sjovt for hvalp eller ejer. En sådan dårlig oplevelse kan også give hvalpen et anstrengt forhold til fodring, og det er heller ikke ønskværdigt. En stille og rolig overgang er vejen frem!

Opblødning af foderet

De meget unge hvalpe kan i starten have lidt svært ved at tygge foderpillerne ordentligt, hvilket kan betyde, at de ikke altid har lyst til at spise. Selvom det er en ærgerlig start, kan det som regel undgås ved at bløde foderet op med lidt vand. Dette kan så nedtrappes gradvist, som hvalpen bliver større og får lettere ved at tygge foderpillerne. Tygningen nemlig også en god måde at få et naturligt slid på hundens tænder. Opblødt foder skal ikkestå fremme meget mere end en time.

Portionskontrol og flere fodringer om dagen

Det anbefales for alle hvalpe i vækst, at ejerne kontrollerer mængden af foder, der tilbydes hver dag. Det er altså ikke en god idé at sætte en fuld madskål til hvalpen, og lade den styre sit eget foderindtag. Ved at have styr på, hvor meget hvalpen får hver dag, sikrer man som ejer, at hvalpen får det bedste vækstforløb, og hverken bliver for tynd, for tyk eller får knogleproblemer.

Hvalpens foderration bør gerne deles op i flere små portioner. Hvalpe har små mavesække, og kan ikke spise store måltider ad gangen uden at få mavekneb eller lide af opkast. Den daglige portion skal gerne deles op i 3 måltider (2 gange i de første 4-6 måneder er også ok, hvis man ikke har mulighed for andet). Herefter er 2 måltider om dagen passende for de fleste hunde.

Hvis man har en særlig stor race, måske en race der karakteriseret som gigant, så vil vi anbefale at fodre minimum 3 portioner dagligt i vækstperioden. Dette fordi de helt store racer har en større risiko for at blive meget oppustede når de spiser store portioner foder, og det kan være årsag til alvorlige mavelidelser. Det er derfor også især godt for disse racer at blive fodret i stativ når de er begyndt at skyde i vejret, så de ikke behøver at indtage foderet fra gulvhøjde. Det er selvfølgelig også noget, man kan bruge til hunde af alle andre størrelser, og i OLIVERS har vi standere i flere forskellige højder. Find alle varianterne her.


Hvis du har spørgsmål omkring hvalpefodring

I dette blogindlæg har berørt nogle af grundprincipperne i hvalpefodring, men der findes et hav af problematikker og scenarier, der kan give anledning til spørgsmål, når man har fået hvalp. Hvis du føler, at du sidder inde med spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her, så er du mere end velkommen til at kontakte os i OLIVERS, så kan vi tage en snak om netop din hvalp og dens behov.

//Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

​Kemikaliefri beskyttelse mod lopper og flåter

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Når loppe- og flåtsæsonen for alvor begynder, reklameres der i stor stil for de velkendte pipetter og tabletter i kampen mod de ubudne gæster. Disse produkter er ganske effektive, men det er ikke alle dyr, som disse produkter egner sig til - herunder små hvalpe eller killinger under 8 uger. Dette skyldes indholdet af kemikalier i form af insekticider og pesticider. Her er det dog vigtigt at understrege, at når den angivne dosis og indlægssedlen følges, er produkterne udelukkende skadelige for lopper og flåter og altså ikke for vores hunde og katte. Men ønsker man derimod andre alternativer til de velkendte kommercielle produkter, er der heldigvis råd for det. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på nogle af de alternative kemikaliefrie produkter, der findes på markedet i kampen mod lopper og flåter. Fælles for alle produkter er, at de er miljøvenlige og lette at anvende.


Alternative produkter til bekæmpelse af lopper og flåter

Der er udviklet et utal af produkter til bekæmpelse af de uønskede gæster, også hvad angår alternative produkter. I dette indlæg jeg har valgt tre slags alternative produkter, som alle findes i OLIVERS sortiment. Det drejer sig om et produkt, der sættes fast i halsbåndet, en olie til pelsen og et fodersupplement. Fælles for alle produkter er, at de fri for kemikalier og insekterne kan derved ikke udvikle resistens.

KW Kryb Væk


Her er der tale om en olie, som sprayes over hele pelsen på enten hund eller kat. Olien vil danne en hinde, som forhindrer iltoptagelse hos lopper og flåter. Selvom lopper og flåters iltoptagelse er ganske anderledes end hos os mennesker, så er den stadig livsnødvendig for dem og de vil derfor dø efter kort tid, idet de forhindres ilt.

Sådan anvendes produktet

”KW Kryb Væk” er en olie, som vil lægge sig i pelsen. Derfor kræver produktet en hyppigere anvendelse sammenlignet med de kommercielle produkter. Når det er sagt, er det ganske let at anvende produktet. Først fordeles olien med den tilhørende spray over hele pelsen, hvorefter den gnides godt ind i pelsen. Pelsen bør være helt tør inden produktet fordeles, så man på den måde sikrer, at olien fordeles jævnt over det hele. Som med alle andre produkter varierer mængden alt efter dyrets størrelse. For eksempel bør man forvente ca. 25 ml til hund på 25 kg. Er der tale om en større eller mindre vægt, justeres produktet selvfølgelig derefter.

Til forskel fra andre produkter på markedet, skal ”KW Kryb Væk” doseres væsentligt oftere og behandlingen anbefales gentaget en gang ugentligt for at opretholde den forebyggende effekt. Ligeledes vil produktet blive vasket ud af pelsen ved hyppige bade og effekten vil derved mindskes. Når det er sagt, så tager en behandling ganske kort tid og bidrager samtidig til en blank pels. Produktet er lugtfrit og optages efter en halv til en hel time, så der er ingen grund til bekymring for olie i sofaen, hvis hunden eller katten er så heldig at måtte opholde sig der. Produktet kan desuden anvendes uanset alder!


OLIVERS Garlic Powder

”OLIVERS Garlic Powder” er et 100% naturprodukt og indeholder udelukkende hvidløg. Produktet er forarbejdet som granulat og er derfor let at tildele i foderet. Til trods for at der ikke er videnskabelig bevis for produktets virkning, er det hyppigt brugt blandt hundeejere. Det er vigtigt at understrege, at produktet udelukkende bør bruges til hunde og ikke egner sig til katte.

Sådan anvendes produktet

På emballagen af produktet er angivet en daglig dosis, som er bestemt efter hundens vægt. Det er vigtigt at overholde denne dosis, da hvidløg i store mængder kan være skadeligt for hunde. Hvidløgsgranulatet indeholder svovlholdige forbindelser, som er med til at give den karakteristiske lugt, som hvidløg har. Det er denne lugt, som menes at forhindre de uønskede gæster hos hunden. En klar fordel ved produktet er, at det er let at tildele og for nogle hunde vil de spise det med velbehag, mens andre helst er fri for den markante smag. Selvom produktet består af granulat, vil det stadig have en svag lugt af hvidløg.

Tickless Pet

”Tickless Pet” er en lille enhed som placeres i dyrets halsbånd og kan anvendes af både hunde og katte i alle alder. Enheden afgiver ultralyde med en frekvens på 40 KHz, som ligger uden for det spektrum som mennesker og dyr kan opfange med hørelsen (25-30 KHz). Lopper og flåter navigerer anderledes end os mennesker og reagerer på varmeændringer og lydbølgefrekvenser. Frekvensen fra Tickless Pet forhindrer deres optimale evne til at bide sig fast i huden på dyret.

Sådan anvendes produktet

Produktet sættes fast i halsbåndet på dyret, hvorfra det afgiver en frekvens på 40 KHz, som dækker i en rækkevide på 1,5 meter. På den måde er hele dyret dækket ind af disse ultralyde. Tickless egner sig ikke til en tur på stranden, da man ikke kan være sikker på produktets effekt, hvis det har været udsat for vand. Anvendes der jakker og dækkener i de kolde tider, er det vigtigt ikke at dække ”Tickless” til, da den derved ingen effekt vil have. Lydbølgerne vil nemlig blive væsentligt reduceret under en sådan beklædning. Produktet virker i op til 12 måneder og skal derefter udskiftes med et nyt. Alt i alt er det et ganske let anvendeligt produkt og man behøver ikke tænke meget over gentagne behandlinger, da der opnås effekt efter 24 timer.

KW Tic-Clip

”Tic-Clip” minder i høj grad om ”Tickless Pet”, som også fastgøres i halsbåndet. I modsætning til Tickless Pet virker Tic-Clip ved at udsende et magnetfelt, der omkranser dyret. Det lyder måske en anelse abstrakt, men det er vigtigt at huske på, at lopper og flåter navigerer langt anderledes end os mennesker. Deres forben er i stand til at opfange bittesmå vibrationer og netop disse forstyrres ved magnetfeltet, som dannes af Tic–Clip. Produktet er derfor uafhængigt er dyrets størrelse og pels og kræver ingen umiddelbare forbehold før brug. Produktet har en forventet levetid på op til 2 år og påvirker hverken os mennesker eller dyr.

Sådan anvendes produktet

I pakken medfølger selve Tic-Clip, men også to ringe, som alle sættes fast i halsbåndet i forlængelse af hinanden. Efter 5 dage er der opnået fuld beskyttelse. For at sikre en optimal effekt af produktet skal det rengøres i rindende vand hver 14. dag, hvorefter det igen fastspændes på dyret. Magnetfeltet har som nævnt ingen skadelig effekt og kan derfor sagtens anvendes af hvalpe og killinger, da ingen kemikalier er involveret.


Take home massage

Fælles for alle nævnte produkter er, at de er 100% fri for kemikalier og dermed ganske miljøvenlige. Det er dog vigtigt at søge dyrlæge, hvis der er tale om en svær grad af angreb fra lopper og flåter. Derudover er det vigtigt at huske på, at en stor del af lopper og flåter lever i det omkringliggende miljø, både i hjem og have, og man derfor altid bør gøre hyppigt rent og lufte ud for at undgå dem så vidt som muligt.

Det kan være nødvendigt at behandle med kommercielle produkter under et loppeangreb for at komme problemet helt til livs. Herefter kan man fortsætte med de alternative produkter, som forebyggelse mod de uønskede gæster. Læs altid indlægssedlen, uanset hvilket produkt du vælger at benytte dig af.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

​Lopper og flåter hos hund og kat

By Lene Harvig 14. apr. 2017 No comments

Loppe- og flåtsæsonen er over os og bare tanken om de ubudne gæster, giver myrekryb hos de fleste. Når temperaturen stiger efter en kold vinter og foråret så småt tager fat, så begynder loppe-og flåtsæsonen for alvor. Lopper og flåter er parasitter (ektoparasitter), som lever uden på huden af vores hunde og katte. Her nyder de godt af dyrenes blod og når de bider sig fast i huden, kan det give anledning til kløe. Som de fleste ved, lever parasitterne også andre steder end på vores dyr, f.eks. i buske og steder med højt græs. Men vidste du, at et af deres foretrukne steder ligeledes er i vores tæpper, gulvsprækker, sofaer og senge? Derfor er det en fordel at behandle din hund og kat mod uønskede gæster, som lopper og flåter. Lige så vigtigt er det dog at forebygge disse angreb. Det kan være en jungle at finde rundt i alle de muligheder, som findes på markedet. Både hvad angår de kommercielle og mere alternative produkter. I dette blogindlæg får du et samlet overblik over de mest populære loppe- og flåtmidler på markedet.

Hvordan finder jeg det rigtige loppe- og flåtmiddel til mit kæledyr?

Der findes et hav af forskellige produkter til at behandle samt forebygge mod lopper og flåter. Produkterne varierer især i virketid og ikke mindst i måden, de anvendes på. Når der tales om kommercielle produkter, findes der to typer; tabletter og ”spot-on” midler. Spot-on midlerne dækker de velkendte pipetter samt sprays, som dryppes eller sprayes henover nakke og ryg på hunde og katte. Uanset om man benytter tabletter eller pipetter i kampen mod flåter og lopper, er det vigtigt at vælge et produkt, der egner sig specifikt til hund eller kat. Sørg derfor altid for at undersøge om produktet henvender sig til hund eller kat. Dernæst skal man vælge et produkt, som egner sig til dyrets vægtklasse. På pakkerne er angivet et vægtinterval, som dyret bør ligge imellem.


Spot-on midler

Spot-on midler påføres på hundens eller kattens ryg mellem skulderbladene. Det er vigtigt at skille pelsen til side, så huden bliver synlig. Det er nemlig på huden, produktet skal fordeles. Der forekommer et naturligt fedtlag på huden og det er her produktet fordeles. Produktet afgives henover de næste ca. 4 uger, hvorfor man bør gentage behandlingen hver 4. uge. Når produktet er fordelt, vil lopperne, når de kommer i kontakt med huden, dø inden for de første 24 timer. Man skal dog være opmærksom på, at størstedelen af lopperne lever i hundens eller kattens omgivelser og derfor vil der hele tiden være chance for, at nye lopper forsøger at bide sig fast i huden. Det vil dog være uden held og det første tegn på at produktet virker er ved nedsat kløe hos hund og kat. Da produkterne binder sig til hudfedtet, vil hyppige vaske altså kunne nedbringe virkningen af midlet og man bør derfor ikke kombinere behandlingen med bade før og under. Dermed ikke sagt at man under ingen omstændigheder må bade sine dyr, men man bør have i mente, at det nedsætter virkningen af produktet.

Der findes som sagt mange varianter af disse spot-on midler. I princippet kan det lidt sammenlignes med udvalget af smertestillende til os mennesker, som også indeholder forskellige virkestoffer. Effekten er dog mere eller mindre den samme med små variationer. Størstedelen af spot-on midlerne indeholder virkestoffer, der udelukkende dræber de uønskede parasitter. Men der findes også spot-on midler, hvor produkterne ydermere hæmmer udviklingen af æg og larver, som f.eks. Frontline ComboVet.


Her får du en samlet guide over de mest populære spot-on midler i OLIVERS sortiment:

Frontline – varianter findes til både hunde og katte.

 • Frontline ComboVet
  • Indeholder to primære virkestoffer, som dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet. Derudover indeholder produktet methopren, som forhindrer udviklingen af æg, larver og pupper.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline PourOn
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Frontline Spray
  • Dræber lopper inden for 24 timer og flåter inden for 48 timer efter kontakt med produktet.
  • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Advantage Vet varianter findes til både hunde og katte

 • Produktet angriber parasitternes nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.
 • Produktet angriber loppers nervesystem uden at angribe hunden og kattens nervesystem.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.


Bayvantic egner sig udelukkende til hunde


Prac-Tic - egner sig udelukkende til hunde

 • Angriber parasitternes nervesystem og dræber inden for 24 timer.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!


Tyggetabletter

En anden type loppe- og flåtmiddel som også findes på markedet, er tyggetabletter fra Capstar og Program Vet. Som navnet indikerer, gives disse tabletter oralt og der er altså ikke tale om et produkt, som skal fordeles henover nakke og ryg. Tyggetabletter kan enten være langtidsvirkende eller hurtigtvirkende. De langtidsvirkende har en forebyggende effekt, mens de hurtigtvirkende udelukkende har en behandlende effekt.

I OLIVERS sortiment finder du to typer af tyggetabletter, hhv. Program Vet og Capstar.


Capstar - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber udelukkende voksne lopper og dræber disse indenfor 24 timer.
 • Virker inden for 15-30 minutter.
 • INGEN langtidsvirkning, har udelukkende behandlende effekt på igangværende loppeangreb.

Program Vet - varianter findes til både hunde og katte

 • Angriber æg- og larvestadiet hos lopper. Dog har produktet ingen effekt på voksne lopper.
 • Langtidsvirkende! Produktet virker derfor forebyggende mod udvikling af voksne lopper.
 • Behandlingen bør gentages hver 4. uge.

Al information om påførsel, virkning og effekt er uddybet i produkternes indlægsseddel!Gode råd til forebyggelse af ubudne gæster

Da det kun er en lille del af lopper og flåter, som lever på vores kæledyr, er det vigtigt også at bekæmpe og forebygge mod ubudne gæster i resten af hjemmet. Det er derfor en god idé at være flittig med støvsugeren de steder, hvor der er dejligt at være for lopperne og flåterne. Det gælder gulvtæpper, gulvsprækker og møbler. Samtidig er det effektivt at vaske både vores eget sengetøj, men også de tæpper, som hunden eller katten benytter. Her er det vigtigt at vaske ved høje temperaturer. Hvis man har mere end et dyr, bør alle dyr behandles for at mindske udbruddet.

Det er ikke alle dyr eller hjem, som er lige disponeret for ubudne gæster. Derfor kan behandlingen og forebyggelsen variere efter behov. Uanset graden af angreb kan loppe- og flåtbid medføre uønskede sygdomme og infektioner. Derfor er det vigtigt at tage stilling til behandling, når et angreb opdages. Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl om opstået sygdom eller infektion grundet loppe- og flåtbid.

På markedet findes også en lang række andre alternativer til forebyggelse mod lopper- og flåter end de nævnte i dette indlæg. Disse er f.eks. KW Tic-Clip og OLIVERS Garlic Powder. De alternative produkter til forebyggelse kan du læse meget mere om i dette blogindlæg.

//Nina Mieritz
Stud. cand. scient. animal science

Min hund har sukkersyge

By Lene Harvig 17. mar. 2017 No comments


Sukkersyge er en folkekendt sygdom blandt os mennesker, men faktisk er hunde i stand til at udvikle sukkersyge i samme grad som mennesker. Udviklingen og årsagen til sukkersyge (diabetes) hos hunde kan minde forbløffende meget om forløbet hos mennesker. I modsætning til mennesker er det hyppigst diabetes type 1, som ses hos hunde.

Det kan være lidt af en forskrækkelse, når ens hund får konstateret diabetes hos dyrlægen. Heldigvis kan man med den rette diæt og øget motion gøre en stor forskel for sin hund. I dette blogindlæg fokuseres der på symptomerne på sukkersyge og ikke mindst, hvad du som ejer kan gøre for at forebygge og tage aktivt del i behandlingen af sukkersyge. Derudover kigges der lidt nærmere på begrebet insulinresistens.

Hvad er symptomerne på sukkersyge hos hunden?

For at livsnødvendige processer kan finde sted, er optagelsen af glukose livsvigtigt for hunden. Det er hormonet insulin, der er med til at regulere hundens blodsukker og med sukkersyge vil hunden ikke være i stand til at regulere sit blodsukker. Efter endt måltid vil der ske en stigning af næringsstofferne i blodet. Hertil vil der ske en udskillelse af insulin, som giver besked videre til bl.a. muskelcellerne om at gøre klar til optagelsen af glukose. Sagt på en simpel måde så er det altså insulinen, som er med til at fordele næringsstofferne rundt i kroppen efter endt måltid. Ved sukkersyge vil insulinen ikke have den fulde effekt og det vil føre til en øget glukosekoncentration i blodet. Symptomerne du som ejer skal være opmærksom på er følgende:

 • Øget tørst
 • Vandladning udover det sædvanlige
 • Træthed

Hvis du oplever lignende symptomer hos din hund, bør du søge dyrlæge.

Hvordan finder jeg ud af om min hund har sukkersyge?
Symptomerne på sukkersyge vil altid kunne vække mistanke hos ejeren, men en egentlig diagnose stilles dog udelukkende af dyrlægen. Heldigvis kræver det ikke svære metoder at stille diagnosen - en urin- samt blodprøve vil være tilstrækkelig. Ved sukkersyge udskilles der glukose i urinen og der vil ligeledes være en forhøjet koncentration af glukose i blodet, som dyrlægen nemt kan måle.


Hvorfor udvikler min hund sukkersyge?
Ved diabetes, uanset om der er tale om type 1 eller type 2, er insulinfunktionen nedsat. Årsagen til hvorfor insulinfunktionen er nedsat varierer dog. Ved type 1 vil de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen ofte være beskadiget, som kan skyldes resultatet af en sygdom rettet mod netop bugspytkirtlen. Behandling af type 1 diabetes er ofte insulinkrævende. Ved diabetes type 2 betegnes de insulinproducerende celler som udmattede og cellerne vil derved ikke være lige så effektive i udskillelsen af netop insulin. Groft sagt kan man sige, at de insulinproducerende celler har været på overarbejdet og ikke kan følge med i behovet for insulin.

Der foreligger på nuværende tidspunkt ingen klar grund til at hunde udvikler type 2 diabetes. Alligevel opleves insulinresistens i hyppigere grad hos overvægtige hunde. Ved insulinresistens vil der stadig blive udskilt insulin, men der opleves samtidig en reduktion i optagelsen af glukose i bl.a. muskelcellerne. Overvægt er ikke den direkte årsag til insulinresistens, men en klar forbedring i optagelsen af glukose ses ved et vægttab. Dette er endnu en vigtig grund til at holde vores hunde slanke og dermed give dem de bedste helbredsmæssige betingelser.


Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har sukkersyge?
Uanset hvilken form for diabetes der er tale om, så spiller diæt og motion en afgørende rolle. Ved type 1 diabetes kombineres dette oftest med indsprøjtninger af insulin for at opretholde et stabilt blodsukker. Uanset om insulinindsprøjtninger er nødvendige for din hund eller ej, så er det vigtigt altid at have dyrlægen med på sidelinjen, når der er tale om diabetes. Når det er sagt, så kan vi hundeejere gøre en stor forskel hvad angår fodring og motion.


Diabetes og overvægt
Hvad angår det mentale og fysiske helbred er motion heldigvis godt for både mennesker og hunde. Er din hund overvægtig vil øget aktivitet øge hundens energibehov og have en positiv effekt på et vægttab. Ses tegn på insulinresistens hos din hund vil vægttabet være særlig gavnligt.

Ved vægttab ønsker vi naturligvis, at vores hund skal tabe sig. For at det skal ske kræves en nedgang i antallet af kalorier (kcal). Gå derfor efter et foder med reduceret fedtindhold og lavere energiindhold (færre kcal/100 g). OLIVERS Weight Control har netop et reduceret fedtindhold og ligeledes et højt proteinindhold, som er med til at sikre, at din hund ikke taber muskelmasse, men derimod fedtmasse. Ved at dele foderrationen op i flere måltider, er du med til at give de bedste betingelser for et stabilt blodsukker. Selvom portionerne derved kan virke små, er det vigtigt ikke at tildele mere foder end nødvendigt. Ved et vægttab er det altid vigtigt at sikre et stabilt vedvarende vægttab!


Diabetes og undervægt
Er der derimod tale om en undervægtig hund med diabetes, skal man fodre derefter. Det vigtigste er først og fremmest, at få hunden tilbage til en normalvægt. Derfor anbefaler vi ikke at fodre med OLIVERS Weight Control til at starte med. Vælg i stedet mellem vores andre varianter. Det anbefales at fodre 2 – 4 gange dagligt, da målet er en god insulinbalance og et stabilt blodsukker. Først når den optimale vægt for hunden er nået, kan der fodres med OLIVERS Weight Control.


Livet med diabetes
Som ved langt de fleste sygdomme er prognosen for et godt og langt liv bedre, hvis diabetes opdages så tidligt som muligt. Diabetes kan have alvorlige konsekvenser og derfor er det vigtigt at søge dyrlæge, hvis mistanke om sygdommen opstår. Ved insulinkrævende diabetes lykkes det ofte at stabilisere sygdommen og hunden vil stadig være i stand til at leve et godt hundeliv – på trods af indsprøjtninger.

Selvom den præcise sammenhæng mellem overvægt og funktionen af insulin endnu ikke er overbevisende, så tyder alt på en klar forbedring ved et vægttab. Overvægt påvirker hundens velfærd negativt og kan medføre en lang række følgesygdomme. Derfor bør man altid undgå overvægt hos hunden. En sund og slank hund har de bedste forudsætninger for et langt hundeliv!


// Nina V. Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science
Allergi hos hunde og katte

By Lene Harvig 7. mar. 2017 No comments


Foderrelateret allergi og foderintolerance hos hunde og katte

Der findes efterhånden mange typer foder på markedet, der specifikt henvender sig til hunde og katte med allergi og faktisk har der aldrig før været så meget fokus på foderrelateret allergi. Hunde og katte er i stand til at udvikle allergier i samme grad som os mennesker med de dertilhørende gener. Det kan være ganske frustrerende som hunde- og katteejer, hvis hunden eller katten udvikler allergi. Men årsagen til allergi og symptomer, der til forveksling kan minde om allergi, skyldes langt fra altid en foderrelateret allergi.

Foderintolerance og foderrelateret allergi er begreber som ofte bruges i flæng. Det skyldes at symptomerne til forveksling kan ligne hinanden. Fælles for dem begge er dog en kraftig reaktion fra immunforsvarets side rettet mod dele af visse proteiner (sekvenser), der som udgangspunkt ikke er skadeligt for dyret. Selvom symptomerne og ikke mindst behandlingen af dem begge minder om hinanden, så er årsagen forskellig. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på foderrelateret allergi og foderintolerance, samt hvad du som ejer kan gøre, hvis symptomerne opstår.

Foderrelateret allergi

Allergi udløses af kroppens eget immunforsvar som respons på tilstedeværelsen af et allergen (protein). For at en allergisk reaktion kan udvikles, skal hunden eller katten have været udsat for allergenet tidligere og dermed have dannet antistoffer mod allergenet. Når hunden eller katten igen udsættes for allergenet, vil dens immunforsvar reagere ganske hurtigt og symptomerne på allergi vil opstå. En foderrelateret allergi vil medføre inflammation (betændelsesreaktion), som hurtigt vil forsvinde igen, når allergenet fjernes. Selvom allergi forårsages af et specifikt protein, er det vigtigt at understrege, at hunden eller katten ikke er allergisk over al slags protein, men ofte kun en lille del af en foderingrediens. Det kan f.eks. være allergi overfor gluten (proteindel i havre). Det er også vigtigt at huske på, at en allergisk reaktion over for gluten i havre ikke nødvendigvis betyder, at dyret har en foderrelateret allergi til al gluten.


Foderintolerance

Lighederne mellem foderrelateret allergi og foderintolerance er store, men de to adskiller sig ved deres aktivering af immunforsvaret. Når der er tale om foderintolerance vil immunforsvaret angribe hunden eller kattens egne celler. Da foderintolerance selvfølgelig knytter sig til foderets indhold, som passerer gennem mavetarmsystemet, vil det ofte være tarmslimhinden som angribes af immunforsvaret. Igen er det proteiner (sekvenser af et protein) som ”trigger” immunforsvaret. Men i modsætning til foderrelateret allergi, som opstår grundet specifikke proteiner, er foderintolerance ofte mere bredspektret. Al optagelse af næringsstoffer foregår henover tarmslimhinden og når denne beskadiges, vil det påvirke optagelsen negativt. Som ved allergi, kan denne tilstand dog forbedres markant hvis fødeemner, som stimulerer til denne reaktion, undgås.

Den store forskel mellem disse to ligger altså i, hvordan reaktionen opstår. Ved foderallergi opfatter katten og hundens immunforsvar allergener som skadelige proteiner og det trigger immunforsvaret til at danne en betændelsesreaktion. Ved en foderintolerance vil deres immunforsvar yderligere angribe kroppens egne celler.


Symptomer på foderrelateret allergi og intolerance

Som nævnt er der store ligheder mellem symptomerne på allergi og intolerance. Symptomer, som kan være fælles for dem begge, er kløe og diarré. Ofte opstår kløen omkring øre, ansigt, poter, kønsorganer samt endetarmsåbning. Det er dog vigtigt at understrege, at al slags kløe ikke er forårsaget af allergi og intolerance, men langt hyppigere er forårsaget af bakterielle eller parasittære infektioner i huden.

Ydermere kan symptomerne på intolerance være opkast, maverumlen og sløvhed hos dyret. Ved foderintolerance vil optagelsen af næringsstoffer være hæmmet, da tarmslimhinden angribes af immunforsvaret. Sløvheden vil opstå, idet katten eller hunden ikke får dækket sit fulde behov - heri særligt behovet for vitaminer og mineraler. Står symptomerne på over længere tid så rådfør dig altid hos dyrlægen!


Hvad kan man som ejer gøre?

Uanset hvad der er årsag til allergi- og intolerancelignende symptomer, så er det vigtigste dyrets velbefindende. Opstår der hyppig kløe hos katten eller hunden, så er det en god idé at aflægge dyrlægen et visit. Skyldes kløen en bakteriel eller parasittær infektion vil dyrlægen hurtigt kunne fastslå dette og påbegynde en behandling.

Er der derimod tale om symptomer som diarré og uregelmæssig afføring, kan det være en god idé at kigge lidt nærmere på foderet. De hyppigste former for foderallergi og intolerance er knyttet til enten protein- eller kulhydratskilden i foderet. Hvis symptomerne er knyttet til proteinkilden i foderet, er der to veje at gå. Den første er, at skifte over til et foder med en anden animalsk proteinkilde. Fungerer ens kat eksempelvis ikke på fisk som smagsvariant, kan kylling være en mulighed. Næste mulighed er at fodre med hydrolyseret foder. Ved hydrolyseret foder, er proteinet i foderet klippet i så små stykker, at immunforsvaret ikke vil reagere og symptomerne vil derfor gå i sig selv. Er allergien eller intolerancen derimod rettet mod kulhydratdelen, kan man forsøge sig frem med et kornfrit foder. Kornfrit foder indeholder ikke gluten og er allergien eller intolerancen forårsaget af gluten, vil symptomerne ikke opstå.

Der er dog ingen garanti for, at et foderskifte vil mindske symptomerne, da især allergi kan være forårsaget af andre ting end selve foderet. Samtidig kan symptomerne skyldes andet end allergi og derfor er det altid en god idé at rådfører sig hos sin dyrlæge.


Gode råd til dig som ejer:

 • Vælg altid det foder, som du synes din hund eller kat fungerer bedst på.
 • Ved symptomer på allergi eller intolerance, så forsøg at undgå de hyppigste allergener som fx korn og prøv dig dernæst frem med proteinkilden. Hos Olivers har vi kylling, fisk og lam i kornfri varianter
 • Ved kløe, få din hund eller kat tjekket for eventuelle infektioner i huden.


//Nina V. Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Tandsundhed hos hunde og katte

By Lene Harvig 16. feb. 2017 No commentsI 1990’erne var der massivt fokus på tandsundhed og forebyggelse blandt børn og unge, hvilket førte til ”generation nul huller”. Danskerne er generelt gode til at svinge tandbørsten og forebyggelse af tandproblemer kan for alvor mærkes på velværet. Men når nu vi danskere er så flittige til at holde vores mund sund og ved hvor vigtigt det er børste tænder, hvordan står det så egentlig til med vores kæledyr? Og kan de overhovedet få huller i tænderne? Hunde og kattes tænder er, med undtagelse af tændernes udformning, opbygget på samme måde som hos os mennesker og dermed kan dyrene lide af samme tandproblemer som os. De hyppigste tandproblemer hos kunde og katte er tandsten, tandkødsbetændelse og huller i tænderne. Gør vi som ejere ikke noget for at opretholde god tandsundhed hos vores dyr, kan det få lov til at udvikle sig og i sidste ende være ganske smertefuldt for dyrene. I dette og næste blogindlæg vil der være fokus på tandsundhed og forebyggelse af tandproblemer hos både hunde og katte.


Kan hunde og katte få huller i tænderne?

Der er store ligheder mellem menneskers tænder og hunde samt kattes tænder. En af disse ligheder er evnen til at få huller i tænderne, også kaldet carries, som opstår på samme måde som hos mennesker. I munden hos hunde og katte findes en lang række naturligt forekommende bakterier. Disse bakterier er gode langt hen ad vejen, men hvis bakterierne får næring og ikke mindst lov til at sidde for længe på tænderne, vil de med tiden danne huller i tændernes overflade. Disse bakterier kaldes i daglig tale for plak og udgør den lidt gullige masse, som heldigvis let kan fjernes. Tre ting skal altså være opfyldt for at huller i tænderne opstår; tænder, plak og næring til plakken (bakterierne). Er disse betingelser opfyldt vil bakterierne (plak) danne syre, hvilket langsomt nedbryder tandens overflade og dermed gør den yderligere sårbar overfor bakterielle angreb. Tænderne kan vi af gode grunde ikke fjerne og dyrene skal også have noget at leve af, så det kan vi heller ikke undlade. Men vi kan reducere antallet af bakterier og holde tændernes overflade så ren som muligt! En vigtig del af forebyggelsen er at tjekke sin hund og kats tænder hyppigt. Her er nogle gode råd til et tandtjek i dagligdagen.


 • Tjek af tandkødet. Tandkødet skal være lyserødt og glat i overfladen. Hvis tandkødet virker irriteret og mere mørkt end lyserødt, så tyder alt på tandkødsbetændelse. Ved tandkødsbetændelse vil der lettere opstå blødning langs tænderne, f.eks. hos hunden ved tygning af kødben eller leg med bold. Heldigvis kan betændelsen reduceres ved tandbørstning derhjemme!
 • Tjek efter tandsten. Tandsten sidder som en gullig plamage langs tanden og kan ikke skrabes af med neglene eller børste væk. Hvis der er tandsten, så skal det fjernes hos dyrlægen.
 • Gennemgang af tænderne. Gennemgå om alle tænderne er intakte og tjek derefter nuancerne af tænderne. Er nogle mere grå end andre? Er nogle knækkede? Hvis ja, så er det en tur til dyrlægen, da større smerte kan være forbundet med knækkede eller beskadigede tænder.

Som hovedregel bør man dog altid få gennemgået hunden eller kattens mundhule samt tænder hver gang, man er på besøg på hos dyrlægen.


Tandpleje hos hunde og katte

Den lette genvej til en sund mund hos hunde og katte opnås ved hyppig gennemgang af tænderne og en god tandpleje. Tandpleje kan være lettere hos hunde end katte, og det kræver en ekstra indsats at holde deres tænder rene – først og fremmest fordi deres mund er langt mindre end hundes. For både hunde og katte findes en lang række plejeprodukter til god tandsundhed, mens der for hundenes vedkommende også findes tyggeben, som kan have en gavnlig effekt. Hemmeligheden bag god tandhygiejne er at få fjernet plakken så godt som muligt.Til at fjerne plak og ikke mindst rengøring af tænder, findes der specielt udviklet tandpasta til netop hunde og katte fra mærket "petosan". Tandpastaen kan ikke skylles ud og smager af fjerkræ. Tandpastaen fra Petosan kan købes hos OLIVERS her.

Ligeledes findes der tandbørster, så det bliver lettere at få børstet tænderne. Langt de fleste tandbørster er dog udviklet til hunde, men gå efter en tandbørste i str. small og det burde kunne lade sig gøre at børste tænder hos katten også. Se udvalget af OLIVERS tandbørster her.

Det er de færreste dyr, som synes det er en fornøjelse at få børstet tænder. Men jo oftere desto lettere bliver det for både dyr og ejer. Som nævnt er der flere muligheder for at holde tænderne rene hos hunde end hos katte. Det skyldes, at hunde i større grad tygger på deres mad end katte. Hos Olivers har vi udviklet vores helt egne Dental Sticks uden sukker og med et lavt fedtindhold. Den specielle stjerneform gør at det lettere at få fjernet plak mellem hundens tænder, da formen er specielt tilpasset deres tænder. Dental Sticks findes både med korn og uden korn.


I næste blogindlæg om tandsundhed bevæger vi os videre i udviklingen af tandsten og hvilke konsekvenser det kan have for dyrene. Derudover kigger vi også nærmere på tandsundhed hos hvalpe.


/Nina V. Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Socialisering

By Lotte Davies 9. aug. 2016 No comments

SOCIALISERING

Perioden fra hvalpen er 8 uger til 16 uger gammel kaldes ”socialiserings fasen”. Det er i denne alder at hvalpen er mest åben overfor indtryk fra verden omkring den. Det er derfor vigtigt, at hvalpen tidligt i sit liv kommer til at stifte bekendtskab med mange af de ting, den vil komme ud for senere i sit liv. God socialisering anses af mange som den bedste forebyggelse mod nogle af de mere almindelige adfærds problemer som angst og aggression.

Det er vigtigt at hvalpen tidligt i sit liv møder andre hunde, fremmede mennesker og børn i alle aldre – til at begynde med en person ad gangen og altid på hvalpens vilkår. Hvalpen skal også vænne sig til mennesker der opfører sig ”anderledes”, fx mennesker der løber, råber eller arbejder med støjende maskiner, samt mennesker som ser”anderledes” ud, fx mennesker med skæg, paraply, stok, flagrende påklædning mm. Hvis det er muligt, så lad også hvalpen møde andre dyrearter så som katte, heste, køer m.m.

Det er selvfølgelig meget vigtigt altid at holde øje med hvalpens signaler og gå frem i et tempo, som passer til den enkelte hvalp. Hvalpen skal aldrig tvinges til kontakt med andre mennesker eller dyr. Man introducerer stille og roligt hvalpen til ”det fremmede”, og så skal hvalpen selv have mulighed for at søge kontakt. Husk at jo flere ting hvalpen vænner sig til i sit tidlige liv, jo bedre vil den håndtere både kendte og ukendte ting senere i sit liv.

Fodring i vækstperioden

By Lene Harvig 11. maj 2016 No comments

FODRING I VÆKSTPERIODEN
Vækstperioden er meget vigtig for den enkelte hvalp – hvalpen skal vokse og udvikle sig ligeså meget i sit første leveår som et menneskebarn gør på ca. 14 år.

Selve væksten er et resultat af et komplekst samspil mellem:
• Nedarvede gener
• De næringsstoffer hvalpen indtager
• Mængden af motion
• Forskellige hormoner, bl.a. væksthormon og kønshormoner

Både hvalpens afstamning samt korrekt fodring bidrager således til den samlede vækst . Korrekt fodring i vækstperioden kan have stor indflydelse på hundens senere voksenliv.


HVILKET FODER ER BEDST - OG HVOR MEGET SKAL HVALPEN HAVE AT SPISE?

Hvalpens muskler og knogler vokser og forandrer sig meget i vækstperioden. Disse forandringer sker hurtigst i de første måneder i hvalpens liv, hvorefter det går langsommere, efterhånden som hvalpen nærmer sig det tidspunkt, hvor den er helt udvokset. Et afbalanceret vækstfoder (hvalpefoder) indeholder alle de næringsstoffer, hvalpen har behov for i de rette mængder og indbyrdes forhold for optimal vækst. Det eneste man selv skal gøre, er at give hvalpen den rette mængde foder.

Den korrekte daglige fodermængde varierer meget fra hvalp til hvalp. Man kan anvende de vejledende mængder i fodringstabellen som et udgangspunkt, men det er vigtigt at være opmærksom på, at en fodringstabel er baseret på en gennemsnits hvalps behov – og det er slet ikke sikkert, at den anbefalede fodermængde er den korrekte mængde til netop ens egen hvalp. Det er derfor vigtigt at observere den enkelte hvalp, og justere fodermængden efter hvalpens behov.

Store hunderacer har større risiko for at udvikle led- og knogleproblemer end små racer. Ernærings-betingede led- og knogleproblemer i vækstperioden opstår hyppigst, hvis hvalpen bliver overfodret eller hvis hvalpen får et foder, som ikke er korrekt afbalanceret. Det anbefales at fodre hvalpe af store racer med et ”large breed” vækstfoder, som bl.a. har et lavere indhold af energi (kalorier) og et mere begrænset indhold af calcium end et vækstfoder til de små racer.


EN GOD START GIVER GODE MULIGHEDER

Når man vælger et godt vækstfoder og fodrer sin hvalp korrekt, sørger for at socialisere sin hvalp på bedst mulig måde, giver hvalpen en god basis træning og samtidig tænker over at være en god leder for sin hvalp, giver man sin hvalp en god start i livet. En god begyndelse giver alle muligheder for, at hvalpen og dens nye familie fremover kan få et harmonisk og velfungerende liv sammen.


HVORNÅR SKAL HVALPEN SKIFTES OVER TIL VOKSENFODER?

Både vækstperiode og vækstrate for de forskellige hunderacer varierer meget. De store racer vokser igennem en længere tidsperiode end de små racer, og de når deres voksenstørrelse i en senere alder. Det anbefales at fodre hvalpen med et vækstfoder i hele vækstperioden, dvs. at det er vigtigt at anvende et vækstfoder, så længe hvalpen stadig vokser i højden. Derefter kan hvalpen gradvist skiftes over til et afbalanceret fuldfoder til voksne hunde. Tidspunktet for skift fra hvalpefoder til voksenfoder indtræffer for de fleste hunde mellem 8 og 12 måneders alderen, alt efter hvalpens voksenstørrelse. For hvalpe af gigantracer, som endnu ikke er færdig udvoksetnår de er 1 år gamle, er det fint at anvende vækstfoder nogle måneder længere.


Sikker jul på fire poter

By Lene Harvig 10. dec. 2015 No comments

Sådan får du en glædelig og sikker jul for alle - også dem på 4 poter

Vi danskere elsker julen. Vi elsker vores juletræ, julepynt, julegaver og julemad. Midt i alle festlighederne er det dog vigtigt at være opmærksom på vores firbenede familiemedlemmer, som vi deler hjem med. Nogle af de ting, vi omgiver os med i julen, kan nemlig udgøre en fare for vores hunde og katte. Hvis alle hunde- og katteejere viser rettidig omhu og sørger for at forebygge potentielle farlige situationer, vil vores hjem fortsat være et sikkert og rart sted for vores hunde og katte at færdes – også i julen.

Julepynt og juleplanter
Det er nok ikke alle hunde- og katteejere som tænker over, at deres flotte juletræ i sig selv potentielt kan give hunde og katte problemer. Hvis vores selskabsdyr vælger at spise af grantræet, kan grannålene forårsage både lokal irritation i mundhulen samt opkast og diarre. Kristtjørn og mistelten er begge giftige planter, som kan forårsage seriøse helbredsproblemer, hvis vores hunde eller katte indtager dem. De skal derfor altid placeres, hvor hverken hunde eller katte har mulighed for at tygge på dem eller spise dem. Vær også opmærksom på, hvor urtepotterne med julestjerner placeres. Julestjerner kan nemlig også forårsage både mundhule- og maveirritation, hvis hunden eller katten spiser af dem.