Swipe to the right

Cairn Terrier

Cairn Terrier

Cairn terrieren er ifølge Dansk Kennelklubs registreringstal fra 2007 den 6. mest populære race i landet og med god grund, for denne lille søde terrier appellerer til mange, da den både er størrelsesmæssigt handy samtidig med, den har en robust, frisk og munter karakter. 

Racen stammer oprindeligt fra Storbritannien, og dens aner kan spores helt tilbage til år 1400, hvor de er afbilledet på malerier med jagtscener. Cairnen hører til gruppen af skotske terriere, som bl.a. også tæller skotsk, sky & west highland white terrier. Fra tidernes morgen har kvæg- og fåreavlere i det skotske højland opdrættet terriere til jagt på småvildt mellem de mange bunker sten, som tidligere tjente som grænselinjer. I forbindelse hermed er racens navn ligeledes opstået, da cairn er det engelske ord for ”stendysse”. Denne arbejdsopgave krævede, at hundene skulle være så dristige, snu og ihærdige som muligt, og disse egenskaber er fortsat at finde i nutidens cairn terrier. 

I det 19. århundrede optrådte cairn terrieren under navnet korthåret skye terrier, men i 1912 blev cairnen anerkendt som selvstændig race af kennelklubberne. Der har været cairn terriere i Danmark i over 80 år, idet den første hund kaldet Jack allerede blev bragt hertil i 1924. 

Den kvikke terrier har været flittigt anvendt i underholdningsbranchen, hvor den meste kendte hund velsagtens var Toto i den originale udgave af filmen, Troldmanden fra Oz med blandt andet Judy Garland. En finurlig anekdote fra den film var, at Toto, der i virkeligheden hed Terry, rent faktisk tjente mere end nogle af de skuespillere, der medvirkede i filmen. 

En cairn terrier har en skulderhøjde på mellem 28 og 31 cm og bør veje mellem 6 og 7,5 kg. Europæiske cairn terriere er normalt større end amerikanske cairn terriere. 

Denne lille terrier har en grov og vejrbestandig ydre dækpels, der kan have farverne: creme, rød, hvede, grå, næsten sort eller brindlet i alle de nævnte farver. Den ru pels er i det daglige nem at holde og kræver derudover trimning ca. 4 gange om året. En bemærkelsesværdig ting ved cairn terrieren er, at individer med bare en smule brindle (striber) i pelsen, ofte skifter farve i løbet af deres liv. Det er således ikke unormalt for en brindlet cairn terrier at blive stadig mere sort eller sølvfarvet, jo ældre den bliver. 

Om end cairnen nu overvejende holdes som familiehund, har den fortsat sit jagtinstinkt og gåpåmod intakt. De er intelligente, energiske, stædige, frygtløse og loyale over for sin ejer. Den selvstændige, men ikke egenrådige eller aggressive hund lærer hurtigt, men kræver en konsekvent opdragelse, da de så ellers kan sno deres ejer om ”lillepoten”. De er normalt tålmodige i deres omgang med børn og er en evigt trofast legekammerat. Racen er vagtsom uden unødig gøen. 

I slutningen af juni 2008 var der tilmeldt 14.533 cairn terriere i Dansk Hunderegister. 

Ifølge Centrala Hundregistret (Jordbruksverket) i Sverige er der pr. 11. august 2008 3971 cairn terriere, så den er åbenbart ikke så poplær dér som i Danmark. 

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS