Swipe to the right

Bichon Havanais

Bichon Havanais

Bichon Havanais passer perfekt ind hos de fleste familier

Bichon Havanais er en lille hund med lang pels, der ikke fælder, og er en af de mest allergivenlige racer, man kan få. Det er en meget social og udadvendt hund, der blandt andet er legesyg, lærenem og god til børn. Racen var ikke særlig udbredt i Danmark for bare få år siden. Men pludselig er den blevet særdeles populær.

På Dansk Kennel Klubs (DKK) top ti liste over de racer, som sidste år registrerede flest hvalpe, ligger bichon havanais som nummer seks med i alt 494 registrerede hvalpe. Ifølge Dansk Hunderegister var der i juli 2011 registreret i alt 3284 havanesere, som racen også kaldes i daglig tale.

”Jeg tror, den stigende popularitet skyldes, at havanaise er en helt fantastisk familiehund. Samtidig er den allergivenlig, fordi den mangler underuld og ikke udskiller skæl”, forklarer Anne Mette Christiansen, som opdrætter bichon havanais under kennelnavnet Miki Nanoq.

Bichon Havanais passer godt ind i de fleste hjem, da den er god til andre hunde og husdyr og har et blidt og venligt temperament. Hunden har ikke det helt store behov for motion, men skal som alle andre hunderacer have sine daglige gåture og stimulering i form af socialisering og leg. Hundens lange pels kræver stort set børstning hver dag, men hvis du ikke har tid til dette, kan pelsen blot klippes kort, og dermed kan du nøjes med at børste den en gang om ugen. Bichon Havanais er ikke så god til at være alene i længere tid af gangen og har brug for at blive socialiseret en del som hvalp for at undgå nervøs adfærd, når den vokser op. Den kan være en smule stædig, men med den mest basale opdragelse kan dette nemt forhindres. Ud over dette stiller racen ikke yderligere krav og er alt i alt en nem, tilgængelig og kærlig hund.


Underholdning og selskab

Ifølge FCI’s racestandard stammer racen fra det vestlige Middelhavsområde og er blevet til i de spanske og italienske kystegne. Det ser ud til, at disse hunde på et tidligt tidspunkt er blevet bragt til Cuba af italienske søkaptajner på langfart.

Anne Mette Christiansen har gravet lidt dybere i racens oprindelse, og hun fortæller, at bichon-familien har været kendt og opdrættet i Europa i mange århundreder.

”Cubanerne har den opfattelse, at havanaisen blev bragt til deres hjemland ombord på italienske og spanske handelsskibe. Søfolkene medbragte denne sjove og kærlige lille hund til underholdning og selskab”, siger hun.


Bichon Havanais som barnepige og legekammerat

Hundene blev givet som gaver for at opnå vigtige relationer til overklassen i Cuba specielt i hovedstaden Havanna.

”I slutningen af 1800-tallet skifter forholdene i Cuba imidlertid. Aristokraterne og sukkerbaronernes magt aftager, og burgeuserne tager over. I denne periode bliver havanais en accepteret del i familiens struktur og bliver på grund af dens elskelige væsen brugt til børneopdragelse. Den bliver vagthund, barnepige og legekammerat,” fortæller Anne Mette Christiansen.

Under den cubanske revolution i 1959 blev racen næsten udryddet i Cuba. Den velhavende befolkning flygtede til USA, hvor de tog deres hunde med sig.


En høj status hund

Men den lille, sjove hund har ikke kun været et statussymbol for aristokratiet i Cuba.

”Også i hele Europa har det tidligere været forbundet med høj status at eje en havanais”, forklarer hun videre. ”Der findes gamle billeder af velhavende, adelige damer, som er afbilledet med en havanais. Den var en pyntegenstand, og så blev den brugt som en slags varmepude til at holde de fine damer varme med”.

Selv om havanaisen tidligere blev brugt som statussymbol og pyntegenstand, er den bestemt hverken lad eller doven. Racen er både opvakt og legesyg, og den bliver blandt andet brugt som cirkushund.


Hunden der aldrig stresser

”Havanaisen er meget klog og lærenem. Den vil meget gerne beskæftiges, men den trives også godt som ”almindelig” familie- og hyggehund. Den stresser ikke, selv om man ikke arbejder med den – det vigtigste er, at den får lov til at være en del af sin families aktiviteter”, siger Anne Mette Christiansen.

Hun arbejder dog selv en del med sine fire havanaiser. Rally-O, lydighed, ringtræning og agility udover træning af sjove tricks.

”Når man nu har sådan en lærevillig, kvik, klog og lærenem hunderace, så er det bare med at udnytte det. Men det skal naturligvis være en fornøjelse for alle parter”, pointerer hun.


God ide med træning til din Bichon Havanais hvalp

Med en så intelligent og lærevillig hund kan det undre lidt, at man kun sjældent møder bichon havanais i hundesportskonkurrencer.

”På den ene side vil den meget gerne beskæftiges, men samtidig har den et følsomt sind, som betyder, at den gerne vil være tæt på sin fører. I for eksempel lydighedskonkurrencer skal den jo også kunne arbejde på afstand fra føreren, og det bryder den sig ikke så meget om, så det er nok ikke sandsynligt, at vi vil møde den i en LP-Elitering”, siger Anne Mette Christiansen.

Hun glæder sig imidlertid over, at flere og flere melder sig til hvalpemotivation.

”Jeg opfordrer mine hvalpekøbere til at gå på hvalpekursus. Hvalpene har godt af at blive socialiserede på andre hvalpe. Racen kan godt være lidt ”racistisk” – forstået på den måde, at den bedst kan lide hunde fra egen race. Og så er det godt, at den også vænner sig til andre hunde – også de større racer”, smiler hun.


Olivers tilbyder din Bichon Havanais kvalitet og rene produkter

Som alle andre hunde har Bichon Havanais ikke godt af at få mad, der hører hjemme på ejerens tallerken. Det er ikke sundt for hunden, og den udvikler hurtigt tendens til at tigge, da menneskemad ofte smager bedre end hundefoder. Tyggeben og rå gulerødder kan med fordel gives til Bichon Havanais, da det er godt for dens tænder og tilfredsstiller hundens behov for at gnave. Der findes mange forskellige varianter af tyggeben, og på tandrensende godbidder er der et varieret udvalg af tyggeben lavet af de bedste produkter, der giver din Bichon Havanais sunde og flotte tænder. Foder kan med fordel anvendes, når hunden skal trænes til for eksempel at besørge udenfor eller til at modtage de nødvendige kommandoer som sit, plads, gå pænt med mere. På vores side om træning finder du et bredt sortiment af det bedste foder til træning.

Fordi din hund fortjener det bedste

En sund og næringsrig kost er alfa og omega for at få en glad hund, der trives. Hunden er et rovdyr, og derfor har den ikke godt af kornprodukter. Derfor er Olivers hundemad 100 % korn- og glutenfrit og er i stedet produceret med alle de vigtige næringsstoffer, som din Bichon Havanais har behov for. Olivers hjælper dig med at finde rundt i den labyrint, det kan være at finde det rigtige foder, der tilfredsstiller lige netop din hunds behov. Foderet er fremstillet af de bedste kvalitetsråvarer, der tilgodeser hundens naturlige behov og er selvfølgelig 100 % fri for kunstige smagsstoffer. Olivers brænder for at give dyrene det bedste, de kan, og derfor får du altid smagsgaranti, så du og din Bichon Havanais kan finde lige den smag, der passer bedst til den.
Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS