Swipe to the right

Berner Sennen

Berner Sennen

Grundet sit rolige og venlige væsen er Berner Sennenhunden altid blevet betragtet som en ideel familiehund, der knytter stærke og trofaste bånd til sin ejer. Racen har sin oprindelse fra gårdhunde i Schweiz, hvor de blev anvendt som vagt-, hyrde- og trækhunde. Til disse funktioner var det essentielt, at hundene skulle være vagtsomme, robuste, men ikke bidske. Dette karaktertræk har nutidens Berner Sennenhund bibeholdt. Berner Sennen har en unik teknik til at drive kvæg, idet den snapper disse i haserne. Således kan visse Bernere stadig den dag i dag udvise denne adfærd ved at samle sin familie på denne måde.

En øget interesse for denne trefarvede bondehund medførte, at schweiziske avlere i 1907 etablerede den første avlsforening, Schweizerischen Dürrbach-Klub, med henblik på at renavle racen samt opstille en racebeskrivelse. Siden da steg racens popularitet hurtigt både i hjemlandet og i den øvrige del af verden, således Berner Sennenhunden nu ifølge Dansk Kennel klub er den 11. mest populære hunderace i Danmark. Noget tyder på en tendens til stigende popularitet, da Berner Sennenhunden eksempelvis ifølge Dansk Kennel Klub er blandt de 13 hunderacer med størst tilgang fra 2006 til 2007. 

Jeg havde den store fornøjelse at arbejde med den skønne race i forbindelse med mit speciale på dyrlægestudiet, og fælles for alle de deltagende hunde var, at de over for mennesker generelt var venlige og rolige samtidig med, at de udviste tætte, hengivne bånd til deres ejere. Berner Sennen hunden er en velegnet familiehund, der også elsker børns nærvær. Det siges, at de trives bedst, når hele ”flokken” er samlet og holder sig generelt altid tæt til sin ejer. Nogle gange så bogstaveligt talt, at de ynder at sætte sig på sine mennesker for at nus og kontakt. Nogle bernere kan være lidt reserverede over for fremmede, de ikke kender. Dette bunder i racens fortid som vagthund, men ved god menneskesocialisering i hvalpeperioden vil de fleste hunde hurtigt vænne sig til folk.

Berner Sennenhunde kræver moderat motionering og er som udgangspunkt nem at opdrage. Det fysiske helhedsindtryk karakteriseres ved deres lange, trefarvede pels; kraftige, velproportionerede krop og solide lemmer. Pelsfarven består af dybsort grundfarve med varme brunrøde aftegninger på kinderne og over øjnene, på alle fire ben og på brystet. Desuden hvid aftegning på bryst og i hovedet en hvid blis, der ud mod næsen udvider sig til begge sider, men dog ikke når øjenpletterne og mundvigen. Hvide poter og hvid halespids er ønskeligt. Pels kræver børstning flere gange ugentligt, men derudover er de pelsplejemæssigt ikke krævende. 

En Berner Sennenhund er en stor hund, det er ikke til at komme udenom. Hannerne er som i de fleste racer større end tæverne. Skulderhøjden på en han er 64-70 cm., mens tæverne holder sig til en skulderhøjde på 58-66 cm.

Ifølge Dansk Hunderegister er der pr. 24. januar 2008 i alt registreret 5169 Berner Sennenhunde.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.