Swipe to the right

Basale træningsøvelser og en god grundprægning

Basale træningsøvelser og en god grundprægning

Lydighedstræning du kan lave derhjemme

For at starte fra en ende af, så er hjemkald vel én af de vigtigste øvelser, vi skal have lært vores hunde. Vi kan lære dem nok så meget, men hvis de ikke vil komme når vi kalder, så kan det give problemer fremover, og det begrænser i den grad hundens udfoldelsesmuligheder uden snor.

Så start allerede mens hunden er helt lille, der er den noget mere afhængig af dig/Jer som familie, end når den først bliver mere selvsikker, og tør gå sine egne veje.

Til at starte med skal du vælge et sted hvor der er tryghed, altså ingen trafik lige i nærheden, eller andre ”farlige” ting for en hvalp, der skal lære at komme når der bliver kaldt.

Hunden slippes løs, og du går stille og roligt rundt. Hvis der er mulighed for gemmesteder er det også et ekstra plus. Ellers laver du hjemkald med jævne mellemrum – brug gerne muligheden når den lige kigger op på dig alligevel – det er små tricks som er virksomme.
Du kalder, helst kun en enkelt gang (så ikke hunden vænnes til at høre sit navn og kom fem-otte gange, før det egentlig forventes at den kommer). Du kan vænne ryggen til og sætte dig på hug, eller blot siden til, eller hvis det virkelig ser ud til at hunden vælger sin egen vej, simpelthen begynde at gå i den anden retning.
Når hunden er på vej til dig, så ros gerne med ja, ja, ja – dygtiiiig m.m., der fortæller du den at det er det rigtige der sker, den er på vej til dig. Og når den ankommer, er der naturligvis belønning i form af godbidder og klap og kæl.Det skader bestemt ikke at være lidt overgearet i starten, hunden skal gerne synes at det er da det mest fantastiske at være på vej til far/mor, og kommer frem og få belønning.

Skæld ALDRIG din hvalp/hund ud for at komme for sent… vores hunde går ikke med ur, og de ved ikke at vi havde en forventning om at de kom noget hurtigere. Det de kæder hændelsen sammen med, er at det er ubehageligt at komme hen til dig, og det eneste du opnår, er en hund som undgår at komme ved hjemkald.Så ros altid – også selvom det ikke gik så hurtigt du kunne ønske.

Denne type hjemkald skal ind mange gange, og det er en god idé at veksle mellem stederne hvor man laver hjemkald. Hvis det bliver for mange gange i haven, eller på trygge steder, kan der mangle noget når man på et tidspunkt kommer til et fremmed sted, hvor hunden kan slippes. Så sørg for at veksle mellem steder denne øvelse laves.
Det at kalde flere gange igennem en gåtur, er med til at fortælle hunden det er godt at komme ”hjem”, og den får lov til at løbe videre igen. Hvis man udelukkende laver hjemkald når turen er forbi, og snoren skal på igen, kan det risikeres at hunden kobler et hjemkald sammen med at det sjove er forbi, nu går det hjemad. Og det skulle jo helst være sådan at det sjove også er at komme hen til dig, og fortsætte samarbejdet hjemme.

Efterhånden som hunden lærer hvad hjemkaldet betyder, kan afregningen af godbidder også sættes ned. Så er det måske kun hver anden gang der er godbidder, så hver femte gang m.m., så ikke hunden bliver vænnet til at der er ”kontant afregning” hver eneste gang. Men bliv ved at give belønning med jævne mellemrum, det er med til at holde motivationen høj.

hunde godbidder


Lær din hund de basale træningsøvelser

Når vi går videre i de basale træningsøvelser der er gode at få ind i starten, er det næste sit dæk, samt at gå pænt i snoren.Hvis vi starter med sit, så betyder det at hunden skal sætte sig ned på signalet sit, og helst blive siddende indtil andet siges. Det kan vi naturligvis ikke forlange i starten, så der er det meget små intervaller vi træner i.For at få hunden til at sidde, kan man bruge en godbid foran hundens snude, godbidden føres opad indtil hundens bag rammer jorden, i det øjeblik udløses godbidden, og der er ros.En anden god måde er også at stå med godbidden, og simpelthen vente til hunden af sig selv sætter sig ned, og i det øjeblik det sker siges dygtig og godbidden gives. Efterhånden kommer ordet ”sit” så på.Det er min erfaring at hundene lærer de enkelte øvelser hurtigere, når de selv har tilbudt dem, end når vi guider med godbidden foran snuden.

Dæk kan være på samme måde, at vente på hunden selv tilbyder at lægge sig, og der kommer så belønningen. Hvis hunden skal guides ned, er det med godbidden foran snuden (når hunden sidder), og den køres langsomt ned tæt på brystkassen, og for at få godbidden, sker der automatisk det at forbenene lægges ned, og vupti så ligger hunden der. Træk evt. godbidden lidt fremad inden den rører gulvet, så kommer forbenene helt ned.Undgå at ”hjælpe” hunden ved at berøre den, de lærer ikke noget af at blive lagt ned, de skal selv gøre bevægelsen.

Når disse øvelser er nogenlunde på plads, kan der ligge en fordel i at allerede nu lære hunden den skal blive i positionen et øjeblik.Det er min erfaring at det er lettest at starte i dæk. Der har man nemlig mulighed for at bestikke hunden til at blive liggende lidt, og det er altid godt i indlæringsfasen. Når hunden er i dæk, lægges et par godbidder mellem forbenene, og mens hunden er beskæftiget med at spise dem, kan man tage et enkelt skridt væk. Nogle hunde er meget opmærksomme, så der er det kun en fod man kan gå væk i starten. Det spiller ingen rolle hvor langt man kan gå, det vigtigste er ikke at overskride den grænse hunden har for afstand. Det er nemlig succesoplevelserne der skal bygges videre på.Så når man kan være en fod eller en meter væk, går man straks tilbage, så man når tilbage til hunden, inden den har tygget af munden. Der roses den og får en belønning. Ved at gøre det mange gange, oplever hunden at det kan betale sig at blive liggende og vente, for der kommer ros og belønning for det.Så sætter man gradvist flere og flere fod/meter på, eller øger tiden man er væk – men ikke begge dele på én gang, det kan være for meget.

Der er også nogle hunde som er rene naturtalenter i forhold til at ville vente, og der kan man naturligvis gå hurtigere frem.
Gør det til en vane, at der gives et signal når hunden igen må rejse sig. Sig evt. ”fri”, så det bliver dig der styrer hvornår træningsseancen er færdig, og ikke hunden der selv går når den synes at det er nok.

Disse øvelser læres som oftest bedst hjemme i stuen, under trygge omgivelser. Når de så sidder lidt fast, så kan sværhedsgraden øges, og man begynder at lave dem udendørs, på gåturen og i det hele taget fremmede steder.
At gå pænt i snor kan være lidt af et tålmodighedsspørgsmål. Men helt enkelt er det samme princip som jeg nævnte i en tidligere artikel, beløn når der er ønsket adfærd, og ignorer uønsket adfærd. Det vil sige at så længe snoren er slap, så går turen fremad. I det øjeblik den strammes, så stopper du og begynder først at gå når der er slap line igen. Undgå at sige alt for meget, jo mere hunden selv tænker sig frem til hvad der gør udslaget, jo bedre sidder lærdommen fast.Det kan være en god ide at veksle tempo og retning undervejs, det skærper hundens interesse for dig også.
Sidst men ikke mindst skal vi lige igennem grundprægningen. Vores hunde er jo som åbne bøger indtil ca. 16 ugers alderen, så jo mere vi kan putte ind i dem, jo bedre. Det er derfor vigtigt at hvalpen oplever så mange ting som muligt i netop disse uger, det giver et godt fundament!

Hvis du eksempelvis bor på landet, så er det vigtigt at tage hvalpen med til byen, opleve mange mennesker, cykler, knallerter, kørestole, og i det hele taget en anden larm. Måske ikke lige en strøgtur til at starte med – det afhænger også meget af hundens psyke, om den skal have det i små bitte doser, eller den kan rumme de store linier med det samme.Sørg for at oplevelsen bliver positiv, dvs. masser af lækre godbidder med, ros i den grad, og hold mange små pauser hvor hvalpen bare kan sidde eller ligge og iagttage.
Det koster en masse energi at forholde sig til mange nye ting, så 30-60 minutter vil være rigeligt til en start – igen skal man kigge på den enkelte hund, men som udgangspunkt ikke længere tid.
Bor man i byen vil hvalpen jo vænnes til disse ting, helt naturligt. Så kan øvelsen være at komme en tur på landet i stedet. Se en ko og en hest, måske en traktor.

Det er ikke sikkert man finder det nødvendigt mens hvalpen er helt lille, men måske at ens liv byder på nye udfordringer når hunden er blevet fire-seks år gammel, og så er det noget mere besværligt at få den vænnet til de nye ting. Intet er umuligt, men jeg vil klart anbefale at man lægger det store arbejde de første ca. otte uger, det er så godt givet ud, og kommer tifold igen – fordi det bliver en del af hundens fundament.

Hermed nogle stikord til hvad hvalpen vil have godt af at opleve i den første tid:Spædbarn, barn 1-3 år, 4-6 år, 7-12 år, dreng 13-18 år, pige 13-18år, kvinde, mand uden skæg, mand med skæg, postbud, skraldemand, bustur, togtur, lastbil, køretur i bil, gå ved cykel, knallert, løbehjul, rulleskøjter, stavgænger, barnevogn, kørestol, indkøbsvogn, åben trappe, gå over en bro, gennem en tunnel, legeplads, butikstorv, kat, forskellige husdyr, heste, køer, skov, strand, paraply, solbriller, forskellige former for hovedbeklædning m.m.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS