Swipe to the right

At være politihund i Grønland

At være politihund i Grønland

Politiets hunde yder et uvurderligt arbejde for samfundet. Men efter arbejdstid er de en integreret del af deres to-benede familier.
Den 8-årige labrador retriever Nanoq har grund til at være tilfreds med sin egen indsats. Han er narkotikahund ved Politiet i Grønland, og for nogle år siden snusede han sig bogstavelig talt frem til 3,5 millioner kroner samt ca. 500 gram hash i en låst attachemappe. Fangsten viste sig at være det største pengefund i Grønland nogensinde.

Nanoq er en af de i alt 11 hunde, som p.t. er ”ansat” ved Politiet i Grønland. Opgaverne spænder bredt – ligefra brug ved magtanvendelse, anholdelser, uroligheder, søg efter hash og andre former for narkotika, tyvekoster og gerningsvåben samt ved humanitære eftersøgninger.

Nanoq’s ejer er politiassistent Bjørn Bjerregaard. Han er hundeleder i politiets Operative Sektion i Grønland, og han har velvilligt stillet sig til rådighed for et interview til Petlife. 

Hundene trænes i Grønland
Nanoq og hans ti hunde-kolleger løser opgaver på hele Grønland. Politiet bruger schæfere som patrulje- og hashhunde og labrador retrievere som narkotikahunde.

”Vi uddanner og træner selv hundene i Grønland. Men når man starter som patruljehundefører, så kommet man på Begynderkursus I og II, 14 dage i alt på Politihundeskolen i Danmark.Narkotikahundeførerne deltager en gang årligt på et narkotikahundekursus af en uges varighed på Politihundeskolen i Danmark. Ellers foregår resten af træningen i Grønland”, forklarer Bjørn Bjerregaard og fortsætter:

”Udgangspunktet er, at man får hunden, når den er blevet 6 måneder, hvor hunden har været igennem en mentaltest og røntgenundersøgelse for at sikre, at knoglerne er i orden. Hvis de består testen, kan de komme til Grønland. Grunden til, at de først skal testes, er på grund af den lange afstand mellem Grønland og Danmark og det økonomiske, som følger med transporten. Det er alt for dyrt først at få hunden til Grønland, hvorefter man tager til Danmark, når den er 6 måneder og så risikerer man, at hunden ikke består testen, hvorefter hunden ikke er egnet til politihund”. 

Det siger sig selv, at politihundenes krævende fysiske arbejde stiller store krav til det foder, de spiser. Det skal være sundt og nærende. Der bliver blandt andet serveret Oliver’s i madskålen.

Alsidige opgaver
En typisk hverdag for en grønlandsk politihund er meget svingende. Politihunden kommer med på den vagt, som hundeføreren nu har. Der kan godt gå flere dage, hvor der ikke er nogen politihundeopgave, ligesom der godt kan være dage, hvor der er opgaver med jævne mellemrum. Hvis der ikke er konkrete hundeopgaver under en vagt, så kan de også bruges præventivt - målrettet mod steder, hvor der bliver solgt hash samt til kontrol på de indsmuglingsruter/steder, der er i byen.

”Men man er også nødt til at nævne, at hundeførerne i Grønland ikke kun arbejder med hund. En hundefører på Grønland arbejder også med andre sager. Det vil sige sager lige fra mindre kriminal- og færdselssager til at møde i retten som anklager i store krævende narko- og drabssager m.v., som skal passes ved siden af hundearbejdet”, siger Bjørn Bjerregaard.

Bjørn Bjerregaard fik Nanoq i Danmark den 1. august 2003 – seks måneder gammel. Ca. 1 uge efter kom hunden til Grønland. Siden da har Nanoq boet hos Bjørn og hans familie.

En del af familien
”Vores forhold til politihunden i Grønland er gode. Hunden følger hele tiden sin fører. Det vil sige, at de i fritiden også er ”familiehunde”. Efter fyraften tager man hundene med hjem, hvor de er en del af familien. De bor ikke i kennel. Hvis en hundefører f.eks. skal på kursus, ferie eller lignende, hvor hundeføreren ikke kan medbringe sin hund, så bliver hundene passet af familien, kollega eller venner”, siger Bjørn Bjerregaard. ”Når en politihund ”pensioneres” så kan hundeføreren selv bestemme, om han eller hun vil beholde den som familiehund. Det er kun hjemmehørende politifolk, som kan blive politihundeførere i Grønland. Men det sker, at der kommer danske politihundeførere til Grønland i perioder på assistance, hvor de medbringer hunden fra Danmark og tager den med tilbage, når de rejser hjem”.

Største hashfund
Bjørn Bjerregaard er født op opvokset i Qeqertarsuaq/Disko. Han og Nanoq har løst mange opgaver sammen, og udover at Nanoq som nævnt gjorde det største pengefund i Grønland, har han også været med til at gøre det største hashfund. Det skete en sommer, hvor Bjørn og Nanoq egentlig havde ferie.

”En sejlbåd, der kom fra Danmark, havde fået motorproblemer og lå mellem ”storisen”. Grønlands Kommando var i området og havde taget kontakt til sejlbåden, som ikke ville svare, men det endte med, at de fik kontakt, og politiet blev underrettet. Der blev sendt en politikutter til stedet med patrulje- og hashhunden Indy ombord. Man kendte personerne, og derfor ransagede man sejlbåden ude på vandet, hvor der blev fundet ca. 40 gram hash, som så vidt jeg husker, lå i noget bagage. Indy viste yderligere interesse over nogle dykkerflasker, som lå i en agterkahyt, og hundeføreren sagde, at der måtte være mere hash ombord på sejlbåden. Derfor blev det besluttet at anholde de ombordværende, og sejlbåden blev slæbt til Nuuk af politikutteren”, fortæller Bjørn Bjerregaard. Da sejlbåden var ankommet til Nuuk, tog Bjørn og Nanoq over.

Hash bag sofaen
"Jeg satte Nanoq til at søge, hvor den som det første markerede på bagagen, hvor der var blevet fundet hash. Derefter markerede Nanoq ude på det lille toilet, hvor der ved siden af toilettet lå ca. 2 gram hash i et skab. Jeg lukkede derefter døren til toilettet, hvorefter Nanoq markerede lige på sprækken til toilettet, som også var lige op ad et sofa-ryglæn. Jeg troede først, at det var pga. de 2 gram hash i toiletrummet, men så vred jeg lidt i ryglænet til sofaen, som var skruet fast op mod væggen til toilettet. Der så jeg noget brunt tape og tænkte, at den var god nok. Det viste sig, at der lå ca. 5 kg hash”, siger Bjørn Bjerregaard. 

Nanoq søgte videre, og i agterkahytten viste han også interesse ved dykkerflaskerne. Bjørn lukkede noget luft ud af en af flaskerne, hvorefter Nanoq markerede på ventilen. 

118 kg hash i alt
”Jeg fik så en kollega til at lukke noget ilt ud i en steril stofklud fra en anden dykkerflaske, hvorefter stofkluden blev gemt et andet sted i sejlbåden. Jeg fik Nanoq til at søge, hvorefter den hurtigt fandt frem til stofkluden og markerede på denne. Der var i alt 6 dykkerflasker. Efterfølgende blev dykkerflaskerne og nogle gasflasker skåret op. Det viste sig, at alle sammen indeholdt store mængder hash. Ombord på sejlbåden blev der i alt fundet 118 kg hash”, slutter Bjørn Bjerregaard, som har god grund til at være stolt af sin hund.

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS